Hír archívum: 2002. június

Más hónap

EU: új autóforgalmazási szabályok csak 2004-től

2002.06.21.

Úgy tűnik, az autógyárak haladékot kaptak terjesztési hálózatuk átszervezésére.

Feljelentés a Millenáris miatt

2002.06.21.

A Miniszterelnöki Hivatal pénteken feljelentést tett Bártfai Béla, az Orbán-kormány volt miniszterelnöki hivatali közigazgatási államtitkára és Berkecz Jánosné, a Millenáris Kht. korábbi ügyvezetője ellen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megállapítására.

Titkos adatok kerülhettek ki az MFB-től

2002.06.21.

A Magyar Fejlesztési Banknál többek között az APEH-től, a Nemzetbiztonsági Hivataltól, kereskedelmi bankoktól származó adatokat talált az új vezetés, sőt olyan személyekről is találtak dossziékat, akiknek semmiféle kapcsolatuk nem volt a pénzintézettel - értesült az [origo].

Illegális szoftverhasználat: Európa a világtrenddel szemben

2002.06.21.

A Business Software Alliance World Wide és tagjai felkérésére az International Planning and Research Corporation (IPR) 2002-ben is - immár hetedik éve - elkészítette tanulmányát az illegális szoftverhasználatról.

Jövő héten benyújtják az átvilágítási törvény módosításáról szóló javaslatot

2002.06.21.

Legkésőbb a jövő hét elején benyújthatják a parlamentnek azt a közös, koalíciós képviselői indítványt, amely az egykori titkosszolgálati iratok nyilvánosságával kapcsolatos - közölte a kormányszóvivő a kabinet pénteki ülését követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

Magyarország lekerült a pénzmosási feketelistáról

2002.06.21.

A párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) mellett működő pénzmosás-ellenes akciócsoport (FATF) egy év után levette Magyarországot a kétes eredetű pénzek tisztára mosása elleni fellépésben együtt nem működőnek ítélt államok listájáról.

Egyre többen vásárolnak könyvet az Interneten

2002.06.21.

A fordulat éve jöhet el 2002-ben az internetes könyvpiacon - állították egybehangzóan a szakma meghatározó vezetői az elektronikus könyváruházak első magyarországi konferenciáján, ugyanis 2-3-szorosára nőhet az interneten könyvet rendelők száma 2002. decemberére.

A fogyasztóvédök dönthetnek a Vodafone vitatott reklámjáról

2002.06.21.

Az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) szerint a Vodafone 'telefondobáló' reklámja sérti a Magyar reklámetikai kódex elöírását. A Vodafone-nál azonban úgy látják, a reklám inkább a fogyasztók érdekeit szolgálja.

Õsszel döntenek az EU-bővítésről?

2002.06.21.

Még az ősszel, várhatóan egy Brüsszelben novemberben rendezendő rendkívüli csúcson eldől, mely országok csatlakozhatnak az Európai Unióhoz a kitűzött 2004-es időpontban - írta pénteken a Kurier című bécsi lap tudósítója a sevillai csúcs színhelyéről.

Per az "A Viktor" szerzője ellen

2002.06.21.

Kezdetét vette a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az Orbán Viktorról szóló könyv - az A Viktor - szerzője elleni per.

A Matáv fizet az internetszolgáltatóknak

2002.06.21.

A GTS-Datanet és az Interdotnet már megkapta a Matávtól az internetes díjmegosztásból számukra járó bevételi hányadot, a többi internetszolgáltatónak pedig a napokban utalják át.

Ma tárgyal a kormány az ügynöktörvényről

2002.06.21.

A kormány mai ülésén tárgyalja a Belügyminisztérium volt III-as főcsoportfőnöksége tevékenységének nyilvánosságáról szóló törvényjavaslatot. A javaslat alapján a hírszerzés, a kémelhárítás és a katonai elhárítás területén is hozzáférhető lesz mindazoknak a neve és tevékenysége, akik 1990 óta közéleti szerepet vállaltak vagy vállalnak.

Õsszel megszülethet a törvény a gázellátásról

2002.06.21.

A gázellátásról szóló törvény ősz közepén születhet meg, miután a tervezet augusztusban kerül a kormány, szeptemberben pedig a parlament elé - közölte Szalay Gábor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára egy pénteki energiapolitikai fórumon, Budapesten.

Hágai törvényszék - titkos Milosevic-utasítás

2002.06.20.

Megkérdőjelezhető annak a titkos dokumentumnak a hágai Nemzetközi Törvényszék előtti használhatósága, amelyben Slobodan Milosevic volt jugoszláv és szerb elnök annak idején ellenőrzése alá vonta a szerb állambiztonsági szolgálatot - vélte a Vreme című szerb hetilap.

Füvezés: szabálysértés és pénzbírság

2002.06.20.

A horvát kormány azt tervezi, hogy a lágy drogok birtoklását az eddigiektől eltérően nem bűncselekményként, hanem szabálysértésként kezelné.

Pepsi: diszkriminatív az Illés Zoltán által indított bojkott

2002.06.20.

A Pepsi Colát gyártó Fővárosi Ásványvíz és Üdítőipari (FÁÜ) Rt. diszkriminatívnak tartja az Illés Zoltán fideszes országgyűlési képviselő által a cég ellen kezdeményezett bojkottot - nyilatkozta Barta Zsolt, a cég PR menedzsere.

"A Viktor": Személyiségi jogi per Kende Péter ellen

2002.06.20.

Személyiségi jogi per kezdődött a Pesti Központi Kerületi Bíróságon csütörtökön Kende Péter újságíró ellen az Orbán Viktor ex miniszterelnökről szóló "A Viktor" című könyve miatt. Szabó József, a Dunaferr Sportklub elnöke kétmillió forintos nem vagyoni kártérítést kér a könyvben szereplő egyes állítások miatt.

Szabadlábon védekezhet a földhivatali vezető

2002.06.20.

A Fővárosi Bíróság másodfokú végzésében megszüntette Gál Dezsőné előzetes letartóztatását; a Fővárosi Kerületek Földhivatala megbízott vezetőjét többrendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsította a rendőrség.

Az FTC versenyellenes viselkedéssel vádolja a Rambust

2002.06.20.

Az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) azzal vádolja a memóriatechnológia-fejlesztő céget, hogy 1992-95 között megtévesztette az elektronikai technológiák szabványosítását felügyelő JEDEC testületet, amikor úgy vett részt az SDRAM technológia szabványainak kidolgozásában, hogy nem szólt arról, hogy szabadalmakat kért a szabványt érintő technológiáira.

Bírók sztrájkja a Berlusconi-kormány ellen

2002.06.20.

Jelképes sztrájkba kezdtek csütörtökön az olasz bírók, hogy tiltakozzanak a Berlusconi-kormány tervezett intézkedései ellen, amelyek veszélyeztetnék függetlenségüket.

Szellemi fogyatékosokat nem lehet kivégezni

2002.06.20.

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság csütörtökön olyan állásfoglalást tett közzé, miszerint a szellemi fejlődésben visszamaradott gyilkosok kivégzése alkotmányellenes.

Hiánycikk az alkohol

2002.06.20.

Egy jogvita miatt hónapok óta hiány van a tiszta alkoholból a patikákban. Az egyetlen magyar gyártó készletét ugyanis a Vám és Pénzügyőrség még korábban zárolta, mert a cég szerintük jogtalanul nem fizetett adót a termék után.

Új lopások régi trükkel az autópályákon

2002.06.20.

Két külföldi autóst is kifosztottak szerda este, illetve csütörtök hajnalban a M5-ös és az M1-es autópályán. Mindkettőtől úgy vették el értékeiket, hogy egy másik kocsival mellettük haladva azt mutogatták nekik: kilyukadt a hátsó kerekük.

Az MFB feljelentést tett az ORFK-n

2002.06.20.

Törvénytelenül ellenőrizte, ellenőriztette alkalmazottait és ügyfeleit a Magyar Fejlesztési Bank - állítják az intézmény új vezetői, akik feljelentést tettek állam-, szolgálati-, adó-, illetve banktitok, és magántitok megsértése miatt ismeretlen tettes ellen.

Megkezdődött az apartheid-per

2002.06.20.

Szerdán egy New York-i bíróságnál benyújtották azt a keresetet, amely kártérítést követel a dél-afrikai apartheid-rezsim áldozatai számára közel száz cégtől, amiért azok "segítették a faji elkülönítés rendszerének működéséhez szükséges technológiák, felszerelések, közműberendezések és fegyverek beszerzését".

Hatvanöt évet is kaphat a coloradói gyújtogató

2002.06.20.

Szándékos gyújtogatással vádolják az Egyesült Államok Colorado államában az erdészeti hatóság ama női alkalmazottját, akinek hibájából az állam történetének eddigi legnagyobb hatalmas tűzvésze pusztított.

Polt Péter marad a legfőbb ügyész

2002.06.20.

Bárándy Péter igazságügy-miniszter szerdán hivatalában fogadta Polt Péter legfőbb ügyészt; megbeszélésükön szó esett többek között a jogalkotás, az ügyészi javadalmazás, illetve a legfőbb ügyész személye iránti bizalom kérdéséről.

Részben jogos a Happy End panasza

2002.06.20.

A Népszabadság értesülései szerint a Fővárosi Főügyészség részben helyt adott a Happy End és az Ezüsthajó Kft. jogi képviselője panaszának, amelyet a két cég és az Országimázs Központ között létrejött szerződésekkel összefüggésben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt elrendelt nyomozás ellen nyújtottak be.

Antitröszt-per: közel a vég

2002.06.19.

A Microsoftot és a kilenc amerikai államot képviselő ügyvédek szerdán három-három órában összegzik végső álláspontjukat a versenyszabályozás megsértése miatt elítélt szoftvervállalatra kiszabandó megszorításokkal kapcsolatban. New York-i informátorunk szerint Colleen Kollar-Kotelly bírónő megkísérli egyben megoldani az évek során két különböző irányba csavarodott pert.

Eltörölték a halálbüntetést Montenegróban

2002.06.19.

A jugoszláv és a szerbiai parlament után szerdán a montenegrói törvényhozás is eltörölte a halálbüntetést.

Medgyessy törvénymódosítást kezdeményez a III/III-as névsor nyilvánosságra hozásáért

2002.06.19.

Medgyessy Péter sürgős eljárásban törvénymódosítást kezdeményez, hogy az egykori III/III-as ügyosztály teljes névsora nyilvánosságra kerüljön.

Online médiaszabályzási terv az ORTT-től

2002.06.19.

A gyermekek védelmét, valamint a média- és személyiségi jogok sajátos helyzetének vizsgálatát tartja legfontosabbnak az Országos Rádió és Televízió Testület az internetes tartalmak szabályzásánál.

Visszakozik az oktatási miniszter

2002.06.19.

Magyar Bálint oktatási miniszter korábbi döntésével ellentétben mégis Aáry Tamás Lajos marad az oktatási jogok biztosa szeptember közepéig. Magyar ezzel egyik első miniszteri döntését bírálta felül.

Olaszországban börtön jár ezentúl a klónozásáért

2002.06.19.

Az olasz képviselőház kedden olyan törvénycikket fogadott el, amely 10-20 év közötti börtönnel fenyegeti az emberklónozással kísérletezőket.

Két rendőr alezredes bíróság előtt

2002.06.19.

Sikkasztással és közokirat-hamisítással vádolja az ügyészség a Győr-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság egyik osztályvezetőjét és helyettesét, akik egy privát lőtéren, ám a rendőrség fegyvereit és lőszereit igénybe véve, több száz civilnek tartottak felkészítést a fegyvertartási engedély megszerzéséhez.

Vízilabda: Vasas-feljelentés bűncselekmény miatt

2002.06.19.

A Vasas ügyvezetése a rendelkezésére álló bizonyítékok értékelése után arra a megállapításra jutott, hogy a május 18-án lejátszott negyedik Vasas-Honvéd vízilabda-bajnoki döntő mérkőzéssel kapcsolatban bűncselekmény alapos gyanúja merült fel.

Vita a zsidó kárpótlás körül

2002.06.19.

Belgiumban éles vita pattant ki a zsidó közösségnek a bankoktól és a biztosító intézetektől járó kárpótlása mértéke körül. Egy évvel a parlamenti bizottsági jelentés közzététele után a belga bankok szövetsége és a biztosítók még nem jutottak megállapodásra a háború és a vészkorszak nyomán gazdátlanná vált zsidó betétek, életbiztosítások utólagos kifizetése ügyében.

Állampolgári bejelentés a BRFK-nak a Medgyessy-ügyben

2002.06.19.

Egy állampolgár bejelentést tett Medgyessy Péter miniszterelnök állítólagos polgári titkosszolgálati múltjával kapcsolatos keddi Magyar Nemzet-beli cikk miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK).

Egy forint a Zichy-kastély bérletéért

2002.06.19.

Egy forintért adta bérbe a Kincstári Vagyoni Igazgatóság a várpalotai Zichy-kastélyt egy magánalapítványnak a következő tíz évre. A TV2 értesülései szerint a kastélyt a helyi honvédelmi alakulat használta, de a minisztérium az előző kormány távozása előtt átengedte a Trianon Múzeum Alapítványnak.

Medgyessy: Kémelhárító tiszt voltam

2002.06.19.

Miután a belügyminiszter feloldotta titoktartási kötelezettsége alól, Medgyessy Péter a Parlamentben szerdán reggel kijelentette: valóban dolgozott a kémelhárításnak. A kormányfő beszédében közölte, hogy törvénymódosítás kezdeményeznek annak érdekében, hogy nyilvánosságra hozhassák a III/III-as ügyosztály teljes névsorát.

GVH-mentesítés a Philip Morris elosztási rendszerére

2002.06.18.

A Philip Morris Magyarország Kft. idén februárban kötött forgalmazási megállapodásai 2003. április 9-ig mentesülnek a versenytörvény szerinti kartelltilalom alól, a vonatkozó kormányrendelet alapján - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa.

Az EU "fekete listája"

2002.06.18.

Az Európai Unió kedden nyilvánosságra hozta a terrorszervezetek "fekete listáját", amelyre palesztin, zsidó és kolumbiai fegyveres csoportokat is felvettek. Öt palesztin szervezet került be a névsorba, köztük az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai, a Jasszer Arafat vezette Fatahhoz közel álló csoport, amely több öngyilkos merényletet is elkövetett.

Újabb HIF-döntés

2002.06.18.

A Hírközlési Döntőbizottság határozatokat hozott az Interdotnet Kft.-nek, mint kérelmezőnek a Bakonytel , a Dunatel, az Emitel és V-fon Rt.-vel szemben benyújtott kérelmeivel kapcsolatban. A határozatok - hasonlóan a korábbi Interdotnet-MATÁV vitához - összhangban vannak az I/2002. (III.7.) HDB elvi döntéssel.

Audiogalaxy: megegyezés a zeneiparral

2002.06.18.

A népszerű fájlmegosztó-szolgáltatás üzemeltetője a jövőben megszűri tartalmát az amerikai hanglemezipar nagyjaival kötött megállapodás értelmében.

Az EU tisztségviselői egyelőre nem aggódnak a zenelejátszó szoftverek adatgyűjtése miatt

2002.06.18.

Az európai adatvédelmi szakértők szerint egyelőre nem szerepelnek a zenelejátszó szoftverek azon a listán, amely azokat a termékeket tartalmazza, amelyekkel kapcsolatban felmerült az EU adatkezelési szabályainak megsértésének gyanúja.

Letette esküjét Rytkó Emília, az OVI új vezetője

2002.06.18.

Lamperth Mónika belügyminiszter és Tóth Zoltán közigazgatási államtitkár előtt kedden délelőtt a Belügyminisztériumban letette esküjét Rytkó Emília, a BM Országos Választási Iroda (OVI) új vezetője.

Móri tragédia: perlik az Erste Bankot

2002.06.18.

Sértetti képviseletre és az Erste Bankkal szemben kártérítési per megindítására adtak megbízást Magyar György ügyvédnek hétfőn a nyolc emberéletet követelő móri rablógyilkosság egyik áldozatának hozzátartozói - tudta meg a Népszabadság.

Elmarasztalták Kövér Lászlót a Horváth kontra Kövér perben

2002.06.17.

Kövér László országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke megsértette Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetőjének személyiségi jogait azzal, hogy idén tavasszal egy kampányrendezvényen "megélhetési romának" nevezte őt, mondta ki hétfőn kihirdetett nem jogerős ítéletében a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB).

Ismét összeül az Országos Érdekegyeztető Tanács

2002.06.17.

Június végén, július elején összeül az újjászervezett Országos Érdekegyeztető Tanács, amely kimondja megalakulását és felhatalmazza a munkabizottságokat a szakmai munka megkezdésére - erősítette meg Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke hétfőn, Nyíregyházán tartott sajtótájékoztatóján.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000