Hír archívum: 2002. június

Más hónap

Mikor lesznek az önkormányzati választások? - egyeztetés az államfőnél

2002.06.17.

Az MSZP és az SZDSZ október 13-át, a Fidesz és az MDF viszont október 27-ét javasolja az önkormányzati választások időpontjának - derült ki a Mádl Ferenc köztársasági elnöknél folytatott megbeszélést követő pártelnöki nyilatkozatokból hétfőn, Budapesten.

Lomnicit javasolja Mádl az LB élére

2002.06.17.

Lomnici Zoltánt javasolja a köztársasági elnök a Legfelsőbb Bíróság elnökének. A négy parlamenti párt támogatja az elnökhelyettes elnökké való megválasztását.

Pert vesztett a Graphisoft

2002.06.17.

Megszületett a Magyarországon két éve folyó Graphisoft - CadLine jogvitához kapcsolódó első ítélet egy külföldi bíróságon.

Garancia szoftverre?

2002.06.17.

Avagy, ha a szoftverek minden tekintetben terméknek számítanak, a kiadó társaságnak miért ne kellene felelősséget vállalnia annak megfelelő működéséért, mint minden más termék esetében?

Kína - Bezárják az internetes kávéházakat

2002.06.17.

A pekingi hatóságok elrendelték a főváros összes internetes kávéházának bezárását azt követően, hogy vasárnapra virradóra huszonnégy ember meghalt és további 13 sérüléseket szenvedett egy kávéházi tűzvészben.

Továbbra is bizonytalan az ICANN jövője

2002.06.17.

Az internetes nevek és címek kiosztása felett őrködő szervezet könnyen lehet, hogy az utolsókat rúgja, miután a Bush adminisztráció szeptember 30-ig dönt, megújítja-e az 1998-ban kötött megállapodást, vagy visszaveszi az ellenőrzést a DNS felett, ami véget vet az internetes címrendszer felügyeletének privatizálására tett erőfeszítéseknek.

A Microsoft új licencpolitikája elijeszti a felhasználókat

2002.06.17.

Az InfoWeek a múlt héten informális közvélemény kutatást végzett a Microsoft szerverszoftvereinek felhasználói körében, miként viszonyulnak a szoftveróriás július 31-én bevezetendő Licensing 6.0 programjához, azon belül is a legvitatottabb Software Assurance programhoz.

Chirac elsöprő győzelme a francia törvényhozói választásokon

2002.06.17.

Jacques Chirac francia államfő jobboldali szövetségesei fogják uralni a francia nemzetgyűlést, miután az elnök táborát egy formációba tömörítő Unió az elnöki többségért (UMP) átütő győzelmet aratott a vasárnapi második fordulóval véget ért törvényhozói választásokon.

Egyoldalúan módosítaná szabályzatát a Diákhitel Rt.

2002.06.17.

A Diákhitel Rt. egyik üzletszabály-módosításával akarja elérni, hogy a jövőben szabályzatát egyoldalúan megváltoztathassa. Amelyik diák nem fogadja el a változtatást, egy összegben visszafizetheti a teljes tartozását, különben az adóhatósággal gyűlik meg a baja. Közben az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vizsgálatot kezdeményezett: nem sérti-e diákok szabad bankválasztási jogát, hogy csak az kaphat hitelt, aki a Postabanknál vezet számlát.

Veszélyben a holland coffee shopok?

2002.06.17.

Németország és több más EU-tagállam nem hajlandó a kábítószer-kereskedőkre vonatkozó egységes legenyhébb büntetési tételt egy év szabadságvesztésnél lejjebb vinni a holland coffee shopok miatt.

Felfüggesztette jogsegélyszolgálatát a Lakásbérlők Országos Egyesülete

2002.06.16.

Pénzhiány miatt döntött a felfüggesztés mellett a szervezet, amely évente több száz ügyben próbált segíteni az önkormányzati lakásokban és panelházakban lakókon.

Közoktatási törvénymódosítás: kiszámítható jövő?

2002.06.16.

A 100 napos program 50 százalékos, pedagógusokat is érintő béremelése és a közoktatási törvénymódosító javaslat is a kiszámítható jövő ígérete - mondta Hiller István, az oktatási tárca politikai államtitkára.

Jogi támadás a lemezkiadók ellen

2002.06.16.

Az Egyesült Államokban összehangolt jogi per indult az öt vezető lemezkiadó ellen a közelmúltban piacra került másolásvédett audió CD-k miatt, amelyeket a vásárló adott esetben le sem tud játszani, ráadásul sértik a hallgatók jogait.

Enron-ügy: kimondták az Andersen bűnősségét

2002.06.16.

Az illetékes amerikai szövetségi bíróság - első fokon eljárva - szombaton kimondta az Arthur Andersen könyvvizsgáló cég bűnösségét az Enron-botránnyal kapcsolatos iratmegsemmisítési ügyben.

Nincs fix tarifája a téves eljárás kártalanításának

2002.06.15.

Az állam a múlt évben 53 millió forintot fizetett ki kártalanításra. Egy-egy előzetes letartóztatásban töltött napnak nincs fix tarifája. A bíróság így eltérő összegeket ítél meg azoknak a fogva tartottaknak, akik ellen megszüntették a nyomozást, vagy felmentették őket.

Gyorsabb lesz a cégbejegyzés

2002.06.15.

Megújuló társasági jog: szigorúbb ellenőrzés az állami cégeknél

Csurka perli Verebest

2002.06.15.

A Zalaegerszegi Városi Bíróságon pénteken megkezdődött az a személyiségi jogi per, amelyben Csurka István, a MIÉP elnöke 500 ezer forintos nem vagyoni kártérítést követel Verebes István színész-rendezőtől

Pénzmosás: lekerülhet hazánk a feketelistáról

2002.06.14.

A jövő hét végén Magyarország lekerülhet a pénzmosás elleni harcban "nem együttműködő országok" listájáról, mert az év első négy hónapjában az anonim betétek több mint felét nevesítették. Az eredményeket néhány hete Budapesten is megvizsgáló, a pénzmosás elleni küzdelmet irányító nemzetközi szervezet, a FATF jövő pénteken hozza nyilvánosságra, mely országokat vesz le feketelistájáról.

10 millió dolláros vicc

2002.06.14.

10 millió dollár kártérítésért perli az amerikai MTV-t egy házaspár a klipcsatorna rejtett kamerás vicce miatt.

Pénteken tárgyalja a kormány a földalapról szóló törvény módosítását és tárcák feladat- és hatáskörét

2002.06.14.

A kormány a mai ülésén tárgyalja a Nemzeti Földalapról szóló törvény módosítására vonatkozó előterjesztést, valamint a tárcák feladat- és hatáskörére vonatkozó rendeletek technikai jellegű módosítását.

Egy roma beperelte a Magyar Fórumot

2002.06.14.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon megkezdődött a Magyar Fórumban Cigányok rémuralma Pándon címmel megjelent, az ügyészség szerint is gyűlöletkeltő cikk miatti személyiség jogi per. Jó hírnevének megsértésért egy helybeli roma férfi akkora bírság kiszabását kéri a bíróságtól, amelynek megítélése esetén a Csurka István által jegyzett újság akár meg is szűnhet.

Az ET emberi jogi biztosának elismérése a magyarországi eredményekről

2002.06.14.

Magyarország komoly előrehaladást ért el az emberi jogok tiszteletben tartása és védelme ügyében, néhány területen azonban, elsősorban a roma kisebbség helyzetének javítása kérdésében további erőfeszítésekre van szükség - mondta az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa csütörtökön Budapesten, újságírók előtt.

Móri bankrablás: most ellenőrzik az információkat

2002.06.14.

Befejeződött a bizonyítékok gyűjtése, s megkezdődött az információk ellenőrzésének sziszifuszi munkája a nyolc halálos áldozatot követelő május 9-i móri fegyveres bankrablás ügyében - közölte Kovács Lajos rendőr ezredes csütörtökön Székesfehérvárott.

GVH: feltételes engedély a Hungaropharma megvételére

2002.06.14.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa (GVH) feltétellel engedélyezte, hogy a Béres Rt., az Egis Rt., a Richter Rt. és a Magyar Gyógyszer Rt.-ből álló konzorcium 50 százalék plusz egy szavazatnyi tulajdont szerezzen a Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Rt.-ben.

Bemutatták a sajtónak a Watergate-ügy bűnjeleit

2002.06.14.

Washingtonban bemutatták a sajtó képviselőinek a Watergate-ügy leleplezésekor, harminc évvel ezelőtt letartóztatott álbetörőktől lefoglalt bűnjeleket.

Bárándy: perelhetnék a móri bankot a hozzátartozók

2002.06.13.

Az Erste Bank egyelőre nem kommentálja az igazságügyi miniszter szerdai nyilatkozatát, miszerint kártérítési pert indíthatnának a móri áldozatok hozzátartozói a pénzintézet ellen. Bárándy Péter szerint a móri bankfiók biztonsági rendszerének hiányossága miatt haltak meg nyolcan a bankrablás során.

OVB: később foglalkoznak a Fidelitas kezdeményezésével

2002.06.13.

Csak a jogorvoslati határidő leteltével foglalkozik a Fidelitas népi kezdeményezést célzó beadványával az Országos Választási Bizottság (OVB). A testület szerdai budapesti ülésén úgy döntött, hogy nem tekinti újnak a Fidelitas módosított beadványát.

A CD-írókat hibáztatják a lemezkiadók

2002.06.13.

A számítógépes CD-írók elterjedése az elmúlt évben jelentős mértékben fokozta a zenék kalózmásolását, és hozzávetőleg 50 százalékkal növelte a zenekalózok bevételeit, áll egy napokban kiadott ipari jelentésben.

A katari emír budapesti tárgyalásai

2002.06.13.

Hat egyezményt írtak alá a katari és a magyar kormány illetékesei az egynapos magyarországi látogatásra érkezett Hamad bin Kalifa asz-Szani sejk katari emír és Mádl Ferenc köztársasági elnök jelenlétében szerdán Budapesten.

Egy kormányrendelet értelmében legális a radarzavaró autóban tartása

2002.06.13.

Legálisan tartható autóban radarzavaró, radarjelző eszköz egy május 15-i kormányrendelet nyomán. A mániákus gyorshajtók kultikus tárgyának tartása eddig a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökre vonatkozó rendelet szerint szabálysértésnek minősült. A rendőrség egyelőre nem tudja, milyen módon léphet fel a trafipax-kijátszók ellen.

Elévült egy vádpont Körmendy-Ékes ellen

2002.06.13.

A Czeizel-ügyben a bíróság az ügyészség indítványára úgy határozott, hogy elévülés miatt megszünteti a Körmendy-Ékes Judit tizennegyed rendű vádlott ellen közokirat-hamisítás miatt folyó eljárást. A családi állás megváltoztatásával kapcsolatos vádpontot azonban továbbra is fenntartották ellene.

A bírónő elutasította a Microsoft elutasítási indítványát

2002.06.13.

Colleen Kollar-Kotelly bírónő szerdán 35 oldalas bírói véleményében elutasította a Microsoft indítványát. Ebben a cég maga is elutasítást kért, mégpedig a kilenc állam és a Columbia Kerület ellene indított trösztellenes eljárásét. Kollar-Kotelly ugyanakkor elismerte, hogy "az ügy indulásától kezdve egyedi, és azóta is elkülönül a korábbi esetektől". Egyébként éppen erre az egyediségre alapozta érveit a Microsoft beadványa is.

Nincs EU-vizsgálat a .Net Passport ügyében

2002.06.13.

Van viszont előzetes vizsgálat, amely azt hivatott megállapítani, hogy alaposak-e a szoftveróriás .Net Passport szolgáltatása elleni vádak.

Bilincsben a földhivatali vezető

2002.06.12.

A Fővárosi Kerületek Földhivatalának első emberét többrendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsítják, mert pénzért "tehermentesítette" az ingatlanokat

Teve utcai aranyügy - Pelikánt jogerősen felmentették

2002.06.12.

Jogerősen felmentette Pelikán László nyugalmazott rendőrtisztet a vámorgazdaság vétsége alól a Teve utcai aranyügyben a Fővárosi Bíróság szerdán.

Ártatlannak vallotta magát a Globex-ügy másodrendű vádlottja

2002.06.12.

Egyik vádpontban sem vallotta magát bűnösnek Vajda László, a Globex-ügy másodrendű vádlottja a Fővárosi Bíróságon.

Az embriókutatás törvényi szabályozására készülnek

2002.06.12.

A kegyes halál, az eutanázia után a belga parlament újabb kényes társadalmi-tudományos kérdésben készül törvényi szabályozásra, az emberi embrióval végzett genetikai kutatásokéra.

Több milliós bírság belvárosi vendéglőknek

2002.06.12.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség ellenőrzési körútján kiderült, hogy az éttermek több mint fele legalább egy szabályt megszeg. Gyakran nem tájékoztatják a vendégeket az árakról, nem adnak számlát, de az is előfordult, hogy lejárt szavatosságú alapanyagokból főztek.

MSZP-javaslat a Munka törvénykönyvének módosítására

2002.06.12.

A munkavállalók kiszolgáltatott helyzetbe kerültek a Munka törvénykönyve legutóbbi, az előző kormányzat idején megvalósított módosítása során; az MSZP-s képviselők által benyújtott törvényjavaslat ezen a helyzeten kíván változtatni - hangsúlyozta Filló Pál (MSZP) az előterjesztők nevében elmondott keddi parlamenti expozéjában.

Katonadolog? - Alkotmánybíróságra mennek a polgári szolgálatosok

2002.06.12.

A Korridor információi szerint Alkotmánybírósághoz fordul egy sorköteles férfi, valamint két civil szervezet, mert szerintük a törvény megkülönbözteti a kétgyermekes sorkatonák és a kétgyermekes polgári szolgálatosok bevonulási mentességét.

Milliárdos károkat okoznak a kalózszoftverek Nyugat-Európában

2002.06.12.

A BSA hétfőn közzétett jelentése szerint tavaly 2,7 milliárd dollár veszteség érte a szoftvergyártókat az illegális szoftverek miatt. Ez ugyan csökkenést jelent a 2000-ben számolt 3,1 milliárdos értékhez képest, de ezt részben a piac gyengülése és az alacsonyabb szoftverárak okozta. A kalózszoftverek aránya valójában a 2000-es 34 százalékról 2001-ben 37 százalékra nőtt.

Megkezdődik a médiatörvény módosításának tárgyalása a parlamentben

2002.06.12.

Az Országgyűlés ma megkezdi a médiatörvény módosításáról szóló előterjesztés általános vitáját. Az európai uniós csatlakozáshoz szükséges, jogharmonizációs célú dokumentumot a Fidesz nyújtotta be, immár negyedszer. Az MSZP - módosító indítványok kilátásba helyezésével - támogatásáról biztosította a kétharmados többséget igénylő javaslatot.

Az EU a közszolgáltatások hálóra vitelét szorgalmazza

2002.06.12.

Az Európai Bizottság május végén megfogalmazta azt a célt, hogy minden országos és regionális közszolgáltatást internetre kell vinni, és egyben közölte, hogy kezdeti célként már majdnem iskola rendelkezik internet hozzáféréssel.

Végéhez közelít a Microsoft-per

2002.06.12.

A mintegy 4 éve húzódó antitröszt per a nyár végén várhatóan befejeződik. A szoftveróriás Microsoft, illetve a kilenc felperes amerikai állam hétfőn utolsó dokumentumaikat adták át a bíróságnak.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000