Hír archívum: 2002. július

Más hónap

Éhségsztrájk a börtönben

2002.07.31.

Több, mint harminc fogva tartott hétfő óta éhségsztrájkot folytat a prágai Pankrác börtönben, így tiltakozva ügyük lassú intézése ellen - jelentette be szerdán Prágában Miloslava Havlícková, a cseh börtönszolgálat szóvivője.

Ötmillió forintos bírság a Buda Cash Brókerháznak

2002.07.31.

A Pénzügyi Szervezetek Állami felügyelete ötmillió forintos bírságot szabott ki A Buda-Cash Brókerház Rt.-re, és 1,2 millió és 1,5 millió forint közötti bírságot a brókerház öt tisztségviselőjére tisztességtelen árfolyam-befolyásolás tilalmának megsértése miatt - közölte a PSZÁF honlapján szerdán.

Leállította oroszországi tevékenységét a Soros-alapítvány

2002.07.31.

Oroszországban leállította tevékenységét szerdán a Soros-alapítvány, miután az általa működtetett Nyitott Társadalom Intézet székháza körüli jogi vita a végletekig elfajult. A bérbeadó Nobel Technologies cég szerdára már mintegy húsz fegyveres biztonsági őrt állított a parkolóba vezető, hétfő éjjel lelakatolt kapuhoz, és szerdára lezárta a látogatók fogadására szolgáló bejáratot is.

Szeptemberben kezdődik az újságírók átvilágítása

2002.07.31.

Szeptemberben kezdődik mintegy 1500, az írott sajtóban dolgozó újságíró átvilágítása, miután elkészült a személyazonosításra alkalmas névsor - nyilatkozta Fehérné Léb Judit az MTI-nek szerdán.

Vádemelés várható a móri vérengzés ügyében

2002.07.31.

Sajtóértesülések szerint a rendőrségnek elegendő terhelő bizonyítéka van ahhoz, hogy vádemelési javaslatot tegyen a móri-ügy két gyanúsítottja ellen. A nyomozók bíznak benne, hogy a szakértői vizsgálatok elkészülte után, akár hat hónapon belül befejezhetik a nyomozást a nyolc ember életét követelő bankrablás ügyében.

Megállapodott az Adobe és a Macromedia

2002.07.31.

A Macromedia és az Adobe Systems szoftvergyártók bejelentették, hogy megállapodtak a két vállalat közötti szabadalombitorlási perek rendezésében.

A nemzetközi bírósághoz fordult Tánczos

2002.07.31.

A strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordult Tánczos Gábor ügyvédje - írja a Színes Mai Lap. Tánczos 13 év fegyházbüntetést kapott egy körmendi 11 éves kislány brutális meggyilkolásáért.

EU-tárgyalás: média- és regionális fejezet lezárva

2002.07.30.

A pénzügyi kérdések előtt Magyarországnak már csak a versenypolitika, az adózás és a szabad tőkemozgás témaköre van hátra

Vádemelés várható a móri vérengzés ügyében

2002.07.30.

A rendőrök bíznak benne, hogy lesz elég bizonyíték a múlt héten elfogott két férfi ellen

Botrány Szlovákiában: Schuster nem írta alá a múltfeltáró törvényt

2002.07.30.

Rudolf Schuster szlovák államfő kedden visszaadta a parlamentnek a kommunista múlttal való leszámolást szabályozni hivatott törvényt, melynek értelmében az ország minden polgára betekinthetett volna a kommunista rendszer hírhedt állambiztonsági rendőrségének róla készült dokumentumaiba.

Rendőrségi nyomozás a Millenáris Kht. volt ügyvezetőjének ügyében

2002.07.30.

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt nyomozást rendelt el a Millenáris Kht. volt ügyvezetőjének átutalt 21,6 millió forintos kifizetés ügyében a rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága - erősítette meg a Magyar Hírlap információját Liszka Károly igazgató-helyettes az MTI-nek kedden.

Hét évet kapott az emberi jogi aktivista

2002.07.29.

Az egyiptomi állambiztonsági bíróság hétfőn perújrafelvétel után ismételten hét év börtönbüntetésre és kényszermunkára ítélte Szaadeddin Ibrahim neves amerikai-egyiptomi emberi jogi aktivistát.

Csak az emberek egyharmada helyesli a státustörvényt és kedvezményeit

2002.07.29.

A közvélemény kisebbik része tartotta szükségesnek a státustörvényt és a könnyített feltételekkel való munkavállalást 2002 februárjában - derül ki a Tárki most közzétett felméréséből, amelynek során másfél ezer embert kérdeztek meg.

Jobban jár a sikkasztó, mint a csaló

2002.07.29.

Nagy értékű sikkasztás miatt a tettesek legfeljebb 12 %-a került börtönbe, míg csalás esetén már minden negyediket becsukták.

Nagy-Britanniában törvénytelenül tartottak fogva 900 rabot

2002.07.28.

Csaknem 900 rab szabadulhat a brit és walesi börtönökből a strasbourgi emberi jogi bíróság egyik döntése nyomán, amely törvénytelennek ítélte a börtönigazgatók jogát "plusznapok" kiszabására.

Betiltanák a francia elnök merénylőjének szervezetét

2002.07.28.

Az eljárás időigényes és a szélsőjobboldali csoportnak joga van védekezni ellene

Eva: minden az ígéretek szerint

2002.07.27.

Az előre bejelentetteknek megfelelően vezetik be január elsejétől az egyszerűsített vállalkozói adót, az evát. Az új adónemet minden évi bruttó tízmilliós bevételt el nem érő vállalkozás választhatja, és kiszámlázhatja az áfát is. Az adó mértéke a bruttó bevétel 15 százaléka lesz.

Váratlan megegyezés a könyvvitel szigorításáról

2002.07.27.

Az amerikai kongresszusban szerdán váratlan fordulattal megszületett a megegyezés a vállalati könyvviteli szabályozás drasztikus szigorításáról.

Prodi bizonygatja

2002.07.27.

Három nappal az EU-bővítési tárgyalások újabb fordulója előtt Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke szükségesnek látta rövid nyilatkozatot kiadni arról, hogy a bővítés nem fog késni.

Nem egyeznek a gyanúsítottak DNS-mintái a móri bankrablás helyszínén rögzítettel

2002.07.26.

Nem azonos a móri bankrablás helyszínén rögzített DNS-minta a gyanúsítottaktól levett mintával - mondta el az MTI érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója pénteken.

Ma végre beszélhetnek az ügynökök

2002.07.26.

A Medgyessy-bizottság ma újra megkísérli meghallgatni a III-as Főcsoportfőnökség három volt vezetőjét, amennyiben megérkeznek a titoktartási kötelezettség alóli felmentések. A bizottság ma hallgatná meg Kiss Elemér kancelláriaminisztert is.

Akár 20 évet is kaphatnak a csaló vállalatvezetők

2002.07.26.

A mind újabb cégbotrányok nyomása alatt az amerikai képviselőház csütörtökön törvénytervezetet hagyott jóvá a vállalati visszaélések megakadályozására.

Többlettel zárt az APEH

2002.07.26.

Az ellenőrzésre történő kiválasztás módszerét a jövőben törvényben szabályozzák, melynek előkészítését a pénzügyi tárcával közösen végzik - jelentette be a tegnapi sajtótájékoztatón Király László György, az APEH elnöke. Az első félévben az adóhivatal bevétele elérte a 2524 milliárd forintot, 11,3 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakát.

Alkotmánymódosítás az EU-s normák alapján

2002.07.26.

Az ősz folyamán kerül a kormány elé az a közös külügy- és igazságügyi minisztériumi előterjesztés, amely az EU-csatlakozás miatt elkerülhetetlenné váló alkotmánymódosításra tesz javaslatot.

Virágzó koldusbiznisz Európában

2002.07.26.

Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter augusztus második felében Bukarestbe látogat, hogy a román hatóságokkal együtt megvizsgálja a törvénytelenül Franciaországban tartózkodó román állampolgárok repatriálásának ügyét - közölte a román kormány, miután hétfőn Adrian Nastase miniszterelnök Sarkozyvel beszélt telefonon.

A közbeszerzés sem hoz EU-támogatást

2002.07.26.

A közbeszerzési eljárás kiírása ellenére a négy sztrádaszakaszprojekt finanszírozásánál nem lehet EU-források igénybevételével számolni, szögezte le a Világgazdaságnak Bodnár Zoltán, a Nemzeti Autópálya (NA) Rt. vezérigazgatója.

Vádemelés az Elender támadói ellen

2002.07.26.

Egy fiatalkorú hacker és két társa 2000. januárjában két alkalommal is feltörte az Elender Rt. számítógépes rendszerét. Mintegy 1900 felhasználó nevét és jelszavát lopták el és tették közzé az interneten, akik közül azonban csak öten tettek feljelentést - írta a Népszabadság.

Terrorista per: visszavont vallomás

2002.07.26.

Zacarias Moussaoui, az Egyesült Államokban a tavaly szeptember 11-i terrorcselekményekkel összefüggésben vád alá helyezett, marokkói születésű francia állampolgár csütörtökön visszavonta bűnösségének részleges elismerését tartalmazó vallomását.

Gyorséttermeket perelnek túlsúlyos amerikaiak

2002.07.26.

Túlsúlyos amerikaiak egy csoportja gyorséttermeket perel be. Állításuk szerint az éttermek tudatosan szolgálnak fel olyan ételeket, amelyek hízlalnak és más károsodásokat okoznak.

Kezdeményezik az ORTT-elnök felfüggesztését

2002.07.25.

Az ORTT legközelebbi ülésén szavaz elnökének felfüggesztéséről - mondta Ladvánszky György, az ORTT MSZP által delegált tagja. A fideszes elnököt ugyanis felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték elsőfokon, és ha ez jogerőssé válna, akkor kizárással szűnne meg tisztsége. Az ORTT elnöke nem mond le tisztségéről.

Ezernégyszáz külföldi kapott magyar állampolgárságot

2002.07.25.

Az év első hat hónapjában 3120 menekült érkezett Magyarországra, ami 30 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év hasonló időszakában - közölte a Belügyminisztérium Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgatója.

Kizártak egy képviselőt a kongresszusból

2002.07.25.

A 61 éves James Traficant 18 éve képviselő. Hatalommal való visszaéléssel, vesztegetéssel és adócsalással vádolja az ügyészség. A kongresszus 213 éves történetében ez az ötödik ilyen eset.

Háborús bűnösök szabadlábon

2002.07.25.

Óvadék ellenében szabadlábra helyeztek a boszniai Szerb Köztársaság központi városában, Banja Lukában öt volt boszniai szerb rendőrt, akit májusban vettek őrizetbe háborús bűncselekmények elkövetésének gyanújával.

Eredményes félévet zárt az APEH

2002.07.25.

Eredményesnek minősítette az adóhivatal első félévi tevékenységét Király László György, a hivatal elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Nagy-Britannia: a cannabis-kísérlet vége

2002.07.25.

A hónap végén ér véget a cannabisszal kapcsolatos jogszabályok enyhítésének hatását vizsgáló rendőri kísérlet London déli részén.

HDB-döntés a Hungarotel Rt. és Monortel Rt. RIO-k ügyében

2002.07.25.

A Hungarotel és a Monortel referencia összekapcsolási ajánlatát is jóváhagyta a Hírközlési Döntőbizottság július 24-én.

Vizsgálócsoport az EU-bővítés pénzügyi hatásairól

2002.07.25.

Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke tanácsadó csoportot nevezett ki, hogy megvizsgáltassa velük az EU gazdasági-pénzügyi mechanizmusait a közelgő bővítés szempontjából.

Gibraltár legyen NATO-bázis

2002.07.25.

A madridi kormány csütörtökön üdvözölte azt a brit javaslatot, hogy a Gibraltáron lévő katonai támaszpontot NATO-bázissá alakítsák át, amelyet a szövetség minden tagja igénybe vehetne, köztük Spanyolország is.

Nem találtak bizonyítékot a móri bankrablás egyik gyanúsítottjánál

2002.07.25.

A rendőrség csütörtökön tartott házkutatást abban a csepeli ingatlanban, ahol az egyik móri gyanúsítottat letartóztatták. Ügyvédje szerint azonban semmilyen terhelő bizonyítékot nem találtak. A nyomozók bevetnek bombakereső kutyákat lőszer és robbanóanyag után kutatva, és átkutatják a gyanúsítottak korábbi búvóhelyeit is. A nyolc áldozatot követelő bankrablással gyanúsított két budapesti fiatalembert szerdán helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság.

Mégis közbeszerzést hirdetnek autópálya-építésre

2002.07.25.

A Nemzeti Autópálya Rt. mégis közbeszerzés pályázatot ír ki az autópálya-építés folytatására. Lapinformációk szerint ezt a gazdasági miniszter csütörtökön jelenti be. Az építés a közbeszerzési eljárás beiktatásával néhány hónapot késik, de a kormányzati álláspont szerint szavahihetőségük többet ér.

Számítógépeket tulajdonítanak el a KÜRT nevében

2002.07.25.

Ismeretlen tettesek az utóbbi hetekben különböző cégektől számítástechnikai eszközöket tulajdonítanak el a KÜRT Computer Rendszerház Rt. nevében. A a tettes(ek) arra hivatkoznak, hogy a KÜRT-től jöttek, és vizsgálatra, illetve javításra viszik el a számítógépeket. Az ügyben a rendőrség nyomozást folytat.

Vádemelés a Mannesmann volt főnökei ellen?

2002.07.25.

Hűtlen kezelés gyanúja alapján a düsseldorfi ügyészség vádemelésre készül a Mannesmann mobiltelefon-szolgáltató egykori főnökeivel szemben - írta szerdán a Süddeutsche Zeitung.

USA: civil kémrendszert terveznek

2002.07.25.

A washingtoni igazságügy-minisztérium tervei szerint, a Terrorizmus Információs és Megelőzési Rendszer keretében postások, tévészerelők, számlaleolvasók önként osztanák meg észrevételeiket az FBI vagy a biztonsági feladatokkal is felruházott Szövetségi Válságkezelési Ügynökség irodájával - írja a HVG.

Jogsértő alapítványi támogatások

2002.07.25.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata kiderítette, hogy az előző kormány idején - 1998 és 2001 között - a közalapítványok és alapítványok gyakran törvénysértő módon jutottak állami támogatáshoz. Kiderült az is, hogy a kuratóriumok sem tartották be minden esetben a jogszabályi előírásokat.

Az EU jóváhagyta a mezőgazdasági kereskedelem liberalizálásáról szóló megállapodást Magyarországgal

2002.07.24.

Az EU Bizottsága szerdán jóváhagyta a mezőgazdasági kereskedelem liberalizálásáról szóló megállapodást Magyarországgal. Ez egyebek között vámmentes importkvótákat léptet életbe: a magyar kukorica esetében a mennyiség 450 ezer tonna, a búzánál pedig 600 ezer tonna.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000