Hír archívum: 2002. június

Más hónap

Alkotmánysértés miatt perlik az amerikai elnököt

2002.06.12.

Az amerikai kongresszus 31 tagja kedden jogi keresetet nyújtott be George Bush ellen, aki szerintük megsérti az alkotmányt a rakétavédelmi rendszerek kiépítését korlátozó szovjet-amerikai ABM-szerződés egyoldalú felmondásával.

Vezetőváltás a Legfelsőbb Bíróságon

2002.06.12.

A kormánypártok nem támogatják Solt Pál újbóli megválasztását a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztségébe - értesült az [origo]. A 12 éve megválasztott elnök mandátuma két hét múlva lejár. A legesélyesebb elnökjelölt Lomnici Zoltán, aki jelenleg Solt Pál helyettese. Az ügyben szerdán mind a négy párt frakcióvezetőjével tárgyal Mádl Ferenc államfő.

Európai Unió-Magyarország - Miniszteri forduló

2002.06.11.

Magyarország számára EU-csatlakozása után hároméves átmeneti időszak lenne elfogadható az unió közös agrárpolitikája keretében nyújtott közvetlen jövedelemtámogatások bevezetésére - közölte a külügyminiszter az EU-magyar csatlakozási tárgyalások hétfőn Luxembourgban tartott fordulóján.

Nincs érvényes önkormányzati esküszöveg

2002.06.11.

Jogszerűen megalakulhatnak-e az önkormányzatok, ha nincs az esküszöveget tartalmazó érvényes jogszabály - teszik fel a kérdést szakértők, ugyanis az eskü letételéig - a parlamenti honatyákhoz hasonlóan - az önkormányzati képviselő nem gyakorolhatja jogait.

Kereszttűzben a legfőbb ügyész

2002.06.11.

Minden jel arra utal, hogy Polt Péter legfőbb ügyész nehéz időszak elé néz, noha posztjáról elmozdítani gyakorlatilag lehetetlen. Távozása csak akkor következhet be, ha önként áll fel székéből.

Szja módosítás a parlament előtt

2002.06.11.

A személyi jövedelemadó (szja) fizetés csökkentésére tett kormányjavaslatot kedden nyújtja be a parlament elé a Pénzügyminisztérium.

Bárándy bemutatta az új igazságügyi tárcát

2002.06.10.

A miniszter szívesen látná a Legfelsőbb Bíróságot a régi kúria - ma a Néprajzi Múzeum - Kossuth téri épületében, de ez most nem időszerű

Rosszul lett a fekete angyal ügyvédje

2002.06.10.

Hirtelen rosszullét miatt kórházba került Szőgyényi József ügyvéd, emiatt elhalasztották Faludi Tímea mai tárgyalását.

Javaslat a minimálbér adóztatásának módosításáról

2002.06.10.

A Pénzügyminisztérium honlapján megjelent a minimálbér adóztatásának módosításáról szóló javaslat, amely az előzetes várakozásoknak megfelelően 18 százalékra növeli az érvényesíthető adójóváírás mértékét.

Négy év múlva nem lesz több bevonulás

2002.06.10.

Az új kormány 2006-ig profi hadsereget állít fel, és szüneteltetni fogja a bevonultatásokat - hangzott el a HM állománygyűlésén.

Az ÖRT etikai bizottsága elítélte a Vodafone reklámját

2002.06.10.

Az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) etikai ad hoc bizottsága határozata szerint a Vodafone új tarifa reklámja sérti a Magyar Reklámetikai Kódex előírását - közölte az ÖRT.

Kedden dönt az Országgyűlés a költségvetés módosításának tárgyalásáról

2002.06.10.

Ha a képviselők többsége kedden megszavazza az előterjesztés sürgős tárgyalását, június 18-án megkezdődhet a 2001-2002. évi költségvetés módosításának tárgyalása, ami lehetővé teszi a kormány száznapos programjának teljesítését.

Bírósági védelem a digitális videorögzítők felhasználóinak?

2002.06.10.

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) ellentámadásra indult Hollywood ellen, amely be akarja tiltatni bizonyos digitális videorögzítők felhasználását, mert csütörtökön keresetet adott be 28 szórakoztatóipari cég ellen azon az alapon, hogy csorbítani akarják a fogyasztók tisztességes felhasználáshoz való jogait.

Megkezdődnek a tanúkihallgatások Országimázs-ügyben

2002.06.10.

Országimázs-ügyben a héten kezdődnek a tanúkihallgatások - írja a Népszabadság. Az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt rendeltek el nyomozást.

Orosz kormányportál indul

2002.06.10.

Pályázatot írt ki az orosz Gazdaságfejlesztési Minisztérium kormányzati portál koncepciójának kialakítására és technológiai megvalósításának kidolgozására.

Alkotmánybíróság előtt az árfolyamnyereség-adó

2002.06.10.

Az Alkotmánybíróság (Ab) mai teljes ülésén megvitatja az szja-törvénynek az árfolyamnyereségből származó jövedelemmel összefüggő rendelkezéseit kifogásoló beadványokat. Az egyik benyújtó, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) szerint az Országgyűlés az ügyben alkotmányellenes rendelkezéseket fogadott el.

A Legfelsőbb Bíróságon a volt miniszter halált okozó balesete

2002.06.10.

Nógrádi László volt közlekedési miniszter szolgálati autójának halálos balesetét jövő héten tárgyalja a Legfelsőbb Bíróság. A miniszter sofőrjét jogerősen másfél év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. A két fiatal életét követelő ütközés után Nógrádi lemondott.

Folytatódik a Czeizel-per

2002.06.10.

Czeizel Endre orvos-genetikus és társai ellen indult úgynevezett béranyaperben várhatóan csütörtökön mondja el vádbeszédét az ügyész a Fővárosi Bíróságon. A vád szerint Czeizel segédkezett abban, hogy magyar szülők amerikai állampolgárok részére örökbeadhassanak, anyagi ellenszolgáltatásért cserébe.

A németeknél elvetették az országos népszavazás intézményét

2002.06.09.

A német konzervatív ellenzék megtorpedózta a pénteki alsóházi szavazáson azt a kormányzati indítványt, amely lehetővé tette volna országos méretű népszavazások, illetve népi kezdeményezések kiírását.

EU-bővítés: Stoiber elveti Blair elképzelését

2002.06.09.

Edmund Stoiber, a német konzervatív pártok kancellárjelöltje pénteken, Európa jövőjére vonatkozó elképzeléseit kifejtve, elutasította Tony Blair brit miniszterelnök javaslatát, hogy nevezzenek ki elnököt az Európai Unió élére.

Gönczöl Katalin lesz a bűnmegelőzési biztos

2002.06.09.

Bárándy Péter igazságügyi miniszter Gönczöl Katalint, az állampolgári jogok korábbi biztosát kérte fel egy új bűnmegelőzési törvény előkészítésével miniszteri biztosként. Bárándy szerint további új börtönökre is szükség volna.

Nyugtaadási ellenőrzés Bács-Kiskunban

2002.06.09.

A nyugtaadási kötelezettséget illetően az országos szintű vizsgálatokhoz hasonló tapasztalatokkal zárult a Bács-Kiskun megyébenban lezajlott nagyszabású ellenőrzés, tájékozatott az APEH. 67 vállakozót bírságoltak meg, összesen négymillió forintot meghaladó összeggel.

Az EU-nak nincs megoldása egy újabb ír nemre

2002.06.08.

Az uniós vezetők attól tartanak, hogy az a bővítés elodázását jelentené

Bárándy a bűnmegelőzési törvény szükségéről

2002.06.08.

"Haladéktalanul el kell kezdeni egy bűnmegelőzési törvény megalkotásának előkészítését" - jelentette ki a VI. Magyar Jogászgyűlés befejező napján szombaton, Balatonfüreden Bárándy Péter

Kétséges lobbizás az adónyomozókért

2002.06.08.

Alternatív javaslatot dolgoztak ki az APEH Bűnügyi Igazgatóságán jövőbeli működésük feltételeire, amit jövő hét kedden mutatnak be a Pénzügyminisztériumnak - értesült az MTI.

Újra kötelező pihenőnap lesz a vasárnap

2002.06.08.

Egy évvel a legutóbbi, vitával kísért módosítás után ismét változtatás előtt áll a munka törvénykönyve. A szocialista javaslatcsomag parlamenti elfogadása esetén kötelező pihenőnap lesz a vasárnap, és díjazni kell a túlmunkát. A módosítás kedvezőbb helyzetet teremt a szakszervezetek számára is.

Egy-két napon belül befejeződik az iratlefoglalás az Országimázs Központ-ügyben

2002.06.08.

A rendőrség várhatóan egy-két nap múlva befejezi a nyomozáshoz szükséges iratok lefoglalását az országimázs-pénzek kapcsán elkövetett hűtlen kezelés bűntette alapos gyanújával, ismeretlen tettesek ellen indított eljárásban - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni igazgatóságának gazdaságvédelmi főosztályvezetője az MTI érdeklődésére pénteken.

London szerint az EU bővítése fegyver a szélsőjobb ellen

2002.06.08.

Az Európai Unió bővítése az a fegyver, amellyel hatékonyan lehet harcolni az ellen, hogy az uniós tagországokban gyarapodjon az elmúlt választásokon feltört szélsőjobboldali, idegengyűlölő csoportok támogatottsága - véli Jack Straw brit külügyminiszter.

Négy vádlott a Simon-ügyben?

2002.06.07.

"Elfogadhatatlanul elnagyolt" az orvos szakértői vélemény

Az OIT támogatja az ítélőtáblák megalakítását

2002.06.07.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) szerdai ülésén egyhangúlag támogatta Bárándy Péter igazságügy-miniszter három ítélőtábla felállítására vonatkozó előterjesztését

Románia: sajtótörvény a válaszadás jogáról

2002.06.07.

A román politikai pártok alapvetően eltérő véleménnyel, a román sajtó pedig egyöntetű elutasítással fogadta, hogy a román szenátus megszavazta a válaszadás jogáról és a helyreigazítási kötelezettségről szóló rendkívül vitatott törvény tervezetét.

A kabinet visszavon 33 határozatot

2002.06.06.

A kabinet pénteken 33, az elődje által hozott határozatot visszavon, de később még több kérdést fog rendezni ezek közül.

Az egynemű svéd párok is fogadhatnak örökbe gyereket

2002.06.06.

A svéd parlament csütörtökön hatórás igen heves vitát követően törvényt hozott arról, hogy egynemű párok is örökbe fogadhatnak gyermeket. Az adoptálás feltétele, hogy a pár bejegyzett viszonyban éljen.

Pert nyert egy hepatitis-beteg az állam ellen

2002.06.06.

Kártérítésre kötelezte a Fővárosi Bíróság a magyar államot egy hepatitis C vírussal fertőzött beteg javára.

Románia Magyarország kötelességének tekinti a kedvezménytörvény megváltoztatását

2002.06.06.

Románia Magyarország kötelességének tekinti, hogy megváltoztassa a kedvezménytörvényt - hangoztatta Mircea Geoana külügyminiszter egy szerdai interjúban.

Vádemelési javaslat ifj. Hegedűs Lóránt cikke miatt

2002.06.06.

Vádemelési javaslattal fordult ifj. Hegedűs Lórántnak, a MIÉP alelnökének tavaly a párt XVI. kerületi Ébresztő című lapjában írt cikke nyomán, közösség elleni izgatás bűntette miatt, a Központ Ügyészségi Nyomozó Hivatal kedden az illetékes kerületi ügyészséghez.

Lamperth Mónika szerint 2006-ra megalakulhatnak a választott regionális önkormányzatok

2002.06.06.

Az önkormányzati rendszer átalakításának legfőbb célja a decentralizálás

Törvényen kívül helyezhetik az ETA pártját

2002.06.05.

A spanyol parlament 95 százalékos többséggel olyan párttörvény-módosítást fogadott el, amely lehetővé teszi, hogy törvényen kívül helyezzék a ETA szeparatista terrorszervezet pártját, az Egységet (B). E szervezet korábban Baszk Állampolgárok (EH), még korábban Népi Egység (HB) néven működött.

Díjmegosztás: jogsértő a Matáv magatartása

2002.06.05.

A Hírközlési Döntőbizottság (HDB) a DB-2589-21/2002. határozatában helyt adott az Interdotnet Magyarország Kft. beadványában foglaltaknak, a távbeszélő vonalon nyújtott internet szolgáltatás díjmegosztásának vitájában.

Több bejelentés érkezett pénzmosásról

2002.06.05.

Az idei év első öt hónapjában több mint 2500, pénzmosásra utaló bejelentés érkezett a rendőrségre, miközben a korábbi évekhez képest kiugrónak számító tavalyi esztendőben összesen 1600 hasonló tartalmú észrevételt tettek.

A Microsoft felhagy törvénysértő könyvelési gyakorlatával

2002.06.05.

A cég nem ismerte el, de nem is tagadta a tőzsdefelügyelet (SEC) megállapításait, nevezetesen, hogy hét külön tartalékszámlát vezetett 200-tól 900 millió dolláros állománnyal, amelyekből időről időre olyan üzletágaiba pumpált át pénzösszegeket, amelyek az adott negyedévben nem produkálták a várt eredményt, így gyakorlatilag meghamisította összes negyedéves mérlegét 1995 és 1998 között.

Emberöléssel is gyanúsítható Horváth Szilárd?

2002.06.05.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a napokban emberölés bűntettének elkövetésével is meggyanúsítja a móri bankrablással korábban összefüggésbe hozott Horváth Szilárdot - értesült rendőrséghez közel álló körökből kedden az MTI.

A kabinet visszavon 33 határozatot

2002.06.05.

Több beruházás később valósul meg azok közül, amelyeket most leállít a kormány - értesült a Magyar Hírlap. A kabinet pénteken 33, az elődje által hozott határozatot visszavon, de később még több kérdést fog rendezni ezek közül. A rendelkezések nagy része sportcélú beruházás, valamint a Nemzeti Földalappal, a Magyar Fejlesztési Bankkal és a Sándor-palotával függ össze.

Az EU televíziós direktívája 2004-ig nem változik

2002.06.05.

A Miniszterek Tanácsa és az Európai Bizottság 2004. végéig elhalasztotta a Határok Nélküli Televízió Irányelv felülvizsgálatát

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000