Hír archívum: 2002. május

Más hónap

A szlovák rendőrség szerint nincsenek szlovákiai szálai a móri mészárlásnak

2002.05.20.

A szlovák rendőrségnek semmilyen bizonyítéka nincs arra, hogy a móri bakfiókban elkövetett mészárlásnak szlovákiai szálai lennének - nyilatkozta hétfőn Szlovákia országos rendőrfőkapitányának helyettese.

Biztonsági rés a smart kártyákban

2002.05.20.

Brit komputerbiztonsági kutatók azt állítják, hogy egy vaku és egy mikroszkóp segítségével titkos információkat lehet leolvasni a széleskörűen használt smart kártyákról. A mikrochippel felszerelt műanyag lapokat több országban személyi igazolványként használják, vannak ilyen hitelkártyák, sőt a Pentagon is "smart" azonosító kártyákkal szerelte fel az amerikai katonákat.

Biztos, hogy milliókat raboltak a móri gyilkosok

2002.05.20.

A rendőrség is megerősítette, hogy több mint hétmillió forintot vittek el a móri Erste Bank kirablói. A nyolc halálos áldozatot követelő rabláskor eltűnt összegről a bank és a rendőrség eddig ellentmondóan nyilatkozott.

Kormánybiztosok is dolgoznak majd a kabinet mellett

2002.05.20.

Három új kormánybiztos kinevezése várható a kormányalakítás után - tudta meg az MTI. Külön felelőse lesz a lakásépítésnek, a Nemzeti Fejlesztési Tervnek és a kormány társadalmi kapcsolatainak.

Belgiumban is átment az eutanáziatörvény

2002.05.18.

A belga képviselőház elfogadta a kegyes halálról szóló törvényjavaslatot, amire felháborodott elutasítással reagált a katolikus egyházi hierarchia és jogi eljárást jelentett be ellene az ellenzéki keresztényszociális párt, amely az emberi jogok európai bíróságához és ha kell, az ENSZ emberi jogi bizottságához fordul a törvény megsemmisítéséért, mert "nem vetjük alá magunkat ennek a szélsőséges törvénynek".

Állami beavatkozás az olcsóbb Internet-hozzáférésért

2002.05.18.

A Népszabadság Online értesülése szerint Kovács Kálmán, a leendő SZDSZ-es informatikai miniszter úgy véli, hogy az Internet-csatlakozások tekintetében nagyobb állami beavatkozásra és érezhető ármérséklésre van szükség.

Ki lesz a legfőbb bíró?

2002.05.18.

Június 25-én lejár Solt Pálnak, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökének mandátuma.

Három új kormánybiztos lesz

2002.05.18.

A lakásügy, a nemzeti fejlesztési terv és a társadalmi kommunikáció kerül egy-egy megbízott kezébe

Hírközlési fórum a törvénymódosítás jegyében

2002.05.18.

A Hírközlési Felügyelet piacnyitás után rendezett fórumán világossá vált: előbb vagy utóbb módosítani fogják az egységes hírközlési törvényt.

Az OFE bírálja a távközlési piacnyitást

2002.05.18.

A távközlés világnapján az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület a távközlési piacnyitás és a törvényi szabályozás visszáságaira hívja fel a figyelmet.

Kovács: átgondolandó a hírközlési törvény

2002.05.18.

A megalakuló kormánynak újra át kell gondolnia a hírközlési törvényt, hiszen az a jelenlegi piaci körülmények között nem alkalmazható - mondta Kovács Kálmán, az informatikai és hírközlési miniszteri poszt várományosa a Hírközlési Felügyelet XVI. országos fórumán.

Belgiumban is átment az eutanáziatörvény

2002.05.18.

A belga képviselőház elfogadta a kegyes halálról szóló törvényjavaslatot

Bárándy: hiba volt megjelölni a tetteseket

2002.05.17.

Bárándy Péter kijelölt igazságügyi miniszter bírálja a rendőrséget, amiért a móri rablógyilkosság ügyében azonnal lehetséges tettesként jelölték meg Horváth Szilárdot és Farkas Róbertet, akikről később kiderült, hogy nem azonosak az elkövetőkkel. Pintér Sándor belügyminiszter nem reagált a nyomozással kapcsolatos kritikára.

Dávid Ibolya az Igazságügyi Minisztérium elmúlt négy évének mérlegéről

2002.05.17.

Az elmúlt négy év jogalkotási mérlege azt mutatja, hogy az Igazságügyi Minisztérium meghatározó részt vállalt a törvény-előkészítésben, és második a tárcák között a kormányzati ciklusban benyújtott 72, valamint az elfogadott, illetve kihirdetett 55 törvényjavaslatot tekintve - jelentette ki Dávid Ibolya az MTI-nek nyilatkozva.

Előzetesben a szekszárdi adónyomozó

2002.05.17.

Az APEH Tolna Megyei Nyomozóhivatalának helyettes vezetője és két társa ellen zsarolás bűntette miatt indult eljárás

Magántőkéből épülnek börtönök a jövőben?

2002.05.17.

A magyar börtönök telítettsége 162 százalékos, az európai normák szerint elérte az aggasztó kategóriát. Egyes szakértők szerint az a csoda, hogy az utóbbi években nem volt fogolylázadás.

Feljelentette Torgyánt a 'kazettás' Deésy

2002.05.17.

Hűtlen kezelés miatt a legfőbb ügyésznél tett feljelentést Torgyán József ellen Deésy Géza, az FKGP vállalkozói tagozatának munkatársa, a kazetta-ügy kirobbantója.

Grespik pénzére vár, és nem perel

2002.05.16.

Grespik László, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal menesztett vezetője nem kapta meg a korábban jogerős bírósági végzésben számára megítélt 10 millió forintos kártérítést. Ennek ellenére az [origo] értesülései szerint korábbi ígéretével ellentétben még nem perelte be Orbán Viktort.

Szili rövidebb nyári szünetet akar

2002.05.16.

Szili Katalin, a parlament új elnöke azt szeretné, ha egy hónap rendkívüli ülésszakkal hosszabb lenne az idén az Országgyűlés tavaszi munkája.

Autóimport és cigaretta miatt perlik leginkább a vámosokat

2002.05.16.

Az idei év első három hónapjában összesen 96 közigazgatási per indult a vámosok ellen, mintegy 653 millió forint értékben. Ennek nagyobb hányadát - 414 millió forintot - a vámügyek, kisebb részét pedig, 239 millió forint értékben a jövedéki ügyek teszik ki.

Négy és fél évet kapott Tasnádi

2002.05.16.

Elvetette a maffiavádakat a bíróság Tasnádi Péter ügyében, és felbujtóként önbíráskodás, aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés, valamint adócsalás miatt ítélte el 4 év hat hónap szabadságvesztésre, ami azt jelenti, hogy még két évet kell fogsában töltenie.

Többen és több adót fizettünk tavaly

2002.05.16.

A tavalyi év folyamán, a 30 ezerrel megnövekedett számú adózó 14 százalékkal több adót fizetett, mint egy évvel korábban.

Büntetés jár internetes álhírekért Törökországban

2002.05.16.

Új médiatörvényt fogadott el a török parlament, amely szankciókat helyez kilátásba az internettel kapcsolatban. A törvényhozás hosszas viták után módosítás nélkül fogadta el a kormány javaslatát.

Schwajda nem ment el a Siklós-perre

2002.05.15.

Ismét nem sikerült pontot tenni a Siklós Mária és a Magyar Építész Kamara közötti közigazgatási per végére, ugyanis a beidézett tanúk közül többen, köztük Schwajda György kormánybiztos, nem jelentek meg.

Maximum 20 évet kaphat Tasnádi

2002.05.15.

Csütörtökön ítélet hirdet a bíróság Tasnádi Péter ügyében.

Megalakult az új Országgyűlés

2002.05.15.

Mádl Ferenc köztársasági elnök nyitotta meg az új Országgyűlés alakuló ülését szerda délután; a képviselők egyperces néma felállással megemlékeztek a móri tragédia áldozatairól.

A rendőrség az alvilággal is konspirálna

2002.05.14.

Bárkivel hajlandó vádalkut kötni a rendőrség, aki konkrét információval szolgál a móri bankrablás tetteseiről. A történtek kapcsán az alvilág is mozgolódik.

Nógrádi-per: befejeződött a tanúk meghallgatása

2002.05.14.

A Nógrádi-ügyben kedden befejeződött a tanúk meghallgatása, a következő július 2-i tárgyaláson iratismertetést követően várhatóan sor kerül a perbeszédekre, elsőfokú ítéletét pedig július 9-én hirdeti ki a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB).

Hibáztak a Microsoftot perelő államok

2002.05.14.

A szakértők szerint a szoftveróriás Microsoftot perelő kilenc amerikai állam hibát követett el, amikor olyan stratégiát folytatott, amely megakadályozta egy igen jelentős bizonyíték bemutatását.

Súlyosbították a Korda-gyilkos ítéletét

2002.05.14.

Súlyosította a Legfelsőbb Bíróság kedden kihirdetett jogerős ítéletében annak a férfinak a büntetését, aki megölte Korda Istvánt, az Antenna Hungária egykori elnökét, illetve egy törökbálinti postást.

Elzavarják a prostituáltakat Nyíregyházáról

2002.05.14.

Megszűnik a nyíregyházi türelmi zóna, mielőtt működni kezdett volna. A város vezetése ugyanis még májusban visszavonja a zónát kijelölő rendeletet, amely júniusban lépett volna hatályba. Miskolcon viszont továbbra is működik az ország egyetlen türelmi zónája.

Nem sikerült a marihuána csempészés

2002.05.14.

A vámosok mintegy tízmillió forint értékű labdacsokba préselt marihuánát foglaltak le hétfőn a késő esti órákban a hegyeshalmi határátkelőnél.

Pert vesztett a Blikk Kósával szemben

2002.05.14.

Helyreigazításra kötelezte a Blikk című napilapot a Fővárosi Bíróság kedden kihirdetett jogerős ítéletével abban a sajtó-helyreigazítási perben, amelyet Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere kezdeményezett.

Szerdán lesz az új Országgyűlés alkuló ülése

2002.05.14.

Az új Országgyűlés szerdai, alakuló ülésén Mádl Ferenc köztársasági elnök javaslatot tesz a miniszterelnök személyére, és a képviselők megválasztják az Országgyűlés tisztségviselőit.

Több adócsaló - kisebb csalási érték 2001-ben

2002.05.13.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) az elmúlt év folyamán összesen 1078 esetben, 1190 személy ellen kezdeményezett büntetőfeljelentést. A feljelentések összesen 8,3 milliárd forint elkövetési értékre vonatkoztak, ami 10,8 százalékkal kevesebb, mint az egy évvel korábbi időszakban volt.

Meghalt az eutanáziáért harcoló brit nő

2002.05.13.

Természetes halállal halt meg a hétvégén az a teljesen béna brit asszony, aki hónapok óta harcolt azért, hogy férje segítségével véget vethessen életének. Mind a brit, mind az európai emberjogi bíróság elutasította kérelmét.

A Microsoft is prezentálta utolsó tanúját

2002.05.13.

A pereskedő államok 15, a Microsoft 18 tanút idézett be érveinek alátámasztására. Pénteken lezárult a Microsoft utolsó tanújának, John K. Bennett, a Coloradói Egyetem számítástudományi professzorának meghallgatása, akit az államok ügyvédje, Steven Kuney sem tudott megingatni azon véleményében, hogy a Windows lecsupaszításának követelése túlzó, értelmetlen és indokolatlan.

Felfüggesztett börtön csecsemőgyilkosságért

2002.05.13.

Egy év és nyolc hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta hétfőn a Vas Megyei Bíróság azt a 27 éves nőt, aki 2001 novemberében Bérbaltaváron halott csecsemőt szült, a tetemet pedig a kukába dobta.

Változások a pénzváltók tevékenységében

2002.05.13.

A hitelintézetnek nem minősülő pénzváltók engedélye június 30-án minden külön intézkedés nélkül érvényét veszti - áll a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) körlevelében, amelyet a pénzváltók és a hitelintézetek részére készítettek.

DNS-per a szép új világban

2002.05.13.

Egy amerikai cégnek 2,2 millió dollárt kell fizetnie, mivel illegális DNS-teszteket végzett alkalmazottjain, és ez genetikai diszkriminációnak minősül. Ez volt az első ilyen eset az Amerikai Egyesült Államokban.

Ellenkezik a rendőrökkel Horváth Szilárd

2002.05.13.

Az orvosi vizsgálatok és néhány egyéb vizsgálat után hétfőn este a rendőrség megkezdte Horváth Szilárd meghallgatását, aki hétfőn hajnalban adta fel magát a Venyige utcai börtönben. Horváth jogi képviselője ma délben még arról beszélt, hogy a férfi együtt fog működni a rendőrséggel, hogy bebizonyítsa ártatlanságát. Ezzel szemben a rendőrök állítják, hogy Horváth akadályozza a vizsgálatokat.

Egyeztetés a bankok biztonságáról

2002.05.13.

A Pénzügyminisztérium szükségesnek tartja, hogy az érdekvédelmi szervezetek és a hatóságok közösen tekintsék át, milyen intézkedésekkel lehetne megakadályozni a móri Erste bankfiókban történt kegyetlen rabláshoz hasonló eseményeket - hangzott el a minisztérium budapesti tájékoztatóján.

HíF - az idén még nem szabtak ki piacfelügyeleti bírságot

2002.05.13.

Az idén még nem szabott ki piacfelügyeleti bírságot a Hírközlési Felügyelet (HíF), míg az elmúlt évben ez az összeg néhány tízmillió forintot tett ki - közölte Frischmann Gábor, a felügyelet elnöke.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000