Hír archívum: 2002. augusztus

Más hónap

Vádemelés az eltűnt brit kislányok ügyében

2002.08.21.

A brit hatóságok vádat emeltek Ian Huntley iskolai gondnok ellen Holly Wells és Jessica Chapman, az angliai Sohamban eltűnt két tízéves diáklány meggyilkolása miatt. Az ügyészség egyben elrendelte a cambridgeshire-i rendőrség által múlt szombaton őrizetbe vett férfi elkülönítését egy pszichiátriai intézetben, mivel fennáll a gyanú, hogy mentális rendellenességben szenved.

Lakástakarékok új szabályozás előtt

2002.08.21.

A lakásfinanszírozási rendszer változásának szele elsőként a lakás-takarékpénztárakat éri majd el. A Magyar Hírlap információi szerint a szektor szakértői már elkészítették azokat a szakmai anyagokat, amelyek alapján a Pénzügyminisztérium (PM) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elindíthatja a lakás-takarékpénztárakról szóló törvény módosítását, illetve ezt megelőzően módosulhat több rendelet, ami ugyancsak kedvez majd a pénztáraknak.

Öt büntetőpont a gyorshajtóknak

2002.08.21.

A rendőrség elkészítette javaslatait a közlekedési előéleti pontrendszer szigorítására. Mint ahogy várható volt, a legfontosabbnak az eddig egységesen egy ponttal büntetett szabálysértések differenciálását tartják a szakemberek. A jelenlegi törvény három pontban maximálja a szabálysértésekért adható "büntetések" számát, ám a rendőrök szorgalmaznák a törvény módosítását és a felső határ öt pontra növelését.

Kiss Péter: a Munka törvénykönyvének módosítása a munkavállalók hatékonyabb érdekvédelmét szolgálja

2002.08.20.

A Munka törvénykönyve szeptember 1-jétől hatályos módosítása a korábbiaknál kedvezőbb feltételeket biztosít a szakszervezetek számára, ezzel is a dolgozók kiszolgáltatottságának csökkentését, a hatékonyabb érdekvédelmet szolgálva - mondta Kiss Péter foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter az MTI-nek.

Adókedvezmény az árvízkárosultaknak adott adományok után

2002.08.20.

Adókedvezményt vehet igénybe az a magánszemély, aki az árvízkárosultaknak nyújtott pénzbeli adományát közhasznú vagy kiemelkedően közhasznú szervezeten keresztül teszi - közölte az adóhivatal az MTI-vel.

EU-bővítés: történelmi döntések az idén?

2002.08.20.

Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök hétfőn kijelentette: még az év vége előtt történelmi döntések várhatók az Európai Unió és a NATO bővítéssel kapcsolatban.

A halálbüntetés visszaállítását követelik a britek

2002.08.20.

A közvélemény jelentős része szerint a brit törvények túl enyhék a gyermekeket molesztálókkal szemben

A Web nagyágyúit is perelik a lemezkiadók

2002.08.19.

A vezető lemezkiadók pénteken több nagy internet-, illetve hálózati szolgáltató ellen is pert indítottak, mivel lehetővé tették egy kalózmásolatok terjesztésével foglalkozó kínai weboldal elérését.

Csalódott vásárlók perelik az Intelt

2002.08.19.

Számítógép-tulajdonosok egy csoportja pert indított az Intel, a Gateway és a Hewlett-Packard ellen. A panaszosok azt állítják, hogy e cégek tudatosan félrevezették őket, és elhitették velük, hogy az Intel Pentium 4 gyorsabb processzor, mint a Pentium III vagy az AMD Athlon.

Az állam viseli a költséget, ha mulaszt a bíróság

2002.08.19.

A munka jobb megszervezését hozhatja a bíróságokon az a rendelet, amely augusztus 8-án lépett hatályba, de paragrafusait az ítélkezési szünet után, szeptembertől alkalmazzák a gyakorlatban.

Zimbabwe: bírósági idézés fehér farmereknek

2002.08.16.

A zimbabwei rendőrség csütörtökön hat fehér farmert idézett bíróság elé, mert a gazdák augusztus 8-ig nem tettek eleget az új földreform rendelkezéseinek, miszerint földjeiket át kell adniuk fekete gazdálkodóknak.

Felfüggesztették a Simon László elleni nyomozást

2002.08.16.

A rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága felfüggesztette a nyomozást a több tízmilliós hűtlen kezeléssel gyanúsított Simon László ellen. A nemzetközi körözés alatt álló üzletember Izraelben telepedett le, ám a legfrissebb hírek szerint új hazája kész kiadni saját állampolgárát.

Tömeges per az al-Kaida feltételezett bankárai ellen

2002.08.16.

Polgári pert kezdeményezett a tavaly szeptember 11-én az Egyesült Államokban elkövetett merényletek áldozatainak több mint 600 hozzátartozója a szudáni állam, a szaúdi királyi család három tagja, hét nagy nemzetközi bank, nyolc muzulmán jótékonysági szervezet és további néhány pénzember ellen, azzal vádolva az említetteket, hogy részt vettek az al-Kaida terrorszervezet titkos pénzelésében.

Napirenden az állami gazdaságok privatizációja

2002.08.16.

"Ez a privatizáció a Fidesz-féle lenyúlások sorozatának egyik gyöngyszeme" - hangoztatta Szanyi Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára a 12 állami gazdaság korábbi privatizációjáról tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Rendőri vezetők a nyilvánosházak mellett

2002.08.16.

A Belügyminisztérium koncepciójára válaszul a megkérdezett szervezetek többsége kinyilvánította, hogy támogatná a nyilvánosházak létrehozását Magyarországon. Ennek érdekében helyeselnék a New York-i egyezmény felmondását, amely tiltja ilyen intézmények működtetését - írta a Magyar Hírlap.

Lepedőszámláló szexadóellenőrök

2002.08.16.

A Fülöp-szigeteken egy élelmes adóhivatali vezető a jövőben meg akarja számoltatni a szexklubok és hasonló intézmények szennyes lepedőit, hogy ennek segítségével leplezze le az adócsalókat.

Erdőt loptak az ügyes tolvajok

2002.08.16.

Szolnok megyében elloptak egy egész erdőt.

A PSZÁF engedélyezte a Bank of China Hungaria Rt. megalapítását

2002.08.16.

Engedélyezte a Bank of China (Hungária) Rt. megalapítását a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - közölte a felügyelet a Magyar Tőkepiacban.

Sikertelen próbálkozás Schlecht-ügyben

2002.08.16.

Újabb kísérletett tett Magyar Bálint SZDSZ-es politikus annak érdekében, hogy új nyomozás induljon a Fidesz közeli fantomcégek ügyében. A képviselő irásbeli kérdést tett fel Schlecht Csabával kapcsolatban a legfőbb ügyésznek.

Elkészült az eva törvénytervezete

2002.08.16.

Elkészült az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) törvénytervezete, amelyet még az elkövetkező napokban egyeztetnek szakmai körökben - mondta Burány Sándor, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A legjobb minőségű hamis eurókat Kelet-Európában gyártják

2002.08.15.

A hét elején az olasz rendőrség 177 darab hamis 50 eurós bankjegyet foglalt le. A hatóságok gyanúja szerint az igen jő minőségű hamisítványokat Közép-Kelet-Európában gyártották.

Autós üldözés és embercsempészet Debrecenben

2002.08.15.

Embercsempészeket és ázsiai menekülteket fogtak el szerda éjjel Debrecenben. A határőrök már hazafelé tartottak, amikor az úton feltűnt nekik egy gyanúsnak tűnő szembejövő autó és a szorosan mögötte haladó kisbusz, melyről az autós üldözés után kiderült: 26 menekültet szállít.

Texasban kivégeztek egy mexikóit

2002.08.15.

A kivégzés miatt Vicente Fox elnök elhalasztotta augusztus végére tervezett texasi üzleti útját és nem hivatalos találkozását amerikai kollégájával. A 33 éves férfi 1988-ban meggyilkolt egy dallasi titkosrendőrt. Halálos ítéletét annak ellenére végrehajtották, hogy 12 latin-amerikai és két európai ország kegyelmet kért számára.

Krasznai Józsefet százezer forintra büntették

2002.08.15.

Százezer forint pénzbüntetésre ítélte jogerősen a Székesfehérvári Városi Bíróság szerdán Krasznai Józsefet, aki augusztus 1-jén a Fehérvár Televízió élő adásában megütötte a székesfehérvári cigány kisebbségi önkormányzat elnökét.

Elkészült a büntető törvénykönyv módosításának tervezete

2002.08.15.

Elkészült az Igazságügyi Minisztériumban a büntető törvénykönyv módosításának szövege, amely érinti többek között a terrorcselekmények, a "gyűlöletbeszéd" és a kábítószerrel visszaélés szabályozását; további egyeztetések után várhatóan szeptemberben kerül a kormány elé a tervezet.

Saját lakásuk a börtönük is

2002.08.14.

Előzetes letartóztatás helyett egyre gyakoribb a házi őrizet. Az érintetteknek ez jelentős kedvezmény, mindaddig amíg meg nem kapják a az őrzésről szóló, akár többmilliós számlát. Õket ugyanis senki nem tájékoztatja előre arról, hogy a háziőrízet az ő számlájukat terheli - értesült a Népszava.

Tömeges kilakoltatás Budán

2002.08.14.

Mindenféle bírói vagy jegyzői végzés nélkül tette a földdel egyenlővé tizenöt jogcím nélkülivé vált család otthonát a fővárosi II. kerület önkormányzata Budaligeten.

Rajtra kész a magyar bírósági informatika eddigi legnagyobb programja

2002.08.14.

Az Európai Bizottság Magyarországi Delegációjának képviselői és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának (OITH) vezetése a mai napon ünnepélyes keretek között Székesfehérváron átvette az Albacomp Rt. közreműködésével kiépített bírósági informatikai tesztrendszert.

Traffipax a kukában: a rendőrök cáfolnak

2002.08.14.

A magyar rendőrök cáfolják, hogy kukába rejtett sebességmérővel dolgoznának. Az interneten napok óta láthatók olyan felvételek, amelyek szeméttárolóba szerelt traffipax készüléket mutatnak be.

Nyolcszázezren költségkímélő foglalkoztatásban

2002.08.14.

Hova tűnhetett több mint egymillió munkavállaló? - erre a kérdésre keresik a választ munkaerőpiaci szakemberek. Ennyi ugyanis a különbség az alkalmazottak és a foglalkoztatottak statisztikai létszáma között. Valójában persze senki nem tűnt el, többségük alighanem az úgynevezett költségkímélő foglalkoztatás kategóriába került át.

Õrizetben 11 rendőr vesztegetés miatt

2002.08.14.

Kedd délután az ügyészségi nyomozók őrizetbe vettek 11 Komárom-Esztergom megyei rendőrt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az M1-es autópályán pénzért elengedtek szabálysértést elkövető autósokat.

Terepjárókkal törtek át az ukrán határon

2002.08.14.

Terepjárókkal törtek át a határon ismeretlenek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Beregdaróc közelében.

Rendőrségi jutalmat kapott egy bátor civil

2002.08.14.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Gergenyi Péter rendőr dandártábornok, egy karórát ajándékozott Zombori Dénes - 24 éves - kecskeméti lakosnak, aki augusztus 08-án éjjel C. Melinda segítségére sietett azt követően, hogy a lánytól egy fiatalkorú, 16 éves román állampolgár elvette értékeit.

Malajziában fel kívánják számolni a kalózipart

2002.08.13.

Malajziában a napokban bejelentették, hogy az ország vezetése minden eddiginél nagyobb büntetések - így például az ország bizonyos területeiről való kitiltás, száműzetés - kilátásba helyezésével próbálja meg visszaszorítani az illegális módon lemásolt zenei felvételekkel és videoanyagokkal foglalkozó számítógépes kalózokat.

Megcsapolták az olajvezetéket

2002.08.13.

Tizenháromezer liter benzint és kétezer liter gázolajat loptak el a MOL Rt. egyik olajvezetékéből a Tolna megyei Iregszemcse közelében.

Véget értek a jogi csatározások az optikai lemez körül

2002.08.13.

Elhárultak az akadályok a következő generációs optikai lemezek író és olvasó készülékeinek fejlesztése útjából, miután megegyezés jött létre a japán Nichia Corp. és a Toyoda Gosai Co. Ltd. között. A két cég közös közleményben jelentette be, hogy elismerik egymás szabadalmait, és véget vetnek a Japánban és azon kívül folytatott pereskedéseiknek.

Pénzbüntetés választási csalásért

2002.08.13.

Jogerősen elmarasztalta és pénzbüntetésre ítélte a Nyírbátori Városi Bíróság azt a férfit, aki ötvenezer forintot ajánlott fel egy családnak, ha a Fideszre szavaznak. További két, szabolcsi választási csalási ügyben emelt vádat az ügyészség.

Profi pénzhamisító bukott le Békéscsabán

2002.08.13.

A rendőrség jelenlegi adatai szerint 6-7 megyében terjeszthették azokat a hamis 10 és 20 ezer forintosokat, amelyek gyártóját a múlt héten fogták el Békéscsabán - hangzott el a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) keddi sajtótájékoztatóján, a fővárosban.

A Fővárosi Választási Iroda közleménye az önkormányzati választásokról

2002.08.13.

A főváros választópolgárai augusztus 15. és 23. között kapják kézhez a választói névjegyzékbe történő felvételükről szóló értesítést és az ajánlószelvényeket - tájékoztatta a Fővárosi Választási Iroda az MTI-t kedden közleményben.

Elfogták a siófoki fegyveres rablás gyanúsítottját

2002.08.13.

Az augusztus 8-án Siófokon történt fegyveres rablás gyanúsítottját, aki csaknem 700 ezer forintot vitt el egy pénzváltóból; a 23 éves balatonfőkajári férfit a Siófoki Városi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte - tudatta kedden az MTI-vel a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Közbeszerzési bírság a Sportfolió Kht.-nak

2002.08.13.

Jogsértést állapított meg a közbeszerzési döntőbizottság a Sportfolió Kht. közbeszerzési eljárása kapcsán. A kht.-t egymillió, a döntésért felelős ügyvezető igazgatót százezer forint bírság megfizetésére kötelezte a testület.

Az európai vállalatoknak nem tetszik az amerikai szigor

2002.08.13.

Felháborodással fogadta a New York-i tőzsdéken is jegyzett európai társaságok nagy része a vállalati visszaélések megakadályozására hivatott új egyesült államokbeli jogszabályt. A brüsszeli bizottság elfogadhatatlannak tartja az USA törvényeinek területen kívüli alkalmazását.

Új jogszabály a kötelező HIV-szűrésről?

2002.08.13.

Az egészségügyi tárca megkezdte annak az új jogszabálynak az előkészítését, amely a kötelező AIDS-szűrésről szól majd - írja a Magyar Hírlap. Az a kérdés, hogyan lehet az egészségvédelem elvét érvényesíteni úgy, hogy közben legkevésbé sérüljön a személyes szabadság.

Õszre elkészül az üvegzsebtörvény

2002.08.13.

A kormány október közepére beterjeszti a parlamentnek az állami üvegzsebprogramról szóló törvényjavaslatát, ám még előtte a költségvetési intézmények és az állampolgárok javaslatait is várja a törvényhez - jelentette be László Csaba pénzügyminiszter a Millenáris Parkban tartott sajtótájékoztatóján.

Törvényt sért a UPC a chello előfizetői szerződéssel

2002.08.13.

Több UPC chello előfizető kapta kézhez a közelmúltban a cég új előfizetői szerződését: elsősorban akik korábban Broadband előfizetők voltak, de most már csak a chello szolgáltatását vehetik igénybe (ez Nyíregyháza, Debrecen, Nagykanizsa és Szolnok UPC-s internetelőfizetőit érinti), illetve néhány fővárosi ügyfélhez is postázták az új szerződést.

Szomáliában elraboltak egy brit tartályhajót

2002.08.12.

A brit haditengerészet helikopterrel kutatott hétfőn Szomália északkeleti partvidékén egy brit tartályhajó után, amelyet állítólag kalózok kerítettek hatalmukba, és egymillió dolláros váltságdíjat követelnek. A tankernek egyelőre semmi nyoma.

Megszökött egy rab Állampusztáról

2002.08.12.

Megszökött egy rab hétfőn délelőtt az állampusztai büntetés-végrehajtási intézetből - tájékoztatta az MTI-t a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Microsoft-gesztus, kérdőjelekkel

2002.08.12.

Újabb lépés történt a Microsoft és az amerikai igazságügyminisztérium, illetve a szoftveróriást monopolgyakorlattal vádoló USA-tagállamok jogvitájában. Bill Gates cége - az eljárás keretében megfogalmazott megállapodás szellemében - vállalta 385 alkalmazásprogramozói felület (API) és kommunikációs protokoll nyilvánosságra hozatalát.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000