Hír archívum: 2002. április

Más hónap

Internetes törvényszék Hamburgban

2002.04.30.

Hamburgban Dr. Roger Kusch igazságügyi képviselő és a hamburgi Pénzügyi Bíróság elnöke, Dr. Jan Grotheer, nyilvánosságra hozták azokat a tapasztalatokat, amelyeket az elektronikus levelekben lebonyolított peres eljárás kipróbálása terén szereztek. 30 hónapos tesztmunkájuk eredményeként holnaptól, vagyis 2002. május 1-étől Hamburgban egy pénzügyőri ellenőrzést követő peres eljárás akár teljes egészében lefolytatható elektronikusan.

Hága: három vádlott feladja magát

2002.04.30.

A hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) két vádlottja, Nikola Sainovic volt jugoszláv miniszterelnök-helyettes és Momcilo Gruban, a boszniai Omarskai fogolytábor egykori őrségvezetője már csütörtökön, míg Milan Martic, a Krajinai Szerb Köztársaság volt elnöke a pravoszláv húsvét után adja fel magát önként a hágai bíróságnak.

Végéhez közeledik a Tasnádi-per

2002.04.30.

Egy híján minden védőbeszéd elhangzott keddig a Tasnádi-perben, és eddig kivétel nélkül minden ügyvéd bűncselekmény hiányában kérte védence felmentését a Pest Megyei Bíróságtól.

Simon-ügy: Készenléti Rendőrség - megszüntetett szolgálati viszony

2002.04.30.

Rendőri szolgálatra méltatlanná válás miatt megszüntették annak a törzsőrmesternek a szolgálati viszonyát, aki összefüggésbe hozható a Simon Tibor elleni támadással; egy törzszászlós szolgálati viszonyát szintén megszüntették - tájékoztatta a Készenléti Rendőrség illetékese kedden közleményben az MTI-t.

Manipulálták a Vivendi elektronikus szavazó rendszerét?

2002.04.30.

A Vivendi csütörtökön tartotta részvényeseinek közgyűlését, ahol a résztvevők elektronikusan szavaztak például az osztalék mértékéről. A cég már másnap hangot adott aggodalmának, hogy a rendszerbe behatoltak, ez a gyanú hétfőre csak erősebb lett, ezért az osztalék kifizetését felfüggesztették, és júniusra új közgyűlést hívnak össze a kérdés eldöntésére.

Liberalizáció: optimista a Hírközlési Felügyelet

2002.04.30.

A piacnyitást illetően optimista vagyok, hiszen az utóbbi időben a Hírközlési Felügyelethez (HíF) 13 új távbeszélő szolgáltatás bejelentése érkezett, és várhatóan újabb adat- és internet-szolgáltatók is küldenek ilyen jellegű dokumentumot a felügyeletnek - közölte Frischmann Gábor, a HíF elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Hamis húszezreseket találtak

2002.04.30.

Valódi kétezres bankjegyek felhasználásával készített hamis húszezreseket találtak a tiszakécskei rendőrök hétfő délután egy budapesti férfi kocsijában, az ügyben a Kecskeméti Rendőrkapitányság folytat nyomozást.

Újabb Microsoft-párti tanú szavahihetőségét vonták kétségbe

2002.04.30.

Hétfő délelőtt a Qwest nagyvállalati stratégiáért felelős alelnökének, Gregg Sutherlandnek a meghallgatásával folytatódott a Microsoft elleni jogorvoslati per. Sutehrland írásbeli vallomásában az egységes üzenő szolgáltatásról írt, ami szerinte széles értelemben szintén webszolgáltatásként értelmezhető. Szóbeli vallomását az államok tanújaként nyilatkozó Larry Pearson vallomásának cáfolatára építette.

Büntetés internetes hitelrontásért

2002.04.29.

A Los Angeles-i bíróság egymillió dollár pénzbüntetésre ítélte Edward "Fast Eddie" Kuwatch ügyvédet, aki kinevezte magát az alkoholos állapotban történő gépjárművezetést büntető törvény gurujának.

Budapesten átadták az elektronikus kormányzati gerinchálózatot

2002.04.29.

Stumpf István kancelláriaminiszter átadta az elektronikus kormányzati gerinchálózat budapesti optikai rendszerét, valamint hálózatfelügyeleti központját.

Megtagadták a kegyes halál jogát

2002.04.29.

A gyógyíthatatlan izomsorvadásban szenvedő, magatehetetlen Diane Prettyt férje nem segítheti hozzá a kegyes halálhoz, mondta ki egyhangú döntésében hétfőn a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

Az LB elutasította a választási beadványokat

2002.04.29.

A Legfelsőbb Bíróság érdemi vizsgálat nélkül utasította el a választás kimenetelét kétségbe vonó beadványokat. A döntés szerint az OVB korábbi elutasítása ellen már nincs jogorvoslati lehetőség.

Solt Pál: januárban megkezdi működését az Országos Ítélőtábla - kiírták a pályázatot

2002.04.29.

Szeptember elsején létrejön az Országos Ítélőtábla, amely 2003. január elsején kezdi meg működését Budapesten - mondta Solt Pál hétfőn Szekszárdon, a Tolna megyei összbírói értekezletet követő sajtótájékoztatóján.

Az Internet arculatát meghatározó gigászok csatája

2002.04.29.

A Macromedia fennállása óta az egyik legnagyobb termékmegjelentetésre készül (ma indulnak útjukra a továbbfejlesztett web-design alkalmazások), eközben viszont ügyvédei a bíróságon védik a cég érdekeit.

Magyarország egy éve halogatja Sisic kiadatását

2002.04.29.

Magyarország idestova egy éve halogatja már Emir Sisic jugoszláv pilóta kiadását Horvátországnak - írta vasárnapi számában a Jutarnji List című zágrábi újság.

Rendőri felügyeletet a brit iskolákban

2002.04.29.

A brit kormány döntött arról, hogy szeptembertől rendőri felügyeletet kapnak az iskolák Nagy-Britanniában. A rendőrök egész nap bent lesznek abban a 60-70 iskolában, ahol a legnagyobb problémát jelent a fiatalkori bűnözés és az iskolakerülés.

Digitális aláírás állampolgári jogon

2002.04.29.

Az informatikai eszközök adójának csökkentése, ingyenes digitális aláírás az állampolgároknak, ingyenes számítógép-kezelői jártasság megszerzése a tizennyolc éveseknek - ezeket a feladatokat sorolta a legfontosabb kormányzati informatikai célok közé az MSZP.

Már a maffia is beszállt a szoftverhamisításba

2002.04.29.

Miközben a zenei és irodalmi szerzői jogsértések száma csökken, az illegális szoftverhasználat visszaszorításában nehéz előrelépni. Magyarországon ma száz számítógépből ötvenkettőn illegális program fut. A kalózkodás évente 10 milliárd forintnyi kárt okoz a gyártóknak. Az olaj- és borhamisítás, a dohány- és kábítószer-csempészés mellett a szervezett bűnbandák immár a szoftverhamisításban is érdekeltek.

Bíróságra kerülhet a töredékszavazatok ügye

2002.04.29.

Az APÜSZ kifogással él az OVB pénteki döntése ellen, melyben elutasította a töredékszavazatok ügyében keletkezett beadványt. A szervezet szerint törvénytelen a visszalépett jelöltek töredékszavazatainak beszámítása a választási eredménybe.

Szigorították az állatok védelmének szabályait

2002.04.29.

Az állatvédelmi szabályok újabb elemének megsértéséért bírságot róhatnak ki a hatóságok a kormány keddi döntése értelmében.

A BKIK a vállalkozói igazolványcsere meghosszabbítását kéri

2002.04.28.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke levélben kérte Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy járuljon hozzá az egyéni vállalkozói igazolvány érvényességének 2002. december 31-éig történő meghosszabbításához - közölte a BKIK PR-igazgatósága az MTI-vel.

Orvosokat vádolnak szervlopással Thaiföldön

2002.04.28.

Orvosok és egy kórházigazgató a vádlott az első thaiföldi szervlopási perben. A vád szerint az orvosok kómában lévő, de még nem halott emberek veséjét operálták ki. A szervadományozáshoz szükséges rokoni hozzájárulást állítólag a kórházigazgató hamisította.

Felderíthetetlenség miatt megszüntették az 1956-os Hatvan-Aszódi sortűzügyet

2002.04.28.

Megszüntette a Budapesti Katonai Ügyészség az 1956-os forradalom idején Hatvan és Aszód közötti útszakaszon történt, több halálos áldozatot követelő lövöldözés ügyében a nyomozást, mert nem állapítható meg az elkövető kiléte és az eljárás folytatásától sem várható eredmény.

Közúti ellenőrzés-sorozat

2002.04.28.

Országos közlekedésbiztonsági akciósorozatot szervez a rendőrség május 1-től. A hónap végéig tartó nonstop-razzián minden sebességmérő eszközzel kivonulnak a leginkább balesetveszélyes utakra, megsokszorozzák a közúti ellenőrzések számát, és a súlyos szabálysértések elkövetőit az eddiginél szigorúbban büntetik majd meg.

Kedden kezdődik a Papa pere

2002.04.28.

Zárt ajtók mögött kezdődik kedden a Papa néven ismert Sándor István, Papa nyugállományú rendőr alezredesnek, az ORFK 1998-ban megszüntetett Központi Bűnüldözési Igazgatósága (KBI) volt felderítő tisztjének büntetőpere a Fővárosi Bíróságon. A vádirat alapján Papa akár 12 évet is kaphat.

A román ügyészség felmentette az Aurult

2002.04.26.

A kolozsvári ügyészség két évig tartó nyomozás során - szemben az ennek ellenkezőjét megállapító uniós vizsgálattal - arra a következtetésre jutott: nem emberi mulasztás okozta a Tisza élővilágát megcsonkító 2000. januári ciánkatasztrófát.

Magánszemély nem perelhet a zsidóság megsértése miatt?

2002.04.26.

Első fokon elutasította a bíróság Székely Gábor próbapernek szánt keresetét ifjabb Hegedűs Loránt ellen annak tavalyi, a "galíciai jöttmentek" kirekesztését követelő cikke miatt.

Dávid Ibolya a töredékszavazat-számításról

2002.04.26.

A töredékszavazat-számítás rendkívül bonyolult jogi eljárás, ám ebben a kérdésben számomra egyértelmű a jogi helyzet - nyilatkozta Dávid Ibolya az MTI-nek pénteken.

Kötelező jogdíj és hologram az írható CD-ken

2002.04.26.

Április elsejétől az írható CD-k csak hologramos matricával kerülhetnek forgalomba, amely azt jelzi, hogy a lemezre megfizették a jogdíjat. Az adatlemezekre a jogdíj jelenleg 36 forint, az írható audió CD-kre pedig 56 forint.

Az internetes reklámszövetség megnyerte a cookie-harc első csatáját

2002.04.26.

Az internetes vállalatokat és online reklámokkal foglalkozó cégeket tömörítő Interactive Advertising Bureau-nak sikerült megváltoztatnia az Európai Unió azon törvényhozási javaslatát, amelyet az internetes oldalak cookie használatával kapcsolatban megfogalmaztak.

Egy harmadéves pécsi joghallgató feladványa zavarba hozta az OVB-t

2002.04.26.

Politikai indulatokat kavart egy kiskunhalasi fiatalembernek, harmadéves pécsi joghallgatónak az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) eljuttatott beadványa.A kormányváltók szerint jogi képtelenségről van szó.

Szeszper: ítélet két hét múlva

2002.04.25.

Hisztiző katonanő, bosszúálló haragosok, hetven dollár értékű kakaó, öt karton ital és egy büdös bunkónak titulált törzszászlós - a védelem szerint.

Tasnádi-per: a bíróság megadja magát a rendőri önkénynek?

2002.04.25.

Bűncselekmény hiányában minden vádpontban Tasnádi Péter felmentését indítványozta védőbeszédében Szikinger István a Tasnádi-per csütörtöki tárgyalásán a Pest Megyei Bíróságon.

"Tűzszünet"-kampány a legális szoftverhasználatért

2002.04.25.

Tűzszünet néven a legális szoftverhasználatért indított kampányt Fejér megyében a Business Software Alliance (BSA), ugyanakkor 30 napos türelmi időt biztosít a vállalkozásoknak szoftverhelyzetük rendezésére

SZDSZ: "jogi gengszterizmus" az OVB döntése

2002.04.25.

"Jogi gengszterizmusnak" tartja az SZDSZ elnöke, hogy az OVB szerdai ülésén nem utasította el azt a szerinte első ránézésre is jogi nonszensznek tűnő beadványt, amely megkérdőjelezi az SZDSZ listás mandátumainak számát.

Veszélyben távközlés liberalizációja - állítják az alternatív szolgáltatók

2002.04.25.

A távközlési liberalizációt leginkább fenyegető veszély az, hogy a tervezett összekapcsolási ajánlatok (RIO) díjai miatt az alternatív szolgáltatók nem tudnak versenyképes áron ajánlott szolgáltatásokkal megjelenni az üzleti előfizetői piacon

Hágai törvényszék - Dragoljub Ojdanic volt vezérkari főnök Hágába repült

2002.04.25.

Dragoljub Ojdanic, a jugoszláv hadsereg volt vezérkari főnöke, háborús bűnökkel gyanúsított vádlott csütörtök reggel menetrend szerinti járattal Belgrádból Hágába repült, hogy feladja magát a Nemzetközi Törvényszéken.

Letartóztatások Németországban

2002.04.25.

Németországban a hatóságok újabb személyeket tartóztatott le, akiket azzal vádolnak, hogy terrorista akciókra készültek.

DVD-másolás: jogi védelmet kér egy szoftvercég

2002.04.25.

Az elmúlt időkben hozzászokhattunk már ahhoz, hogy a különböző hanglemezkiadók és hollywoodi filmes cégek mindent megtesznek annak érdekében, hogy saját álláspontjaikat minden téren megfelelő módon képviseltetni tudják, és ennek a komoly érdekképviseletnek sok esetben kisebb-nagyobb cégek is áldozatául esnek.

Perel a lehallgatások miatt Nógrádi Zsolt

2002.04.24.

Nógrádi Zsolt két társával keresetett nyújtott be többek között a belügyminiszter, a legfőbb ügyész, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács és az ORFK ellen. A hamis vád bűncselekményével vádolt Nógrádi a telefonlehallgatás útján szerzett adatok felvételét sérelmezi.

Szigorították az állatok védelmének szabályait

2002.04.24.

Az állatvédelmi szabályok újabb elemének megsértéséért bírságot róhatnak ki a hatóságok a kormány keddi döntése értelmében. Pénzbüntetést kaphatnak például azok, akik nem megfelelő módon szállítanak állatokat. Bár a bírság akár a 150 000 forintot is elérheti, országos szinten egy év alatt mégis csak félmillió forint körüli összeg folyt be a büntetésből.

Bírósághoz fordult a várpalotai szocialista képviselőjelölt

2002.04.24.

Fellebbezést nyújtott be a bírósághoz szerdán a Veszprém Megyei Területi Választási Bizottság elutasító határozata ellen Törzsök Károlyné, a várpalotai 5-ös számú választókerület szocialista képviselőjelöltje.

Újabb viták a csonka kuratórium körül

2002.04.24.

Az évek óta kizárólag a kormánytagokból álló médiakuratórium kiegészítése kapcsán újra zavaros helyzetet teremt a kurátorok ciklusokon átnyúló mandátuma.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000