Hír archívum: 2002. március

Más hónap

Megszüntették a lépfenével viccelődők elleni eljárást

2002.03.13.

Bűncselekmény hiányában a bíróság megszüntette az eljárást a lépfenével viccelődő két nő ellen. A bíró szerint a rendzavarással vádolt asszonyok tette csupán egy rosszízű tréfa volt.

Célkeresztben a soros elnökség intézménye

2002.03.12.

Jack Straw és Peter Hain brit Európa-ügyi miniszter a soros elnökség helyett a jelenlegi mandátumnál hosszabb időre, 2 és fél évre különböző nemzetiségű elnökökre bízná a különböző miniszteri tanácsi formációk munkájának irányítását.

A kárpótlási jegytulajdonosok az Alkotmánybírósághoz fordulnak

2002.03.12.

A Kárpótlási Jegytulajdonosok Egyesülete az Alkotmánybírósághoz és a kormányhoz fordult kérelmük elbírálásának felgyorsítása érdekében, azzal összefüggésben, hogy a kárpótlási törvény nem tartalmaz határidőt a kárpótlási jegyek felhasználhatóságával kapcsolatban - derül ki az egyesület közleményéből, amelyet kedden juttattak el az MTI-hez.

A Microsoft kicsit enged az Európai Bizottságnak

2002.03.12.

Az amerikai Microsoft Corp. számítástechnikai óriásvállalat békejobbot nyújtott az Európai Bizottságnak: kész kiszolgáltatni olyan információkat is, amelyeket az Európai Bizottság szerint eddig szabályellenesen tartott titokban, nehezítve a versenytársak életét.

ET-jelentés készül a kedvezménytörvényről

2002.03.12.

Az Európa Tanács jelentéstevője szerint a kedvezménytörvény elfogadása ebben a formában, ilyen háttérrel nem volt bölcs dolog. Erik Jürgens erről azt követően nyilatkozott, hogy találkozott Martonyi János külügyminiszterrel, Németh Zsolt Fidesz-alelnök, külügyi államtitkárral, Kovács László szocialista pártelnökkel, valamint Szent-Iványi Istvánnal, az SZDSZ frakcióvezetőjével.

Eljárást indított a versenyhivatal a UPC ellen

2002.03.12.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) felügyeleti eljárást indított az UPC Magyarország Kft. ellen. Az indoklás szerint a UPC a XIII. kerületben valószínűsíthetően megsértette a tisztességtelen piaci magatartást tilalmáról szóló törvényt.

A Választási Etikai Kerekasztal ülése

2002.03.12.

Megtartotta első ülését a Választási Etikai Kerekasztal kedden Budapesten; a részt vevő pártok - a kezdeményező Centrum mellett az MSZP és a Munkáspárt - a fórum szükségessége és folytatása mellett foglaltak állást.

Kormánydöntés az e-szignó infrastruktúra kiépítéséről

2002.03.12.

A kormány keddi ülésén megbízta az informatikai kormánybiztost és a belügyminisztert a központi elektronikus aláírási adattár kiépítésével - közölte Borókai Gábor kormányszóvivő.

Szexuális zaklatással vádolt tiszt pere kezdődik

2002.03.12.

Cs. Géza várpalotai honvéd ezredest egyebek mellett alárendelt megsértésének bűntette miatt fogták perbe, mivel több éven át folyamatosan szexuálisan zaklatta női beosztottjait. A vádirat szerint az ezredes fogdosta és közösülésre szólította föl alárendeltjeit.

Több tízmilliárd rubeles adóhiány a Gazpromnál

2002.03.12.

Az orosz adórendőrség keddi bejelentése szerint több 10 milliárd rubeles - több százmilliárd forintos - adóhiányt tártak fel az orosz gázipari monopóliumnál, a Gazpromnál, ami büntetőeljárás megindítását vonhatja maga után.

Az ORTT vizsgálja Anettkát

2002.03.12.

Vizsgálatot indít az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Anettka műsora kapcsán. A panaszt egy tévénéző nyújtotta be, aki provokatívnak tartja a Budapest Tévé műsorvezetőjét.

Rendőrhiány miatt bezár a tatabányai fogda?

2002.03.12.

A rendőrség állományának folyamatos csökkenése miatt ideiglenesen akár be is zárhatják a tatabányai rendőrség fogdáját - értesült az X-Press.

Bérlethamisítók buktak le Debrecenben

2002.03.12.

A debreceni Centrum Parkoló Kft. egy korábbi munkatársát gyanúsítják azzal, hogy hamisított bérleteket árusított a városban. A Debreceni Közlekedési Vállalat még februárban tett feljelentést a rendőrségen, mivel a tudomásukra jutott, hogy a cég által kibocsátott, magánszemélyek részére érvényes bérleteket hamisítják.

Kártyahamísítási botrány az USA-ban

2002.03.12.

Tisztességtelen piaci magatartással vádolja a Canal Plus-csoport a Rupert Murdoch vezérelte News Corp. Ltd. egyik leányvállalatát, az NDS-csoportot.

Jogellenesen kezelte választók millióinak adatait az MSZP

2002.03.12.

Medgyessy Péter az MSZP kormányfőjelöltje jogellenesen levelezett leendő szavazóival.- állapította meg az adatvédelmi ombudsman. Az MSZP a törvényes határidőn belül ígért választ Péterfalvi Attila levelére.

Bíróság: csalás az .usa domain

2002.03.12.

A chicagói bíróság elrendelte annak a weblapnak a bezárását, amely a tavaly szeptemberi terrortámadás érzelmi hatásait kihasználva .usa végződésű doménneveket kínált megvételre. A céget két brit állampolgár alapította, akik a hamis doménnevek eladása érdekében masszív levélkampányt is indítottak. A levelekben sürgették a címzetteket a doménnevek lefoglalására, nehogy valaki más megelőzze őket.

Homoszexuális örökbefogadási kérelmét utasította vissza az európai bíróság

2002.03.11.

A bírák úgy ítélték meg, hogy a gyermek jogainak érdekében korlátozni lehet az örökbefogadási jogot.

Cigányszervezetek tüntettek a minisztérium előtt

2002.03.11.

Jogegyenlőségért, a diszkrimináció ellen tüntettek cigányszervezetek az Igazságügyi Minisztérium előtt hétfőn. Képviselőik szerint az elmúlt években nem csökkent a kisebbségekkel szembeni ellenérzés, a hatóságok pedig sokszor indokolatlanul erélyesen lépnek fel velük szemben.

A várkincs-rablók nyomában

2002.03.11.

Egyelőre nem találja a rendőrség a sárospataki Rákóczi-vár kifosztóit. A vár vöröstornyából négy, 17. századi, muzeális karabélyt loptak el szombat hajnalban. Az ellopott műkincsek értéke csaknem 6 millió forint.

Alkotmánysértő volt Tarlós Sziget-ultimátuma

2002.03.11.

Diszkriminatív és ezért alkotmánysértő volt az a szerződés-kiegészítés, mellyel Tarlós István óbudai polgármester homoszexuális felvilágosító programok megtartását kívánta megakadályozni tavaly a Pepsi Szigeten - állapította meg a II.-III. kerületi bíróság egy melegszervezet keresete nyomán hétfőn kihirdetett elsőfokú - nem jogerős - ítéletében. Az óbudai polgármester szerint ma az derült ki, hogy nem sértett személyiségi jogot.

Egymilliárd dollárra perli a Sun a Microsoftot

2002.03.11.

A múlt hét végén a Sun keresetet adott be a Microsoft ellen, amelyben egymilliárd dolláros kártérítést követel a szoftveróriástól, ill. kéri a bíróságot, kötelezze a Microsoftot, hogy építse be a Sun JVM-jét a Windows XP operációs rendszerbe. A Microsoft ugyanis megszüntette a Java támogatását operációs rendszerének és böngésző szoftverének legújabb verzióiban.

A képernyősugárzás mint biztonsági kockázat?

2002.03.11.

Markus Kuhn, a Cambridge-ben PhD téziseinek megvédésére készülő fiatal német kutató szerint megfelelő körülmények között egy hacker le tudja lopni az információkat a katódsugaras számítógép monitor fényének a felhasználó arcáról való visszaverődéséből. 16 oldalas cikkében Kuhn néhány ilyen rekonstruált képernyő képet is közzétesz, melyeket csoportjával készített speciális szűrők és fénykollektorok segítségével.

Pénzmosásra is használható a földhitelezés

2002.03.11.

Hivatalosan egy hete kezdődött meg, máris megindult a vidéki spekuláció az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) családi gazdaságokat segítő kedvezményes földhitelakciójával kapcsolatban - értesült a Világgazdaság.

Huszonkét feljelentés az FVM cégei ellen

2002.03.11.

Kilenc feljelentést tett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) az agrártárca tulajdonában lévő Concordia Közraktár Rt.-nél folytatott vizsgálatok nyomán. Sepsey Tamás, a hivatal elnöke a Világgazdaságnak elmondta: összesen 22 feljelentést tett a Kehi az FVM-es agrárcégekkel kapcsolatban.

Börtönlakó-adatbázis az interneten

2002.03.11.

Az ügyvédek és az óvadékügyeket intézők dolgát igyekszik megkönnyíteni a JailCenter.com weblap, amely egy komplex adatbázisba szervezi a különböző börtönök lakóinak adatait. Az eddig megszokott hosszas ügyintézés helyett az arra jogosultak így néhány pillanat alatt hozzáférhetnek a gyanúsított adataihoz.

Gyarapodnak a helyi adók

2002.03.11.

Tíz év alatt megtízszereződött a helyi adókat bevezető önkormányzatok száma, az ebből származó bevétel pedig csaknem harmincszorosára nőtt.

Társasági törvény - átalakítás alatt

2002.03.11.

Versenyképes, a befektetői kedvet növelő és rugalmas társasági jogi szabályozást készít elő az igazságügyi tárca. Módosul a társasági, illetve a cégtörvény, valamint a külföldi vállalatok magyarországi fióktelepeire vonatkozó szabályozás is.

Az EU Bizottság új légiforgalmi egyezményt akar az Egyesült Államokkal

2002.03.10.

A Financial Times jelentése szerint az Európai Bizottság a jövő héten új irányelvet terjeszt elő a nemzetközi légiforgalmi megállapodásokra vonatkozóan. Ez az eddigi kétoldalú egyezmények helyett az unió egészére vonatkozna.

Bíróság előtt a lépfenével viccelődők

2002.03.10.

Szerdán keződődik a lépfenegyanús levéllel tréfálkozó két nő pere. A rendzavarás miatt bíróság elé álló nők kollégájuk asztalára fehér port tartalmazó borítékot tettek néhány héttel a szeptember 11-ei terrortámadás után, hogy megvicceljék munkatársukat.

A Matáv nem fogadja el a HDB állásfoglalását

2002.03.10.

A Népszabadság értesülései szerint a Matáv nem tekinti perdöntőnek a Hírközlési Döntőbizottság elvi álláspontját és továbbra is úgy véli, hogy ha a szolgáltatók díjmegosztást akarnak, akkor a világháló használatával összefüggő telefonszámlát is nekik kell ügyfeleiknek kiküldeni.

Kezdődik a kettős prostituált-gyilkosság pere

2002.03.10.

Az ügyészség szerint két utcalányt szúrt le 2000 júniusában az a férfi, akinek csütörtökön kezdődik a büntetőpere. A férfi - aki mindkét nőnek állandó vendége volt - a nyomozás során beismerte tettét.

A Sun antitrösztpert indított a Microsoft ellen

2002.03.09.

A Sun Microsystems külön trösztellenes pert indított a Microsoft ellen; az indoklás szerint a Microsoft nem megfelelően kezeli a Sun Java szoftverét, így a Sun nem közölt mértékű kárpótlás illeti meg, valamint kérik az Internet Explorer forráskódját, valamint a magasabb rendű Microsoft szoftverekhez csatlakoztató interfész átadását.

Szabadkereskedelmi megállapodás Jugoszláviával

2002.03.08.

Martonyi János külügyminiszter és Miroljub Labus jugoszláv miniszterelnök-helyettes, külgazdasági miniszter aláírta a magyar-jugoszláv szabadkereskedelmi megállapodást pénteken Budapesten.

Fizetési meghagyás kárpótlási jegyek miatt

2002.03.08.

Fizetési meghagyást nyújt be az állammal szemben a Kárpótlási Jegytulajdonosok Érdekvédelmi Egyesülete. Több mint százezer kisbefektető őriz még, ma már semmire sem használható értékpapírt. A Pénzügyminisztérium ígéretet tett a probléma megoldására, eddig azonban nem terjesztett javaslatot a kormány elé.

Nem akarják letartóztatni a képrongálót

2002.03.08.

Valótlanok és alapvetően tévesek a napokban Paróczai Csaba, volt környezetvédelmi kabinetvezető ellen folyó büntetőügy fejleményeiről közzétett tudósítások - tájékoztatta pénteken Beznicza Árpád, a Zala Megyei Bíróság sajtószóvivője az MTI-t.

Kokaincsempészt fogtak el Ferihegyen

2002.03.08.

A Ferihegyi repülőtér vámosai pénteken elfogtak egy brazil férfit, aki gyomrában mintegy 20 darab kokainkapszulát próbált meg becsempészni Magyarország területére. A kábítószer értéke az első becslések szerint 2 millió forint körül lehet.

Illés tovább nyomoztatná a védett madarak mészárlását

2002.03.08.

A védett madarak lemészárlása miatt indult nyomozást több hónappal meghosszabbítaná Illés Zoltán, a parlament környezetvédelmi bizottságának fideszes elnöke. A politikus Szegeden a vizsgálat kiszélesítését is szorgalmazta, megemlítve, hogy hivatali visszaélés gyanúja merült föl a Bács-Kiskun megyei FVM Hivatal vadászati és halászati osztályával szemben.

Az Apüsz panasza a Legfelsőbb Ügyészséghez került a Schlecht-ügyben

2002.03.08.

Az Apüsz Schlecht-ügyben benyújtott panaszát a Legfőbb Ügyészséghez továbbította az ombudsman általános helyettese, mert hatáskör hiányában érdemben nem foglakozhat vele.

Bush vezető informatikusa az egységes e-kormányzatról

2002.03.08.

Az USA-ban nehéz elképzelni, hogy április 15. egyszer a többitől semmiben sem eltérő nappá alakul át - ez ugyanis ott az adóívek benyújtásának határideje. Norman Lorentz két hónapja a Bush kormányzat főtechnológusa, és jelenleg egyetlen feladata, hogy felhasználóbaráttá alakítsák át irányításával a jelenlegi széttöredezett kormányzati hálózatokat, az "automatizációs szigeteket".

Először: szolgáltatók nyilvános meghallgatása

2002.03.08.

A Hírközlési Döntőbizottság (HDB) első nyilvános meghallgatását tartotta március 8-án a HíF Rendezvény és Oktatási Központjában.

Indítványok és ellenindítványok a Microsoft-per jogorvoslati részéhez

2002.03.08.

Csak március 11-én, hétfőn kezdődnek meg a meghallgatások a Microsoft kontra megegyezést elutasító államok perében, de Colleen Kollar-Kotelly bírónőt mindkét fél máris beadványok és ellenbeadványok tömegével árasztotta el. A két fél ugyanis nem ért egyet sem a tanúk meghallgatása vagy személye ügyében, de még a meghallgatások időzítésének kérdésében sem.

Szigorították az abortusztörvényt Írországban

2002.03.07.

Szigorították Írországban az abortusztörvényt. A szerdai népszavazáson kis többséggel a a kormányfő javaslatát támogatják a választók. E szerint akkor is tilos az abortusz ha fennállna a veszélye, hogy a nő öngyilkosságot követ el.

A bírónő meghallgatta a Microsoft és az igazságügy érveit a megegyezés mellett

2002.03.07.

Szerdán a cég és a minisztérium jogászai ismertették álláspontjukat a módosított megegyezéssel kapcsolatban, ami szerintük túlmegy a tavalyi fellebbviteli bírósági határozat megállapításain is.

Az FTC eltiltotta a Palmot a megtévesztő reklámozástól

2002.03.07.

Az USA szövetségi kereskedelmi bizottsága (FTC) szerdán bejelentette, hogy megegyezéssel zárult vitája a kézieszköz-gyártó céggel, amelyet gyakorlatilag eltiltottak attól, hogy termékeivel kapcsolatban megtévessze a felhasználókat.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000