Hír archívum: 2002. július

Más hónap

Az olajtörvény miatt törtek be a bosnyák kormányfőhöz?

2002.07.19.

Harmadszor törtek be Dragan Mikerevic bosznia-hercegovinai miniszterelnök szarajevói lakásába.

Lesz közbeszerzési eljárás az autópálya-építésre

2002.07.18.

Nyílt előminősítéses közbeszerzési eljárást hirdet a Nemzeti Autópálya Rt. (NA Rt.) még az idén több autópálya-, illetve autóút-szakaszra - jelentette be Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter rendkívüli sajtótájékoztatón csütörtökön, Budapesten.

Csalással vádolják a roncsautó-szállítókat

2002.07.18.

A BRFK különösen nagy értékre elkövetett csalással gyanúsítja annak a kft.-nek az ügyvezetőjét, amelyik a Főpolgármesteri Hivatal megbízásából a roncsautók elszállítását végzi.

Tarthatatlan az emberi jogi helyzet Csecsenföldön

2002.07.18.

Az emberi jogi helyzet Csecsenföldön teljes mértékben elfogadhatatlan - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Abdul-Hakim Szultigov, a Vlagyimir Putyin orosz elnök által nemrégiben kinevezett csecsenföldi emberi jogi biztos.

Bezárt több illegális magyar zenei letöltőoldal

2002.07.18.

Kedden újabb magyar mp3-oldalt zártak be a szerzői jogvédők, ezúttal rendőri közreműködés nélkül.

Műkincs-csempészeket lepleztek le a vonaton

2002.07.18.

Félezernél több műkincs jellegű régiséget találtak két bolgár állampolgárnál csütörtökön reggel a lőkösházi vámhivatal munkatársai az országba belépő nemzetközi gyorsvonaton.

Hárommilliós bírság az Informatikai Kormánybiztosságnak

2002.07.18.

Szabálytalanul bonyolította le a programirodája tevékenységének bővítésére kiírt közbeszerzési eljárást az Informatikai Kormánybiztosság (IKb) - írja a Napi gazdaság, a ezért a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) 3 millió forintos bírságot szabott ki rá.

Orbán Viktor vagyonnyilatkozata - első fokon helyreigazítás

2002.07.18.

Helyreigazításra kötelezte csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) a Lévai Anikó és Orbán Viktor által kezdeményezett eljárás nyomán a Magyar Hírlapot, a Vasárnapi Blikket, valamint a tv2 Tények című műsorában elhangzottak miatt az MTM-SBS Rt.-t - tájékoztatta Orbán Viktor volt miniszterelnök titkársága közleményben az MTI-t.

Ivan Lexa már pozsonyi börtönben "pihen"

2002.07.18.

A Dél-afrikai Köztársaság rendőrsége hazaszállíttatta és csütörtökön délután a pozsonyi repülőtéren átadta a szlovák hatóságoknak Ivan Lexát, az egykori Meciar-kormány titkosszolgálati igazgatóját, a hazájában számos bűncselekménnyel vádolt parlamenti képviselőt, akit közel hároméves bujkálás után a napokban tartóztattak le a Dél-afrikai Köztársaságban.

Svájc: utolsó előttiként az ENSZ-be

2002.07.18.

Az alpesi ország állandó képviselője az ENSZ-nél benyújtotta a világszervezet főtitkárának az ország felvételi kérelmét. Svájcban idén márciusban döntöttek népszavazáson arról, hogy formálisan is csatlakoznak az ENSZ-hez.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálódik az IKB-nál

2002.07.18.

Több tonna papírt, mintegy hatvanezer pályázatot kell az Informatikai és Hírközlési Minisztérium megbízottjainak törvényességi szempontból átvizsgálnia, hogy kiderítse, valóban történtek-e törvénytelenségek az előző időszakban a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosságán.

Bírósághoz fordult az OM volt államtitkára

2002.07.18.

Bírósági eljárást kezdeményez személyiségi jogai védelme érdekében Gál András Levente, az oktatási tárca korábbi közigazgatási államtitkára Magyar Bálint oktatási miniszter és Stark Antal gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár ellen. Erről Gál András Levente szerdán közleményben tájékoztatta az MTI-t.

EU-konform lesz a francia gáztörvény

2002.07.18.

Az év vévégre tervezi beépíteni az uniós gázdirektíva szabályait a francia kormány a gázpiac szabályozásáda - jelentette a Platts, Nicole Fontaine, ipari minisztert idézve.

Vád alá helyzeték a feketét bántalmazó rendőrt

2002.07.18.

Kaliforniában szerdán vád alá helyzeték azt a fehér rendőrt, aki egy videofelvétel tanúsága szerint bántalmazott egy fekete fiatalkorút.

A bíróság tiltást rendelt el a Gator hirdetési gyakorlatára

2002.07.18.

Több amerikai cég, közöttük a Washington Post, a Dow Jones & Co, a Knight Ridder, az Advance, a New York Times és a Gannett azért perelte be a Gator-t, mert webhelyükre a cég az engedélyük (és természetesen fizetés) nélkül kirakja hirdetéseit.

Újabb kártérítési pernek néz elébe a Merrill

2002.07.18.

Újabb pert indítanak a Merrill Lynch brókercég ellen azok a befektetők, akik a vállalat egyik fals internetes részvénytippje miatt veszítettek pénzükből.

Ombudsmani vizsgálat a gyermekvédelemről

2002.07.17.

Az országgyűlési biztos általános helyettese 1998-ban zárta le azt az átfogó vizsgálatát, amely a gyermekvédelmi (korábban állami) gondoskodásba vett, otthont nyújtó gyermekintézményekben élő gondozottak alkotmányos jogainak érvényesülését szolgálta.

Nagy-Britannia: e-voksolás 2006-ban?

2002.07.17.

A kormány a politikától elfordult szavazókat szeretné aktívabb részvételre csábítani azzal, hogy a hagyományos urnás szavazást kiegészítenék az internetes, a digitális TV-n és telefonon keresztül, valamint az SMS-ben és postán történő voksolással.

Szabad a vásár - autópiaci liberalizáció az unióban

2002.07.17.

Brüsszelben szerdán döntöttek, hogy elfogadják a Monti-tervet az európai autópiac liberalizációjáról. Az autógyártók erős lobbija ellenére sikerült elérni, hogy a dealerek ne legyenek autómárkákhoz kötve.

Uszításért betiltottak egy újságot

2002.07.17.

Egy moszkvai kerületi bíróság betiltotta szerdán a Russzkije Vedomosztyi nevű újságot szélsőséges, nacionalista és antiszemita írások megjelentetése miatt.

Tízszeres büntetés - a PSZÁF elmarasztalta a Mébit Rt.-t

2002.07.17.

A tavalyi 500 ezer forintos bírság után 5 millió forintot szabott ki a PSZÁF a Mébit biztosító részvénytársaságnak.

Fogamzásgátlóval szennyezett ételek az EU-ban

2002.07.17.

Az Európai Unió nyolc országában illegális szteroid hormonokkal fertőzött állateledelek és üditőitalok kerültek a piacra. Az élelmiszerbotrány többek között Belgiumot, Hollandiát, Németországot, Franciaországot és Spanyolországot érinti.

A tüntetők perelik a BRFK-t

2002.07.17.

A július 4-i Kossuth téri tüntetés résztvevői beperlik a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, mivel szerintük a rendőrök a térre bejelentett tüntetéshez csatlakozó tömeget oszlatták fel jogellenesen.

38 eljárás rendőrök ellen

2002.07.17.

Tavaly Magyarországon 38 esetben marasztaltak el rendőrt hivatalos eljárás során elkövetett bántalmazás miatt. Idén januárban három rendőr ellen indult eljárás, akik egy hajléktalant ütöttek meg a főváros 8.kerületében. A rendőrök felfüggesztve még ma is a rendőrség kötelékében vannak.

Hamis pénz bankautomatából?

2002.07.17.

Ismeretlen tettes ellen eljárást indított a Hatvani Rendőrkapitányság, egy állampolgár bejelentése szerint ugyanis egy hitelintézet helyi bankjegykiadó automatájából hamis pénzt kapott.

Czeizel felmentését kérte ügyvédje

2002.07.17.

Bűncselekmény, illetve bizonyítottság hiányában kérte tegnap az emberkereskedelem minősített esetével bűnsegédként megvádolt Czeizel Endre orvos-genetikus felmentését ügyvédje, a Fővárosi Bíróságon kedden előadott perbeszédében.

A kezesek is feketelistára kerülnek

2002.07.17.

Jobban jártam volna, ha kapok másfél évet felfüggesztve, mint így, hogy bekerültem az adósnyilvántartásba - panaszolta a Magyar Hírlap olvasója. Ugyanis kezesként ő is bekerült a bankközi adós- és hitelinformációs rendszerbe (BAR) azok közé, akik nem fizetnek szerződésszerűen.

Svéd-brit egyeztetés az euró bevezetéséről

2002.07.17.

Tony Blair brit és Göran Persson svéd miniszterelnök az euró bevezetéséről tartandó népszavazásról konzultált Londonban.

Bush a technológiát a terrorizmus elleni harc szolgálatába állítja

2002.07.17.

Az amerikai elnök kedden vázolta fel nemzetbiztonsági stratégiáját, amely a terrorizmus elleni harcban kiemelt szerepet szán a technológiának.

Az ombudsmanhoz fordul az állambiztonsági múltat vizsgáló bizottság

2002.07.16.

Az adatvédelmi ombudsman állásfoglalását fogja kérni az úgynevezett állambiztonsági múltat vizsgáló parlamenti bizottság az ügyben, hogy az egykori kormánytagok adatai közül mi számít közérdekű, illetve személyes adatnak - derült ki a testület keddi ülésén.

A parlament módosította a jegybanktörvényt

2002.07.16.

A parlament kedden az Európai Központi Bank árfolyam-megállapításra vonatkozó kiegészítő ajánlását követve módosította a jegybanktörvényt.

Módosították a Nemzeti Földalapról szóló törvényt

2002.07.16.

Az Országgyűlés 196 igen szavazattal, 149 ellenében, 22 tartózkodás mellett elfogadta a Nemzeti Földalapról szóló törvény módosítását célzó előterjesztést kedden.

Két család perli az Erste Bankot Mór miatt

2002.07.16.

Beperelik az Erste Bankot a móri rablótámadás miatt. Két áldozat családja szerint a pénzintézet nem tett meg mindent az ügyfelek biztonságáért.

Huszonöt bankja perli a WorldComot

2002.07.16.

Huszonhét finanszírozó bankja közül huszonöt pert indít kedden a WorldCom ellen, hogy megkísérelje visszaszerezni azt a 2,65 milliárd dolláros hitelt, amelyet még május folyamán nyújtott a cégnek, értesült a Wall Street Journal online kiadása.

A Hírközlési Döntőbizottság döntött a V-fon RUO-val kapcsolatban

2002.07.16.

A Hírközlési Döntőbizottság határozatában a V-fon Távközlési Szolgáltató Rt. referencia hurokmegosztási ajánlatát a 6. és 7. mellékletek kivételével jóváhagyta, a két melléklet tartalmát pedig jóváhagyás hiányában megállapította a Hírközlésről szóló 2001. évi XL. tv. (továbbiakban: Hkt.) 97. § (3) bekezdése szerinti eljárásban.

Ombudsmani utóvizsgálat a temetések elhúzódása és elmaradása ügyében

2002.07.16.

Dr. Lenkovics Barnabás az állampolgári jogok országgyűlési biztosa utóvizsgálatot kezdeményezett elődjének 2001 áprilisában kiadott ajánlásával kapcsolatban annak érdekében, hogy az ország különböző egészségügyi intézményeiben temetetlenül maradt holttestek eltemetésére mielőbb sor kerüljön.

Az SZBEI nyomoz a D-209-es dokumentum miatt

2002.07.16.

Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI) nyomoz a Magyar Nemzet által közölt, Medgyessy Péter ügynökmúltjára vonatkozó dokumentum miatt. Az SZBEI jogosulatlan adatkezelés miatt indított eljárást az ügyben.

A drogliberalizációról szavaz Nevada

2002.07.16.

Akár 85 grammnyi marihuánát is szabadon tarthatnának maguknál a nevadai polgárok, amennyiben népszavazáson elfogadják egy helyi civilszervezet alkotmány-kiegészítési javaslatát.

Washington nem járul hozzá a Lockerbie-elítélt átszállításához

2002.07.16.

Az Egyesült Államok hétfőn elutasította azt a javaslatot, hogy Egyiptomba vagy Tunéziába szállítsák azt a líbiai elítéltet, aki a Lockerbie-merénylet miatt Skóciában tölti életfogytiglani börtönbüntetését.

Az EU Monti autópiaci javaslatának enyhítését szorgalmazza

2002.07.16.

Az Európai Bizottság négy tagja arra kéri Mario Monti versenyügyi biztost, hogy enyhítsen az uniós autópiac reformjára vonatkozó radikális javaslatán.

Szigorodik az agrárhitel kérelmek bírálata az MFB-nél

2002.07.16.

A Magyar Fejlesztési Bank az eddigi gyakorlatnál szigorúbb feltételekkel bírálja el a már befogadott, de még el nem bírált kedvezményes agrárhitel kérelmeket, amelyek befogadását a bank július 10-én felfüggesztette.

Bíróság előtt a francia jegybankelnök

2002.07.16.

Vádat emelnek Jean-Claude Trichet francia jegybankelnök ellen a Credit Lyonnais 1992-es és 1993-as könyvelési visszaélései ügyében játszott szerepe miatt - adta hírül a Bloomberg párizsi bírósági források alapján. A hírügynökség szerint az ügy veszélyeztetheti Trichet valutauniós jegybankelnöki kinevezését.

Szigorítják az amerikai hackertörvényt

2002.07.16.

Az amerikai képviselőház hétfőn elsöprő többséggel megszavazta a számítástechnikai bűnözés - az elektronikus terrorizmus, a számítógépes vírusterjesztés, illetve más "internetes behatolások" - elleni hatósági felderítő tevékenység erősítéséről, illetve a számítógépes bűncselekmények büntetésének megszigorításáról szóló javaslatot.

Együttműködés a BRFK és a vagyonvédelmi kamara között

2002.07.15.

A személy- és vagyonőrzés, illetve a magánnyomozói tevékenység és szolgáltatás törvényessége erősítése, valamint az egységes gyakorlat kialakítása érdekében együttműködési megállapodást írt alá hétfőn a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara budapesti szervezetének elnöke, valamint a BRFK vezetője. A megállapodást Sasvári Árpád és Kökényesi Antal vezérőrnagy látta el kézjegyével.

Pert nyert a Handspring és a Palm

2002.07.15.

A bíróság elejtette az NCR vádjait, melyek szerint a Palm és a Handspring megsértette volna szabadalmi jogait.

László Csaba a jegybanktörvénymódosításról

2002.07.15.

A Pénzügyminisztérium kísérletet tesz arra, hogy a parlament előtt lévő jegybanktörvény-módosítás jogszabálytervezetébe beépítse az Európai Központi Bank (EKB) által javasolt szövegrészt - mondta László Csaba pénzügyminiszter hétfőn, sajtótájékoztatón.

Günter Verheugen Budapesten tárgyal

2002.07.15.

Az Európai Bizottság bővítési biztosa szerint az EU mozgástere korlátozott a közvetlen agrárkifizetések tekintetében, ezért nem lenne szerencsés, ha a tagjelölt államok túlzott reményeket táplálnának a november elejére várható közös uniós álláspont ügyében - Günter Verheugen erről sajtótájékoztatón beszélt hétfőn Budapesten, miután tárgyalt Kovács László külügyminiszterrel.

Merényletre készültek Chirac ellen

2002.07.15.

A hagyományos július 14-i felvonulás alkalmával egy férfi fegyverrel közeledett Chirac elnök tribünje felé Párizsban. A feltételezett merénylőt időben elfogták és leteperték a rendfenntartók.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000