Hír archívum: 2002. július

Más hónap

Istenkáromló honlapok

2002.07.09.

Betiltottak Olaszországban öt olyan internetes honlapot, amelynek "istenkáromlásai" miatt pert indított a Szentszék hivatalos lapja, a L'Osservatore Romano.

Másfél év felfüggesztett Nógrádi Zsoltnak

2002.07.09.

Másfél év felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság az egykori olajbizottság koronatanúját, Nógrádi Zsoltot hamis vád és rágalmazás miatt. Az ítélet nem jogerős, az ügyész és Nógrádi Zsolt is fellebbezett.

Jövőre felállhatnak az ítélőtáblák

2002.07.09.

Az Országgyűlés 202 igen szavazattal, 3 ellenében, 131 tartózkodás mellett elfogadta az ítélőtáblák és a fellebbviteli ügyészi szervek székhelyének és illetékességi területének megállapításáról szóló törvényjavaslat egyszerű többséget igénylő részét kedden.

Jugoszláv munkaadók: hiba volt aláírni a szabadkereskedelmi megállapodást

2002.07.09.

A jugoszláv munkaadók szövetsége szerint a jugoszláv kormány nagy hibát követett el, amikor aláírta a magyar kormánnyal a szabadkereskedelmi megállapodást.

Tömeggyilkosságokat titkoltak a csehszlovákok

2002.07.09.

Csehszlovákia legfelsőbb vezetői a II. világháború után megpróbálták megsemmisíteni azokat a dokumentumokat, amelyek bizonyíthatták volna a szudétanémetek ellen elkövetett tömeggyilkosságokat és a németek önkényes, erőszakos kiűzésének eseteit.

Megbízta az adóhivatal az informatikai rendszerének vizsgálóját

2002.07.09.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a közbeszerzési eljárásra vonatkozó jogszabályi elvárásoknak megfelelően választotta ki azt a szervezetet, amelyet megbízott informatikai rendszerének vizsgálatával.

Kokaintermesztő lehet az új bolíviai elnök

2002.07.09.

Bolíviában várhatóan a kokacserje-termesztők szövetségének elnöke és egy sokszoros milliomos bányatulajdonos közül kell kiválasztania a következő államfőt a kongresszusnak, miután a június végén rendezett választások számlálása során helyet cserélt a korábbi második és harmadik helyezett.

Jogszerű volt a rendőr intézkedése a tüntetésen

2002.07.09.

Jogszerű volt a rendőr intézkedése, sem bűncselekményt, sem fegyelemsértést nem követett el, amikor elővette fegyverét az Erzsébet hídi demonstráció során július 4-én - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-vel a vizsgálati eredményt.

A Kehi az előző négy év kétes ügyeit vizsgálja

2002.07.09.

Jó kezekben volt-e az ország? - lényegében erre a kérdésre keresi a választ a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a következő fél évben. Így ellenőrei szinte minden olyan intézménybe ellátogatnak, amelyről az a hír járja, hogy túlzottan lazán kezelte a közpénzt - derül ki a Kehi következő féléves munkatervéből.

A WorldCom pert indított korábbi pénzügyi főnöke ellen

2002.07.09.

A cég hétfőn keresetett nyújtott be korábbi pénzügyi vezérigazgató-helyettese, Scott Sullivan ellen. A kereset annak a 10 millió dolláros prémiumnak a visszafizetését követeli Sulivantől, amelyet 2000-ben vett föl. Ez ugyanis úgy járt volna a pénzügyi főnöknek, amennyiben 2002 végéig a cégnél marad.

A sofőr tervelhette ki a pénzszállító elrablását

2002.07.09.

Előzetes letartóztatásba helyezte a rendőrség annak a pénzszállító autónak a sofőrjét, amelyet múlt csütörtökön Budán raboltak el és rámoltak ki, mert azt gyanítják, hogy a sofőr összejátszott a rablókkal. A nyomozók a sofőr mellett még egy férfit előzetes letartóztatásba helyzetek.

Meghosszabbították a móri nyomozást

2002.07.08.

Két hónappal hosszabbította meg az ügyészség a rendőrség kérésére a móri bankrablás ügyében folyó nyomozást. A vizsgálatok vezetője szerint érdemi részeredményeik vannak, de látványos előrelépés nem történt az ügyben. A véres rablásnak nyolc áldozata volt.

Beterjeszti az ügynöktörvényt a kormány

2002.07.08.

A kormány benyújtotta azt a két új törvényjavaslatot, amely a közéleti szerepet betöltő személyek állambiztonsági múltjának nyilvánosságra hozataláról, illetve az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára létrehozásáról szól.

Még nem zúzzák a szavazólapokat

2002.07.08.

Nem kezdik meg a szavazólapok megsemmisítését a BM rendelete által megszabott július 20-i időpont előtt Pesterzsébeten. Hódmezővásárhelyen nem is terveztek hasonló lépést, a jegyző csak elviekben vetette fel a lapok elégetésének hétfői kezdetét a Magyar Hírlap újságírójának.

Szabadlábon a Simon-ügy három gyanúsítottja

2002.07.08.

A Fővárosi Főügyészség döntése alapján kiengedtek három gyanúsítottat a négy közül, mert a napokban lezárul a nyomozás Simon Tibor halála ügyében. Így már nincs meg a veszélye annak, hogy eltüntetnek bizonyítékot vagy más módon akadályozzák a nyomozást, és az ügyészek szerint a szökésüktől sem kell tartani.

Bírósági megfigyelő a WorldComnál, tárgyalás márciusban

2002.07.08.

Miután az USA tőzsdefelügyelei bizottsága (SEC) beperelte a WorldComot mérleghamisításért, a bíróság a SEC elnöki tisztét 1989-93 között betöltő Richard Breedent delegálta megfigyelőként a céghez, egyrészt hogy megakadályozza a vezetőknek történő nagy összegű jutalmak kifizetését, másrészt, hogy elejét vegye az esetleges iratmegsemmisítéseknek.

Bush szigorításra készül a könyvelési botrányok után

2002.07.08.

A sorjázó vállalati könyvviteli botrányok után az amerikai elnök új törvényeket készül bejelenteni a hasonló esetek ismétlődésének elkerülése végett; előzetes hírek szerint a könyvelési visszaéléseket súlyos esetekben börtönnel is fenyegetnék.

Ítélkeztek az első szerbiai háborús perben

2002.07.08.

Egy szerbiai bíróság nyolc évi börtönbüntetésre ítélt hétfőn egy jugoszláv állampolgárt koszovói albán polgári lakosok terhére elkövetett háborús bűncselekmények miatt.

Könyvelési hibák a Mercknél is

2002.07.08.

Az amerikai Merck gyógyszergyártó egyik leányvállalata 12,4 milliárdos bevételt könyvelt el, de állítólag ekkorát sosem ért el - jelenti egy újság.

India vizsgálja a Xerox "szabálytalan kifizetéseit"

2002.07.08.

Az indiai pénzügyminiszter vizsgálatot indított a Xerox múlt héten nyilvánosságra hozott bejelentésével kapcsolatban, miszerint indiai közös vállalatának vezetői kenőpénzt fizettek az indiai kormányhivatalnokoknak a zsírosabb kormányzati megrendelések biztosítása érdekében. A Xerox a gurgaoni székhelyű Xerox Modicorp azon vezetőit vádolja, akiket indiai partnere, a ModiCorp delegált a közös cég vezetésébe.

Oroszország igent mond a Nemzetközi Büntetőbíróságra

2002.07.08.

Oroszország támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) felállításának gondolatát. Az ICC létrehozásáról szóló római szerződés ratifikálását előkészítő orosz törvénytervezet most egyeztetik az illetékes minisztériumok - jelentette ki az orosz külügyminiszter.

Két és fél milliárd forinttal tartoznak a budapesti autósok

2002.07.08.

Az elmúlt hónapokban közel 80 ezer fizetési felszólítást postáztak a budapesti parkolás-üzemeltető cégek a nem fizető autósoknak, azonban a mintegy 2,5 milliárd forintot kitevő díjhátralék csupán kis része folyt be a társaságokhoz - írja hétfői számában a Világgazdaság.

GHB: a nemi erőszak drogja

2002.07.08.

A rejtélyesen hangzó elnevezés mögött veszélyes kábítószer rejtőzik. A gamma-hidroxibutirát (GHB) az idei nyár legveszélyesebb drogjának ígérkezik Franciaországban, ahol a szexuális bűncselekményeknél egyre gyakrabban bukkan fel az Egyesült Államokból érkezett szer.

Háborús bűnökkel vádolt szerbet fogtak el

2002.07.08.

Hatvan muzulmán meggyilkolására, valamint falujuk felgyújtására adott parancsot a vádak szerint a Boszniában vasárnap elfogott szerb származású irodalmár-politikus.

Az FTC javasolja, hogy a keresőmotorok tűntessék fel, ha a keresési eredmény egyben reklám is

2002.07.08.

Az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) a Ralph Nader által alapított Commercial Alert fogyasztóvédő szervezet panaszát kivizsgálva azt javasolja a kereső webhelyek üzemeltetőinek, hogy jelezzék a felhasználó felé, ha pénzt fogadtak el egy másik webhelytől azért, hogy ott legyenek a keresés eredményeinek listáján (sőt, ha ennek a listának az elejére emiatt kerültek).

Elfogták a röplapterjesztőt

2002.07.08.

A rendőrség elfogta azt a férfit, aki a Nemzeti Ellenállási Osztag nevű szervezet röplapjait terítette a belvárosban, amelyben egy fővárosi Duna-híd elfoglalásával fenyegetőzőtt. A férfit 72 ezer forintos pénzbírsággal sújtották.

Izraeli-palesztin - életbe lépett a palesztin "alkotmány"

2002.07.07.

A Palesztin Hatóság vasárnap bejelentette, hogy életbe lépett a palesztin "alkotmány", amely egy pluralizmuson alapuló, független igazságszolgáltatással rendelkező palesztin állam létrehozását irányozza elő és Jeruzsálemet teszi meg fővárossá.

Egyelőre nem indul vizsgálat az APEH-nél a Defend ügy miatt

2002.07.07.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál (APEH) egyelőre nem indul semmilyen vizsgálat annak a hírnek kapcsán, miszerint adótitokhoz is hozzájuthatott a Defend - tudta meg az MTI Futó Ivántól, az adóhivatal informatikai elnökhelyettesétől.

Tárgyalási szünet a bíróságokon

2002.07.07.

A Legfelsőbb Bíróságon hétfőtől augusztus 21-ig, a Fővárosi Bíróságon pedig július 22-től augusztus 26-ig tart az ítélkezési szünet.

Herzog-per: alkalmazható-e a párizsi békeszerződés?

2002.07.07.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) az Igazságügyi Minisztérium Nemzetközi Jogi Főosztályához fordul a Herzog-gyűjtemény egyes festményei tulajdonjogának megállapítására és kiadására indított perben - ezt pénteken hozott végzésének indokolásában fogalmazta meg a másodfokon eljáró tanács.

Õsszel módosulhat a státustörvény

2002.07.07.

Az Országgyűlés őszi ülésszakának napirendjén szerepel majd a kedvezménytörvény módosítása - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök, miután szombaton Kolozsvárott megbeszélést folytatott Adrian Nastase román kormányfővel.

A Belügyminisztérium felülvizsgálja az okmányirodák működését

2002.07.07.

A Belügyminisztérium felülvizsgálja az okmányirodák működését, azok személyi és tárgyi feltételeit.

A börtöncsecsemőknek is jár a családi pótlék

2002.07.07.

Csaknem hetven, börtönben született csecsemő jogai sérültek azáltal, hogy három és fél éven át mind a családügyi minisztérium, mind az Államháztartási Hivatal rosszul értelmezett egy törvényt.

50 ezer forintos büntetés az első tüntetőnek

2002.07.06.

Gyorsított eljárással, ítélet született az első tüntetővel kapcsolatban: 50 ezer forintot kell fizetnie, rendzavarásért.

Történt-e államtitoksértés?

2002.07.06.

Az Országos Rendőr-főkapitányságnak egy héten belül döntenie kell arról, hogy megkezdi vagy megtagadja a nyomozást a Magyar Nemzet június 18-i számában nyilvánosságra hozott Medgyessy-dokumentum ügyében.

Július 20-áig maradnak a szavazólapok

2002.07.06.

Eltérően értelmezik a helyi választási bizottságok a szavazólapok megsemmisítésének határidejét. Néhány jegyző úgy véli: a választási iratokat július 20-áig mindenképp meg kellene őrizni, másutt viszont már hétfőtől hozzákezdenek az iratdarálásnak vagy -égetésnek - írja a Magyar Hírlap. Tóth Zoltán a belügyminisztréium közigazgatási államtitkára viszont úgy vélte: július 20-áig mindenhol meg kell őrizni a szavazólapokat.

Avarkeszi az ítélőtáblákról

2002.07.06.

Averkesz Dezső, az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának szocialista tagja szerint az ítélőtáblák felállításáról szóló döntés következtében gyorsabban zárulhatnak le a peres ügyek, és egységesebb lesz a jogalkalmazás.

Medgyessy Péter: ősszel napirenden fog szerepelni a kedvezménytörvény módosítása

2002.07.06.

Az Országgyűlés őszi ülésszakának napirendjén szerepel majd a kedvezménytörvény módosítása - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök, miután szombaton Kolozsvárott megbeszélést folytatott Adrian Nastase román kormányfővel.

Feljelentették a tüntetőket

2002.07.05.

Lázadásnak tartja a tegnapi budapesti eseményeket Kozenkai Jenő. Az Aerocaritas Alapítvány elnöke emiatt feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen.

Vizsgálat a Tokaj Kereskedőháznál

2002.07.05.

Az ÁPV Rt. csütörtöki igazgatósági ülésén a Tokaji Kereskedőház Rt.-nek nyújtott 2,5 milliárdos tőkejuttatás felülvizsgálatát határozták el, emellett tudomásul vették, hogy a Versenyhivatal engedélyezte a Hungaropharma privatizációját. Döntöttek a Szerencsejáték Rt. új vezetőjének személyéről, valamint az igazgatóság távozó, illetve új tagjairól is.

Új börtönöket ígérnek a kormányzati ciklus végéig

2002.07.05.

Nem várható változás a büntetés-végrehajtás vezetésében, miközben a Medgyessy-kabinet 2250 új férőhellyel bővíti a börtönöket. A börtönépítésben a magántőkére is számít a kormány - hangzott el a büntetés-végrehajtási intézetek parancsnoki értekezletét követően.

Bíróság elé állítanak öt fővárosi tüntetőt

2002.07.05.

Gyorsított eljárással hoznak ítéletet öt személy ellen pénteken délelőtt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, akik csütörtökön részt vettek a budapesti tüntetéseken, s emiatt előzetes letartóztatásba vették őket.

OVB: aláírást gyűjthet a Fidelitas

2002.07.05.

Az OVB csütörtök esti ülésén egyhangúlag zöld utat biztosított annak a Fidelitas népszavazási kezdeményezésnek, hogy az Országgyűlés napirendjére tűzze a választási eljárásról szóló törvény módosítását

Magánszemélyeket is célba vesznek a lemezkiadók?

2002.07.05.

Mivel a lemezkiadók jogi harca eredménytelen volt az online fájlcsere-szolgáltatások ellen, könnyen lehet, hogy a társaságok a jövőben magánszemélyek ellen is jogsértési pereket indítanak.

A Microsoft és az igazságügy peren kívüli megegyezése a törvények szerint történt

2002.07.05.

Colleen Kollar-Kotelly bírónő, akinek tiszte a jogorvoslati döntések meghozatala mellett - a trösztellenes törvények megsértésében elmarasztalt Microsoft ellen - még az is, hogy megvizsgálja, mindenben megfelel a törvényeknek az a peren kívüli megállapodás, amit novemberben a Microsoft és az ellene pert indító igazságügyi minisztérium kötött.

Csak szabálysértésnek tekintik a hídfoglalást

2002.07.04.

Gyülekezési joggal visszaélés szabálysértése miatt indul eljárás az Erzsébet hídon tartott csütörtök délelőtti rendezvény szervezésében közreműködők ellen - tájékoztatta az ORFK kommunikációs igazgatósága az MTI-t közleményben.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000