Hír archívum: 2002. augusztus

Más hónap

A Kádár-villát bővíti a Citadella-terasz építője

2002.08.30.

Veres István - aki ellen csődbűntett alapos gyanúja miatt folytatott nyomozást a BRFK most vádemelési javaslattal zárta le - újabb értékes állami tulajdonba fektet jelentős magántőkét. A Citadella-terasz bérlője jelenleg az egykor földszintes Kádár-villa bővítésébe kezdett.

Pedofília és erőszak egy ausztrál apácarendnél

2002.08.30.

Pedofiliával és erőszakkal vádolják egy ausztrál apácarend tagjait egykori gondozottjaik. A ma már felnőtt árvák, akiket apácák neveltek fel azt állítják, hogy rendszeresen kínozták, és zaklatták őket a nővérek. A most felszínre került szörnyű tetteket több mint ötven évig mindenki elhallgatta. Az áldozatok azt állítják, soha nem fogják tudni feldolgozni ami velük történt.

Tiltott magzatelhajtás: bíróságnál a vádirat

2002.08.30.

Átadta a vádiratot a Szeged Városi Bíróságnak az Ügyészség annak a szegedi nőgyógyásznak az esetében, aki hónapokon át egy általa kikísérletezett, de gyógyításra alkalmatlan módszerrel kezelt olyan nőket, akik meddővé szerettek volna válni. A betegek teherbe estek, akkor az orvos, abortuszinjekciót adott be nekik a megkérdezésük nélkül.

Veszélyes amerikai rendőrautók

2002.08.30.

Nagyon komolynak nevezte cége helyzetét Sara Tatchio, a Ford szóvivője, miután Cleveland városa is csatlakozott azon államokhoz és településekhez, amelyek beperelték az autógyárat a Crown Victoriák miatt. A kocsi tankja hajlamos felrobbanni, ha hátulról belehajtanak.

Spam: óriási növekedés tavalyhoz képest

2002.08.30.

A vállalati hálózatokat egyre több kéretlen reklám e-mail terheli, amelyben a hirdetők pornóoldalakat reklámoznak, "páratlan" pénzkeresési lehetőségekről számolnak be, illetve csodaszereket kínálnak megvételre.

Többször mulasztott a Tocsik-ügy bírája

2002.08.30.

Másfél éve várnak egy 75 vádlottas per vádlottjai az írásos ítéletre. Ebben az ügyben ugyanaz a bíró hozott ítéletet, aki a Tocsik-perben, ahol szintén késik az ítélet írásba foglalása. A Fővárosi Bíróság elnöke vizsgálatot indított.

Versekkel és bábokkal a spam ellen

2002.08.30.

A szoftveres szűrőktől a törvényi tiltásig sokféle védelmet kidolgoztak már a kéretlen elektronikus levelek ellen, de az igazi nagyágyút - a költészetet és a rajzokat - csak most kezdik bevetni. Kétségtelenül szükség van hatékony védelemre, hiszen tavaly 500 százalékkal nőtt a kéretlen levelek száma.

Adókedvezmény vagy verseny?

2002.08.30.

A magyarországi külföldi beruházók védekeznek a beruházási feltételek romlása ellen, Brüsszel viszont arra akarja a magyar kormányt kényszeríteni, hogy építse le az adókedvezmények rendszerét - írta pénteki számában a Handelsblatt című német gazdasági-pénzügyi lap.

Újabb választási csalási ügyek a bíróságon

2002.08.29.

Újabb választási csalási ügyben áll bíróság elé egy férfi jövő héten. Az ügyészség azzal vádolja, hogy olyan élelmiszercsomagokat osztogatott a választások két fordulója között, amelyekben a helyi fideszes jelölt fényképes szórólapja is benne volt.

Újabb Tűzszünet-kampány

2002.08.29.

A BSA (Business Software Alliance) Magyarország országos "Tűzszünet" kampányt hirdet Baranya megyében. A 30 napos türelmi időszak alatt, 2002. szeptember 1. és szeptember 30. között a BSA lehetőséget biztosít minden vállalkozás számára, hogy rendbe tegye szoftvernyilvántartását, és rendezze az esetlegesen illegálisan használt szoftvereinek helyzetét.

Halálos ítélet fiatalkorban elkövetett gyilkosságért

2002.08.29.

Az amerikai Texas államban szerdán méreginjekcióval kivégeztek egy fiatalembert, akit 17 éves korában elkövetett gyilkosságért ítéltek halálra. A 24 éves Toronto Pattersont bűnösnek találták 3 éves unokahúga meggyilkolásában.

Ismét fellendülőben a fehérgalléros bűnözés

2002.08.29.

A fehérgalléros, azaz a különböző gazdasági és vagyon elleni bűncselekmények száma 2000-ig folyamatos csökkenést mutatott, tavaly azonban ismét emelkedett az ilyen típusú jogsértések száma - derül ki abból a háttéranyagból, amelyet az ORFK készített a Belügyminisztérium megbízásából.

A részvényjelentésre vonatkozó törvény a CA igazgatótanácsát is érinti

2002.08.29.

Öt igazgatótanácsi tag, köztük Richard Grasso, a New York-i tőzsde (NYSE) feje érintett a Computer Associates Internationalnél (CA-nál) zajló tőzsdefelügyeleti vizsgálat ügyében. Grasso és négy másik igazgatótanácsi tag nem tárta fel, hogy részvények voltak a birtokában.

Brókereknek álcázva csaltak 1,7 milliárdot

2002.08.29.

Két évig nyomozás után a magyar rendőrség 29 gyanúsított ellen nyújtott be vádemelési javaslatot egy nemzetközi csalási ügyben. Két holland férfi alapította azt a céget, amely több európai országban is megjelent, és hatalmas tőzsdei nyereséget ígérve, összesen 1,7 milliárd forintot csalt ki befektetőktől.

Nem kerüli el a vizsgálatot a Global Crossing

2002.08.29.

Nem fogadta el a csődöt jelentett Global Crossing távközlési társaság egyezségi ajánlatát az amerikai tőzsdefelügyelet (Securities and Exchange Commission, SEC). A cég ajánlata annyiból állt, hogy felhagyna megtévesztő üzleti magatartásával, ugyanakkor bűnösségét sem beismerni, sem tagadni nem lenne hajlandó.

Nem kért és nem is kaphat engedélyt a jászladányi iskola

2002.08.29.

Most már szinte biztosra vehető, hogy csak törvénytelenül kezdheti meg működését a roma gyerekek elkülönítését szolgáló jászladányi alapítványi iskola.

Vallomást tett az egyik móri gyanúsított

2002.08.29.

Az egyik móri gyanúsított, Kaiser Ede vallomást tett. Minden vádat tagad a férfi, aki ellen csak közvetett bizonyítékokkal rendelkezik a rendőrség, és akit egy ember sem ismert fel, mint lehetséges elkövetőt.

Szeptembertől vasárnapi pótlék

2002.08.29.

A munka törvénykönyve szeptember elsején életbe lépő módosításai csak a kereskedelemben 400 ezer embert érintenek. A kötelezővé tett pótlékok főleg azoknak kedveznek, akik vasárnap is dolgoznak olyan munkahelyen, ahol nem folyamatos az üzem - írja a Népszabadság.

A filmtörvény az országimázst is segítené

2002.08.29.

A leendő filmtörvény szakmai koncepciója együtt kezeli a mozit, a videót és a televíziót azzal az alapvető céllal, hogy ezeken a csatornákon keresztül új és minőségi magyar filmek kerüljenek a nézők elé - tájékoztatta Szomjas György, a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkára az MTI-t annak kapcsán, hogy a koncepciót augusztus közepén elbírálásra átadták a kulturális minisztériumnak és a pénzügyi tárcának.

Zimbabwe: jogi huzavona a fehér farmerek kilakoltatásánál

2002.08.29.

A zimbabwei fellebbviteli bíróság szerdán érvénytelenítette a kilakoltatási végzéseket 54 fehér farmer esetében, mert azokban nem jól alkalmazták a földkisajátítási törvényt. Benjamin Paradza, a Legfelsőbb Bíróság bírája néhány órával azt követően közölte döntését, hogy Robert Mugabe elnök figyelmeztetett: nem kíván tárgyalni a fehér farmerekkel földügyben, és nem enged a kisajátítások terén.

Seybold: kulcskérdés a kalózkodás és a digitális jogok kezelése

2002.08.29.

Címéhez híven (Digital Rights Management Day, azaz digitális jogok kezelésének napja) a kalózkodás és a digitális jogok állnak majd a Seybold szeptember 10-i szemináriumának középpontjában.

További Windows-forráskódot tesz elérhetővé a Microsoft

2002.08.29.

A redmondi (Washington) központú szoftveróriás kedden olyan információkat hozott nyilvánosságra, amelyek segítségére lehetnek a társaságon kívüli szoftverfejlesztőknek a Windows-alkalmazások fejlesztésében.

A közeljövőben lehetővé válik az elektronikus adóbevallás

2002.08.29.

A magyar közigazgatás mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy az APEH a közeljövőben átadja a fővárosi és Pest megyei kiemelt adózóknak azokat a chipkártyákat, melyekkel lehetővé válik az elektronikus adóbevallás - mondta Király László György, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke csütörtöki budapesti tájékoztatóján.

Megverték a székesfehérvári cigány önkormányzat elnökét

2002.08.28.

Bántalmazták a székesfehérvári cigány kisebbségi önkormányzat elnökét; Lakatos Krisztián nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett; a rendőrség súlyos testi sértés miatt indított eljárást az elkövetők ellen.

West Travel: a minisztérium tudott a bajról

2002.08.28.

Az utazási iroda engedélyét már két hete felfüggesztette a Gazdasági Minisztérium, sőt néhány napja törölték is a céget az utazási irodák lajstromából, ám ezt nem hozták nyilvánosságra, mert - mint a minisztériumban mondják - attól féltek, hogy a hír más cégeket is veszélybe sodorhat.

Korrupció, magyarországi helyzet - Transparency International

2002.08.28.

A korrupciót vizsgáló Transparency International (TI) besorolása szerint a tavalyihoz képest valamelyest romlott Magyarország helyzete, a 31. helyről a 33.-ra került a vizsgált 102 nemzet közül - derül ki a szervezet jelentéséből, amelyet sajtótájékoztatón ismertettek szerdán Budapesten.

Benyújtották a törvényjavaslatot a Sándor-palotáról

2002.08.28.

A budavári Sándor-palota szeptemberben még nyitva tart a nagyközönség előtt; a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma mindaddig biztosítja a látogathatóság pénzügyi fedezetét, amíg nem születik döntés a Köztársasági Elnöki Hivatal beköltözéséről - tájékoztatta Ács Tamás, az NKÖM vagyonkezelési és beruházási ügyekért felelős helyettes államtitkára szerdán az MTI-t.

Vádemelés tiltott abortusz miatt

2002.08.28.

Magzatelhajtás és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy szülész-nőgyógyász ellen a Szegedi Városi Ügyészség. A vádirat szerint a szegedi szakorvos a rendelőjében tiltott módon végzett három asszonynál gyógyszeres terhesség-megszakítást, aminek következtében páciensei kórházi, illetve pszichiátriai kezelésre szorultak.

Ügydöntő népszavazást javasol a szakértői bizottság az EU-csatlakozásról!

2002.08.28.

Magyarország európai uniós csatlakozásáról ügydöntő népszavazást kell tartani, és ennek érdekében még az idén ősszel módosítani kell az alkotmányt - erre a következtetésre jutott a Medgyessy Péter miniszterelnök által felkért, az uniós csatlakozás alkotmányjogi és egyéb közjogi feltételeinek kidolgozásával foglalkozó szakértői munkabizottság.

Fél évig engedély nélkül értékesítette a chellót a UPC

2002.08.28.

2000 novembere és 2001 márciusa között a UPC internetszolgáltató úgy értékesítete a chello internetes díjcsomagot, hogy az nem szerepelt a szolgáltató általános vállalkozási feltételeiben (ávf), így a chello szolgáltatás létezéséről a Hírközlési Felügyelet (HÍF) nem tudott - így jóvá sem hagyhatta azt.

Koncentrációs tábort tartottak fenn a csecsenek?

2002.08.28.

Megkínzott és különös kegyetlenséggel meggyilkolt orosz katonák és polgári személyek tömegsírokba temetett földi maradványaira bukkantak Csecsenföldön az orosz hatóságok. Állításuk szerint az áldozatokat koncentrációs táborban tartották fogva a szakadár csecsen fegyveresek.

Vádemelés a randalírozó magyar légiutas ellen

2002.08.28.

Vádat emelt a chicagói bíróság a randalírozó magyar légiutas, K. Emma ellen. Az asszonyt a légikísérők megtámadása miatt akár húsz év börtönre is ítélhetik. K. Emma elfogadhatónak tartja fogva tartásának körülményeit, továbbra sem kért segítséget a New York-i magyar főkonzultól.

Három fővárosi utazási iroda működött illegálisan

2002.08.28.

A Fővárosi Fogyasztóvédelmi Felügyelőség idegenforgalmi vizsgálata során kiderült: az éttermekben sokszor szabálytalanul fagyasztják le az élelmiszereket, továbbá felhasználnak lejárt szavatossági idejű nyersanyagokat is.

Tocsik-ügy: sokat késett az ítélet leírása

2002.08.28.

Szeptember első hetében készül el a Tocsik Márta és társai ellen indított büntetőügy ítéletének írásba foglalása - közölte a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága. A közlemény szerint az FB elnöke kivizsgálta a késedelmes írásba foglalás okát, és erről tájékoztatta az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökét is.

London uniós alkotmányt akar

2002.08.28.

A Financial Times értelmes politikai irányváltásnak tartja, hogy Nagy-Britannia, amelynek nincs saját írott alkotmánya, első alkalommal állt ki nyíltan amellett, hogy az Európai Uniónak viszont legyen.

A finn köztársasági elnök szerint Magyarország az elsők között fog csatlakozni az EU-hoz

2002.08.28.

Finnország mindent megtesz annak érdekében, hogy az Európai Unió bővítésének folyamata a meghatározott menetrend szerint haladjon - jelentette ki Tarja Halonen finn államfő kedden Budapesten, Mádl Ferenc köztársasági elnökkel folytatott megbeszélését követően.

Telefonon jelentkezett a szolnoki prostituált gyilkosa

2002.08.28.

A rendőrség Telefontanú vonalán jelentkezett augusztus 26-án az a férfi, aki 2002. február 6-án Szolnokon meggyilkolt egy fegyverneki prostituáltat - mondta el Bácskai Tünde, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Az ombudsman szerint alkotmányos a Mécs-bizottság

2002.08.27.

Az adatvédelmi biztos nem lát alkotmányos problémát a rendszerváltás utáni kormánytagok állambiztonsági múltját vizsgáló bizottság parlamenti létrehozásában. Péterfalvi Attila szerint azonban a bizottság adatkezelő tevékenységéről már nem lehet egyértelmű álláspontot elfoglalni.

Az ombudsman szerint szigorúbb médiatörvény kell

2002.08.27.

Mivel a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy az Országos Rádió és Televíziós Testület (ORTT) megfelelően szankcionálja a szabálysértő műsorszolgáltatókat, ezért a helyettes ombudsman a médiatörvény megváltoztatását ajánlja.

Új bírósághoz kerül a Kovács kontra Fidesz per

2002.08.27.

Illetékességi okból másik bírósághoz tette át a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) kedden kihirdetett jogerős végzésével azt a személyiségi jogi pert, amelyet a Fidesz indított Kovács László külügyminiszter ellen, az MSZP elnökének az országgyűlési választások két fordulója között tett nyilatkozatai miatt.

Emberöléssel vádolt sorkatona a bíróság előtt

2002.08.27.

Emberöléssel vádol egy sorkatonát a Szegedi Katonai Ügyészség; a magyarcsanádi fiatalember elleni büntetőper kedden kezdődött Szegeden, a Csongrád Megyei Bíróság Katonai Tanácsán. A vádirat szerint az előzetes letartóztatásban lévő Mátó Árpád 2001 szilveszter éjjelén meggyilkolta barátja anyját, majd áldozatára rágyújtotta a házat.

Az Andersen 60 milliót fizet az Enron-perben

2002.08.27.

Az Arthur Andersen LLP Amerikán kívüli egységeit tömörítő Andersen Wordwide SC-t arra kötelezték, hogy 60 millió dollárt fizessen az Enron-ügyben való tevékenysége miatt - állítják illetékesek.

Szabadulás 17 év után

2002.08.27.

Tizenhét év börtön után hétfőn visszanyerte szabadságát egy detroiti férfi, akit nemi erőszakért és gyilkosságért 1985-ben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, egy megkésett DNS-vizsgálat most azonban kimutatta ártatlanságát.

Meghallgatták a chicagói repülőn letartóztatott magyar nőt

2002.08.27.

Chicagóban a szövetségi bíróságon hétfőn megtartották a város O'Hare nemzetközi repülőtéren letartóztatott 55 éves, magyar állampolgárságú asszony előzetes meghallgatását.

Folytatódik a Milosevics-per Hágában

2002.08.26.

Néhány hetes szünet után hétfőn a hágai Nemzetközi Törvényszéken újabb tanúk meghallgatásával folytatódott Szlobodan Milosevics volt jugoszláv államfő perének tárgyalása.

Újra elmarasztalták a Vasárnapi Újságot

2002.08.26.

Az ORTT Panaszbizottságának eljáró tanácsa állampolgári bejelentés alapján megvizsgálta a Magyar Rádió Rt. 2002. július 7-i "Vasárnapi Újság" című műsorát.

Hatmillió forintra büntették az olasz vadászokat

2002.08.26.

Jogerőssé vált a Szegedi Városi Bíróság pénteki ítélete a madárcsempész olasz vadászok ügyében - mondta el Kasza Ferenc, a Csongrád Megyei Bíróság alelnöke.

Betiltottak egy baszk nacionalista pártot

2002.08.26.

Baltasar Garzón spanyol vizsgálóbíró hétfőn elrendelte az Egység (Batasuna) baszk nacionalista párt irodáinak három évre történő bezárását és vagyonának zárolását.

Seuso-kincsek: még hiányzik a döntő bizonyíték

2002.08.26.

Sok minden mutat ugyan rá, de megdönthetetlen bizonyíték még nincs arra, hogy összefüggés van a Seuso-kincsek és a Szabadbattyán határában végzett régészeti feltárás között; az ásatás jelentősége ettől függetlenül nagy - hangsúlyozta a kulturális miniszter hétfőn a Fejér megyei településen.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000