Hír archívum: 2002. május

Más hónap

Postabank-ügy: meghosszabbították a nyomozást

2002.05.31.

A Legfőbb Ügyészség (LÜ) az ORFK előterjesztésére négy hónappal, október 3-áig hosszabbította meg a nyomozás határidejét a Postabank-ügyben - közölte a LÜ sajtóirodájának munkatársa.

Az Európai Parlament jóváhagyta az adatvédelmi irányelvet

2002.05.31.

Jórészt a hét folyamán az Európai Néppárt/Európai Demokrata Párt és az Európai Szocialista Párt között létrejött kompromisszumnak köszönhető, hogy csütörtökön megszavazták a távközlési szektor számára érvényes új adatvédelmi direktívát.

A BSA "Tűzszünet" kampányának első eredményei

2002.05.31.

A BSA (Business Software Alliance) Magyarország az idei év elején indította el országos, "Tűzszünet" elnevezésű kampányát. A kampány megyéről megyére halad, az adott régióban 30 napra tűzszünetet hirdet, időtartalma alatt nem kezdeményez sem büntető, sem egyéb peres eljárást a szervezet.

Növekszik az internetes filmkalózkodás

2002.05.31.

A Viant elemző cég becslése szerint naponta 600 ezer illegális filmletöltésre kerül sor az internetről, ami a tavalyihoz képest 20 százalékos növekedést jelent - ami azt mutatja, hogy a filmes ipar tavalyi agresszív fellépése a fájlcsere szolgáltatók ellen semmivel nem csökkentette a kalózkodást.

A Bánk bánt is érinti a nyomozás

2002.05.31.

Veszélybe kerülhet a Bánk bán című film szeptemberre tervezett bemutatója, miután a rendőrség csütörtökön jóformán teljesen kiürítette a produkciós cég, az Ezüsthajó Kft. székhelyét, ahol a film iratait és a szerződéseket is tárolták. Kocsis László, a cég egyik tulajdonosa szerint addig nem tudják a minisztériummal rendezni kérdéses ügyeiket, ameddig a rendőrség nem adja vissza az iratokat.

ORTT-össztűz az ATV-re

2002.05.31.

Az ATV-nek már eddig is több műsorát bírálta a médiatestület. Most három, különböző műsort is törvénysértőnek talált az ORTT.

Nagybizottság az Európa-politikáért

2002.05.31.

Finn és osztrák példára a magyar parlamentben is létrejön egy Európa-politikai nagybizottság a házelnök vezetésével, a konvent magyar tagjaival, a külügyi, valamint az integrációs bizottság tagjaival, illetve a frakcióvezetők részvételével.

Törvénysértőek a Happy End MeH-hel kötött szerződései

2002.05.30.

Törvénysértőek a Legfőbb Ügyészség (LÜ) vizsgálatának eredménye szerint a Happy End Produkciós Kft. Miniszterelnöki Hivatallal (MeH) kötött eseti szerződései, mivel a MeH jogellenesen mellőzte a közbeszerzési eljárást - közölte az MTI érdeklődésére a LÜ sajtóirodájának munkatársa csütörtökön.

A PM válaszolt a törvénytelenségi vádakra

2002.05.30.

Nem egészen három nap alatt három esetben kiáltott törvénytelenséget az ellenzék a Pénzügyminisztérium tevékenységével kapcsolatban, holott a vádak egyik esetben sem állják meg a helyüket - nyilatkozott Máté Dániel, a pénzügyi tárca szóvivője csütörtökön.

Az FBI esete a cyberbűnözéssel

2002.05.30.

Az amerikai Szövetségi Nyomozóhivatal (FBI) igazgatója szerdán bejelentette, hogy a hivatal nagyszabású átszervezése után jobban összpontosítanak majd a cyberbűnözésre. Egy adatvédelmi szervezet korábban olyan dokumentumok birtokába jutott, amelyek szerint az FBI által működtetett Carnivore internetmegfigyelő rendszer nemcsak gyanúsítottak, hanem mások e-mailjeit is gyűjtötte - az FBI a szoftver hibás működésével magyarázta az esetet.

Kormányzati megfigyelés ellen: szteganografikus operációs rendszer

2002.05.30.

Nagy-Britanniában hamarosan életbe lép a lehallgatási törvény azon része, amely börtönbüntetés terhe mellett kötelezővé teszi a szigetország állampolgárainak titkosítási kulcsuk átadását. Peter Fairbrother matematikus ezért egyszer használatos kulcsokkal operáló nyílt forrású operációs rendszert írt.

A kínai internet-hozzáférés korlátozásának hatásai

2002.05.30.

A Kínai Művelődési Minisztérium múlt héten hozott, az internet-kávézók látogatottságát korlátozó rendelkezései visszavethetik a kínai lakosság számítógép-kezelési képességeinek fejlődését - mutat rá a Gartner tanulmánya.

Letartóztatták a gorilla-gyilkosokat

2002.05.30.

Öt gyanúsítottat tartóztattak le Ruandában a hónap elején lelőtt, ritkaságszámba menő két hegyi gorilla ügyével összefüggésben. A ruandai rendőrség bejelentése szerint az újabb öt letartóztatottal együtt immár összesen 14 gyanúsított van őrizetben. A kicsinyeket nevelő anyagorillákkal vadorzók végeztek Ruanda északnyugati részén a Tűzhányók Parkjának nevezett térség ruandai részén.

Egyik perét megnyerte a Sláger az ORTT-vel szemben

2002.05.30.

A Pest Megyei Bíróság elutasította az Országos Rádió és Televízió Testület keresetét, amelyben a Sláger Rádió felszámolását kezdeményezte a médiahatóság - közölte a Sláger Rádió kommunikációs ügynöksége.

Európai Ügyészt állítanának fel

2002.05.30.

Az Európai Unió pénzügyi érdekeinek büntetőjogi védelméről és az Európai Ügyész intézményének megteremtéséről kezdődött kétnapos nemzetközi konferencia csütörtökön Budapesten.

New York perel a spamek miatt

2002.05.30.

New York állam főügyésze, Eliott Spitzer keresetet nyújtott be a MonsterHut reklámügynökség ellen, mert állítása szerint a cég egy év alatt félmilliárd kéretlen levelet küldött szét.

Végéhez közeledik a Zalatnay-per

2002.05.30.

A 150 milliós csalással és magánokirat-hamisítással vádolt Zalatnay Sarolta büntetőperében ma a sértetteket hallgattak meg. Az ügy a végéhez közeledik, és hamarosan ítélet várható.

Jogerős döntés a garéi hulladék ügyében

2002.05.30.

A Legfelsőbb Bíróság csütörtöki jogerős döntésével helyben hagyta az elsőfokú Fővárosi Bíróság határozatát, amelyben elutasította a Betonút Rt. fellebbezését, amelyet a Közbeszerzések Tanácsa döntőbizottsága döntése ellen nyújtott be a garéi hulladék elszállítása ügyében.

A kínai internet-hozzáférés korlátozás hatásai

2002.05.30.

A Kínai Művelődési Minisztérium múlt héten hozott, az internet-kávézók látogatottságát korlátozó rendelkezései visszavethetik a kínai lakosság számítógép-kezelési képességeinek fejlődését - mutat rá a Gartner tanulmánya.

Első fokon 10 hónap egy csecsemős nővérnek

2002.05.29.

10 hónap, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre - melyet két év próbaidőre felfüggesztett - ítélte a Szegedi Városi Bíróság azt az ápolónőt, aki a vádirat szerint még tavaly június közepén a gyermekkórházban bántalmazott egy csecsemőt.

Teljes vezérkarcserét hoz a kormányváltás

2002.05.29.

Az új kormány, noha ellenkezőjét ígéri, az már biztos, hogy számos helyen fogja leváltani a vezető köztisztviselőket, illetve az egyes intézmények irányítóit.

Washingtont bírálja az Amnesty

2002.05.29.

Nyilvánosságra hozták az emberjogi szervezet éves jelentését

TAJ-korszerűsítés

2002.05.29.

Mintegy másfél hónapja folyamatosan üzemel az új TAJ-nyilvántartó rendszer. Ez amellett, hogy a régit felváltja, kiegészül olyan további alkalmazásmodulokkal is, amelyek lehetővé teszik a jogviszonyra vonatkozó adatok nyilvántartását is.

Jogsértő volt Orbán búcsúlevele

2002.05.29.

Több alkotmányjogász és adatvédelmi szakember szerint törvénysértően küldött Orbán Viktor búcsúlevelet a nyugdíjasoknak. Az adatvédelmi biztos már vizsgálja, hogy törvényesen jutott-e a címekhez a volt miniszterelnök.

Virágzik a rabszolga-ipar

2002.05.29.

Nyitottnak mutatkozik Szudán és állítása szerint hajlandó megfigyelőket is beengedni, miután egy nemzetközi szervezet jelentésében jelentős rabszolgatartó államként festette le. A jelentés szerint a világban pompás konjunktúrája van a rabszolgakereskedelemnek és -tartásnak. Afrika és Ázsia kedveli az ingyenes munkaerőt, de a brazilok sem lehetnek büszkék.

Halálbüntetés: Törökország is eltörli?

2002.05.29.

A török hadsereg vezetése hajlandó elfogadni a halálbüntetés eltörlését, ha a parlament törvényileg biztosítja, hogy a bebörtönzött Abdullah Öcalan kurd vezető soha ne kerülhessen szabadlábra.

A Fidesz-frakció beterjesztette a médiatörvény módosítását

2002.05.29.

A Fidesz-frakció külügyi és kulturális kabinetje a parlament elé terjesztette a médiatörvény jogharmonizációs célú módosítását - jelentették be a képviselőcsoport szerdai sajtótájékoztatóján.

A szocialisták módosítanák az egészségügyi törvényt

2002.05.29.

A szocialista képviselők kezdeményezték a gyógyszerészeket érintő egyes törvények módosítását, valamint javaslatot nyújtottak be a hazai népegészségügyi helyzettel összefüggő egyes hosszú távú feladatok elfogadásáról.

Adósságai egy részét megfizetné a Sláger Rádió

2002.05.29.

A Sláger Rádió kész megfizetni műsorszolgáltatási díjhátraléka egy részét, mintegy egymillió dollárt az Országos Rádió és Televízió Testületnek (ORTT) - tájékoztatta az adó kommunikációs ügynöksége szerdán az MTI-t.

Nem jegyezték be a terroros alapítványt

2002.05.29.

Nem jegyezte be a hajdú-bihari bíróság a debreceni őrváros alapítvány és a Terror Házát üzemeltető, a kormány által alapított közalapítvány egyesülését. Ugyanakkor lezárta az ügyet, ami valószínűleg a Fővárosi Bíróságon folytatódik.

Menesztik a rendőrfőkapitányt

2002.05.28.

Lamperth Mónika belügyminiszter kedden kezdeményezte a miniszterelnöknél Orbán Péter országos rendőrfőkapitány felmentését és egyidejűleg Salgó László Tolna megyei rendőr-főkapitány országos főkapitánnyá történő kinevezését - tudatta a tárca sajtófőnöke közleményben az MTI-vel.

Legalizálná a teljes megfigyelést az EU

2002.05.28.

Május 30-án, csütörtökön az Európai Parlament módosíthatja a elektronikus magántitokról és távközlésről szóló direktíva 15. bekezdését, amely végső soron bűnüldözési és államvédelmi célból lehetővé teszi a tagországoknak állampolgáraik telefonbeszélgetéseinek és egyéb elektronikus tevékenységeinek rögzítését. A polgárjogi szervezetek tiltakoznak.

A Hírközlési Döntőbizottság azonosítja a jelentős piaci erejű társaságokat

2002.05.28.

A Hírközlési Döntőbizottság (HDB) elfogadta a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók azonosítása során követendő alapelveket. A hírközlési törvény bizonyos többletkötelezettségeket ró azokra a szolgáltatókra, amelyeket jelentős piaci erővel bíróknak minősítenek. A szabályozás ezáltal azonos játékteret akar biztosítni az erősebb és a gyengébb piaci szereplőknek.

Kihallgatták Orbán Viktor édesapját

2002.05.28.

Rongálás és garázdaság vétségének alapos gyanúja miatt kihallgatták Orbán Győző gánti bányatulajdonost védője jelenlétében, kedden a bicskei rendőrkapitányságon - tájékoztatta az MTI-t a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

EFOTT 2002

2002.05.28.

Törvénysértő volt a Pepsi kampánya

2002.05.28.

Pénzbüntetést nem szabott ki a Versenyhivatal, de megállapította, hogy a Pepsi törvényt sértett azzal a reklámkampányával, amely a visszaváltható palackokról igyekezett lebeszélni a vásárlókat.

Jogsértő lehet a Terror Háza debreceni alapítványa

2002.05.28.

Egy nap alatt jegyezték be, ezért kétség férhet a Terror Házát működtető debreceni közalapítvány törvényességéhez - írja a Népszava.

Példátlan vádalkut kötne a rendőrség a móri gyilkosokért

2002.05.28.

Eddig példátlan vádalkura készül a rendőrség - írja a Magyar Hírlap. A móri rablógyilkosok kézre kerítéséért a rendőrség kész jogerős büntetését töltő bűnöző kegyelmi kérvényét támogatni.

Kétmilliárdos károkozás gyanúja a VPOP-nél

2002.05.28.

Az ügyészségi nyomozóhivatal dönt, hogy nyomozzon-e a Kehi-elnök feljelentése alapján

Bűnösnek vallotta magát a "fekete angyal"

2002.05.28.

Bűnösnek vallotta magát a Fővárosi Bíróságon hétfőn megkezdődött büntetőperben Faludi Tímea, a Nyírő Gyula Kórház fekete angyalként emlegetett 25 éves ápolónője, aki a vádirat szerint 2000 május és 2001 februárja között a munkahelyén nyolc súlyos betegségben szenvedő betegnek adott halálos injekciót.

Bezárul a filctollas kiskapu

2002.05.27.

A kalózmásolatok által sújtott zenei ipar egyik reménysége volt a Key2Audio másolásvédelmi eljárás, amíg ki nem derült, hogy egy egyszerű fekete filctoll áthúz minden számítást, és kiiktatja a másolásvédelmet.

Tocsik perét októberre halasztották

2002.05.27.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) októberre halasztotta Tocsik Mártának azt a polgári perét, amelyben a felperes Legfőbb Ügyészség kéri az alperes ÁPV Rt. és a jogásznő között 1996-ban megkötött két sikerdíjas megbízási szerződés semmisségének kimondását.

Az ügyészség a héten végez a Happy Enddel

2002.05.27.

A Legfőbb Ügyészség valószínűleg már a héten lezárja a Happy End Kft. szerződéseinek vizsgálatát, a rendőrség pedig hétfőn elkezd nyomozni hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt. A rendőrség tanúk kihallgatását is tervezi, neveket azonban nem árultak el.

Európai rendőrcsúcs a rituális gyilkosságokról

2002.05.27.

Rituális gyilkosságok felderítési lehetőségeiről egyeztetnek európai rendőrfőnökök és akadémikusok Hágában. Az elmúlt tíz évben egyre több olyan gyilkosságot követnek el európai országokban, melyeknél felfedezhetőek az Afrikában elterjedt rituális gyilkosságok jellegzetességei. A konferenciát azután hívták össze, hogy tavaly egy fiú megcsonkított holtteste került elő a Temzéből Londonban.

Elutasították a Mol felülvizsgálati kérelmét

2002.05.27.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) fenntartotta a gázár-ügyben hozott korábbi jogerős ítéletet hétfőn a Mol által kezdeményezett felülvizsgálati tárgyaláson.

A lapkagyártók támogatják a szabadkereskedelmi törvényt

2002.05.27.

A félvezetőgyártók szövetsége (SIA) reméli, hogy a Képviselőház is megszavazza azt a törvénytervezetet, amely kereskedelemfejlesztő hatáskörrel (TPA) ruházza fel az elnököt - miután a múlt hét végén a szenátus a tervezetet 66:30 arányban megszavazta. A Ház is megszavazott egy némileg eltérő szövegű törvényt tavaly év végén.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000