Hír archívum: 2002. április

Más hónap

Új eljárás a Gresham- ügyben

2002.04.09.

Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Bíróság a lobbiügyben indult második sajtópert. Ezt az V. kerületi önkormányzat szocialista képviselői indították a Demokrata, a Magyar Nemzet és a Belváros-Lipótváros című lapok ellen. A döntés indoklása szerint ugyanis az elsőfokú ítélet - amely helyreigazításra kötelezi a lapokat - olyan eljárásjogi hibát tartalmaz, ami miatt alkalmatlan az érdemi felülvizsgálatra.

Feljelentés uszítás címén - Henry Ford könyve miatt a Corában

2002.04.09.

Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a budaörsi rendőrkapitányágon uszítás és zavarkeltés miatt egy budapesti lakos, akinek kérésére a törökbálinti Cora áruházban nem vették le a polcokról Henry Ford A nemzetközi zsidó című könyvét.

A másolás nélküli jövő

2002.04.09.

Egy olyan törvényjavaslat került az amerikai szenátus elé, amely betiltaná olyan számítástechnikai eszközök forgalmazását, amelyek másolásra alkalmasak.

Internetszolgáltatót perel a Vivendi

2002.04.09.

A Vivendi Universal beperelt egy amerikai internetszolgáltatót, mert véleménye szerint az megsértette a Vivendi szerzői és szomszédos jogait. A St. Loius-i székhelyű Internet Gateway szolgáltató cég lehetővé tette a StarCraft és a Diablo II. játékszoftverek tulajdonosainak a hálózaton bonyolított játékot.

Elektronikus levelek, mint bizonyítékok

2002.04.09.

New York állam hétfőn elektronikus leveleket kért be a Merrill Lynch-től, melyekben az elemzők és a brókerek egyes cégek pénzügyi helyzetével kapcsolatos aggályaiknak adtak hangot.

Az ügyészség nem vizsgálja az imázsközpont gazdálkodását

2002.04.09.

Az ügyészség nem vizsgálhatja állami szervek gazdálkodását. Ezért nem ellenőrzik az Országimázs Központ pénzügyeit sem. Korábban Keller László (MSZP) kérte Polt Péter legfőbb ügyésztől, hogy vizsgálják ki az OK szerinte törvénysértő gazdálkodását.

A diákvízumok szabályainak szigorítása az Egyesült Államokban

2002.04.09.

Az amerikai bevándorlási hivatal, az INS hétfőn - nagyrészt a tavaly szeptember 11-i terrorcselekmények hátterére vonatkozó tapasztalatok nyomán - bejelentette azoknak a szabályoknak a megszigorítását, amelyek a külföldi állampolgároknak kiadható diákvízummal kapcsolatosak.

Megsértette a kampánycsendet a Magyar Nemzet és a Duna TV

2002.04.09.

A Magyar Nemzet és a Duna Televízió igen, a Vasárnapi Újság című közszolgálati rádióműsor és a Magyar Televízió viszont nem sértette meg a kampánycsendet - állapította meg a testülethez érkezett panaszok elemzése után mai ülésén az Országos Választási Bizottság.

Az FBI feltárja a Carnivore technológiáját

2002.04.09.

Egy szövetségi bíróság utasítására az FBI kénytelen betekintést nyújtani az email-megfigyelő rendszer technológiai részleteibe. A "húsevő" - vagy később polgárjogi aktivisták nyomására új (DCS 1000) - néven futó rendszert az internetszolgáltatóknál telepítették, hogy a bűncselekményekkel gyanúsított személyek email-üzeneteit követni tudják.

A bíró meghallgatta Hewlett és a HP érveit

2002.04.09.

Vasárnap két és fél órán keresztül folyt a meghallgatás a delaware-i kerületi bíróságon, ahol William B. Chandler bíró meghallgatta Walter Hewlett érveit, miszerint a HP vezetése törvénytelen eszközökkel arra kényszerítette volna a Deutsche Bank értékpapír-kezelő leányvállalatát, hogy a birtokában lévő 25 millió részvényből 17 millióval sorakozzon fel a fúzió támogatói mellett - ezt a HP vezetése állítólag fenyegetéssel érte volna el.

Komoly kárt okoz az ipari kémkedés és a vírusok terjedése

2002.04.08.

Az amerikai társaságok és kormányügynökségek az utóbbi időben egyre nagyobb károkat könyvelhetnek el a számítógépes rendszereken tárolt információk ellopása miatt.

Skála - 500 ezer forint bírság - BÉT

2002.04.08.

A Skála-Coop Rt.-t 500 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a Budapesti Értéktőzsde a Bevezetési és Forgalombantartási Szabályzat megsértése, valamint a tájékoztatási kötelezettség elmulasztása miatt - közölte a BÉT az internetes oldalán hétfőn.

Hatásos a Microsoft ellene tanúskodókat támadó stratégiája

2002.04.08.

A trösztellenes eljárás jogorvoslati szakaszában a szoftveróriás többször élt azzal a módszerrel, hogy bebizonyította, a tanú azért vall a Microsoft ellen, hogy ezzel javítsa versenyhelyzetét saját piaci szegmensében. Ezt a stratégiát érvényesítették most is brutális hatékonysággal az interaktív televízisós szoftvereket gyártó Liberate vezérigazgatója, Mitchell Kertzman érveinek szétzúzásához.

Betartották a választási szabályokat az Interneten

2002.04.08.

Az MTE Választási Monitoring Bizottsága szerint a magyar online közösség betartotta a választási szabályokat a kampánycsend ideje alatt.

Meghosszabbították a nyomozást a Gresham-ügyben

2002.04.08.

A Fővárosi Főügyészség két hónappal meghosszabbította a Gresham-palota értékesítésével kapcsolatban korábban elrendelt nyomozás határidejét az ORFK előterjesztésére. A múlt héten megszületett főügyészségi határozat szerint a nyomozás határideje június 11-én jár le.

Kormányzati kalózvadászat Kínában

2002.04.08.

A kínai kormányzat harcot hirdetett a kalózszoftverek használata ellen, jelentették az állami hírügynökségek. A dolog érdekessége, hogy most az állami hivataloknál akarják megszüntetni a lopott szoftverek alkalmazását.

Nem a hackertámadás a legveszélyesebb

2002.04.08.

Ma a nagyobb cégek mindössze harmada képes mérni és értékelni saját informatikai biztonsági mutatóit, noha a biztonsági incidensek évente dollármilliós kárt okoznak nekik.

Érvényes és eredményes volt az országgyűlési választás első fordulója

2002.04.08.

Érvényes és eredményes volt az országgyűlési választás első fordulója mind a 20 területi listán, valamint 45 egyéni választókerületben, amelyekben ezáltal nem kell második fordulót tartani. Az előzetes adatok szerint az öt százalékos küszöböt átlépve négy párt, az MSZP, a Fidesz és az MDF, illetve az SZDSZ került be a parlamentbe.

Telefondíj-hányadot követelnek az internetszolgáltatók

2002.04.08.

Az internetezésből származó telefondíj-bevétel törvényben rögzített hányadát követelik a telefontársaságoktól a tőlük függetlenül működő internetszolgáltatók, amelyek különben kénytelenek lehetnek az internetszolgáltatás drágítására.

MSZP-vélemény az informatikáról

2002.04.08.

A választás első fordulója után Mandur László, az MSZP informatikai kabinetjének vezetője kérdésünkre elmondta, hogy ha győznek, akkor egy politikailag felelős, a kormány tagjaként működő informatikai minisztériumot szándékoznak létrehozni, amely az informatika mellett a hírközlés és az innováció kérdéseiben is illetékes lesz, és a GDP 1,8-2 százaléka kell, hogy legyen a költségvetése.

Szabadalombitorlási per indult a Google ellen

2002.04.08.

A keresés teljesítménye szerint szolgáltatásai után fizettető Overture (korábban GoTo) cég pénteken közölte, hogy keresetet adott be a népszerű keresőmotor cég ellen.

Nincs a törvénnyel összhangban a szavazatszámláló bizottságoknak kiadott útmutató egy része

2002.04.07.

Nincs összhangban a választási eljárásról szóló törvénnyel az Országos Választási Iroda (OVI) által a szavazatszámláló bizottságok felkészüléséhez kiadott útmutató egy része - állapította meg vasárnapi ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB).

Kampánycsendet sértett a szombati Magyar Nemzet

2002.04.07.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) egy ellenszavazat ellenében elfogadta azt a határozatot, miszerint kampánycsend sértő volt a Magyar Nemzet szombati száma; a napilap címlapján egy keretben a "K.O." felirat volt olvasható a "Holnap választ az ország" cím mellett, s ez alkalmas a választópolgárok befolyásolására.

Telefondíj-hányadot követelnek az internetszolgáltatók

2002.04.07.

Az internetezésből származó telefondíj-bevétel törvényben rögzített hányadát követelik a telefontársaságoktól a tőlük függetlenül működő internetszolgáltatók, amelyek különben kénytelenek lehetnek az internetszolgáltatás drágítására

Külön helyiség kell a "change money"-hoz

2002.04.07.

Turistariasztó hatása lesz a pénzváltásról szóló kormányrendeletnek - háborognak a hazai szállodák vezetői. A rendeletet sokak szerint még értelmezni is nehéz, nemhogy teljesíteni.

Módosult a vámtarifa rendelet

2002.04.06.

Módosult a vámtarifa rendelet április elsején. Több termékcsoport, így az autók és a számítástechnikai áruk importvám tétele csökkent, illetve megszűnt a 2002. januárjában aláírt magyar-amerikai vámmegállapodás nyomán.

Kémkednek utánunk az e-mailek?

2002.04.06.

A szakértők szerint a legújabb típusú spamek sokszor olyan szoftverrel vannak egybeépítve, mely nyomon követi, merre is jártunk az interneten, ráadásul mindezt a tudomásunk nélkül teszi.

Per a hallgatás miatt a Vatikán ellen

2002.04.05.

Az Egyesült Államokban egyre erősebben támadják a katolikus egyházat a napvilágra kerülő pedofilügyek miatt. Két amerikai férfi tegnap be is perelte a Vatikánt azzal a váddal, hogy az egyház hallgatása védi a bűnös papokat.

Összefogtak az internetszolgáltatók

2002.04.05.

Mint azt kifejtették, nem hagyják magukat megosztani, egységesen lépnek fel az internetes közösség érdekében, és készek megtenni a szükséges jogi lépéseket annak érdekében, hogy előálljon a törvény szerinti, az internetfelhasználóknak kedvező állapot.

Pakisztán: megkezdődött Pearl elrablóinak pere

2002.04.05.

Kivételes biztonsági óvintézkedések közepette pénteken Karacsiban megkezdődött a Daniel Pearl amerikai újságíró elrablásával és meggyilkolásával vádolt Ahmed Omar Szajed sejk és három bűntársának pere.

A Népszava pert fontolgat a Magyar Nemzet ellen

2002.04.05.

A Népszava fontolgatja, hogy beperli a Magyar Nemzetet. A lap ugyanis mai számában azt írta: a Népszava választási különkiadását pártpénzekből finanszírozták, és az az MSZP kérésére készül.

Feljelentéskiegészítés Happy End-ügyben

2002.04.05.

Kiegészítést tesz az Országimázs Központ tevékenységével összefüggésben, hűtlen kezelés és más korrupciós bűncselekmények miatt a március végi feljelentéshez Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke.

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága diszkrimináció ellenes lépéseket sürget Magyarországon

2002.04.04.

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága felkéri a magyar kormányt, hogy kezdje meg a diszkrimináció-ellenes szabályozás kidolgozását. A szervezetet aggodalommal tölti el a Magyarországon tapasztalható diszkrimináció - állítja egy jelentés - különösen a nemi erőszak, és a kisebbségek elleni atrocitások terén.

Indul az illegális szoftverek vadászata

2002.04.04.

Az elkövetkező hetekben több tucat nyugat-magyarországi céggel szemben tervez feljelentést tenni illegális szoftverhasználat gyanúja miatt a BSA.

Megsértette a KSH a közbeszerzési törvényt

2002.04.04.

Megsértette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a közbeszerzési törvény esélyegyenlőségi elvét a 2001. évi népszámlálás adatbeviteli rendszerének kidolgozására, megvalósítására és működtetésére kiírt pályázat értékelésekor - derül ki a Közbeszerzési Értesítő legfrissebb számából.

Kampánycsendben is reklámozhat a kormány

2002.04.04.

Az Országos Választási Bizottság elutasította az MSZP beadványát, mely arra vonatkozott, hogy a kampánycsend idején ne lehessen sugározni a kormány tevékenységét dicsérő reklámfilmeket. Az OVB döntése értelmében ezek a reklámfilmek a kampánycsend idején is adásba kerülhetnek.

Jogsértések a médiumokban: minden második szabálytalanság az MTV-é

2002.04.04.

Minden második jogsértést a Magyar Televízió követi el az országos és helyi-regionális műsorszolgáltatók közül - állapította meg az ORTT a tavalyi első félév vizsgálati eredménye alapján. A leggyakoribb törvénytelenség a reklámozással kapcsolatban fordul elő.

Félrevezető pénzügyi hirdetések brit tilalma

2002.04.04.

A brit pénzügyi szolgáltatások hatósága (FSA) javaslatokat dolgozott ki a pénzügyi termékek reklámozására vonatkozó szabályok megszigorítására.

Grespik támadásba megy át, beperel mindenkit

2002.04.04.

Grespik László volt hivatalvezető beperli a miniszterelnököt, a belügyminisztert és a Fővárosi Közigazgatási Hivatalt, és erre vonatkozó keresetét várhatóan már ezen a héten benyújtja a munkaügyi bírósághoz.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000