Hír archívum: 2002. július

Más hónap

Bűnösnek találták Czeizel Endrét

2002.07.24.

A Czeizel-per majd minden vádlottját bűnösnek találta az ügyben első fokon eljáró Fővárosi Bíróság szerdán. Czeizel Endre orvost emberkereskedelemben való bűnrészesség miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Antenna Hungária: új igazgatóság és felügyelőbizottság

2002.07.24.

Az Antenna Hungária Rt. július 24-i rendkívüli közgyűlésén 9-9 tagú, új összetételű igazgatóságot, illetve felügyelőbizottságot (fb) választott, továbbá szétválasztotta az elnök-vezérigazgatói pozíciót.

A német versenyhivatal 13 biztosítónál kezdte meg a nyomozást

2002.07.24.

A német versenyhivatal (Kartellamt) 13 német biztosító irodáiban kezdte meg a házkutatást a bűnügyi rendőrség segítségével.

Előzetesben a pécsi fogdaőrnő

2002.07.24.

Előzetes letartóztatásba helyezték azt a fogdaőr nőt, aki a pécsi rendőrkapitányság fogdájában pénzért létesített szexuális viszonyt a foglyokkal.

Bűnmegelőzési koncepció

2002.07.24.

A bűnmegelőzési törvény, amely az egész rendszer koncepcióját tartalmazza normaszövegként, a jövő év első, vagy második hónapjában jelenhet meg - közölte Bárándy Péter szerdán az Igazságügyi Minisztérium (IM) és a Belügyminisztérium (BM) közös sajtótájékoztatóján a fővárosban.

Mór: két gyanúsított őrizetben

2002.07.24.

Két 27 éves magyar állampolgárt gyanúsít a rendőrség a móri bankrablás elkövetésével. A feltételezett tetteseket hétfőn fogta el a rendőrség speciális szolgálata. Az egyik gyanúsítottban több tanú felismerte azt a férfit, aki állítólag bankfiók ajtajában állt a rabláskor. Az ügyészség a rendőrök javaslatára kezdeményezte a két férfi előzetes letartóztatásba vételét.

Franciaország: pitbullosnak nincs amnesztia

2002.07.24.

A francia szenátus törvényelőkészítő bizottsága kizárta az elnökválasztást követő közkegyelem kedvezményezettjeinek köréből a harci ebek és a különösen veszélyesnek minősülő kutyák - mint például a pitbull - tartásáért börtönbüntetésre ítélt személyeket.

Klónozott embriót ültettek be egy dél-koreai nő méhébe

2002.07.24.

A Clonaid cég dél-koreai leányvállalatának munkatársai klónozott embriót ültetett be egy dél-koreai nő méhébe, hogy emberi lényt szüljön.

Az EU eljárást indíthat Portugália ellen

2002.07.24.

Az eurózóna országai közül elsőként uniós eljárás fenyegeti Portugáliát a GDP-arányos költségvetési deficit felső határának átlépése miatt.

Milliós kártérítés kínzásért

2002.07.24.

Kínzásokért 54,6 millió dolláros kártérítés kifizetésére ítélt egy floridai bíróság két nyugalmazott, s a félszigeten élő salvadori tábornokot, akiket ugyancsak az Egyesült Államokban élő, megalázott honfitársaik fogtak perbe.

Világkongresszus a vallásszabadságról

2002.07.24.

Budapesten tartja harmincegyedik világkongresszusát vasárnaptól a Nemzetközi Szervezet a Vallásszabadságért (International Association for Religious Freedom - IARF). Az augusztus 2-ig tartó rendezvényen európai, ázsiai és amerikai szakemberek közösen tekintik át a vallásszabadság helyzetét.

Kegyetlenek a XXI. század kalózai

2002.07.24.

Fokozódott és kegyetlenebbé vált a kalózok tevékenysége tavalyhoz képest a világ tengerein; az idei első félévben 171 támadást jelentettek be, és ezek hat emberéletet is követeltek, továbbá 23 személy eltűnéséhez vezettek.

Szerdán ítélet várható a Czeizel-ügyben

2002.07.24.

A Czeizel Endre és társai ellen folyamatban lévő büntetőperben várhatóan szerdán hirdetnek ítéletet elsőfokon. Az orvos-genetikus és társai, valamint örökbeadó szülők ellen azért indult per a Fővárosi Bíróságon, mert az ügyészség szerint 1994. és 1996. között pénzért adtak örökbe csecsemőket külföldre.

Új emberi jogi főbiztos az ENSZ-nél

2002.07.24.

A brazil Sergio Vieira de Mello-t a világszervezet közgyűlése közfelkiáltással választotta meg e tisztségre. Az ENSZ-közgyűlés kedden egyhangúlag jóváhagyta Kofi Annan főtitkár döntését, aki még hétfőn nevezte ki a főbiztosi posztra Sergio Vieira de Mellot.

Letartóztatták a holdkőzettel üzletelő NASA-alkalmazottakat

2002.07.23.

A NASA négy alkalmazottját tartóztatta le a rendőrség, akik a holdról származó köveket és meteorit darabokat loptak a houstoni Johnson Ûrközpontból . Az FBI szerint a gyanúsítottak megpróbálták eladni a nemzeti tulajdont képező köveket.

Elfogták a móri vérengzéssel összefüggésbe hozott Farkast

2002.07.23.

A Blikk úgy tudja, hogy a móri, nyolc halálos áldozatot követelő vérengzés miatt keresett Farkas Róbertet fogták el a kommandósok hétfőn. A rendőrök ezt nem erősítették meg, de nem is cáfolták.

A hackerek szerint a nagyvállalati Amerika lusta

2002.07.23.

Amikor július 11-én feltörték a USA Today webhelyét, és álhíreket helyeztek ki, az internetes biztonsággal foglalkozók ízelítőt kaptak, mennyire komoly lehet egy ilyen "defacement" támadás.

Bush az abortusz miatt bünteti ez ENSZ-t

2002.07.23.

Nem utalja át a korábban ígért 34 millió dollárt az Egyesült Államok az ENSZ családtervezési programjának. Ezt Washingtonban jelentették be, miután a konzervatív csoportok meggyőzték Bush elnököt, hogy így büntesse meg a világszervezetet, amiért az támogatja az abortuszt.

Házkutatás miatt felfüggesztették a Humetet

2002.07.23.

A Budapesti Értéktőzsde Rt. felfüggesztette a Humet Kereskedelmi, Kutatási és Fejlesztési Rt. Rt. törzsrészvényeinek tőzsdei kereskedését a keddi napra - közölte az értéktőzsde a bet.hu oldalon.

Perelnek a szolgáltatók a Matáv összekapcsolási ajánlata miatt

2002.07.22.

Várhatóan bíróságon és a Gazdasági Versenyhivatalnál is megtámadják a Matáv összekapcsolási referenciaajánlatának (MARIO) elfogadását az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének (ATSZE) tagjai.

Coffee shopok nyílhatnak Nagy-Britanniában

2002.07.22.

Két holland cég coffee shopokat készül nyitni Nagy-Britanniában. A fű étlapról való rendelését az enyhülő brit drogtörvények sem teszik lehetővé, a vállalkozók azonban bíznak a hatóságok rugalmasságában.

Medgyessy már tisztázta magát, Orbánt még vizsgálják

2002.07.22.

A jelenlegi miniszterelnök tisztázta vagyonbevallását, ellene nem indul eljárás a vagyonnyilatkozata miatt. Az előző kormányfő válaszát vagyongyarapodásáról csak délután négy körül kapta kézhez a mentelmi bizottság elnöke, így ügyében egyelőre még nincs döntés.

Feljelentés-kiegészítést kértek a verekedő rendőrök ügyében

2002.07.22.

Feljelentés-kiegészítést rendelt el hétfőn a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal annak a budapesti rendőrnek az ügyében, aki egy amatőr felvétel szerint intézkedés közben megütött egy hátrabilincselt kezű férfit.

Megkezdődött az EU külügyminisztereinek ülése

2002.07.22.

Brüsszelben megkezdődött az Európai Unió külügyminiszteri tanácsülése, amelyen a második félévben az elnökséget betöltő Dánia külügyminisztere, Per Stig Moeller elnököl.

Estig meg kell semmisíteni a szavazólapokat

2002.07.22.

Hétfő estig meg kell semmisíteni az országgyűlési választások szavazólapjait. A Nógrád megyei Alsótold községben semmisítették meg először a lapokat, itt már vasárnap végeztek a munkával. A szavazóköri jegyzőkönyveket levéltárba viszik.

Hamarosan az ügyészség is e-mailben emelhet vádat

2002.07.22.

Minden bírónak saját számítógép, amelyről egységes hálózatról minden, az ítélkezéshez szükséges adatbázis elérhető. Ez a rövid távú informatikai fejlesztési terve az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának (OIT). Ezáltal nem csak a bírák és segítőik munkája válik könnyebbé, hanem az eljárások is felgyorsulnak, ha már sehol nem kell heteket várni például egyetlen lakcímre.

Politikai indíttatásból vizsgálódott az APEH

2002.07.22.

László György, az APEH elnöke a Magyar Hírlapnak adott interjújában arról számolt be: a vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy egy esetben politikai indíttatásból ellenőriztek egy adózót. László az interjúban azt mondta, hogy a közeljövőben olyan cégeket ellenőriznek majd, amelyek az elmúlt években milliárdos nagyságrendű állami megrendeléseket szereztek.

Szabadkereskedelmi övezet szovjet utódállamok között

2002.07.22.

Négy egykori szovjetköztársaság, Azerbajdzsán, Grúzia, Moldova és Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodást kötött a hét végén.

Megváltoztatta Grespik döntéseit a bíróság

2002.07.22.

Több mint száz korábbi döntést helyezett hatályon kívül a Fővárosi Bíróság a külföldiek lakás- és ingatlanvásárlási ügyei kapcsán, amióta megtörtént a vezetőváltás a Fővárosi Közigazgatási Hivatalban.

Peking elítéli az amerikai szankciókat

2002.07.22.

A kínai külügyminisztérium hétfőn elítélte, hogy az Egyesült Államok szankciókkal sújt kínai cégeket, amiért modern hagyományos, illetve vegyi vagy biológiai fegyverekhez való részegységeket adtak el Iránnak 2000 szeptembere és 2001 októbere között.

A részvényesek perlik az AOL-t

2002.07.22.

Egy New York-i szövetségi kerületi bíróságon csütörtökön keresetet adtak be azon részvényesek nevében, akik America Online törzsrészvényt vásároltak 1999. júliusa és 2001. januárja, illetve 2001. januárja és 2002. július 17-e között.

Bennfentes kereskedéssel vádolják Busht

2002.07.21.

Hivatalos dokumentumok bizonyítják, hogy George W. Bush amerikai elnököt jóelőre bizalmasan tájékoztatták 1990-ben a Harken Energy texasi olajvállalat pénzügyi gondjairól, néhány hónappal azelőtt, hogy Bush eladta Harken-részvényeit - írta vasárnap a Washington Post.

Elkészült a lista az átvilágítandó politikusokról

2002.07.21.

A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) elkészítette és eljuttatta az Országgyűlés állambiztonsági múltat vizsgáló bizottságához azt listát, amely a rendszerváltozás utáni és a jelenlegi kormány átvilágítandó tagjainak névsorát tartalmazza - nyilatkozta szombaton az MTI-nek Mécs Imre (SZDSZ), a bizottság elnöke.

Elrendelték a nyomozást az MFB ügyében

2002.07.20.

A Magyar Fejlesztési Bank feljelentése nyomán az Országos Rendőr-főkapitányság ismeretlen tettes ellen elrendelte péntek délelőtt a nyomozást különleges adatokkal való visszaélés miatt - tudta meg az [origo].

Megkezdődött a szavazólapok megsemmisítése

2002.07.20.

Szombaton megkezdődött a 2002. évi országgyűlési választások szavazólapjainak megsemmisítése. A cédulákat július 20-a és 22-e között semmisítik meg a jegyzők felügyelete mellett, iratmegsemmisítőben, kézzel összetépve, vagy egy helyi kazánban. Kivételt képeznek a dobozokból kiemelt szavazóköri jegyzőkönyvek, amelyeket július 22-én el kell vinni a levéltárakba.

Fájlcsere: felhasználók a célkeresztben

2002.07.20.

A lemezipar júniusban újabb arcvonalat nyitott a nem létező CD-vásárlókért folytatott háborúban. A fájlcserélő szoftvereket fejlesztő cégek és helyi hálón működő médiaszerverek után a csereberében részt vevő egyéneket citálják bíróság elé.

215 embert ölt a brit sorozatgyilkos

2002.07.20.

Harold Shipman egykori orvos 215 betegét ölte meg. A hivatalos vizsgálatok pénteken láttak napvilágot. A most 56 éves férfit Nagy-Britannia eddigi legszörnyűbb sorozatgyilkosának tartják.

A hágai főügyész Ratko Mladic elfogását követelte Belgrádban

2002.07.20.

Carla Del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze pénteki belgrádi látogatása után közölte: elvárja, hogy a hatóságok elfogják Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokot.

USA: acéltermékek mentesülnek az importvám alól

2002.07.20.

Az amerikai kormányzat további 14 acélipari termék-kategóriát mentett fel a importvám alól és ezzel 261-re növelte ezen termékek körét.

Jugoszláviában megalakulhat a Magyar Nemzeti Tanács

2002.07.20.

Jugoszláviában megalakulhat a szövetségi kisebbségügyi törvény által előirányzott Magyar Nemzeti Tanács, miután pénteken megjelent a testület megalakításának módjáról szóló miniszteri szabályzat.

Vallomást tett az MTV volt elnöke

2002.07.19.

Részletes vallomást tett az MTV volt elnöke, Szabó László Zsolt, mikor gyanúsítottként hallgatták ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán. Szabó László Zsoltot a rendőrség a Magyar Televízió társadalombiztosítási, egészségbiztosítási, nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettségének megsértésével gyanúsítja.

Megszűnt a Globex-vezetők házi őrizete

2002.07.19.

A Fővárosi Bíróság pénteken megszüntette Postáné dr. Vellai Györgyi és Vajda László házi őrizetét, ugyanakkor fenntartotta a lakhelyelhagyási tilalmat. A két vádlott a Globex vezetőjeként 6 milliárd forintos kárt okozott - a vádirat szerint.

Milliós bírságokat szabott ki a PSZÁF a bankoknak

2002.07.19.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 3,5 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a Daewoo Bank (Magyarország) Rt.-t, mivel vizsgálata során több hiányosságot állapított meg.

Befagyasztották a WorldCom vagyonát

2002.07.19.

Lélegzetvételhez jutott a WorldCom, miután a társaságnak hitelező 25 bank képviselőivel megállapodtak: 70 napra átmenetileg befagyasztják a vagyonát - számol be a Reuters.

Az új médiatörvény sincs rendben

2002.07.19.

Kérdésessé vált, hogy Magyarország lezárhatja-e a július 30-i csatlakozási tárgyalási fordulón az audiovizuális kérdéskörrel foglalkozó joganyagrészt.

Csökkent a feketegazdaság súlya

2002.07.19.

Az elmúlt években csökkent a rejtett gazdaság súlya a közepes és nagyvállalatok körében - derül ki a Tárki tanulmányából, amelyet a NAPI Gazdaság ismertetett. A rejtett gazdaság szűkülését a piackutató szerint két tényező befolyásolta: a javuló üzleti kilátások, illetve a magyar gazdaság integrációja az európai piacba.

Különös egyezség: festménnyel fizettek volna a kokainért

2002.07.19.

Az amerikai drogüldöző ügynökség, a DEA azzal vádol egy állítólagos szaúdi herceget, hogy 1999-ben diplomáciai mentességét kihasználva két tonna kolumbiai kokaint csempészett magánrepülőgépén Caracasból Párizsba, két kolumbiaival és egy spanyol műgyűjtővel szövetkezve.

Csalnak a gyógyeszközökkel egyes szociális otthonokban

2002.07.19.

Nemcsak tápszert, kötszert és inkontinenciabetétet, de hallókészülékeket is tömegével használnak egyes szociális otthonok lakói. Legalábbis a gyógyászati segédeszközök felhasználásának mutatói alapján.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000