Hír archívum: 2002. augusztus

Más hónap

Újabb bűncselekménnyel vádolják a móri bankrablás gyanúsítottjait

2002.08.26.

A rendőrség egy tavaly decemberben Csepelen elkövetett fegyveres rablással is meggyanúsította hétfőn a móri bankrablás feltételezetett elkövetőit - tartalmazza az ORFK közleménye, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez.

Egy Ciprus vagy két Ciprus?

2002.08.26.

Kedden Nicosiában ENSZ-közvetítéssel ismét tárgyalóasztalhoz ül Gláfkosz Kleridesz ciprusi elnök és Rauf Denktas, a ciprusi görög közösség vezetője, az 1974-ben egyoldalúan kiszakított és kikiáltott Észak-ciprusi Török Köztársaság elnöke.

SZDSZ kontra MFB - jogerősen pert nyertek a szabad demokraták

2002.08.26.

Az autópálya- építésekkel kapcsolatos közérdekű adatok közlésére kötelezte a Magyar Fejlesztési Bankot (MFB) hétfőn kihirdetett elsőfokú, jogerős ítéletében a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

Támadják a holland bevándorlási minisztert

2002.08.26.

Bírálatok kereszttűzébe került az új holland bevándorlási miniszter, aki egy szombati lapnyilatkozatban kijelentette: azokat a bűnelkövető bevándorlókat is kitoloncolná az országból, akik már megkapták a holland állampolgárságot.

Uszító könyvek miatt emeltek vádat

2002.08.26.

Az ügyészség a Gede Testvérek Bt. két tagját, Gede Tibort és Gede Sándort antiszemita, a zsidóság elleni gyűlöletre uszító művek reprint kiadásban való megjelentetése miatt közösség elleni izgatással és különleges személyes adatokkal való visszaéléssel vádolja.

13 ezer e-mail címet postáztak véletlenül

2002.08.26.

Az online felmérésekkel foglalkozó holland OpinionWorld tévedésből 13 ezer egyéni felhasználóhoz tartozó e-mail címet küldött szét az interneten.

Életbe lépett az új olasz bevándorlási törvény

2002.08.26.

Olaszországban hétfőtől érvénybe lép az új bevándorlási és idegenrendészeti törvény, amely a beutazások szigorítása mellett lehetővé teszi azt is, hogy az országban feketén dolgozó külhoniak rendezhessék jogi helyzetüket, ezen kívül rendelkezik arról, hogy az Európai Unión kívülről érkezettek ujjlenyomatáról mintát vegyenek a jövőben.

Citadella-terasz: az építtető megkezdte a bontást

2002.08.26.

A Citadella melletti teraszkávézót valamint illemhelyet felépítő és üzemeltető Citadella 4-u Vagyonkezelő Kft. jogkövető módon a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) erre vonatkozó határozatát teljesítve hétfőn reggel önként megkezdte a létesítmény elbontását - ezt Veres István, a kft. vezetője jelentette be.

Eljárás egy ultracionista internetes honlap miatt

2002.08.26.

Rasszista gyűlöletkeltés gyanújával vizsgálatot rendelt el csütörtökön a párizsi főügyész egy szélsőjobboldali cionista internetes honlap ellen, amely Izrael-ellenes érzelmekkel vádolt, nevük alapján zsidónak minősített francia közéleti személyiségek listáját tette közzé, és erőszakra uszított ellenük.

A Prodigy pert nyert a BT ellen

2002.08.26.

Egy szövetségi bíró csütörtökön elutasította a British Telecommunications PLC-nek a Prodigy Communications ellen benyújtott keresetét, amely szerint a Prodigy szerzői jogokat sértett volna a hyperlinkek használatával. Colleen McMahon kerületi bíró ítélete szerint a Prodigy nem sértette meg a BT hyperlink technológiához fűződő szabadalmait.

Adatvédelmi biztos a Mécs-bizottság előtt

2002.08.26.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztost hallgatja meg kedden a Mécs-bizottság. Mécs Imre (SZDSZ) elnök az alkotmányos aggályokról kíván kérdéseket intézni az ombudsmanhoz.

Novemberben dől el, hány támadás érte a World Trade Centert

2002.08.26.

A svájci Swiss Re viszontbiztosító a hétvégén üdvözölte azt a bírósági döntést, hogy a tavaly szeptember 11-én megtámadott New York-i World Trade Center biztosításával kapcsolatos kérdéseket két külön eljárás keretében rendezzék.

Elfogtak egy sorozatrablót

2002.08.25.

Többrendbeli rablással gyanúsítanak egy 19 éves budapesti férfit, akit a szentendrei rendőrkapitányság munkatársai országos elfogatóparancs alapján vettek nemrégiben őrizetbe - derül ki vasárnap a rendőrség internetes honlapján.

Hiányosságok a magánnyugdíjpénztárak adatszolgáltatásában

2002.08.25.

Valamennyi magánnyugdíjpénztárnál talált adatszolgáltatási hiányosságot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) átfogó ellenőrzése - mondta Gulácsy Ferenc, a PSZÁF szóvivője az MTI-nek.

Védett madarakat foglaltak le a vámosok

2002.08.25.

Huszonhárom élő és 11 elpusztult tengelicet találtak a vámosok két jugoszláv férfi autójában szombaton Röszkén.

Önkormányzati választás: választási tudnivalók az interneten

2002.08.25.

Az őszi önkormányzati választással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat tartalmazó internetes oldalt hozott létre a Fővárosi Választási Iroda.

Az FBI ellenőrzi a szenátusi bizottságot - ki szivárogtatott?

2002.08.25.

A Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) egy kiszivárogtatási ügyben vizsgálódva arra kérte a szeptember 11-i terrorcselekményekkel foglalkozó szenátusi hírszerzési bizottság mind a 17 tagját, hogy adják át a június 18-án déltől 19-én délután négyig folytatott telefonbeszélgetéseik felvételét, határidőnaplóikat, vagy akkori feljegyzéseiket, amelyekből kiderülhet, hogy kapcsolatba kerültek-e újságírókkal.

2500 neppert vettek őrizetbe egy hét alatt

2002.08.24.

Több mint 2500 kábítószer-terjesztőt vett őrizetbe a bolgár rendőrség a múlt szombat óta tartó nagyszabású akció keretében - jelentette be pénteken a bolgár belügyminisztérium.

Kártérítési per a kéretlen reklámokat faxoló cég ellen

2002.08.23.

Az Egyesült Államokban 2,2 billió dollár (2 200 000 000 000 dollár) kártérítésre perelték be a kéretlen reklámfaxokat fogadó címzettek a Fax.com céget.

Pénzügyileg is független lehet a bíróság

2002.08.23.

A jövőben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) állítja össze a költségvetés bírósági fejezetére vonatkozó javaslatot, melyet aztán a kormány módosítás nélkül nyújt be az Országgyűléshez. Az OIT elnöke szerint ezzel pénzügyileg független lehet a bíróság.

Mugabe rasszizmussal vádolta az USA-t

2002.08.23.

Az Egyesült Államokat rasszizmussal, míg Ausztráliát és Új-Zélandot őslakosságának kiirtásával vádolta meg pénteken Robert Mugabe zimbabwei elnök, visszautasítva az országát érő nyugati bírálatokat.

Reuters felmérés: a várakozások szerint csúszik az EU csatlakozás

2002.08.23.

A ír népszavazás az Európai Unió (EU)bővítéséről, Ciprus megosztottsága, valamint a bővítés horribilis költségei meghiúsíthatja az EU-hoz csatlakozni vágyó országok 2004 januárig történő felvételét - derül ki a Reuters szakértők körében végzett legfrissebb felméréséből.

Ismét védett madarat lőttek olasz vadászok

2002.08.23.

Ismét védett madarakat - cigányrécét és fürjeket - lőttek olasz vadászok mintegy hárommillió forint értékben Magyarországon. A fokozottan védett cigányrécét pénteken Köröstarcsa külterületén, a Gácsháti halastavak mellett lőtték le, a vadászokat a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi őrei tetten érték.

Óvadékért szabadság Magyarországon is

2002.08.23.

Jövő júliustól szabadlábon védekezhet, aki óvadékot fizet. Az igazságügyi tárca tervei szerint az előzetes letartóztatásban lévők egy részét kiengednék a börtönökből, ha kifizetik a bíróság által megállapított összeget.

Oroszország megvédi hackereit

2002.08.23.

Az orosz kémelhárítás azzal vádol egy FBI-ügynököt, hogy az kelepcébe csalt két orosz programozót, azzal a céllal, hogy később az amerikaiak betörhessenek az orosz titkosszolgálat számítógépes hálózatába - írja az ITTK hírlevele.

A zseniális alibi?

2002.08.23.

Napokon belül eldől, hogy zseniális alibi vagy terhelő bizonyíték lesz az a 600 ezer forintos karóra, amelyet Kaiser Ede és Hajdú László, egy harmadik társukkal együtt vásárolt két nappal a móri mészárlás után Bécsben - írja a Blikk. A napilap információ szerint május 11-én Kaiser egy ismerőse útlevelével járt az osztrák fővárosban.

Megúszta a börtönt a macskagyilkos főbérlő

2002.08.23.

Akár hároméves börtönre is ítélhették volna azt a háztulajdonost, aki lelőtte egyik bérlőjének macskáit, egy marylandi bírónő szerint azonban a férfi jogszerűen járt el, mert nem számít kegyetlenkedésnek, ha sörétes puskával lövik le a háziállatokat, hiszen hamar elpusztulnak. A macskák tulajdonosa szerint nincs igazság.

Seuso-ügy: megtalálták Pannónia legnagyobb római palotáját

2002.08.23.

Magyarország hat évvel ezelőtt elvesztette a Seuso-kincsek visszaszerzéséért indított pert, most azonban ismét felcsillant a remény: eddig ismeretlen leletek kerültek elő Szabadbattyán környékéről.

Az írek ismét elutasítják az EU-bővítést?

2002.08.23.

Nagy a valószínűsége, hogy az írek az ősszel ismét nemet mondanak a nizzai szerződés ratifikálására - állítja az Economist Intelligence Unit (EIU). A gazdasági elemző-tanácsadó cég szerint bár az elit támogatja a ratifikációt, az átlagember éppen velük szemben bizalmatlan, és veszélyt jelenthet a kormányt büntetni akarók szavazata is.

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság támogatja és segíti Citadella-terasz bontását

2002.08.23.

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) üdvözli, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hétfőn megkezdi a Citadellán jogellenesen felépített terasz bontását, s ehhez minden jogi és pénzügyi segítséget megad.

Szigorítanának

2002.08.23.

A rendőrség szerint törvénymódosításra van szükség a közlekedési szabálysértésekért kiróható büntetőpontrendszer megszigorításához. A szakemberek szerint a pontrendszer jelenlegi formájában nem vált be.

Új átvilágításitörvény-javaslat: legyen-e tényfeltáró bizotság?

2002.08.23.

A miniszterelnök határidőre, augusztus 21-én megkapta az általa felkért szakértői bizottságtól a parlament elé beterjesztett átvilágításitörvény-tervezetről készített jelentést. A neves közéleti személyekből álló testület aggályosnak tartja a törvényjavaslatban szereplő tényfeltáró bizottság összeállításának módját és összetételét. Hack Péter markáns különvéleményt fogalmazott meg, kiáll a tényfeltáró bizottság létrehozása mellett.

Burkolt szigorítás az evában: cégautó, számítógép beszerzése és bankszámla után is fizetni kell

2002.08.23.

Ha a vállalkozás alakulása óta bekövetkezett vagyonnövekményt (bankszámla, cégautó, iroda, számítógép) is 20 százalékos adó terhelné, akárcsak a házipénztárban felgyülemlett pénzt, akkor nem biztos, hogy érdemes lesz az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) választani. Erre Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesületének elnöke figyelmeztet.

Az EU-t aggasztják a tagjelöltek korrupt közbeszerzési eljárásai

2002.08.22.

Az EU számára súlyos gondot okoz a közbeszerzési eljárások körül Szlovákiában és más tagjelölt országokban is tapasztalható korrupció, mert az eltorzítja az üzleti környezetet - írta csütörtöki számában a Financial Times.

800 ezerbe kerül a szobormászás

2002.08.22.

Ma állítják bíróság elé azt a fiatalembert, aki az elmúlt hónapokban többször is megmászta a Szabadság híd pilléreit, s kedden a Hősök terei emlékműre kapaszkodott fel. A tűzoltóság megunva T. Sándor öncélú mutatványait, a legutóbbi kiszállás 843 ezer forintos költségeit jogi úton kívánja perelni a férfitól - írja a Magyar Hírlap.

Előzetesben maradnak a móri gyanúsítottak

2002.08.22.

A bíróság szerint továbbra is indokolt a móri vérengzéssel gyanúsított Hajdú László és Kaiser Ede előzetes letartóztatása, így annak idejét hatvan nappal meghosszabbították.

Az ORTT elmarasztalta Anettka műsorát

2002.08.22.

Egy állampolgári bejelentés nyomán az ORTT tüzetesen megvizsgálta Anettkának a Budapest Televízióban július 27-én sugárzott műsorát. Állítása szerint a kérdéses műsorszám ellen felhozott vádak jogosak és megalapozottak.

Húsz évre ítélhetik az utaskísérőkre támadó magyar asszonyt

2002.08.22.

Börtönbüntetésre is számíthat az a bajai asszony, aki rátámadt az őt lefogni akaró légi utaskísérőkre a United Airlines egyik járatán. Az 55 éves bajai nőt rajtakapták, amikor egy utastársa poggyászában turkált. Most óvadék ellenében sem engedik szabadon.

Rendőri belépő az egyik móri gyanúsítottnál

2002.08.22.

Belépője volt a móri rablógyilkosság egyik gyanúsítottjának, Kaiser Edének a Teve utcai rendőrségi székházba - írja a Blikk. Többször is használta valaki a belépőt, amihez szakértők szerint apja révén (aki egykor rendőr volt) juthatott a feltételezett elkövető.

Könnyvvizsgálónak kell átvilágítania a Magyar Fejlesztési Bankot

2002.08.22.

Részletes belső vizsgálattal és a felelősök megnevezésével kell lefolytatnia belső vizsgálatát a Magyar Fejlesztési Banknak azzal kapcsolatban, hogy mekkora céltartalékképzésigény merülhet pótlólagosan fel a banknál - áll a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) Magyar Tőkepiacban közzétett határozatában.

Előbb lesz magyar euró, mint svéd?

2002.08.22.

A svéd külügyminiszter szerint hazájában legkorábban 2003 őszén rendeznek népszavazást az euró bevezetéséről. Anna Lindh erről az eurót már január óta használó Finnországban tett látogatása során nyilatkozott.

Az EU archiválni készül a telefonbeszélgetéseket

2002.08.22.

Egy vagy fél évig kötelesek lesznek megőrizni a szolgáltatók az elektronikus levelek, faxok, mobil- és vezetékes hívások, internetböngészés minden rögzített adatát, ha az EU a jövő hónapban elfogadja az erről szóló előterjesztést.

Hétfőtől bontják a Citadella-teraszt

2002.08.22.

Hétfőn, augusztus 26-án bontatja el a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a Citadellán engedély nélkül felépített és így működtetett teraszt. A kiküldött határozat határideje ugyanis ezen a napon jár le.

Tovább vizsgálja a rendőrség a Népszabadság dokumentumait

2002.08.22.

Szerdán az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága feljelentéskiegészítést rendelt el a Népszabadság augusztus 17-i számában megjelent, Boros Imre titkosszolgálati múltjával kapcsolatos dokumentumok miatt - adta hírül a Magyar Nemzet.

Nincs döntés a parlamenti munkarendről

2002.08.21.

Nem született végleges megállapodás a parlament ülésezési rendjéről a szerdai budapesti négypárti egyeztetésen, de nagymértékben közeledtek egymáshoz az ellenzéki és a kormánypártok álláspontjai. Rogán Antal (Fidesz) szerint a kéthetes ülésezési rend felé tettek jelentős lépést.

Perrel fenyegetik a fájlcserélő kalózokat az USA-ban

2002.08.21.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma (DOJ) a lemezkiadók és filmstúdiók védelmére kel, és várhatóan pereket akaszt a fájlcserélő szolgáltatások "kalózainak" nyakába.

Nem a feketelistára tett éttermekben csalnak

2002.08.21.

Jelentős összeggel károsítják meg a vendégeket két belvárosi étteremben, míg az amerikai nagykövetség listáján szereplő számos vendéglátó ipari egység szigorúan a jogszabályi előírások betartásával működik - állapította meg a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség.

Kitiltottak egy magyart Csehországból

2002.08.21.

Négy évre kitiltottak Csehországból egy magyar állampolgárt, akit a 2000 szeptemberi prágai globalizációellenes tüntetések kapcsán hatóság elleni erőszakkal vádolt meg a cseh államügyészség. Az ügy fellebbviteli tárgyalásán szerdán hozott ítéletet a prágai I. kerületi bíróság.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000