Hír archívum: 2002. március

Más hónap

Bírság balatoni éttermek árkartellje miatt

2002.03.07.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa, jogellenes árkartell-megállapodás miatt összesen 2,46 millió forintra bírságolt a Balatonnál éttermeket működtető hét egyéni vállalkozót és három gazdasági társaságot. A versenytanács 100-700 ezer forint bírságot szabott ki a vendéglátósokra.

Százezer dollár a feltörésért

2002.03.07.

A Bodacion Technologies százezer dolláros díjat tűzött ki biomorfikus véletlenszám-generátorának megtöréséért. Az viheti el a tekintélyes összeget, aki megfejti a program működését és a cég által rendelkezésre bocsátott 999 számból pontosan megjósolja, mi lesz az ezredik generált szám.

Jogvédők: a Nike és az Adidas kizsákmányol

2002.03.07.

Az Oxfam Community Aid Abroad ausztrál jogvédő szervezet legfrissebb jelentése szerint a Nike és az Adidas indonéziai beszállítóinál továbbra is embertelen körülmények között dolgoznak a munkások - közölte a BBC. Az Adidas már visszautasította a vádakat, de az Oxfam az érintett termékek bojkottjára szólít fel.

Svájcban gyanúsak a magyar bankok

2002.03.07.

A svájci bankszövetség arra figyelmezeti tagjait, hogy a magyar bankokat és üzleti partnereket különös figyelemmel kezeljék. Az intézkedés oka, hogy az OECD által tavaly összeállított feketelistán Magyarországot nem együttműködő partnernek minősítették a pénzmosás elleni küzdelemben.

Elvi döntést hozott a Hírközlési Döntőbizottság

2002.03.07.

Mint ismeretes, néhány internetszolgáltató és a Matáv vitában áll egymással az internetes díjmegosztás kérdésében. A HDB március hetedikei ülésén elvi döntést hozott néhány kérdésben, mivel konkrét beadvány nem érkezett hozzá.

Passzolt az ORTT a Pannon Rádió ügyében

2002.03.07.

Nincs hatásköre foglalkozni az ORTT-nek azzal, hogy a Pannon Rádió jogosan végez-e kampányszervezői faladatot a MIÉP-nek, ezért a testület továbbküldte az Országos Választási Bizottságnak a beadványt.

Meghiúsult a Fővárosi Közgyűlés ülése

2002.03.07.

Berekesztette a Fővárosi Közgyűlés csütörtök délutáni rendkívüli ülését Demszky Gábor, miután megismételt szavazással sem sikerült elfogadni a napirendet; a főpolgármester a jövő hétre újabb rendkívüli ülést hív össze.

Nem Erdélyi Nándor a bolti sorozatgyilkos

2002.03.07.

Az eddig bolti sorozatgyilkossággal vádolt Erdélyi Nándor bűnösségét már csupán egy bűncselekmény, a csepeli kettős gyilkosság miatt kéri kimondani a Legfőbb Ügyészség. A korábbi vádat csütörtökön a Legfelsőbb Bíróságon megkezdődött másodfokú büntetőperében módosították.

A MeH-re vár az ügyészség a Happy End-ügyben

2002.03.07.

Öt hónapja vizsgálja a Legfőbb Ügyészség a Happy End Kft és a Miniszterelnöki Hivatal közötti szerződéseket. Keller László (MSZP) szerint szándékosan húzzák az időt. Polt Péter szerint azért nem tudnak dönteni, mert a MeH államtitkára még nem válaszolt a kérdéseikre.

Õsszel válik teljessé a távközlési liberalizáció

2002.03.07.

A távközlési liberalizáció akkor válik teljessé, amikor ősszel a helyi koncessziós társaságok kizárólagos szerződése is lejár - közölte Dessewffy Anna, a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosságának főcsoportfőnöke egy csütörtökön Budapesten megrendezett konferencián.

Életfogytiglant kapott Pándy

2002.03.06.

Lezárult Brüsszelben a magyar jogtörténet egyik legszörnyűbb családirtásának pere: Pándy András életfogytiglant, míg lánya 21 évet kapott. A belga média vezető hírként jelentette meg a döntést.

Zsarolókat vett őrizetbe a rendőrség

2002.03.06.

Õrizetbe vettek három zsarolással gyanúsítható férfit a Pest megyei rendőrök szerdán. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs irodája az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a zsarolás egy kölcsönnel kezdődött.

Nem felelősek a játékgyártók a mészárlásért

2002.03.06.

Az amerikai szövetségi bíróság elutasította a játékgyártók elleni keresetet, amely a Columbine Gimnáziumban történt 1999-es mészárlás felelősségét igyekezett a szoftvercégekre hárítani.

Kábítószer a vonaton

2002.03.06.

Marihuánát és vadkendermagot találtak szerdán egy nemzetközi gyorsvonat mosdójában Hegyeshalomnál.

Az abortusztörvény szigorításáról szavaz Írország

2002.03.06.

Tovább szigoríthatják Írországban az abortusztörvényt, amennyiben a mai népszavazáson a kormányfő javaslatát támogatják a választók. A tervezet lényege, hogy akkor is megtiltanák az abortuszt, ha fennállna a veszélye, hogy a nő öngyilkosságot követ el.

Magyarország hamarosan csatlakozhat az európai közigazgatási adatcsere programhoz

2002.03.06.

A Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága által 2002. március 6-án rendezett konferencián az EU képviselői bejelentették, hogy hazánk elől elhárultak az akadályok a csatlakozásra a kormányzati intézmények közötti adatcserét szolgáló IDA programhoz.

Életfogytiglant kért az ügyész Soproni Ági gyilkosainak

2002.03.06.

Életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását indítványozta az ügyész vádbeszédében Soproni Ágnes színésznő meggyilkolása miatt a művésznő fiának, Petróczi Andrásnak, illetve a fiú barátjának, Lázár Zsoltnak a Fővárosi Bíróságon szerdán.

Belgium: bírósági halasztás a Saron-ügyben

2002.03.06.

A brüsszeli fellebbviteli bíróság vádtanácsa elnapolta a döntést abban a kérdésben, hogy belga bíróság vizsgálatot indíthat-e Ariel Saron izraeli miniszterelnök ellen népirtás és emberiség elleni bűnök ügyében.

Juszt perli a kormányfőt

2002.03.06.

Kifogásolja, hogy a Püski Kiadó könyvében változatlanul jelent meg a kijelentés, miszerint a megfigyelési ügy iratainak közzététele súlyos bűncselekmény.

Bíróság döntött a barcelona.com sorsáról

2002.03.06.

Elveszítette doménnevét a spanyolországi utazásokkal foglalkozó weblap, ezért a barcelona.com tulajdonosai fellebbezni fognak az ítélet ellen. A bíróság döntése szerint a barcelona.com a Barcelonai Városi Tanácsot illeti meg.

Vádlottak padjára kerül Kispest volt polgármestere

2002.03.06.

A Fővárosi Főügyészség elkészítette a vádiratot Lévay Levente kispesti önkormányzati képviselő ellen, akit tiltott pornográf képek terjesztésével vádolnak. A Magyar Hírlap úgy tudja, a főügyészség megalapozottnak találta a rendőrségi nyomozás eredményét.

Ma kezdődnek Microsoft-per megegyezéssel kapcsolatos meghallgatásai

2002.03.06.

Könnyen lehet, hogy végső felvonásához érkezett a négy éve tartó per az USA igazságügyi minisztériuma és a Microsoft között.

Fehérvári maffiaügy: megszüntetett eljárások

2002.03.06.

Megszüntette a székesfehérvári maffiaügyben három gyanúsított ellen az államtitoksértés miatt indult büntetőeljárást bűncselekmény hiányában a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal.

Az esküdtszék bűnösnek találta Pándyt

2002.03.06.

A brüsszeli esküdtszék bűnösnek mondta ki Pándy András magyar származású protestáns segédlelkészt és Ágnes leányát hat családtagjuk meggyilkolásában.

Elfogultak a székesfehérvári maffiaügy bírái

2002.03.05.

Elfogultság miatt a Legfelsőbb Bírósághoz terjesztette fel hétfőn az úgynevezett székesfehérvári maffiaügy iratait a Fejér Megyei Bíróság, kérve, hogy a legfőbb bírói testület jelölje ki az eljárást lefolytató bíróságot.

Börtönátadás Szegeden

2002.03.05.

Dávid Ibolya igazságügy-miniszter kedden átadta a Szegedi Fegyház és Börtön új objektumát, amely 230 fogva tartott személy elhelyezésére alkalmas.

Választási etikai kódex elfogadására hívja a pártokat a jogász fórum

2002.03.05.

Választási etikai kódex megtárgyalására és elfogadására hívja a 37 választásra regisztrált párt képviselőit a Független Jogász Fórum - közölte az szervezet elnöke kedden az MTI-vel.

Mégiscsak fiktív számlákat foglalták le a Humetnél

2002.03.05.

Nem foglaltak le fiktív számlákat a Humet Rt. irodáiban, és a sajtóban ezzel kapcsolatban elterjedt álhírek jelentős veszteséget okoztak a társaságnak - közölte keddi sajtótájékoztatóján Civin János, a vállalat elnöke. Burillák Attila APEH-szóvivő azonban az Üzleti Negyednek elmondta: decemberben az APEH a Humet Rt.-nél foglalta le a 400 millió forint értékű fiktív számlát. Gál László, a cég volt gazdasági igazgatóját a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte az üggyel kapcsolatban.

Lefoglalhatják a bliccelő sofőr autóját

2002.03.05.

A parkolási bírságot nem fizető sofőrök autóját is lefoglalhatják, ha a jogerős fizetési meghagyás ellenére sem fizetik be tartozásukat. A bliccelő autósok ellen számos pert nyert parkolási társulás ügyvezetője elmondta, hogy az autósoknak mindössze 10-20 százaléka fizeti be idejében a büntetést.

Pándy ügyvédje szerint nem bizonyíthatóak a vádak

2002.03.05.

Védőbeszédekkel folytatódott a Pándy-per. Pándy András védője szerint nem tudták bizonyítani, hogy a gyilkosságokat a vádlott követte el. Pándy Ágnes ügyvédje pedig azért kérte ügyfele felmentését, mivel a lány csak egy akarat nélküli báb volt apja hatalma alatt, ezért nem állapítható meg esetében bűncselekmény.

Gyilkossági ügyben nyomoznak az ukrán elnök ellen

2002.03.05.

Nyomozás indul az ukrán elnök, Leonyid Kucsma ellen. Azzal gyanúsítják, hogy segített az előző ukrán miniszterelnöknek, Pavlo Lazarenkónak két gyilkosság megszervezésében.

"Megtelt"- tábla a brit börtönökön

2002.03.05.

Lord Woolf , az angol legfelsőbb bíróság elnöke azt javasolta, hogy "csak szükséges esetben, és a szükségesnél nem hosszabb időre rójanak ki börtönbüntetést."

College of Europe

2002.03.05.

Washingtoni bírálat a magyar emberi jogi politikának

2002.03.05.

Az amerikai külügyminisztérium szerint súlyos probléma a rendőrségi erőszak, az antiszemita, rasszista és munkahelyi diszkrimináció, a szexuális zaklatás és a médiapolitika.

Nemzetközösségi zárónyilatkozat Ausztráliában

2002.03.05.

A nemzetközi terrorizmus felszámolásáról és okainak megszüntetéséről fogadtak el közös nyilatkozatot a brit Nemzetközösség tagjai négynapos csúcstalálkozójuk keddi zárónapján.

Napi 1 millió illegális fájlletöltés

2002.03.05.

Peter Chernin, a News Corp. elnöke az FT New Media and Broadcasting nevű londoni konferencián bejelentette, adataik szerint naponta nem kevesebb mint 1 millió illegális fájlletöltés történik, s közben felnő egy olyan generáció, amelyiknek ez a világ legtermészetesebb dolga.

Közzétették a Microsoft és a pereskedő kilenc állam tanúinak listáját

2002.03.05.

A cég mellett fog tanúskodni Bill Gates, Steve Ballmer és a cég 11 különböző részlegének vezetője, valamint partnercégeinek vezetői, jogász és közgazdász szakértők. Az ő feladatuk elsősorban a megegyezést elutasító felperes államok által felsorakoztatott tanúk állításainak megcáfolása lesz.

Állásfoglalást kérnek a szolgáltatók a díjmegosztásról

2002.03.05.

Közös levélben kért állásfoglalást Stumpf István kancellária minisztertől négy vezető internet-szolgáltató. Az EnterNet, ExterNet, Interware, Nextra szolgáltatói négyes szerint a többi internetszolgáltató is hasonló tartalmú levelekben kifogásolja a telefontársaságok (Emitel, HTCC, Matáv, Monortel, Vivendi) hozzáállását a percdíj-megosztással kapcsolatos rendeletekhez.

Tűz a hágai Törvényszéken

2002.03.05.

Elmarad kedden a Milosevic-per, mert a hágai Nemzetközi Törvényszék épületében tűz ütött ki.

Az informatikai iparnak kell megoldania a digitális tartalmak védelmét

2002.03.04.

Ha nem állapodik meg záros határidőn belül az informatikai ágazat és a tartalomszolgáltatók a digitális tartalmak védelmének módszeréről, akkor a kormányzat veszi kézbe az ügyet - ezt a figyelmeztetéssel felérő üzenetet fogalmazták meg az amerikai törvényhozók a szenátus kereskedelmi, tudományos és szállítási bizottságának csütörtöki meghallgatásán.

Magyar falu osztrák kézen

2002.03.04.

A Somogy megyei Bárdudvarnok falut kényszerű mozdulatlanságra ítélték, s erről az a két osztrák tehet, aki az 1200 lelket számláló falu csaknem egészének tulajdonosa - mondta el az osztrák APA hírügynökségnek hétfőn Forintos László, a falu polgármestere.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000