Hír archívum: 2002. május

Más hónap

EU-vizsgálat a Microsoft ellen

2002.05.27.

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított a szoftveróriás Microsoft ellen annak megállapítása céljából, hogy a társaság nem követ-e el törvénysértést, amikor összegyűjti a felhasználók személyes adatait.

Hat évre ítélték Székely Zoltánt

2002.05.27.

Kétrendbeli hivatali vesztegetés miatt hat év börtönbüntetésre ítélték első fokon Székely Zoltán volt kisgazda országgyűlési képviselőt. Az ítélet kihirdetése előtt, Székely az utolsó szó jogán ismét tagadta az ellene felhozott vádakat, és felmentését kérte.

Medgyessy Péter Magyarország miniszterelnöke

2002.05.27.

Az Országgyűlés hétfőn 197 igen szavazattal 178 ellenszavazattal és egy tartózkodás mellett a Magyar Köztársaság miniszterelnökének választotta Medgyessy Pétert, és egyidejűleg elfogadta a kormányprogramot.

Bűnösnek érzi magát a Fekete Angyal

2002.05.27.

F. Tímea a hétfőn kezdődött büntetőper első tárgyalásán elmondta, hogy bűnösnek érzi magát, nem csak a vádban szereplő 8 esetben, hanem több beteg halála miatt is. A Nyírő Gyula Kórház volt munkatársa azzal védekezik, hogy mindig segíteni akart az idős, szenvedő betegeken.

Hétfőn kezdődik a Fekete Angyal büntetőpere

2002.05.26.

A Fővárosi Főügyészség vádirata szerint a 24 éves Faludi Tímea 2000. május és 2001. február között nyolc idős embert ölt meg. A Nyírő Gyula Kórház volt ápolónője ezért 10-től 15 évig terjedő, illetve életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető.

Fordulatos büntetőügy - a politika foglyai?

2002.05.26.

Hirtelen kiengedtek a börtönből több, előzetes letartóztatásban levő személyt. Mindez véletlen, vagy pedig hatással van a politikai vetésforgó az igazságszolgáltatás működésére?

Beperelték az Audiogalaxy-t (is)

2002.05.26.

A vád: szerzői joggal való visszaélés

Microsoft csel-gáncs

2002.05.25.

Az EU az MS Passport személyiségi jogokkal való visszaélését vizsgálja.

Elrendelték a nyomozást a Happy End szerződéseivel kapcsolatban

2002.05.25.

A Happy End Kft. szerződéseivel összefüggésben hűtlen kezelés alapos gyanújával rendelte el a nyomozást ismeretlen tettes ellen a rendőrség

Pécsett megkezdődött a Bűnügyi Oktatók Országos Tanácskozása

2002.05.24.

A rendezvényen a hazai egyetem jogi karain illetve a rendőrtiszti főiskolán dolgozó vezető szakemberek vesznek részt azzal a céllal, hogy áttekintsék az oktatás aktuális kérdéseit.

Internetes csalások toplistája

2002.05.24.

A gyanútlan felhasználókat legtöbbször online aukciók során éri kár, míg leggyorsabban a nigériai ajánlatként ismert átverés terjed. Az amerikai fogyasztóvédők elkészítették az online csalások toplistáját.

Visszamenőleg vizsgálják a korrupciós ügyeket

2002.05.24.

Csaknem két hete befejeződött az MSZP és az SZDSZ közötti egyeztetés arról, hogy milyen lépéseket tegyen a hamarosan hivatalba lépő kormány és az új összetételű Parlament az elmúlt négy év korrupciógyanús ügyleteivel, illetve miként vegye elejét a visszaéléseknek a továbbiakban. Eszerint, a vizsgálóbizottságok mellett külön szervezet is foglalkozna a tényfeltárással.

Feljentést tett a Magyar Posta

2002.05.24.

A Magyar Postánál pénteken közölték, hogy feljelentést tesznek üzleti titok megsértése miatt.

Nem kell jogdíjat fizetniük a webrádióknak

2002.05.24.

Egy keddi határozat alapján egyelőre nem kell az amerikai internetes rádióadóknak kifizetniük a korábban megállapított 0,14 cent jogdíjat dalonként és hallgatónként.

Filctollal másolhatóvá tett CD-k

2002.05.23.

A múlt hét végén több internetes levelezési listán is megjelent a hír, hogy a Sony Music Európában forgalmazott, és speciális másolásvédelmi technológiával ellátott CD-it igen egyszerű módon másolhatóvá lehet tenni: szövegkiemelő filctollal egy egyenes vonalat kell húzni arra a körre, amely elválasztja egymástól a lemez zenei anyagát és a Key2Audio másolásvédő technológiát rögzítő adatsávot.

Dávid Ibolya a halálbüntetésről

2002.05.23.

Politikusként nem lehet a halálbüntetés kérdésével hangsúlyosan és érdemben foglalkozni a belpolitikában, mivel az az európai környezet, amelyben egyrészt élünk, másrészt mint nemzetközi szervezetnek teljes jogú tagjává kívánunk válni, nem ad lehetőséget arra, hogy a halálbüntetést alkalmazzuk - nyilatkozta Dávid Ibolya igazságügy-miniszter szerdán az MTI-nek.

Filmtörvényt és gyorssegélyt kér a filmszakma

2002.05.23.

A filmszakmának, illetve a filmtörvény előkészítésére létrehozott filmes kerekasztalban helyet foglalóknak ígérete van arra, hogy az új kulturális minisztérium a lehető legrövidebb időn belül összehívja a filmtörvényt előkészítő bizottságot - közölte Szomjas György, a Magyar Filmművészek Szövetségének (MFSZ) főtitkára csütörtökön az MTI-vel.

Az ORFK nem nyomoz a MIÉP-feljelentés miatt

2002.05.23.

Megtagadta a nyomozást a MIÉP-nek a parlamenti választások első fordulója kapcsán 565 rendbeli, a választás rendje elleni bűncselekmény miatt tett feljelentése ügyében az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága szerdán.

A szomszéd országokhoz fordult a rendőrség Mór miatt

2002.05.23.

Együttműködésre kérte a szomszédos országok bűnügyi vezetőit a móri rablógyilkosság kapcsán a magyar rendőrség egy Budapesten rendezett nemzetközi tanácskozáson.

A legfőbb ügyész nem mond le hivataláról

2002.05.23.

Polt Péter szerint bizonyítékok nélkül, megalapozatlanul vádolják politikai elfogultsággal az ügyészséget

Rendőrök vagy vámosok lesznek az adónyomozók?

2002.05.23.

Az adónyomozók valószínűleg a vámhatóság nyomozati részlegéhez kerülnek, bár még nem tudni pontosan, mi lesz velük az adóhivatal bűnügyi igazgatóságának megszüntetése után.

Másfél éve tart a KGI-nyomozás

2002.05.23.

Május 27-én lejár a Környezetgazdálkodási Intézet (KGI) ügyében indított nyomozás határideje.

Hága még mindig elégedetlen

2002.05.22.

Washingtonnal ellentétben a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) még mindig úgy látja, hogy Belgrád nem működik együtt kellőképpen a bírósággal a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálásában.

Az alkotmánybírák az eutanáziáról tárgyalnak

2002.05.22.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén megkezdi az eutanáziával kapcsolatos indítvány tárgyalását - tudatta a testület szerdán.

A Kongresszusi Könyvtár elutasítja a javasolt webcast jogdíjat

2002.05.22.

Az internetes műsorszolgáltatók reménykeltő fejleménynek tartják, hogy az USA nemzeti könyvtára kedden elutasította a kormányzat által javasolt jogdíj tarifát. A webes műsorszolgáltatók elviselhetetlenül magasnak tartották a szövetségi jogdíjbizottság (Copyright Arbitration Royalty Panel - CARP) februárban közzétett javaslatát, ami gyakorlatilag a csődöt jelentené számukra.

Befolyással üzérkedő szobafestő

2002.05.22.

Hivatali befolyással való üzérkedés miatt ítélt el egy lengyeltóti szobafestőt a Somogy Megyei Bíróság. A bíróság jogerős ítéletében vesztegetést színlelve elkövetett hivatali befolyással való üzérkedés, és más bűncselekmények miatt egy éves börtönbüntetésre ítélte a 46 éves férfit.

Törvényjavaslat az "internetszenny" szűrésére

2002.05.22.

Az amerikai képviselőház egyhangúlag jóváhagyott kedden egy törvényjavaslatot, amelynek értelmében létre kell hozni az Egyesült Államokban egy erőszak- és pornográfiamentes internetövezetet a gyermekek számára.

Bárándy: Orbán felháborítóan felelőtlen

2002.05.22.

Nagy szerencse, hogy Orbán Viktor most tette ezt a nyilatkozatot és nem akkor, mikor még teljes jogkörben volt - jelentette ki Bárándy Péter igazságügyi miniszter-jelölt a miniszterelnök kijelenteésvel kapcsolatban, mely szerint a jelenlegi kormányfő a móri tragédia után megváltoztatta a halálbüntetéssel kapcsolatos korábbi elutasító véleményét. Bárándy Péter a halálbüntetésről szólva úgy fogalmazott: a világ nem e felé halad.

Megteremtődtek az e-minisztérium jogi feltételei

2002.05.22.

Az új összetételű Országgyűlés tegnapi ülésnapján megtárgyalta a minisztériumi szerkezet átalakítását, és elfogadta az ezt rögzítő törvény módosítását, amelynek kihirdetését Szili Katalin házelnök a szokotthoz képest rövidebb határidővel kezdeményezi.

Új sávhatárok és jövedelemadó-kulcsok

2002.05.22.

A minimálbér október 1-jétől adómentessé válik, a személyi jövedelemadó-kulcsok pedig jövőre csökkennek, míg az alsó két sávhatár bővül a következő kabinet elképzelései szerint - mondta László Csaba kijelölt pénzügyminiszter a parlament költségvetési és pénzügyi bizottsága előtt. A miniszterjelölt közölte: egyelőre nem lát lehetőséget a 25 százalékos áfa-kulcs csökkentésére. A bizottság 15 igen, 4 tartózkodó és 8 nem szavazattal támogatta László Csaba kinevezését.

Pólódöntő:a rendőrség is nyomoz

2002.05.22.

A X., Kerületi Rendőrkapitányság csoportos garázdaság büntette miatt eljárást indított a vasárnapi, a Kőér utcai uszodában megrendezett Dominó-BHSE-Vasas-Plaket vízilabda bajnoki döntőn kitört verekedés miatt.

Az ORTT Panaszbizottsága első fokon elutasította az MSZP panaszát

2002.05.22.

Első fokon elutasította az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottsága azt a beadványt, amely a Magyar Televízió egyes csatornájának április 19-én este sugárzott műsora ellen emelt kifogást - tájékoztatta az egyik bepanaszolt adás készítője szerdán közleményben az MTI-t.

Meghosszabbították a nyomozást az MTV Rt. ellen

2002.05.21.

A Legfőbb Ügyészség a napokban meghosszabbította az MTV Rt. gazdálkodásával kapcsolatos büntetőeljárásnak a határidejét

Internet a fővárosi iparűzési adózók segítésére

2002.05.21.

Idén először Budapesten a helyi iparűzési adóbevallás az interneten is kitölthető - közölte Tiba Zsolt főjegyző.

Interneten adózhatnak a hevesi nagyvállalatok

2002.05.21.

A májusban esedékes áfa bevallását az internet segítségével már elektronikus úton jutathatja el az APEH Heves Megyei Igazgatóságához három heves megyei nagyvállalat.

16 év börtön elektronikus betörésért

2002.05.21.

Súlyos börtönbüntetésekre ítélt egy kínai bíróság négy Falunkung-hívőt, akik elektronikus betörést hajtottak végre egy kábeltelevízió programjába.

Társasági adóbevallás május 31-ig

2002.05.21.

A 2001. évről szóló társasági adóbevallást május 31-ig kell postára adni, eddig kell befizetni a hátralévő különbözetet is a jelenleg hatályos törvények szerint.

A jegyzők aggódnak a választási eredmények megkérdőjelezése miatt

2002.05.20.

Országos szövetségük hangsúlyozza, hogy már a szavazás napján megtörtént a voksok újraszámlálása, és nem volt az átlagosnál több érvénytelen szavazat.

Az Országgyűlés e heti programja

2002.05.20.

Az alakuló kormány szerkezete, az országgyűlési bizottságok létrehozása és a kormányprogram parlamenti vitája is szerepel a Ház e heti, keddi, pénteki és szombati ülésének napirendjén; az új kabinet várhatóan jövő hétfőn alakul meg.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000