Hír archívum: 2002. május

Más hónap

Nem adják ki Hágának a szerb elnököt

2002.05.07.

Zoran Djindjics szerb kormányfő minden kételyt eloszlatva hétfőn megerősítette, hogy Milan Milutinovics jelenlegi szerb elnököt nem adják ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek, amíg ősszel nem jár le a mandátuma.

2002.05.07.

Ballmer nem fog tanúskodni a Microsoft-perben

2002.05.07.

A Microsoft képviselői a napokban hivatalosan is bejelentették, hogy Steve Ballmer, a szoftvercég elnök-vezérigazgatója nem fog tanúskodni abban az immár huzamosabb ideje tartó bírósági perben, mely azt hivatott tisztázni, hogy a Microsoft milyen mértékben sértette meg a trösztellenes törvényeket, ha egyáltalán megsértette azokat.

Agyonlőtték a holland jobboldal egyik vezetőjét

2002.05.07.

A holland rendőrség hétfő este bejelentette, hogy elfogták Pim Fortuynnak, a holland jobboldal egyik vezéregyéniségének feltételezett gyilkosát. Fortuynt Hilversumban sebesítette meg halálosan egy eddig ismeretlen személy.

Happy End: adatgyűjtés újabb egy hónapig

2002.05.07.

Nagy valószínűséggel egy hónappal meghosszabbítja a feljelentéskiegészítés határidejét a rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága a Happy End Kft. ügyében.

Többet bűnözünk, mint tavaly

2002.05.07.

Márciusban 39.307 bűncselekmény vált ismertté Magyarországon, ami az előző év azonos időszakában történt 36.530 esetet tekintve 7,6 százalékos növekedést jelent - derül ki a rendőrség internetes honlapján található adatokból. Összesen 20 emberölés jutott a rendőrség tudomására márciusban, ez eggyel kevesebb a tavalyinál.

Internet-jogászok állásfoglalása a telefonszolgáltatói kedvezmények visszavonásáról

2002.05.07.

"Vonalhasználati díjat, mindenki számára megfizethetőn" - áll a magyar internet-jogászok felhívásában.

Az EPIC a szövetségi adatkezelést bírálja

2002.05.06.

A jogvédő szervezet kritikával élt egy már érvényben lévő törvény, az Gramm-Leach-Bliley néven ismert törvény ellen, amely a pénzintézeteknél folyó személyesadat-kezelést szabályozza, és hevesen tiltakozik a minap benyújtott Moran-Davis törvénytervezet ellen is, amely biometriás azonosítókkal kiegészített jogosítvány bevezetését szorgalmazza mind az 50 szövetségi államban.

Mádl Ferenc Medgyessy Péternek ad megbízást a kormányalakításra

2002.05.06.

Mádl Ferenc köztársasági elnök Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelöltnek ad megbízást a kormányalakításra a parlament május 15-i alakuló ülésén, aki vállalja a feladatot - derült ki azután, hogy az államfő hétfőn hivatalában külön-külön megbeszélést folytatott az Országgyűlésbe jutott pártok vezetőivel, majd Medgyessy Péterrel.

Daum elkerülte a börtönt

2002.05.06.

Christoph Daum, a 63 rendbeli drogfogyasztással vádolt német edző pere véget ért, miután Daum vállalta, hogy egy jótékony szervezet számára bocsájt 10 ezer eurót (mintegy 2 millió 500 ezer forintot).

Botrány a kaliforniai adatbázis-licencelés körül

2002.05.06.

Eddig két állami tisztviselő mondott le posztjáról az Oracle-lel kötött vitatott adatbázis licencmegállapodás miatt, és a kormányzói hivatal jogi titkára, Barry Goode elrendelte, hogy azonnali hatállyal állítsanak le minden iratmegsemmisítést az állam informatikai minisztériumában (DOIT).

Lefokozták a szeszcsempész békefenntartót

2002.05.06.

A Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéletében lefokozta Csák Márton alezredest, a Sínai-félszigeten tevékenykedő Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők magyar kontingensének volt parancsnokát.

Zárt tárgyaláson tagad a Papa

2002.05.06.

Az egyes vádpontok tényállásainak részletes vizsgálatával folytatódott Sándor István nyugállományú rendőr alezredes, az ORFK 1998-ban megszüntetett Központi Bűnüldözési Igazgatósága egykori felderítő tisztjének büntetőpere a Fővárosi Bíróságon hétfőn - közölte Hegedűs László ügyvéd, Sándor István védője.

Adatbázis-fejlesztés az APEH-nél

2002.05.06.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) mintegy 170 millió forintért folytatja megyei igazgatóságai informatikai rendszereinek átállítását az elavult DSM adatbázis-kezelőről a korszerű Oracle adatbázis-kezelőre - derül ki, a Közbeszerzési Értesítőből.

Az online tevékenység kikerült a Róma II javaslatból

2002.05.06.

Eredményes volt az internetes és a reklámcégek, valamint a kiadók lobbizása, akik szerint az uniós jogszabály, amely a határokon átívelő kereskedelmi viták megoldásában a fogyasztó országának törvényeit tekinti mérvadónak, végső hatásában az EU belső piacának széttöredezését eredményezheti.

Burns bizakodó szemétlevél-szabályzó törvénytervezetével kapcsolatban

2002.05.06.

Conrad Burns szenátor úgy véli, spamellenes tervezete átmegy a szenátus kereskedelmi bizottságának szavazásán, és így a szenátus elé kerülhet, amivel újabb lépés történhet abba az irányba, hogy szövetségi törvény tiltsa meg a kéretlen levelek küldését.

Számítógépes csalás Baranya megyében - több tízmilliós kár

2002.05.06.

Számítógépes csalás bűntettének alapos gyanúja miatt folytat nyomozást a Siklósi Rendőrkapitányság két Baranya megyei fiatalemberrel szemben. A fiatalkorú gyanúsítottak a hazai telefontársaságok által üzemeltetett zöldszámok titkos kódját szerezték meg.

Az Alkotmánybíróság a személytaxi-szolgáltatás díjának szabályozásáról

2002.05.06.

Nem alkotmánysértő az árak megállapításáról szóló törvénynek az a rendelkezése, amely szerint a települési önkormányzat megállapíthatja a személytaxi-szolgáltatásért felszámítható legmagasabb árat - tartalmazza az Alkotmánybíróság közelmúltban hozott, a testület honlapján is hozzáférhető határozata.

Az igazságügyi minisztérium lesz a jogalkotás központja

2002.05.06.

A kormányzat és a bíróságok kiegyensúlyozott viszonyát és a kiszámíthatóbb bírósági döntéseket igyekszik elősegíteni a leendő igazságügy-miniszter, Bárándy Péter.

A Tulip betekinthet a Dell vezetőinek levelezésébe

2002.05.06.

Egy amerikai szövetségi bíróság arra utasította a Dellt, hogy adja át tizennégy vezető beosztású munkatársa elektronikus levelezésének archívumát; a Dell ugyanis a bíróság szerint vonakodik együttműködni egy szabadalmi joggal kapcsolatos eljárásban.

Újságok közt csempészte ki a részvényeket a pénztáros

2002.05.06.

Nem tudott ellenállni a rábízott millióknak az OTP központi fiókjának egyik vezető értéktárosa G. Zoltán, s két részletben mintegy 50 millió forint értékű törzsrészvényt lopott ki a pénzintézetből.

Az Adobe megnyerte a Macromedia elleni szabadalombitorlási pert

2002.05.06.

A két cég csütörtökön jelentette be, hogy a delaware-i bíróság úgy döntött, hogy a Macromedia elbitorolta az Adobe által bejegyeztetett "tabbed palette" technológiát, és ezért 2,8 millió dollár kártérítés kifizetésére ítélte. A Macromedia a népszerű Flash animációs szoftverében használta a kérdéses technológiát, amellyel a felhasználó a képernyőn rendezni tudja az információkat.

Biometriás azonosítókat szorgalmaz a jogosítványba egy új amerikai törvénytervezet

2002.05.06.

Két virginiai képviselő, a demokrata Jim Moran és a republikánus Tom Davis törvénytervezetet dolgozott ki, amelyben egy 350 millió dolláros programra tesznek javaslatot, melynek keretében öt éven belül az összes szövetségi állam biometriás azonosító adatokat tartalmazó lapkával egészítené ki a gépjárművezetők jogosítványát.

Hétfőn jogerős ítélet a sínai békefentartó ügyében

2002.05.05.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) hétfőn várhatóan jogerős ítéletet hirdet a szolgálati visszaéléssel és más bűncselekményekkel vádolt Csák Mártonnak az ügyében, aki korábban a Sínai-félszigeti magyar kontingens parancsnoka volt alezredesi rendfokozatban.

Pénteken ismertette az EU az országhatárokon túlnyúló vitákat szabályozó "Rome II" tervezetet

2002.05.05.

Pénteken ismertette az Európai Bizottság a nem szerződéses természetű viták eldöntéséhez zsinórmértékül szolgáló vitatott Róma II törvénytervezet újabb fogalmazványát. Az internet ipar, a marketing ágazat és a kiadók keményen lobbiztak a törvény ellen, mivel túlságosan kockázatossá tenné a határokon túlnyúló üzleti tevékenységet, ami csak széttöredezné az EU belső piacát.

Káosz a zeneiparban?

2002.05.05.

Iszonyatos vihart kavart az az új felmérés, mely szerint a file-megosztó alkalmazások nemhogy csökkentik a legális eladásokat, hanem egyenesen elősegítik azt.

Az írásszakértő vallomása dönthet Császár Előd ügyében

2002.05.05.

Írásszakértő meghallgatásával folytatódik hétfőn Császár Előd büntetőpere. Az énekeset biztosítási csalással vádolják, az ügyészség szerint ugyanis nem volt kötelező biztosítása, amikor halálos balesetet okozott.

Nem módosul a vállalkozói igazolványok cseréjének június végi határideje

2002.05.04.

A 2000. november 1-je előtt kiadott egyéni vállalkozói igazolványokkal kapcsolatos ügyintézés határidejét a törvény szabja meg, a korábban kiadott igazolványok érvényességének meghosszabbítására a Belügyminiszternek nincs lehetősége - tartalmazza az a levél, amelyet a tárca vezetője küldött a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnökének.

Hivatalossá vált a választási végeredmény

2002.05.04.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) szombati ülésén egyhangúlag elfogadta a 2002-es országgyűlési képviselő-választások eredményéről szóló közleményt, amely szerint a Fidesz-MDF 188, az MSZP 178, az SZDSZ pedig 20 mandátumot szerzett a 386 parlamenti helyből. Az OVB azután hirdette ki a végeredményt, hogy a Legfelsőbb Bíróság elutasította az összes választásokkal kapcsolatos kifogást.

A Legfelsőbb Bíróság minden kifogást elutasított

2002.05.04.

A Legfelsőbb Bíróság szombaton nyilvánosságra hozott döntése alapján minden, a választásokkal kapcsolatos kifogást elutasított. Az LB huszonöt ügyet vizsgált érdemben.

Megszűnik az APEH bűnügyi igazgatósága

2002.05.03.

Határozottan fel kell lépni az adócsalás ellen, az APEH bűnügyi igazgatóságának mint nyomozó hatóságnak azonban nincs létjogosultsága - nyilatkozott a Magyar Hírlapnak Bárándy Péter igazságügyminiszter-jelölt.

Simon családja pert fontolgat a rendőrség ellen

2002.05.03.

Kártérítési pert fontolgat a rendőrség ellen Simon Tibor családja, mert a biztonsági őrként dolgozó rendőr meg sem próbálta megakadályozni az edző halálát okozó verést, sőt, az ügyészség álláspontja szerint maga is részt vett abban.

Európa végleg eltörli a halálbüntetést

2002.05.03.

Az Európa Tanács tagországai úgy döntöttek, hogy a háborús időkre is kiterjesztik a halálbüntetés tilalmát

Huszonöt kifogás a Legfelsőbb Bíróság előtt

2002.05.03.

Szombaton dönt huszonöt, a választásokkal kapcsolatos jogorvoslati kérelemről a Legfelsőbb Bíróság. A testületnél az Országos Választási Bizottság azon döntését támadják, mely megállapította az országos listás mandátumokat.

Nagyszabású hackertámadás: feltört minisztériumi, hírszerzői oldalak

2002.05.03.

Átfogó támadást intéztek az utóbbi időben több neves website ellen, ám a hackerek nemes szándék vezérelte.

Nem vizsgálódhat az ombudsman a Terry Black ügyben

2002.05.03.

Nem vizsgálódhat az ombudsman Terry Black örökbefogadási ügyében, mert azzal kapcsolatban több bírósági pert indítottak. A jogszabályok szerint a jogőrök olyan ügyekben nem vizsgálódhatnak, melyek bírósági szakban vannak.

Befagyasztott ügyvédbérek

2002.05.02.

A mai rendszerben egy friss diplomás jogász kezdő fizetése 50 ezer font - írja a Financial Times.

Nemzetközi büntetőbíróság

2002.05.02.

Július 1-jén lép életbe az a négy éve aláírt szerződés, amely hágai székhellyel létrehozza a Nemzetközi Büntetőbíróságot. Az öt évtizedes terv valóra váltását nehezítheti, hogy Oroszország és Kína nem részese a bíróságnak, míg az aláíró USA ma már vonakodik részt venni a munkájában.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000