Hír archívum: 2002. június

Más hónap

Átvizsgálják az APEH számítógépeit

2002.06.30.

Holnaptól elkezdik az APEH teljes számítástechnikai rendszerének átvizsgálását. Azt kutatják majd, hogy történt-e bármilyen beavatkozás a rendszerbe. Az APEH új elnöke szerint a vizsgálat legkésőbb augusztus közepére választ ad erre a kérdésre.

USA: változhat az állampolgári eskü szövege

2002.06.30.

Tízből kilenc megkérdezett amerikai vélte úgy egy felmérés során, hogy az állampolgári eskü szövegéből nem kellene eltörölni az "istenfélő" jelzőt. Úgy vélik, a kormánynak támogatnia kellene a vallási meggyőződés kifejezését, egészen addig, amíg nem konkrét vallással teszik ezt.

Túszul ejthetik a rendszergazdákat

2002.06.30.

A brit internetes rendőrség vezetése arra figyelmeztet, hogy a vállalati informatikai vezetők emberrablók és a szervezett bűnözés áldozatává válhatnak.

Csökken a közlekedési bűncselekmények miatt elítéltek száma

2002.06.30.

Míg az összes jogerősen elítélt felnőttek száma felével emelkedett 1991 és 2000 között, addig a közlekedési bűncselekmények miatt elmarasztaltaké a negyedével csökkent, ezen belül az ittas járművezetés miatt elítélteké pedig a felével.

Vállalkozói igazolványok megújítása

2002.06.30.

Egyértelműen csökkent a vállalkozók hajlandósága az ügyintézésre, miután nyilvánosságra került, hogy meghosszabbították az egyéni vállalkozói igazolványok megújításának határidejét - mondta Csatári László, a Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal okmányfelügyeleti és ellenőrzési osztályvezetője az MTI-nek.

Pénzváltás - hétfőtől csak pénzintézet

2002.06.30.

A turisták alig érzékelik majd a hazai pénzváltók számának jelentős csökkenését - hangsúlyozta Gulácsi Ferenc, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője az MTI-nek.

Összeül a magyar-szlovák bizottság a kedvezménytörvénnyel kapcsolatos nézeteltérések tisztázására

2002.06.30.

Várhatóan még a nyár folyamán összeül a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság, amely a kedvezménytörvény szlovákiai végrehajtásával kapcsolatban jelenleg fennálló nézetkülönbségek tisztázását, az ezzel összefüggő érdemi előrelépést kívánja elérni.

Kétmilliós bírság a Teleshopnak

2002.06.28.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a fogyasztók megtévesztése miatt kétmillió forintra bírságolta a WS Teleshop Kft. csomagküldő céget.

Alkotmányossági vizsgálat a kárpótlási jegyek ügyében

2002.06.28.

A tulajdonosok - a földárveréseken kívül - már ötödik éve nem tudják felhasználni papírjaikat

Sürgös eljárásban az ügynöktörvény

2002.06.28.

Sürgös és kivételes eljárást kérve terjeszti a kormánypárti képviselők ügynöktörvény-tervezetét az igazságügy-miniszter a Parlament elé - döntött a kormány. Ahhoz, hogy ezt mihamarabb napirendre tűzzék, az ellenzék támogatása is szükséges a házszabály szerint.

Németh Imre: külföldiek továbbra sem szerezhetnek földet Magyarországon

2002.06.28.

A kormányzat birtokpolitikai célkitűzéseit érintő törvénymodósítási javaslatok a továbbiakban sem teszik lehetővé jogi személyek, illetve külföldiek földszerzését Magyarországon, s a családi gazdaságokat sem szorítják háttérbe - szögezte le Németh Imre földművelésügyi miniszter, csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Jogerős ítélet fővárosi parkolási ügyben

2002.06.28.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) helyben hagyta az elsőfokú bíróság ítéletét, amelyben kötelezte a Centrum Parkoló Kft.-t, hogy a fővárosi önkormányzat részére közterülethasználati-díjat fizessen.

Jogerős ítélet fővárosi parkolási ügyben

2002.06.27.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) helyben hagyta az elsőfokú bíróság ítéletét, amelyben kötelezte a Centrum Parkoló Kft.-t, hogy a fővárosi önkormányzat részére közterülethasználati-díjat fizessen.

Bíróságon folytatódik az operaház ügye

2002.06.27.

Görgey Gábor kulturális miniszter tegnap - vezetői alkalmatlanságra hivatkozva - visszavonta a Magyar Állami Operaház főigazgatójának és főzeneigazgatójának megbízását.

A bíróság felfüggesztette a Terry Black-ügy tárgyalását

2002.06.27.

A Fővárosi Bíróság felfüggesztette a Rácz Károly, ismert nevén Terry Black által nevelt gyermek kiadásáért indított pert, amíg az üggyel összefüggő közigazgatási perekben jogerős ítélet születik.

Mécs Imre nem jogerősen pert nyert a Demokratával szemben

2002.06.27.

A Magyar Demokrata című hetilap megsértette Mécs Imre szabad demokrata országgyűlési képviselő személyiséghez fűződő jogait

MFB: titoksértést vizsgálnak

2002.06.26.

Feljelentés-kiegészítést rendelt el az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága annak érdekében, hogy eldönthesse: történt-e bűncselekmény, valamiféle titoksértés a Magyar Fejlesztési Banknál (MFB).

Nemzeti Földalap - a kormánypártok támogatják, az ellenzék elutasítja a törvénymódosítást

2002.06.26.

A kormánypártok képviselői üdvözölték, a Fidesz és az MDF elutasította a Nemzeti Földalap átalakítását célzó törvénymódosítást, amelynek általános vitáját szerdán kezdte meg az Országgyűlés.

Berlusconi perel és pénzt akar

2002.06.26.

Becsületsértés miatt pert indított az olasz kormányfő a "Pénznek nincs szaga" című könyv szerzői és kiadója ellen 10 millió eurós kártérítést követelve.

Hatott a perrel fenyegetés a Citadella-ügyben

2002.06.26.

A terasz engedély nélküli építője már a bontási terven dolgozik, miután a kincstári vagyonkezelő bírósági pert helyezett kilátásba

A világ legnagyobb könyvviteli csalása

2002.06.26.

A WorldCom amerikai távközlési óriásvállalat kedden bejelentette: elbocsátotta Scott Sullivan pénzügyi igazgatót, miután közel négymilliárd dollár értékben bukkantak valótlan elszámolási tételekre a könyvelésben.

Lengyel hackerek feltörték a NASA honlapját

2002.06.26.

A poznani körzeti ügyészség vizsgálatot folytat a varsói amerikai nagykövetség feljelentése nyomán, mely szerint poznani hackerek feltörték az amerikai űrhivatal, a NASA internetes honlapját.

A Jürgens-jelentést át kell dolgozni

2002.06.25.

Az Európa Tanács (ET) jogi és emberi jogi bizottsága a magyar kedvezménytörvényről készített Jürgens-jelentést keddi döntésével átdolgozásra visszautalta a jelentéstevőnek, és felkérte, hogy készítsen új jelentést.

Parlamenti nem az olcsó internetre

2002.06.25.

Az országgyűlés - ma délelőtti elutasítás után - nem vette napirendjére azt a Fidesz-MDF javaslatot, amely az internetelérés költségeinek csökkentését, illetve hatósági áras rögzítését irányozta elő.

Vizsgálják az APEH informatikai rendszerét

2002.06.25.

Független szakértőkből álló bizottság kezdi meg hamarosan az adóhivatal számítógépes nyilvántartásának vizsgálatát. Arra keresik a választ, hogy nem tűntek-e el korábban adatok a rendszerből.

Az Országgyűlés kedden megválasztja a Legfelsőbb Bíróság új elnökét

2002.06.25.

Az Országgyűlés ma várhatóan megválasztja a Legfelsőbb Bíróság új elnökét Lomnici Zoltánnak, a testület jelenlegi elnökhelyettesének személyében. A jelölt személyére a köztársasági elnök tett javaslatot az Országgyűlésnek, miután mind a négy parlamenti párt vezetőjével konzultált, akik egyetértettek a jelöléssel.

Ausztráliában legális a CD-másoló automata

2002.06.24.

Ausztráliában legálissá válhatnak a CD-másoló automaták, miután a szerzőket képviselő jogvédő szervezet a forgalom csekély százalékáért engedélyezte a készülékek országos használatát. A pénzérmével működő másoldákat szeptembertől bevásárlóközpontokban és zeneboltokban állíthatják fel. Ezeken minden lemez égetése 5 ausztrál dollárba (kb 720 Ft) kerül majd.

Benkő Péternek börtönt javasolt az ügyész

2002.06.24.

Börtönbüntetést indítványozott az ügyész perbeszédében Magyar Ildikó elsőrendű vádlottnak, élettársának, Benkő Péter színésznek, aki a negyedrendű vádlott, továbbá Magyar Ildikó testvérének és édesanyjának a 90-es évek közepén elkövetett félmilliárd forintos kárt okozó csalás, illetve magánokirat-hamisítás miatt hétfőn a Fővárosi Bíróságon.

Baranyay szerint törvényesen figyeltettek meg

2002.06.24.

Baranyay László, az MFB menesztett vezetője lényegében megerősítette, hogy a pénzintézet megfigyeltetett cégeket, embereket. Mindezt azzal magyarázta, hogy például új munkatársak felvételénél az MFB nem kérhetett állami szervektől információkat, ezért jött kapóra a részben az MFB tulajdonában lévő, magánnyomozást is végző Defend.

Az ombudsman szerint Orbán Viktor levele a nyugdíjasokhoz nem sértett törvényt

2002.06.24.

Az Orbán Viktor leköszönt miniszterelnök által jegyzett és a választások után a nyugdíjasoknak eljuttatott levél kiküldési módja nem sértett törvényt, azonban formailag nem és tartalmilag is csak részben felelt meg az adatkezeléssel szemben támasztott követelményeknek - állapította meg Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos.

Perlik az Európai Bizottságot az euró jele miatt

2002.06.24.

A Travelex nemzetközi utazási cég 25,5 millió fontot követel kártérítésként az Európai Bizottságtól, azt állítva, hogy Brüsszel az euró jelének használatával megfosztotta védjegyétől.

Csökken az illegális szoftverhasználat Magyarországon

2002.06.24.

Tavaly az előző évhez képest 3 százalékkal kevesebb illegális szoftvert használtak Magyarországon - mondta Sebők Erzsébet, a BSA Magyarország főtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Ketyeg az agrárinformatikai bomba

2002.06.24.

Magyarország agrárinformatikai rendszerének kiépítésében van a legnagyobb elmaradás a tagjelölt országok között az Európai Unió szakértői szerint. Az EU ez év július 15-ig adott időt a kidolgozás ütemtervének elkészítésére.

A kormányfő szerint a legnagyobb eredmény, hogy a sevillai csúcson kialakult a bővítési folyamat menetrendeje

2002.06.23.

Az EU hét végi sevillai csúcsértekezletének legnagyobb eredménye az, hogy kialakult a bővítési folyamat hátralévő részének világos menetrendje - állapította meg szombaton a magyar kormányfő.

Megválasztják a Legfelsőbb Bíróság elnökét

2002.06.23.

Az Országgyűlés kedden várhatóan megválasztja a Legfelsőbb Bíróság új elnökét Lomnici Zoltánnak, a testület jelenlegi elnökhelyettesének személyében.

Feleződtek az amerikai webrádiók jogdíjai

2002.06.23.

James Billington, az amerikai Kongresszusi Könyvtár jogdíjfelelőse a lemezkiadók által kért jogdíj felét tervezi bevezettetni az online rádiók számára. A döntés a négy évesre húzódott vita végét jelzi, a rádiók azonban állítják, hogy tönkremennek. A lemezipar hallgat.

Schröder: zsebpénz-vita az agrártámogatás kérdése

2002.06.22.

Gerhard Schröder német kancellár a sevillai EU csúcson biztosította a csatlakozni készülő országokat, hogy november elejére az EU-nak meglesz a közös tárgyalási álláspontja a leendő új tagok mezőgazdasági termelőinek szánt közvetlen támogatások ügyében. A tárgyalási folyamat az első tíz országgal befejezhető az év végére - mondta Schröder.

Solt Pál: jó lelkiismerettel távozom az Országos Igazságszolgáltatási Tanács éléről

2002.06.22.

Nyugodtan és jó lelkiismerettel távozom az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) éléről - jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az OIT elnöke, akinek mandátuma június 25-én jár le.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000