Hír archívum: 2002. július

Más hónap

Ötvenötezer szavazatszámlálóra lesz szükség októberben

2002.07.15.

A helyi önkormányzati választásokra - legkésőbb szeptember 30-ig - mintegy 33 ezer szavazatszámláló bizottsági tagot és 22 ezer póttagot kell megválasztani. A voksok újraszámolása körüli viták után azonban nem lesz könnyű dolguk a helyi választási irodák vezetőinek, akik majd javaslatot tesznek az ötvenötezer bizottsági tag, illetve póttag személyére.

Napokon belül ítélet a Czeizel-ügyben

2002.07.15.

Elsőfokú ítélet várható azoknak az örökbeadó szülőknek az ügyében, akik az ügyészség szerint 1994. és 1996. között pénzért adták örökbe csecsemőiket. Az eljárás iratai szerint volt köztük olyan is, aki kifejezetten azért esett teherbe, hogy a születendő gyermeket pénzért örökbe adhassa. Az ügyészség bűnsegédként vádolja Czeizel Endre orvosgenetikust, titkárát, és Körmendy-Ékes Judit ügyvédet, az Országos Rádió és Televízió Testület elnökét is.

Abuzált bankkártyák

2002.07.15.

Csökkent a bankkártyás visszaélések okozta kárösszeg Magyarországon. Továbbra is a kártyahamisítás a legnépszerűbb visszaélési forma, több mint felével csökkent azonban a vásárláskor történő visszaélések végösszege. A kereskedelmi forgalmat ért kár összege nem éri el a 0,1 ezreléket sem.

Újra leszavazta a parlament a legfőbb ügyészt

2002.07.12.

Az alkotmányügyi bizottság csütörtöki tanácskozásán sem Keller László szocialista, sem Gusztos Péter szabad demokrata képviselő nem fogadta el Polt Péter legfőbb ügyész válaszait azokra a kérdésekre, amelyeket az Országgyűlés június 11-i ülésén intéztek a vádhatóság vezetőjéhez.

Nincs megállapodás az Egyesült Államok és az ENSZ BT között a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyében

2002.07.12.

Továbbra sincs megállapodás az Egyesült Államok és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatképes többsége között abban a tekintetben, hogy miként lehet mentesíteni a most alakuló Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) előtti eljárás alól azokat a békefenntartókat, akiknek a hazája nem csatlakozott az ICC létrehozásáról szóló, 1998-ban Rómában kidolgozott megállapodáshoz.

2003-ban népszavazás lesz az EU-tagságról

2002.07.12.

Magyarország 2004-ben az Európai Unió tagja lesz, az erről szóló népszavazást a tervek szerint 2003 kora nyarán írják ki - jelentette be Medgyessy Péter miniszterelnök csütörtökön délután a gyöngyösi főiskolán tartott várospolitikai fórumon. A kormányfő a múltat vizsgáló bizottságok kapcsán elmondta, hogy ő az alapos, körültekintő vizsgálódások híve, nem szeretne gyors eljárásokat.

Bírósági határozat vagyonkimentés ellen

2002.07.12.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) a napokban jogegységi határozatot fogadott el arról, hogy az eladósodott cég hiába viszi be más társaságba az ingatlanait, a leánycég köteles azokat kiadni annak, akinek az alapító tartozik.

Az IFPI az EU zenei kalózkodás elleni fellépését sürgeti

2002.07.12.

A Hanglemezgyártók Ipari Szövetsége (IFPI) felszólította az EU kormányait, segítse az ágazatot harcában az Európában "elharapózott" zenei kalózkodás ellen. Jay Berman, az IFPI elnöke szerint a letöltések súlyos károkat okoznak a CD-forgalmazásnak. Berman az IFPI Platinum Europe díjainak átadásán beszélt, ahol azokat az előadókat díjazzák, akik 1 milliónál több albumot adtak el Európában.

Kiadhatóak a szabálytalanul parkoló autósok adatai

2002.07.11.

A bíróság helyben hagyta az elsőfokú ítéletet, amely szerint kiadhatóak a szabálytalanul parkoló autósok adatai. A pert az autóklub indította, mert a parkolási társaságok rendszám alapján megkaphatják a Belügyminisztériumtól a szabálytalan autósok adatait. Az ítélet jogerőssé vált ezzel.

Az átoperált brit férfi hivatalosan is nő

2002.07.11.

A szigorú brit törvények szerint átoperálás után sem változik meg az emberek neme. Emiatt egy brit transzszexuális az Európai Emberjogi Bírósághoz fordult.

Nem államtitok a D-209-es dokumentum

2002.07.11.

Szinte biztos, hogy nem indít a rendőrség államtitoksértés miatt nyomozást a Magyar Nemzet ellen, noha a lap korábban a Medgyessy Péter miniszterelnök rendszerváltás előtti titkos ténykedéséről hozott nyilvánosságra sokáig államtitokként kezelt iratokat. A törvény szerint a rendszerváltás előtt keletkezett titkos adatokat újra kellett volna titkosítani.

Nem szűkül az evát választók köre

2002.07.11.

Nem szűkítik és nem korlátozzák az egyszerűsített vállalkozási adót (eva) választó gazdasági társaságok körét a választási ígéretekhez képest - mondta Burány Sándor, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Öt egykori rádiós pert nyert Csurka Istvánnal és Kondor Katalinnal szemben

2002.07.11.

Megsértette öt egykori rádiós jó hírnévhez fűződő jogait Csurka István, a Magyar Igazság és Élet Pártja, illetve Kondor Katalin, a Magyar Rádió Rt. elnöke - mondta ki csütörtökön meghozott elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

Pert nyert az RTL Klub Dávid Ibolyával szemben

2002.07.11.

Elutasította Dávid Ibolya országgyűlési képviselőnek, az MDF elnökének az RTL Klub ellen a tamási szociálpolitikai ügyben benyújtott sajtó-helyreigazítási kérelmét a Fővárosi Bíróság csütörtökön jogerősen.

A Széchenyi Ösztöndíjasok is megkapják a közszférát megillető béremelést

2002.07.11.

Az oktatási tárca kezdeményezése nyomán ősztől a Széchenyi Professzori Ösztöndíjban részesülők is megkaphatják a közszférát megillető 50%-os béremelést.

A Hírközlési Döntőbizottság döntött a Vivendi csoport RIO-járól

2002.07.11.

A Hírközlési Döntőbizottság részben jóváhagyta, részben megállapította a Vivendi cégcsoport tagjai által benyújtott referencia összekapcsolási ajánlatokat. A Vivendi cégcsoport tagjai a V-fon Távközlési Szolgáltató RT., a BakonyTel Távközlési Koncessziós Rt., a DunaTel Távközlési Koncessziós Rt. ,az EgomCom Távközlési Koncessziós Rt. és a KisdunaCom Távközlési Koncessziós Rt.

Nyilvános állambiztonsági iratok Szlovákiában

2002.07.11.

Jóváhagyta a szlovák parlament a Nemzeti Emlékezet Intézetének létrehozásáról rendelkező törvényt. Az intézet hozzáférhetővé teszi az ország minden polgára számára a korábbi politikai rendszerek titkosszolgálati anyagait.

Csütörtökön az alkotmányügyi bizottság előtt Polt Péter leszavazása

2002.07.11.

Ma tárgyalja az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága azoknak az egy hónappal ezelőtti interpellációknak az ügyét, amelyek során két kormánypárti képviselő a legfőbb ügyésznek tett fel kérdéseket, azonban a vádhatóság vezetőjének válaszait a parlament nem fogadta el.

A Kazaa anyacége is a kiadók karmaiba kerül

2002.07.11.

Egy amerikai szövetségi bíró a napokban elmondta, hogy a lemezkiadók kiterjeszthetik az online fájlcsere-szolgáltatások ellen indított perüket a Sharman Networksre, vagyis a Kazaa szoftver új tulajdonosára.

Kihallgatás kínzás nélkül, svéd segédlettel

2002.07.11.

A török rendőröket svéd kollégáik oktatják arra, hogyan kell a gyanúsítottakat emberi jogaik megsértése nélkül, törvényesen kihallgatni. Török újságok beszámolói szerint az országos rendőr-főkapitányság svéd szakértőket hozatott az országba, akik az európai uniós tagságra készülő Észtországban már elláttak hasonló tanácsadói feladatokat.

Bűnüldözés az i2 telefonhívás-elemző szoftverével

2002.07.11.

Az i2 Pattern Tracer TCA (telefonhívás-elemző) szoftvere segít a bűnüldözőknek a telefonszámla adatokban rejtőző komplex kapcsolati rendszerek feltárásában. A szoftver azonosítja az ismétlődő híváscsoportokat, és a mintával rámutat a kapcsolatra pl. egy bűnbanda tagjai között. A kapcsolatmintát a szoftver kapcsolatelemző diagramként prezentálja a vizsgált időkeretben.

Halasztódik az autópiac reformja

2002.07.11.

Az autókereskedők területi monopóliumának védelme 2004 októberében fog megszűnni - erősítették meg brüsszeli EU-körökben a Der Standard szerint.

Ombudsmani kifogások az átvilágítási törvényjavaslatokkal kapcsolatban

2002.07.11.

Több ponton is kifogásokat fogalmazott meg Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára létrehozásáról, valamint a közéleti szerepet betöltő személyek állambiztonsági múltjának nyilvánosságra hozataláról szóló törvényjavaslatokkal kapcsolatban szerdán nyilvánosságra hozott állásfoglalásában.

Enyhítik a brit drogtörvényt

2002.07.11.

Büntetés helyett csak figyelmeztetnék a rendőrök a rajtakapott marihuánafogyasztókat Nagy-Britanniában. A brit kormány enyhébb büntetési kategóriába sorolná a kannabiszt, és tartását, fogyasztását gyakorlatilag liberalizálná, míg a kereskedést szigorúbban büntetné.

Franciaországban vitáznak az elnöki amnesztiáról

2002.07.10.

A francia elnökválasztásokat követően az új elnök hagyományosan közkegyelemben részesíti a "kisebb törvénysértések" miatt elítéltek egyes csoportjait. Idén heves viták folynak a választási hadjárat során megígért amnesztia lehetséges kedvezményezettjeiről, sőt magának a közkegyelemnek a létjogosultságáról is.

A Hírközlési Döntőbizottság jóváhagyta az EMITEL Rt. RIO-t

2002.07.10.

A Hírközlési Döntőbizottság július 5-én jóváhagyta az EMITEL Távközlési Részvénytársaság összekapcsolási szerződésre vonatkozó referencia ajánlatát.

Afrikai Unió alakult az EU mintájára

2002.07.10.

Hivatalosan is megalakult az Afrikai Unió kedden a dél-afrikai Durbanben. Az alapítók az EU-t tekintik az új összafrikai szervezet mintájának. Az 52 tagállam képviselői megállapodtak arról, hogy közös parlamentet, központi bankot, törvényszéket és egységes valutát is létrehoznak.

Feljelentés-kiegészítés az Országimázs Központ-Happy End Kft.-ügyben

2002.07.10.

Feljelentés-kiegészítést tett az illetékes nyomozóhatóságnál és az ügyészségnél Keller László, aki állampolgárként az Országimázs Központ-Happy End Kft. ügyében folytatott nyomozás egyik feljelentője volt - közölte a Magyar Szocialista Párt (MSZP) sajtóirodája az MTI-vel szerdán.

Könyvelési csalással vádolják Cheney alelnököt

2002.07.10.

Egy közérdekű jogi vállalat arról számolt be, hogy részvényesi pert indít az Egyesült Államok alelnöke, Dick Cheney, és annak volt vállalata, a Halliburton ellen, melyet öt éven keresztül irányított.

Engedélyezett tüntetések lesznek csütörtökön, pénteken a fővárosban

2002.07.10.

Csütörtökre két, péntekre egy tüntetést jelentettek be civil szervezetek, illetve magánszemélyek a fővárosban; a BRFK tudomásul vette a bejelentéseket, és biztosítja a rendezvényeket.

Kötelezővé lesz a visszaváltható palack

2002.07.10.

Jövőre a gyártók elképzeléseitől függetlenül minden második üdítőitalos palack visszaváltható lesz. A Környezetvédelmi Minisztérium tervei szerint ugyanis jogszabályban teszik ezt kötelezővé. Az eldobható műanyag palackok károsítják a környezetet és az egészségre is ártalmasak, a nagyobb gyártók viszont ennek ellenére fokozatosan kivonják a visszaváltható palackokat a forgalomból.

Gyógyászati alkohol: jogszabályi változások

2002.07.10.

A Vám- és Pénzügyőrség szerint nem lesz hiánycikk a patikai alkohol. A jövedéki törvény módosításával ugyanis olyan kedvezményeket kapnak gyógyszer-nagykereskedők, hogy a pénzügyőrök szerint sokkal többen forgalmazhatnak majd alkoholt. Ezzel pedig a patikák is hozzájuthatnak a termékhez.

Tömegsírt találtak a moszkvai legfelsőbb bíróság pincéjében

2002.07.10.

Az orosz legfelsőbb bíróság épületének tatarozása közben a pincében a harmincas-negyvenes évekből származó tömegsírt találtak.

Leleplezett folyóirat-előfizetési csalás

2002.07.10.

Négy tudományos társaság esett áldozatául egy nemzetközi csalásnak, amely állítólag egymillió dollárjukba került.

Csurka kontra Verebes: a bíróság elutasította a felperes keresetét

2002.07.10.

A Zalaegerszegi Városi Bíróság elutasította szerdán Csurka Istvánnak Verebes Istvánnal szembeni keresetét, amely szerint a rendező valótlant állított, amikor őt III/III-as ügynöknek nevezte az RTL Klub tavaly november 3-i műsorában.

Országgyűlési vizsgálóbizottságok alakultak

2002.07.10.

Az Országgyűlés tegnap 315 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 2 tartózkodás mellett elfogadta a miniszterelnök titkosszolgálatokkal összefüggő tevékenységének és múltjának tényeit és következményeit vizsgáló bizottság felállításáról szóló - MDF-es képviselők által benyújtott - határozati javaslatot.

Papon-ügy: jelképes kártérítés

2002.07.10.

Egy párizsi bíróság kedden jelképesen egy euró kártérítésre kötelezte a francia államot, mert a háborús bűnök miatt 1998-ban elítélt Maurice Papon egykori megyei prefektus e bűntetteket állami tisztség viselőjeként követte el.

Feltört műhold, illegális adás

2002.07.10.

A kínai Sinosat-1-es műhold feletti uralom átvételével a kommunista eszméktől távol álló anyagot sugárzott a rendszerrel elégedetlen kínaiak egy kis csoportja.

Amerikában betiltják a virtuális pedofíliát

2002.07.10.

Az amerikai képviselőház 413-8 arányban szavazott a számítógéppel készített pedofil képek törvényen kívül helyezése mellett.

Bush-csomag a vállalati visszaélések ellen

2002.07.10.

George W. Bush amerikai elnök kedden a Wall Streeten mondott beszédet vállalatvezetőknek a további könyvelési botrányok megelőzése érdekében tervezett intézkedéseiről. Javaslatai között szerepelt a könyvelési csalásokért járó börtönbüntetés duplájára emelése - áll a Fehér Ház közleményében.

Rács mögött a képtolvajok

2002.07.10.

A rendőrség egy 35 éves budapesti hajléktalant és 45 éves társát gyanúsítja azzal, hogy a budapesti Kiscelli Múzeumból tíz napja elloptak négy nagy értékű festményt. A tettesek nem nyilatkoztak a képek sorsáról.

Már kétszáz szavazatszámláló tiltakozik a választási csalás gyanúja ellen

2002.07.10.

A parlamentben az ellenzéki pártok ismét arról beszéltek, hogy a májusi választásokon leadott szavazatok újraszámlálása mindenkit megnyugtatott volna, a belügyminiszter viszont közölte: mindenütt többször is végigszámolták a voksokat.

Játszó gyerekcsoportra lőtt egy halőr

2002.07.10.

Gyerekekre lövöldözött a kemecsei halőr. A Szabolcsi községben tiltott helyen fürödtek a gyerekek, és mivel nem jöttek ki a vízből a férfi felszólítására sem, elővette a puskáját, és melléjük lőtt. Senki nem sérült meg, a halőr ellen eljárás indult.

Háborús bűnös letartóztatása Boszniában

2002.07.09.

A Boszniában állomásozó NATO-vezette békefenntartó erők (SFOR) kedden letartóztatták Radovan Stankovic szökésben lévő szerb háborús bűnöst az ország keleti részén lévő Foca város közelében.

A képviselők megszavazták a 100 napos programot

2002.07.09.

Az MSZP 100 napos programjának sarkalatos pontjait fogadta ma el az Országgyűlés: többek között elfogadták a közszférában dolgozók 50%-os béremelését, a családi pótlék 20%-os emelését. A parlament módosította a médiatörvényt, újra szeptember 1-én kezdődik a tanév, változott a földtörvény és jövőre megkezdhetik működésüket az ítélőtáblák is.

A BKV pert fontolgat a csütörtöki tüntetés miatt?

2002.07.09.

A BKV Rt. szakemberei vizsgálatokat folytatnak annak megállapítására, hogy mekkora anyagi kár érte a társaságot a múlt csütörtöki budapesti, engedély nélküli demonstrációk miatt - derült ki a BKV Rt. keddi közleményéből.

A börtönviszonyok ellen lázadnak az olasz maffiafőnökök

2002.07.09.

Olaszországban mintegy háromszáz maffiafőnök néhány nap óta éhsztrájkot folytat a szigorú fogva tartási körülmények elleni tiltakozásul. Közöttük van a leghírhedtebb keresztapa, Toto Riina is.

Elviselhetetlen zsúfoltság a földhivataloknál

2002.07.09.

Egymilliárd forintra lenne szüksége a földhivataloknak ahhoz, hogy megszűnjön a zsúfoltság. Naponta több ezren próbálnak meg tulajdon- vagy jelzálogjogot bejegyeztetni. Pedig a földhivatalok még az 1999 előtt keletkezett hátralékot sem tudták feldolgozni.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000