Hír archívum: 2002. június

Más hónap

A börtön nem szálloda, de nem is pláza

2002.06.05.

A volt igazságügy-miniszter nem érti, hogy mi az üzlet a magánbörtönökben

Pénzhamisítók előzetesben

2002.06.04.

Hamis pénz terjesztésével gyanúsítottakat helyezett előzetes letartóztatásba a bíróság - közölték a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság keddi sajtótájékoztatóján Kaposváron. Gelencsér László sajtóreferens az ügy részleteiről elmondta: május 22-én Somogy megye öt különböző kisebb boltja alkalmazottainak feltűnt, hogy kis értékű vásárláskor húszezer forintos bankjeggyel fizettek, s a következő napokban újabb hasonló esetekről érkezett bejelentés a rendőrségre.

Illegális szoftverhasználat - hírek a nagyvilágból

2002.06.04.

Az európai film, videó, zenei interaktív szórakoztató és üzleti szoftvergyártók sürgetik az Európai Uniót, hogy olyan szabályozást hozzon létre, ami elrettentő büntetést szab ki a törvénysértőkre, csökkenti a bírósági eljárások idejét, hatékony módszert javasol a bizonyítékok megsemmisítése ellen, a gyártással és a terítéssel kapcsolatos információkhoz hozzáférhetőséget biztosít. A cikk részletezi a károkat országonként, régiónként.

Jogerősen felmentette a bíróság az Agrobank volt elnökét

2002.06.04.

A Fővárosi Bíróság másodfokú, jogerős ítéletében apró technikai módosítások mellett helybenhagyta az elsőfokú felmentő ítéletet az Agrobank-ügyben. Kovács Mihályt, az Agrobank egykori elnökét és két vádlott-társát csempészettel, adócsalással és közokirat-hamisítással vádolták. A 3 millió forintra rúgó perköltség az államot terheli.

Nem számolják újra a szavazatokat

2002.06.04.

Az Országos Választási Bizottság hétfőn ülést tartott. Ezen formai okok miatt nem hitelesítette annak a népi kezdeményezésnek az aláírásgyűjtő íveit, amely azt célozta, hogy őrizzék meg és számolják újra a parlamenti választásokon leadott szavazólapokat.

Siófokon "városi házirend" lép életbe?

2002.06.04.

A fürdővárosban való viselkedés etikai szabályait szeretné elfogadtatni a város illetékeseivel, lakóival és vendégeivel a Siófoki Fürdőegylet. Fülöp Lászlótól, az egylet elnökétől az MTI-nek megtudta: az egylet - amelynek mintegy hatvan tagja van - azért alakult, mert szeretnének beleszólni a város dolgaiba s szeretnének tenni a városért.

Deutsch Tamást érintő vádak - megtagadták a nyomozást

2002.06.04.

A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal (KÜNYH) megtagadta a nyomozást hamis vád és egyéb bűncselekményekkel kapcsolatban abban az ügyben, amelyben Deutsch Tamás volt ifjúsági és sportminiszter kifogásolta, hogy neve is felmerült - hangzott el a Legfőbb Ügyészségen (LÜ) hétfőn.

Fekete Angyal Amerikában: tíz beteg megölésével vádolják

2002.06.04.

Tíz súlyos kórházi beteg megölésével vádolnak az Egyesült Államokban egy ápolót, aki gyógyszerek túladagolásával juttatta a halálba egy háborús veteránokkal foglalkozó klinika ápoltjait.

Az új FBI szabályozás a webhasználók jogait veszélyezteti

2002.06.04.

Az amerikai kormányzat csütörtöki döntése, amivel lazított a szövetségi nyomozóhatóság korlátozásain, valójában úgy csorbítja az ártatlan szörfölők szabadságjogait, hogy közben nem teljesül a kitűzött cél: a biztonság fokozása, vélik a polgárjogi csoportok.

Csődvédelmet kér a Napster Inc.

2002.06.03.

A szerzői jogi perek kereszttüzében álló Napster Inc. hétfőn csődvédelemért folyamodott. A társaság lépése összhangban van a német Bertelsmann AG-vel kötött megállapodásban foglaltakkal.

Kovács Kálmán: elkerülhetetlen a hírközlési törvény felülvizsgálata

2002.06.03.

Elkerülhetetlen a hírközlési törvény felülvizsgálata, mivel az elmúlt nyolc hónap alatt kiderült, hogy nincs igazi versenyélénkítő hatása - mondta Kovács Kálmán, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) vezetője hétfőn Budapesten.

Globex-per: Vellai nem érzi magát bűnösnek

2002.06.03.

Tagadta bűnösségét a Fővárosi Bíróságon hétfőn megkezdődött Globex-per elsőrendű vádlottja Vellai Györgyi, aki az ügyészség szerint a Globex vezetőjeként az 1990-es évek második felében sikkasztást, hűtlen kezelést, csalást, magánokirat-hamisítást követett el és 9 vádlott-társával együtt több mint 6 milliárd forint kárt okozott.

Az IBM webes adatvédelmi kutatásai

2002.06.03.

Az IBM Privacy Institute kutatói egy olyan szoftveren dolgoznak, amely automatikusan megváltoztatja (randomizálja) a webhely látogatójának személyes adatait - így azoknak a jövőben nem kell füllenteniük, ha adataikat meg akarják védeni.

Az ügyészség szerint nem érvényesült maradéktalanul a közbeszerzési törvény a Happy End és az Ezüsthajó szerződéseiben

2002.06.03.

A Legfőbb Ügyészség (LÜ) szerint nem érvényesültek a közbeszerzési törvény egyes szabályai azzal, hogy a Miniszterelnöki Hivatal Országimázs Központja (MeH OK) olyan keretszerződést kötött, amelyeket eseti szerződésekkel töltöttek ki a Happy End és az Ezüsthajó Kft. esetében - hangzott el az LÜ-n tartott hétfői sajtótájékoztatón.

Szigorodnak a bankbiztonsági szabályozások

2002.06.03.

Jelentős biztonsági átalakításokat igényel majd a pénzintézeteknél az a kormányrendelet, amelynek tervezetét máris elkészítette a Pénzügyminisztérium által megbízott munkabizottság - írja a Népszava. A jövőben az értéktárgyakon kívül szigorúbban védenék a pénzintézetekben dolgozókat és az ügyfeleket is. A tervezet több eleme a móri bankrablás tapasztalatai alapján készült.

Késhet az európai autókereskedelem liberalizációja

2002.06.03.

Az Európai Parlament elutasítja a brüsszeli bizottság tervét az autókereskedelem liberalizálásának legfontosabb pontját illetően, és fenntartaná az autógyárak jogát a kereskedők működési körzetének kijelölésére.

Önként jelentkezett a cserbenhagyó gázoló

2002.06.03.

Önként jelentkezett hétfő hajnalban Budapesten a rendőrségen egy férfi, aki beismerte, hogy ő ütött el három személyt vasárnap hajnalban a fővárosban - értesült az MTI hétfő reggel.

Alkotmányt sért a könyvtáraktól megkövetelt netszűrés

2002.06.03.

A pennsylvaniai bíróság fellebbviteli tanácsa pénteken úgy döntött, hogy az amerikai alkotmány szólásszabadságot biztosító kiegészítését sérti az internetes gyerekvédelmi törvény (CIPA) azon záradéka, amely megköveteli a könyvtáraktól, hogy installáljanak gyerekek által is használt számítógépeikre internet szűrő szoftvert - mert csak ekkor számíthatnak állami támogatásra.

Veszélyben az EU-bővítés a menetrendje? - FAZ

2002.06.02.

Az Európai Bizottság immár nem hallgatja el azokat a növekvő kockázatokat, amelyek veszélybe sodorhatják az EU keleti bővítésének menetrendjét - írta hétvégi számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Emberjogi tiltakozás az FBI túlhatalma ellen

2002.06.01.

Hevesen tiltakoznak az amerikai polgárjogi és emberi jogi csoportok az ellen, hogy a terrorizmus elleni harcra hivatkozva az FBI rendkívüli jogokat kapott. A kormány és a Szövetségi Nyomozó Hivatal vezetői szerint azonban az intézkedések indokoltak.

Amerika nem adja nevét a környezet védelméhez

2002.06.01.

Az Európai Unió tizenöt tagállama ratifikálta New Yorkban a kyotói egyezményt, mely pénteken lépett életbe. Az egyezményt hetven ország írta alá. Az Egyesült Államok azonban nem adta nevét a környezetrombolás megállításának egyik, ha nem egyetlen hatásos módszeréhez. Az unió ismét kérte Washingtont, hogy változtasson álláspontján a világ környezetének érdekében.

Két tonna tiszta kokain

2002.06.01.

A New York-i rendőrség letartóztatta egy kábítószercsempész banda négy tagját és lefoglalt két tonna tiszta kokaint.

Tavaly 218 milliárd forintot hajtott be az APEH

2002.06.01.

Tavaly 218 milliárd forinttal növelte az államháztartás bevételeit ellenőrzési és behajtási tevékenységével az adóhivatal, ami 2 milliárd forinttal elmarad az egy évvel korábbitól - áll az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) összeállításában.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000