Hír archívum: 2002. július

Más hónap

'56-os sortűzper: jogerős a törvénysértően enyhe büntetés

2002.07.04.

Az 1956-os mosonmagyaróvári sortűz ügyében a Legfelsőbb Bíróság (LB) a törvény kötelező rendelkezése folytán arra kényszerült, hogy lényegi változtatások nélkül jogerőre emelje csütörtökön kihirdetett másodfokú döntésével a tavaly született elsőfokú ítéletet, jóllehet az több ponton, így a büntetéskiszabás enyheségét tekintve is törvénysértő.

Orbán Viktor vagyonnyilatkozata a mentelmi bizottság előtt

2002.07.04.

Géczi József Alajos, az Országgyűlés mentelmi bizottságának szocialista elnöke pontosításra visszaküldte Török Zsolt és Arató Gergely MSZP-s képviselőknek azt a beadványt, amelyben vagyon-, jövedelem- és érdekeltségi nyilatkozattal kapcsolatos eljárás megindítását kezdeményezték Orbán Viktor volt miniszterelnök ellen.

Szabadságvesztés helyett pénzbírság a molesztáló ezredesnek

2002.07.04.

Enyhítette a női beosztottjait szexuálisan zaklató várpalotai lőtérparancsnokra kiszabott büntetést a Legfelsőbb Bíróság. A beosztottjai ruhája alá nyúlkáló ezredes felfüggesztett szabadságvesztés helyett százötvenezer forint pénzbírságot fizet tettéért. Az ezredes, állítása szerint csak a szolgálat feszültségét akarta oldani viselkedésével.

Hága: 19 koszovói albán ellen folyik vizsgálat

2002.07.03.

A hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) másfél tucatnyi koszovói albán, közöttük jó néhány tartományi politikai vezető ellen nyomoz azzal a gyanúval, hogy háborús bűncselekményeket követtek el - jelentette be szerdán belgrádi sajtótájékoztatóján a szerbiai igazságügyi miniszter.

Prodi szerint az EU legfontosabb feladatai a bővítés és az intézményi reformok

2002.07.03.

Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke a bővítést és az intézményi reformokat nevezte meg a most kezdődött második félév legfontosabb feladatainak az Európai Unió számára.

Az Országgyűlés módosította a Munka törvénykönyvét

2002.07.03.

Az Országgyűlés keddi ülésén módosította a Munka törvénykönyvét, emellett elfogadta a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítását is.

Öt hónap alatt kétezer határsértő Ukrajnában

2002.07.03.

Az ukrán határőrök öt hónap alatt kétezer határsértőt fogtak el. Január és május között további mintegy ötezer illegális bevándorló belépését akadályozták meg, ami a kétszerese a tavalyinak - közölte szerdán a határőrizeti állami bizottság sajtóosztálya.

Elfogták a százmilliós képrablás egyik feltételezett elkövetőjét

2002.07.03.

Elfogta a rendőrség a Kiscelli Múzeumban hétfőn történt képrablás egyik feltételezett elkövetőjét. A múzeum igazgatója nem örül annak, hogy a rendőrség nyilvánosságra hozta a tényt, mert szerinte az elkövető társai félelmükben akár kárt is tehetnek a képekben. A képrablási ügyben, bár már szóba került, még nem ajánlottak fel jutalmat a nyomravezetőnek.

Jogerős felmentés az egyik "legjelentősebb" olajügyben

2002.07.03.

Az Egri Városi Bíróság jogerősen felmentette az adócsalás és a csempészet bűncselekményének vádja alól Szabó István olajvállalkozót a nyolc évig tartó eljárást követően. A bíróság ugyanakkor számviteli fegyelem megsértésének vétsége miatt elmarasztalta a vádlottat és ezért 228 ezer forintnyi pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

Nagy-Britannia: bevezetik a személyazonossági igazolványt?

2002.07.03.

Az elmúlt hónapok egyik legvitatottabb javaslatával állt elő szerdán David Blunkett brit belügyminiszter, indítványozva a személyazonossági igazolvány bevezetését. E javaslat a polgári szabadságjogokért küzdő csoportok, továbbá a kormánypárti, és az ellenzéki padsorokból tekintélyes képviselők heves tiltakozását váltotta ki.

Magyar bűnbandát ítéltek el Bécsben

2002.07.03.

Bécsi bankautomatákat fosztogató magyar bandát ítéltek el szerdán az osztrák fővárosban. A négytagú társaság úgy manipulálta a bankjegykiadó automatákat, hogy leragasztotta a pénzkiadó nyílásokat, így az ügyfelek hiába várták a bankjegyeket, azok a gépben maradtak, nem nyílott az automata.

Jogsértő a fővárosi parkolási rendelet

2002.07.03.

A Fővárosi Közigazgatási Hivatal a fővárosi parkolási rendszer felülvizsgálatakor megállapította, hogy az erről szóló rendelet több pontja is jogsértő vagy rossz. A hibák kijavítására javaslatot tesznek, de ha ez nem történik meg, akkor bírósághoz, illetve az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak.

Az első papi pedofíliaper

2002.07.03.

A vallettai bíróság szerdán megkezdte az első, pedofíliával gyanúsított máltai pap ügyének tárgyalását.

"Kétes könyvelési" ügyletek a Vivdendinél, Messier távozik

2002.07.03.

Meredeken zuhanni kezdett a francia-amerikai konglomerátum papírjainak árfolyama az európai és az amerikai tőzsdéken, miután kiszivárgott, távozni készül a cég vezérigazgatója, Jean-Marie Messier, és hogy "kétes könyvelési" manőverekkel kísérleteztek a 2001-es nyereség felpumpálása érdekében.

Apja ügynökmúltja miatt távozik Pokorni Zoltán

2002.07.03.

A Fidesz Lendvai utcai székházában tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján lemondott Pokorni Zoltán a Fidesz-Magyar Polgári Párt elnöke és parlamenti frakcióvezetője. Pokorni lemondását azzal indokolta, hogy apja az 1956-os forradalom után az állambiztonságnak dolgozott.

Texasi rendőrök perelik a Fordot

2002.07.03.

Egy texasi megye illetékesei úgy vélik, hogy a Ford Crown Victoria járőrkocsik rosszul vannak megtervezve, és ezért az autók benzintankja gyakran felrobban a karambolokban. A gyár szerint az autó biztonságos, csak néha nagyon veszélyes helyzetekben használják.

Medgyessy és Lomnici konzultált egymással

2002.07.03.

Medgyessy Péter miniszterelnök szerdán hivatalában fogadta Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) napokban megválasztott elnökét.

Angola megbünteti a Chevront

2002.07.02.

Angola környezetszennyezés miatt kétmillió dollárra bünteti az amerikai Chevron Texaco olajtársaságot - közölte a BBC. Ez az első alkalom, hogy egy afrikai ország bírságot ró ki egy, a vizein dolgozó olajcégre.

A posta perli a Fideszt a százmilliós tartozás miatt

2002.07.02.

Mivel tegnap éjfélig sem fizetett a Fidesz a postának a két választás között kézbesített 3,5 millió kampánylevél után, az állami válallat mindenképpen bírósághoz fordul. A párt eddig, arra hivatkozva, hogy a társaság nem minden küldeményt postázott, elzárkózott összesen 109 millió forintos tartozása megfizetésétől, s bizonyos jelek arra utalnak, hogy a jövőben sem törleszti adósságát.

USA: alkotmányellenes szövetségi halálbüntetés?

2002.07.02.

Egy New York-i bíró alkotmányellenesnek nyilvánította a szövetségi halálbüntetést az Egyesült Államokban, mivel túl sok ártatlan embert végeznek ki. A Legfelsőbb Bíróság korábban ezzel ellentétesen döntött. A jelenlegi vita nem érinti a tagállamok jogát a kivégzéshez.

A Ricoh leleplezi az európai termékhamisításokat

2002.07.02.

Nagymennyiségű hamisított Ricoh márkájú kellék- és csomagolóanyagot (tonert, csomagoló-, és más eszközöket) foglalt le a brit kereskedelmi szabványügyi hatóság (Trading Standards) egy sikeres angliai rajtaütés eredményeként, - jelentette be a Ricoh Europe B.V., a japán Ricoh Co. Ltd. európai vállalata.

Börtönbüntetés fenyegeti Nógrádi Zsoltot

2002.07.02.

Az ügyész börtönt, az ügyvéd felmentést kért a Nógrádi Zsolt ellen hamis vád miatt folyó büntetőperben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PPK). Nógrádira akár öt év szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság hamis vád miatt.

A vizsgálóbizottságok felállításáról tárgyal kedden az Országgyűlés

2002.07.02.

Az Országgyűlés 357, illetve 360 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el a házszabálytól való eltérést két, egy kormánypárti, illetve egy ellenzéki kezdeményezésű vizsgálóbizottság felállításáról szóló indítvány tárgyalása esetében.

Garzón bíró lezárta az ETA-aktákat

2002.07.02.

Baltasar Garzón spanyol bíró befejezte azt az öt éves vizsgálatot, amelynek alapján a madridi országos bíróságon vádemelést kérelmezett 64 olyan személy ellen, akik politikai, pénzügyi és propagandaszervezeteken keresztül támogatták a baszk szakadár terrorszervezet, az ETA működését.

Az SZDSZ pert nyert Horváth Béla ellen

2002.07.02.

Az elsőfokú ítélet alapján a volt MDF-es, majd kisgazda képviselőnek 2 millió forintot kell fizetnie.

Pert vesztett a Richter

2002.07.02.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) keddi ítéletében alaposnak találta az alperes Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség felülvizsgálati kérelmét a Richter Gedeon Rt. dorogi üzemének zajhatárérték-megállapítása ügyében.

Pop-up hirdetései miatt perelik a Gatort

2002.07.02.

Tíz online kiadó beperelte a Gator hirdetőcéget annak pop-up reklámjai miatt. A beadvány szerint a felugró ablakok sértik a szerzői jogokat, és jogosulatlan profitot termelnek a kiadók weblapjainak forgalma révén. A Gator szerint a vádak nevetségesek, ekkora erővel a Microsoftot is perelni lehetne az Outlook Express miatt, hiszen az is megjelenít információkat különálló ablakokban.

Újabb botrány, ezúttal a Xeroxnál

2002.07.01.

Az Enron körül kirobbant könyvhamisítási botrány bozóttűzként harapózott el a technológiai szektorban, s pénteken a WorldCom után elérte a Xeroxot is. A cég ugyanis közleményben adta hírül, hogy módosítani kénytelen 1997 és 2001 közötti mérlegeit, ami azt jelenti, hogy 1,4 milliárd dollárral csökkentenie kell az időszakban adózatlan nyereségét. A cég közleménye szerint a kérdéses időszak árbevételét 2 százalékkal, 91 milliárd dollárra kell csökkenteniük.

Az ICANN elfogadta a reform menetrendjét

2002.07.01.

Az internet doménnév rendszerét az USA kereskedelmi minisztériumának megbízásából felügyelő szervezet igazgatótanácsa, amely esedékes ülését a múlt héten hétfőtől péntekig Bukarestben tartotta, pénteken megszavazta a non-profit szervezet átszervezését célzó intézkedési tervet. Az igazgatótanács 18 tagja közül 17 egyhangúlag elfogadta a tervet, Karl Auerbach (más értesülések szerint Jonathan Cohen) nem vett részt az értekezleten, így a szavazásban sem.

Az ügyrendi bizottság támogatta vizsgálóbizottság felállítását a kormányfő múltjának feltárására

2002.07.01.

Az Országgyűlés Ügyrendi Bizottsága hétfői soron kívüli ülésén általános vitára alkalmasnak találta az SZDSZ-es, valamint az MDF-es kezdeményezésű vizsgálóbizottságok felállításáról szóló országgyűlési határozati javaslatokat.

Pert nyert a Fidesz a Magyar Hírlap ellen

2002.07.01.

Helyreigazításra kötelezte a Magyar Hírlapot június 3-án megjelent elsőoldalas, "A Happy End Kft. is pénzelte a Fidesz kampányát" című írása miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) hétfőn kihirdetett nem jogerős ítéletében.

Késedelmi kamatot számít fel az ETA

2002.07.01.

A baszk terrorszervezet késedelmi kamatot számít fel azoknak az üzletembereknek, akik nem fizetik ki időben a kizsarolt összeget. Az ETA ezekből az összegekből pénzeli akcióit.

Szökik a maffiafőnök

2002.07.01.

A gyilkosság vádjával életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt 42 éves szicíliai maffiafőnök, Gioacchino Gammino egy tévéfilm forgatása közben szökött meg a szigorúan őrzött római Rebibbia börtönből.

Brüsszel számára aggályos az Alitalia-Air France frigy

2002.07.01.

Versenyjogi szempontból nem látja elfogadhatónak Brüsszel az olasz Alitalia és a francia Air France légitársaságok tervezett szorosabb - részvénycserét is magában foglaló - együttműködését, ezért annak jóváhagyása is kétséges.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000