Hír archívum: 2002. április

Más hónap

Kábítószercsempészeket fogott el a rendőrség Gödön

2002.04.15.

Két magyar kábítószercsempészt és egy őket segítő postást fogott el a rendőrség hétfőn a Pest megyei Gödön - értesült az MTI. A gyanú szerint az elkövetők több esetben is légipostával kokaint adtak fel a Holland Antillákról egy gödi postacímre.

Maffiakapcsolatokkal gyanúsítják a marseille-i futballklubot

2002.04.15.

Előzetes vizsgálat kezdődött a francia labdarúgó-bajnokság egyik nagy hagyományokkal rendelkező klubjánál, az Olympique Marseille-nél, miután Etienne Ceccaldi főigazgató egy nyilatkozatában maffiakapcsolatokra tett utalást.

A főváros pert fontolgat a kultusztárca ellen

2002.04.15.

Az érvényes szerződésben előírt április 15-i határidőre nem tudta kész állapotban átadni a kormányzatot képviselő kultusztárca az Erzsébet térre tervezett konferenciaközpontot a fővárosnak - nyilatkozta Bőhm András, a fővárosi SZDSZ-frakció vezetője.

Lezárult a PSZÁF vizsgálata az MFB-nél

2002.04.15.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) szabályozottsága szemmel láthatóan javult, biztonságosabban és átláthatóbban működik - összegezte az MFB ellenőrzésének előzetes benyomásait Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke hétfőn.

A választási hivatal feljelentést tesz a vírusos e-mail miatt

2002.04.15.

A Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatalának vezetője feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, mert a hivatal e-mail címével visszaélve, olyan leveleket küldtek szét, amelyek tartalma sérti az Országos Választási Iroda pártsemleges tájékoztatási kötelezettségét.

Kormányzati pénzekkel támogatják az arcazonosító kutatásokat

2002.04.15.

Az Egyesült Államokban öt év alatt megduplázódott az arcazonosító rendszerek kutatásainak szövetségi támogatása. A növekedést jellemzi, hogy az 1997-es pénzügyi évben az állami támogatás csak 5,6 millió dollár volt, míg a 2001-es pénzügyi évben 10,7 millió dollárt folyósítottak erre a célra.

Gyermekpornó szerver

2002.04.14.

A német rendôrség ismét csatát nyert a internetes pedofília ellen.

Az FTC az internetes csalók ellen

2002.04.14.

A Federal Trade Commision (FTC) az utóbbi időben 63 alkalommal lépett fel az internetes csalók, spammerek és egyéb visszaélők ellen.

Szállodák a pénzváltás szigorításáról - júliustól kamerákkal is figyelik

2002.04.14.

A budapesti nagyobb szállodaláncok még nem döntötték el, hogyan reagálnak arra, hogy január elsejétől megváltozott a pénzváltás jogi szabályozása, de az MTI által megkérdezett társaságok emlékeztettek arra, hogy a szállodában igénybe vehető szolgáltatásokhoz már nincs szükség pénzváltásra.

87 csomag heroint nyelt a csempészfiú

2002.04.14.

Miközben a gyerek az egyik New York-i repülőtéren várakozott valakire, rosszul lett és kórházba kellett szállítani. Ott derült ki, hogy rosszullétét a nagy mennyiségű drogcsomag okozta (bár maga a heroin feltehetően nem jutott a szervezetébe).

Országos Választási Bizottság - igazolások, szavazóköri jegyzőkönyvek

2002.04.14.

Állásfoglalást ad ki hétfői ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB) az országgyűlési választás szavazatszámláló bizottságai részére a szavazóköri jegyzőkönyvekkel kapcsolatban - tudta meg testületi tagoktól vasárnap az MTI. Tájékoztatásuk szerint erre amiatt kerül sor, mivel a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) a napokban, egy héttel korábbi döntését megerősítve, újból erre kérte az OVB-t.

Félmilliárdos adócsalással vádolják a volt MLSZ-elnököt

2002.04.14.

Kovács Attila és fiának részvénytársasága több mint 500 millió forintnyi áfát, és társadalombiztosítási járulékot nem fizetett be 1996 és 1998 között. Az MLSZ volt elnökét 2-12 év, fiát 7,5 év szabadságvesztésre ítélheti a Fővárosi Bíróság. Az ügyet jövő hét pénteken kezdi tárgyalni a Fővárosi Bíróság.

Veszélyben az egyéni vállalkozói igazolvány

2002.04.13.

Legalább 200 ezer egyéni vállalkozónak kell még kicserélnie igazolványát június 30-áig - tudta meg a Magyar Hírlap a BM Központi Hivatalában. Ezt követően érvénytelenné válnak a 2000. november 1-je előtt kiadott engedélyek, a vállalkozás megszűntnek számít, záróbevallást kénytelen adni az APEH-nek, amely köteles elvégezni az ellenőrzést.

Liberális Európa: továbbra is mindent lehet az Interneten

2002.04.13.

Az általános szigorítások idején Európa megmutatta liberális arcát: az Internet (egyes részei) továbbra sem kerülnek vesztegzár alá.

Börtönbüntetésre ítélték a volt paraguayi államfőt

2002.04.13.

Négy év börtönre ítélte a bíróság Paraguayban pénteken az ország volt elnökét, Juan Carlos Wasmosyt, mert államfőként közpénzekből 50 millió dollárnak megfelelő összegű kölcsönt juttatott a csőd szélén álló paraguayi Fejlesztési Banknak.

Jogi hálóban a Pókember

2002.04.12.

New York legforgalmasabb terének a Times Square néhány épületének tulajdonosa bepereli a május 3-án mozikba kerülő Pókember gyártóit.

Szabályoznák a politikai SMS-eket?

2002.04.12.

A Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének választási monitoringbizottsága megállapította: a kampánycsend idején a hazai interneten a választási szabályokat többségében betartották. A két választási forduló közt az Országos Választási Bizottság - ha ideje engedi - készít egy állásfoglalást a politikai tárgyú SMS-ekről.

Érvénytelenített választás Gyöngyösen

2002.04.12.

A választások napján osztott gulyásleves és ital a mandátumába kerülhet az MSZP gyöngyösi jelöltjének. A helyi OVB döntése szerint a városban megismételt első fordulót kell tartani.

Három év börtön kényszervallatásért

2002.04.12.

Két körzeti megbízott rendőrt ítélt első fokon 3, illetve 2 és fél év börtönben letöltendő szabadságvesztésre a Kaposvári Városi Bíróság hivatali visszaélés, könnyű testi sértés, kényszervallatás, sanyargatással elkövetett jogtalan fogva tartás bűntette miatt - tájékoztatta a Somogy Megyei Bíróság szóvivője pénteken az MTI-t.

Hangfelvétel a Székely-tárgyaláson

2002.04.12.

Titkos hangfelvételek meghallgatásával folytatódott Székely Zoltán országgyűlési képviselő büntetőpere a fővárosi bíróságon.

A választási hivatal feljelentést tesz a vírusos e-mail miatt

2002.04.12.

A Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatalának vezetője feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, mert a hivatal e-mail címével visszaélve, olyan leveleket küldtek szét, amelyek tartalma sérti az Országos Választási Iroda pártsemleges tájékoztatási kötelezettségét.

Szesz- és dohányjövedék - Újra megnyílik az ideiglenesen lezárt adózási fejezetet

2002.04.12.

A kormány kezdeményezi az EU-csatlakozási tárgyalásainkon ideiglenes már lezárt adózási fejezetet újra megnyitását - mondta Tállai András, Gyulán, a III. Nemzetközi Kisüsti Gyümölcspálinka Fesztivál szakmai fórumán pénteken.

Pótvámot követelnek a kelet-európai gabonára

2002.04.12.

Pótvám bevezetését követelte pénteken a brüsszeli EU-bizottságtól a kelet-európai importgabonára az uniós mezőgazdasági termelők COPA/COGECA nevű érdekvédelmi szervezete.

Jön a Netscape nyílt forráskód

2002.04.12.

Néhány napon belül megjelenik a Netscape webböngésző nyílt forráskódjának első béta tesztverziója. Ez az első olyan Mozilla-verzió, amelyet a tágabb közönségnek is ajánlanak. Az előző verziókat a fejlesztőknek szánták.

A Legfelsőbb Bíróság elutasította a MIÉP választási beadványát

2002.04.12.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) pénteken elutasította Pécsváradi Jánosnak, az Országos Választási Bizottság - MIÉP által delegált - tagjának az országgyűlési választások első fordulós eredményét sérelmező beadványát; a kérelmező elkésve és nem a megfelelő szervhez nyújtotta be kifogását.

Cseh törvény a fényszennyezésről

2002.04.11.

Csehországban február végén törvényt hoztak a fényszennyezésről. Az új jogszabály, mely "Az atmoszféra védelméről" nevet viseli, június 1-től lép hatályba.

Öt év börtönre ítélhetik a korrupt kínai játékvezetőt

2002.04.11.

A kínai rendőrség letartóztatott egy futballbírót, akit azzal gyanúsítanak, hogy kenőpénzt fogadott el.

Az eddigi legnagyobb műkincslopás Krakkóban

2002.04.11.

Nyolcvan festményt, 30 darab rendkívül értékes, XVII-XIX. századból származó, elefántcsontból faragott miniatűr figurát és értékes ezüsttárgyakat, köztük 200 kiskanalat és dohányszelencéket raboltak el ismeretlen tettesek egy krakkói lakásból, összesen mintegy 8 millió zloty (csaknem 2 millió dollár) becsült értékben.

Az EU egy 450 millió eurós államkölcsönt vizsgál a Bullnál

2002.04.11.

A francia kormány tervét, hogy kölcsönnel finanszírozza a francia szerver és informatikai cég átszervezését, az Európai Bizottság vizsgálja, mivel kétségei támadtak az iránt, hogy a francia kormány tiszteletben tartotta az állami segítségnyújtással kapcsolatos EU rendelkezéseket.

Elnapolták a hajléktalan bántalmazásával vádolt rendőrök perét

2002.04.11.

Védő hiányában elnapolta a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság (FB) csütörtökön azt a büntetőpert, melyben első fokon, nem jogerősen három rendőrt ítélt felfüggesztett szabadságvesztésre a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) egy hajléktalan bántalmazása miatt.

Vizsgálat a dialíziskezeltek halála miatt

2002.04.11.

Az ÁNTSZ vizsgálatot rendelt el a Bajcsy-Zsilinszky Kórház dialízisközpontjában. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy több beteg nem vesebetegsége miatt halt meg, hanem a dialíziskezelés miatt.

Hacker-mennyország - illegális adattőzsde az Interneten

2002.04.11.

Szakértők úgy vélik: a hackerek melegágya az IRC - mely sokoldalúan támogatja az adattolvajok üzérkedését.

Szigetre költözik az online szerencsejáték

2002.04.11.

A már eddig is adóparadicsomként számon tartott Csatorna-szigetek újabb, sokat vitatott üzletágnak ad otthont: az internetes szerencsejátékoknak.

Életbe lépett a terrorszervezetek pénzellátását tiltó egyezmény

2002.04.10.

Életbe lépett szerdán a terrorszervezetek pénzellátásának megakadályozását célzó ENSZ-egyezmény, amelynek támogatottsága érezhető lendületet kapott az Egyesült Államok ellen szeptember 11-én elkövetett merényletek után.

Törvénysértően jutott adatokhoz az imázsközpont

2002.04.10.

Törvénysértőnek minősítette a bíróság, hogy a BM adatfeldolgozó hivatala személyes adatokat adott át a Millenniumi Országjáró kézbesítéséhez az Országimázs Központnak (OK). A tegnap kihirdetett jogerős ítéletet arra alapozták, hogy a kancellárián belül működő OK-nak nincs olyan, jogszabályokban megszabott feladata, amelyhez a polgárok nevét és lakcímét igényelhették volna.

Sortűzper: tagadja bűnösségét a vádlott

2002.04.10.

Tagadta bűnösségét az 56-os Kossuth téri sortűz ügyében a Fővárosi Bíróságon a büntetőper vádlottja, Erdész József. A Fővárosi Főügyészség vádirata szerint mintegy 60 halottja és 150 sebesültje volt az 1956-os forradalom idején, október 25-én a Parlament épülete előtti tüntetésen lezajlott lövöldözésnek.

Indul a gyújtogató tűzoltó pere

2002.04.10.

Megkezdődött a több mint 173 millió forintos kárt okozó gyújtogatásokkal vádolt önkéntes tűzoltó büntetőpere szerdán a Szegedi Városi Bíróságon.

Senki sem tudhatja, hogy szavaztak a rabok

2002.04.10.

Kizárt dolog az, hogy bárkinek is tudomása legyen arról, miként szavaztak a kőbányai börtönben az előzetes fogva tartásban lévő, választójoggal rendelkező emberek - nyilatkozta Tiba Zsolt, a Fővárosi Választási Iroda (FVI) vezetője, fővárosi főjegyző.

Továbbra is lesz sorkatonaság Németországban

2002.04.10.

Mégsem szűnik meg a sorkatonai szolgálat Németországban, miután kudarcba fulladt az erre irányuló jogi procedúra. A német alkotmánybíróság ugyanis elvetette a potsdami bíróság ajánlását.

Székely-ügy: ellentmondásos vallomások

2002.04.10.

Ellentmondás volt Balla Dániel, a Székely-ügy kirobbantója és a Fővárosi Bíróságon szerdán meghallgatott tanúk között, ugyanis közülük többen tagadták, hogy Székely Zoltán nyomást gyakorolva, bizonyos cégek bevonását akarta elérni a szigethalmi csatornázási projektbe és 30 millió forintot kért volna a kivitelezés összegéből.

Nincs terrorellenes harc az emberi jogok megsértése nélkül - véli Putyin

2002.04.10.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az ARD német televízióban közvetített talkshowban annak a véleményének adott hangot, hogy a terrorizmus ellenes harc során elkerülhetetlen az emberi jogok megsértése.

A HDB az eTel javára határozott a Matávval szemben

2002.04.10.

A Hírközlési Döntőbizottság (HDB) határozatot hozott az eTel Magyarországnak a Matáv ellen, az összekapcsolás szerződés megkötésének elutasítása miatt benyújtott panasza ügyében.

Álrendőrök raboltak

2002.04.10.

Rablás bűntettének alapos gyanúja miatt három, magát rendőrnek kiadó budapesti férfi ellen folytat eljárást az Érdi Rendőrkapitányság.

Megbukott a szlovák ellentörvény

2002.04.10.

Nem kapott elegendő támogatást a pozsonyi parlamentben a kormányhoz tartozó szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) törvénytervezete. Az előterjesztők azt szerették volna elérni, hogy a magyar kedvezménytörvény nyomán Szlovákiába érkező támogatásokat elkobozzák.

Fejlődőben a bírósági informatika

2002.04.10.

Az idén 8,25 millió eurós költséggel informatikai összeköttetést teremtenek az ország bíróságai között: összesen 1350 munkaállomást helyeznek üzembe, és sor kerül a rendszer működtetéséhez szükséges szoftverfejlesztésre is - hangzott el tegnap a Heves Megyei Bíróság összbírói értekezletén.

Az ügyészség szerint nem történt szexuális zaklatás

2002.04.10.

Alapos gyanú hiányában megtagadta a nyomozást a szexuális zaklatással vádolt osztályvezető főorvos ügyében a Miskolc Városi Ügyészség. Az osztályon dolgozó egyik nővér február elején tett feljelentést az ügyészségen a főorvos viselkedése miatt. Állítása szerint őt és még néhány kolléganőjét az orvos több ízben is fogdosta.

Ellentörvény készül Pozsonyban

2002.04.10.

Kedden este a szlovák parlament megkezdte a magyar kedvezménytörvény ellen készülő szlovák törvénytervezet első olvasatának vitáját.

Sorozatban tárgyalják az akasztói pereket

2002.04.10.

Két ismert vállalkozás, a Stadler Kft. és Flaisz Ferenc polgári perében döntött a Legfelsőbb Bíróság. Kötelezte az utóbbit: öt teherjárművet adjon át a kft. felszámolójának a hitelezői igények teljesítésére. Stadler büntetőügyének fellebbviteli tárgyalását hamarosan kitűzi az LB.

Defend-ügy: a főügyészség nyomozást rendelt el

2002.04.09.

A Magyar Posta és a Defend Kft. közötti szerződések kapcsán a Fővárosi Főügyészség a napokban nyomozást rendelt el - erősítette meg kedden Borbély Zoltán, a főügyészség szóvivője a két országos kereskedelmi televízió információját.

Újabb, gyorsabb Napster

2002.04.09.

A Napster háza táján még mindig nem tisztázódtak teljesen a cég jogi perei, ennek ellenére újabb verzió vált elérhetővé.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000