Hír archívum: 2002. április

Más hónap

Kárpátalja - az ukrán legfelsőbb bíróság elutasította Kovács Miklós képviselőválasztási panaszát

2002.04.24.

Az ukrán legfelsőbb bíróság szerdán elutasította Kovács Miklósnak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Közössége (KMKSZ) elnökének, a leköszönő ukrán parlament magyar nemzetiségű képviselőjének panaszát. A döntés kihirdetésekor jogerőre lépett.

A Legfelsőbb Bíróság elutasította a szúrópróbaszerű újraszámlálást

2002.04.24.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdán elutasította azt a három beadványt, amelyek az országgyűlési képviselő-választások első fordulójában leadott szavazatok négy egyéni választókerületben történő szúrópróbaszerű újraszámlálására irányultak.

Pedofilia: nagyobb a veszély, mint hinnénk

2002.04.24.

Egy nagyszabású rendőrségi akció során nyilvánosságra derült, hogy szélesebb köröket érint ez az elferdülés, mintsem gondolnánk.

Az MSZP bírósághoz fordul a szerencsi eredmények miatt

2002.04.24.

A megyei bírósághoz fordul jogorvoslatért az MSZP a szerencsi központú választókerületben történtek miatt - közölte Szabó György, a szocialisták Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke.

Lobbiharcok a gyalogosvédelmi törvény körül

2002.04.24.

Az autógyártók nem örülnek az új törvénytervezetnek, amely az autók gázolásos balesetkori viselkedésétől tenné függővé a típusengedélyek kiadását.

Budaörs kontra ÁPV Rt. - áramközműjuss-vita

2002.04.24.

A Legfelsőbb Bíróság ma tartja a Budaörs és az ÁPV Rt. közötti áramközműjuss-vita felülvizsgálati tárgyalását. Az ügy kimenetele hatással lehet a áramközmű-járandóságért indított próbaperekre.

Nagy-Britanniában az év elején szavazhatnak az euróról

2002.04.24.

Egy brit szakszervezeti vezető kijelentette, hogy a Munkáspárt várhatóan jövő év tavaszán népszavazást rendez az euró bevezetéséről.

Jelentős támogatástól eshetnek el az elektronikus médiák

2002.04.24.

A Magyar Hírlap információi szerint az Országos Rádió- és Televíziótestületen belül működő Műsorszolgáltatási Alap hiánya csaknem 1,4 milliárd. Ez a szakemberek szerint lehetetlenné teszi a médiatörvényben előírt kötelezettségei teljesítését.

Bill Gates megjelent a bíróságon

2002.04.24.

Hétfőn maga Bill Gates, a Microsoft elnöke volt az egyik tanú azon a bírósági tárgyaláson, melyen a szoftvercéggel immár több éve pereskedő amerikai államok képviseletében Steven Kuney ügyvéd próbálta meg bebizonyítani, hogy a Microsoft több esetben is megsértette az Egyesült Államokban érvényben lévő trösztellenes törvényeket.

Mégis nyilvánosak a főtisztek adatai

2002.04.24.

A Magyar Hírlapnak adott igazat az adatvédelmi biztos abban a vitában, megtudhatja-e a közvélemény, kikből is áll valójában a viharos körülmények között kinevezett főtiszti kar. A Magyar Közlönyben ugyanis kizárólag a nevek láttak napvilágot.

Megsemmisítették a választás nyírbátori eredményét

2002.04.24.

A képviselői mandátum sorsát döntően befolyásoló törvénysértések miatt megsemmisítette a nyírségi 6-os számú, Nyírbátor központú választókerület eredményét a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Bizottság.

Szabadlábon a vecsési számlagyár-ügy gyanúsítottja

2002.04.23.

Szabadlábra helyezték a vecsési számlagyár-ügy egyik gyanúsítottját, Balázsi Tamást, az MSZP vecsési elnökét. A Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondta, hogy olyan vallomásokat tettek az utóbbi időben az érintettek, amelyek lehetővé tette a szabadlábra helyezést.

Bocsánatkérésre kötelezték a BVOP-t

2002.04.23.

Bocsánatot kell kérnie a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának egy apától, aki börtönben született gyermekét 19 napos kora előtt nem láthatta. A börtönben született gyerekek jogait ma Magyarországon nem védik jogszabályok - nincs törvény, ami előírja: a BV köteles biztosítani a gyerek és szülei közti kapcsolattartást.

Az EU a számítógépes bűnözés ellen

2002.04.23.

Az Európai Bizottság kezdeményezte, hogy az EU-tagországok hangolják össze az elektronikus bűnözés különféle formái elleni büntetőjogi rendelkezéseiket, a súlyosabb esetekben kiszabható büntetés maximumát pedig legkevesebb egy évi börtönben határozzák meg.

Jugoszlávia: a Nemzetközi Törvényszék hat vádlottja önként feladja magát

2002.04.23.

A jugoszláv tájékoztatási minisztérium közleménye szerint a Nemzetközi Törvényszék (NT) hat vádlottja önként feladja magát a hágai bíróságnak.

Vádirat a brutális pedofil ügyben

2002.04.23.

A háború utáni Belgium legszörnyűbb, pedofil gyilkossági bűnügyében elkészült a vádirat, s most már a bíróságon múlik, mikorra tűzi ki az esküdtszéki tárgyalást.

E-szeméttörvény Kaliforniában

2002.04.23.

Két új törvény is készül Kaliforniában, amely a számítógépek és perifériák újrahasznosítását szabályozná, valamint kezelné az elhasznált, kidobott számítógépekből származó szemétmennyiség csökkentésének problémáját.

Nem engedélyezi a brit kormány a volt amerikai külügyminiszter kihallgatását

2002.04.23.

Nagy-Britannia elutasította Baltazar Garzón spanyol bíró kérését, hogy kihallgathassa Henry Kissinger amerikai külügyminisztert, aki a héten Londonban részt vesz egy konferencián.

Németország: terroristák rendőrkézen

2002.04.23.

Országos razzia során a német rendőrség kedden őrizetbe vette egy militáns-iszlámistának tartott palesztin szervezet 11 tagját - közölte délután a szövetségi ügyészség.

Tasnádi nem hallgatta végig a vádbeszédet

2002.04.23.

A vádbeszédet mondta el az ügyész Tasnádi Péter és hat társa esetében a mai tárgyaláson. Tasnádinak börtönbüntetést és vagyonelkobzást javasolt. Tasnádi nem volt hajlandó végighallgatni a vádbeszédet, kiment a teremből. A védőbeszéd kedden délután hangzik el.

Hasában hozta a 16 milliót érő kokaint

2002.04.23.

Mintegy 16 millió forint értékű kokaint akart a gyomrába rejtve az országba csempészni egy ecuadori férfi hétfő éjjel Ferihegyen - tudta meg a HavariaPress. A vámosok a kórházban lévő kokaincsempésszel együtt az ügyet átadták a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak.

Belgrádban a hágai törvény felülvizsgálását kérik

2002.04.23.

A jugoszláv alkotmánybírósághoz négy kérelem érkezett a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködést szabályozó törvény alkotmányos felülvizsgálatára. Eközben Belgrád megvonta a hivatalos védelmet Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnoktól.

Szakértők szerint beszámítható az oktogoni lövöldöző

2002.04.23.

Szakértők meghallgatásával folytatódott az oktogoni gyorsétteremben 2000 nyarán lövöldöző Bódi Zsolt pere. A szakértők szerint Bódi beszámíthatósága nem korlátozott. A két halálos áldozatot és két életveszélyes sebesülést okozó lövöldözéssel vádolt férfi korábban beismerte bűnösségét.

Másolásvédelem japán módra

2002.04.23.

A Japán Lemezkiadók Szövetsége (RIAJ) közzétette a másolásvédett CD-kkel kapcsolatos irányelveit, valamint bemutatta a lemezek másolásvédett mivoltát jelző logót is.

MNB: nyilvános egységes szankcionálási politika

2002.04.23.

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn meghirdette az egységes szankcionálási politikáját, amelyet többek között a jegybank honlapján tett közzé. A dokumentum szerint a politika meghirdetésével az MNB célja az, hogy egyértelműek és világosak legyenek a jegybank elvárásai, azokon a területeken, amelyek ellenőrzése és szankcionálása a kompetenciájába tartozik.

Lemondatták az ENSZ Vegyifegyver-tilalmi Szervezetének vezetőjét

2002.04.23.

Az Egyesült Államok kezdeményezésére tartott szavazáson a tagállamok lemondatták hétfőn a vegyi fegyverek betiltását ellenőrző ENSZ-szervezet (OPWC) vezérigazgatóját, José Maricio Bustani brazil diplomatát.

Ötéves kislány csomagjában találtak heroint

2002.04.23.

New York egyik nemzetközi repülőterén a vámosok több mint egy kilogramm heroint találtak egy egyedül utazó ötéves kolumbiai kislány csomagjaiban. A kislány Bogotából érkezett a John F. Kennedy nevét viselő New York-i repülőtérre.

Munkaszünet a rendőrségen

2002.04.23.

Április 24-én szerdán munkaszüneti nap lesz a rendőröknek, így szünetel az ügyfélfogadás a rendőrségeken.

Népfelkelést okozhat a fülöp-szigeteki SMS-adó

2002.04.22.

A Fülöp-szigeteken Joseph Estrada elnök 2001 januári bukásához nagyban hozzájárultak SMS üzenetek, melyekben a tüntetők egymást informálták a pillanatnyi helyzetről. Egyes értékelések szerint az ország jelenlegi elnöknőjét, Gloria Arroyo-t népfelkelés fenyegeti, mert az elmúlt héten kiszivárogtak az SMS-adó bevezetésének tervei.

Rálőtt a munkásokra a tartalékos katonatiszt

2002.04.22.

Kubikus brigádra tüzelt szolgálati fegyverével egy tartalékos katonatiszt vasárnap délután Szalmatercsen. A Nógrád megyei településen hetek óta fektetik a szennyvízcsatornát, és a munkálatok elérték a katonatiszt házát is. A 41 éves férfi azzal vádolta meg a kivitelezőt, hogy kertjében sok ezer forintnyi kárt okoztak.

Június közepétől 100 százalékos vám egyes amerikai termékekre az EU-ban

2002.04.22.

Az Európai Bizottság azt javasolta az EU tagországoknak, hogy június közepétől 100 százalékos vámmal sújtsák az amerikai termékek egy részét, válaszul arra a márciusi washingtoni döntésre, miszerint fölemelték az acéltermékek importvámját, ami évi 2 milliárd euró veszteséget okoz az EU államoknak.

Bevallották tettüket Simon Tibor támadói

2002.04.22.

Beismerő vallomást tettek Simon Tibor támadói (két rendőr és négy biztonsági őr), akik vasárnap egy budai üzletközpontnál található szórakozóhelyen brutálisan megverték a Sopron futballcsapatának 37 éves edzőjét.

Jugoszlávia: kezdődik a kiadatási eljárás

2002.04.22.

A jugoszláv igazságügyi minisztérium a hétfői nappal kezdődően megindítja a kiadatási eljárást a hágai Nemzetközi Törvényszék vádlottjai ellen: az illetékes jugoszláviai bíróságoknak már a nap folyamán továbbítja egyes vádlottak vádiratát, akik nem hajlandóak önként feladni magukat Hágának.

Kalózhálózatot számoltak fel az Egyesült Államokban

2002.04.22.

Nagy forgalmú kalózhálózatot lepleztek le az amerikai hatóságok. A nemzetközi csoport károkozása igen jelentős; a becslések szerint csak a Microsoftnak hetvenötmillió dolláros kárt okozott.

Az Európai Parlament spam szabályozása feldühítette az internetszolgáltatókat

2002.04.22.

Az unió törvényhozó testületének illetékes bizottsága megszavazta, hogy töröljék az e-mailt arról a listáról, amely a kéretlen reklámozástól védett technológiákat (fax, SMS) tartalmazza, közölte pénteken a szervezet szóvivője. Bár a szavazás eredménye szoros volt, a jogvédőket feldühítette az eredmény, amely gyakorlatilag lehetővé teszi a szemétlevelek küldését az Európai Unióban.

Webszolgáltatók és adatvédők vitája

2002.04.22.

A San Francisco-i Computers, Freedom and Privacy konferencián összecsaptak a web-alapú hitelesítő és egyszeri belépési szolgáltatást kínáló szervezetek képviselői és az adatvédők. Utóbbiak "általában nem szeretik a túl nagy adatbázisokat, amelyek tele vannak személyes adatokkal", fogalmazott Jason Catlett, a Junkbusters adatvédő és spamellenes csoport elnöke.

Rendőrt vert egy hajléktalan

2002.04.22.

Lefejelte egy ittas hajléktalan az ellene eljáró rendőrt. A támadó két társával, részegen érkezett meg egy kőbányai szavazókörbe, de ott nem engedték őket szavazni, mert nem volt nálunk személyi igazolvány, és semmilyen hivatalos módon nem tudták magukat igazolni.

Négy tonna ópium

2002.04.21.

Az iráni rendőrség szombaton 4 tonna csempészett ópiumot foglalt le a délkeleti Kerman tartomány területén: ez a valaha is elért legnagyobb fogás az ország ezen régiójában.

Törvénymódosítás kell az sms-ek és az e-mailek miatt

2002.04.21.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) mai ülésén foglalkozott azokkal a választási jellegű sms-ekkel és e-mailekkel, amelyek kampánycsend ideje alatt érkeztek. Az OVB szerint az elektronikus levelek és üzenetek miatt a kampánycsenddel összefüggő jogi kérdések újraszabályozására van szükség.

Szja-bevallások: 92 százalékos feldolgozottság

2002.04.21.

Az adóhivatalnál nyilvántartott 2,38 millió darab beérkezett személyi jövedelemadó bevallás több mint 92 százalékát már feldolgozta és ellenőrizte az adóhivatal április 18-ig

Az is veszélyben, aki eredeti Microsoft terméket vásárolt?

2002.04.20.

Az FBI eddigi legnagyobb sikerét könyvelhette el a szoftverkalózok ellen folytatott harcában: lefülelt egy hálózatot, mely többek között Microsoft termékek hamisításával foglalkozott. A hamisítványok azonban megtévesztésig hasonlítanak az eredetire.

A gyámhivatal nemet mondott Terry Black kérelmére

2002.04.20.

A hatóság szerint Rácz Károly "nem elég felelősségteljes" ahhoz, hogy gyermeket neveljen

Halálbüntetés kémkedési kísérletért?

2002.04.20.

Az amerikai ügyészi szervek pénteken közölték, hogy halálbüntetést fognak kérni Brian Reganre, az Egyesült Államok légierejének volt hírszerzési elemzőjére, aki Líbia, Irak és Kína javára próbált meg kémkedni.

Pándy ügy - ifjabb András vallomása

2002.04.20.

Váratlan fordulat a Pándy ügyben: a hat családtagjának meggyilkolása miatt Brüsszelben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Pándy András hasonnevű fia közölte a belga rendőrséggel, hogy látta anyját és egyik testvérét a brüsszeli metróban.

Oroszországban is tilos a klónozás

2002.04.19.

Az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma pénteken harmadik, utolsó olvasatban is elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely 5 évre megtiltja az emberi embrió klónozását Oroszországban.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000