Hír archívum: 2002. augusztus

Más hónap

Nagy fogás Koszovóban

2002.08.12.

Koszovóban az Ensz rendőrök letartóztattak egy volt albán milíciavezért, akit foglyok kínzásával és megölésével gyanúsítanak. Rustem Mustafa, az UCK, vagyis az egykori koszovói felszabadítási hadsereg legnagyobb rangú gerillája, akit eddig letartóztattak.

Levelező tagozat - szócsata a PSZÁF és az MFB között

2002.08.12.

Kisebb csata bontakozott ki levelezés útján a PSZÁF és az MFB között, miután Zdeborsky György, a fejlesztési bank nemrég kinevezett elnöke egy napilapnak adott interjúban bírálta a felügyelet munkáját.

HDb - jogsértést követett el a Hungarotel

2002.08.12.

Jogsértést követett el a Hungarotel Rt. akkor, amikor a internetes telefondíj-megosztás alkalmazását a hálózati szerződés megkötésének feltételéhez kötötte és ezért január 1-től nem adott át díjhányadot a Prakticomp Internet Szolgáltató Kft-nek - közölte a Hírközlési Döntőbizottság (HDb).

150 év óta az első gyilkosság Norfolk szigetén

2002.08.12.

Tömeges ujjlenyomatvételbe kezdett az ausztrál rendőrség hétfőn Norfolk szigetén, hogy elfogják azt a gyilkost, aki 150 év óta először követett el ilyen súlyos bűntényt a Bounty lázadói leszármazottainak közösségében.

Törvényt sértett az ISM vállalkozása

2002.08.12.

Megsértette a közbeszerzési törvényt az Ifjúsági és Sportminisztérium tulajdonában álló vagyonkezelő - írja a Népszava. A sportlétesítményeket kezelő Sportfólió Kht. a Közbeszerzési Döntőbizottság szerint ugyanis indokolatlanul írt ki hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást 12 ingatlan üzemeltetésére. A kht. sürgősségre hivatkozott, a határozat szerint azonban öt hónapjuk lett volna a pályázat kiírására.

Korrupció miatt feljelentik a Hírközlési Főfelügyelet

2002.08.12.

A Hírközlési Főfelügyelethez (HíF) köthető ismeretlen tettes ellen tesz a napokban feljelentést korrupció gyanúja miatt a Pannon Rádió működésének engedélyezésével kapcsolatban az adót működtető cég kisebbségi tulajdonosa, a Bocskai István Szabadegyetemért Alapítvány - jelentette be hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Győri Béla kurátor.

USA: börtön mp3 letöltésért?

2002.08.12.

Mindkét párt részéről összesen 19 törvényhozó arra kérte John Ashcroft főállamügyészt, hogy vizsgálja meg a jogvédett dalokat letöltő felhasználók jogi helyzetét, ezzel gyakorlatilag kilátásba helyezve a börtönbüntetést.

Adóvisszaélés: az áfa vezeti a rangsort

2002.08.12.

Az első félévben feltárt 52,7 milliárd forint adóhiány 72 százalékát az áfa-visszaélések adták. A kis cégek számláit gyakran ellopják, sok veszteséges cég valójában nyereséges, az ingatlanberuházók és -forgalmazók számlái nem mindig tükrözik a valós gazdasági eseményt - értesült a Magyar Hírlap.

Új pályázat főtisztviselőknek

2002.08.12.

A kancelláriaminiszter új pályázatot ír ki a betöltetlen főtisztviselői helyekre - írja a Népszabadság. A főtisztviselői karból a kormányváltás óta 31-en távoztak.

Változik a Munka törvénykönyve - kinek kedvezőbb?

2002.08.11.

A munkaadók, munkavállalók erőpozíciójának kiegyensúlyozása irányába hat a Munka törvénykönyve szeptember 1-jétől hatályos több módosítása.

Adóamnesztiára készülnek Németországban

2002.08.11.

Az adó elengedéséért befektetéseket várnak el, amelyek enyhítenék a munkanélküliséget

Várhatóan jövő héten lesznek a titkos megbeszélések

2002.08.11.

Mécs Imre, a rendszerváltás utáni kormánytagok állambiztonsági múltját vizsgáló bizottság elnöke már a jövő héten találkozna négy volt érintett miniszterrel. Mécs az RTL Klub híradójának azt mondta, hogy az érintett politikusok kezdeményezték a megbeszélést vele.

Ismét pedofil hálózatra csaptak le a neten

2002.08.10.

A 2 és 14 év közötti gyermekekről gyakran a szülők tettek fel obszcén fényképeket a világhálóra

Választási értesítőkért ajánlottak fel pénzt egy postásnak

2002.08.10.

Egy nő csütörtökön a Dob utcában azzal állította meg az arra járó postást, hogy ezer forintot fizet olyan választási értesítőkért, amelyeknek címzettje elköltözött, meghalt, vagy ismeretlen.

A Fővárosi Bíróság elé kerül ifj. Hegedűs Lóránt ügye

2002.08.10.

A Fővárosi Bírósághoz kerül ifj. Hegedűs Lóránt ügye: a MIÉP alelnöke ellen az Ébresztő című pártlapban közölt írása kapcsán közösség elleni izgatás miatt emeltek vádat.

ICANN: a könyvelési csalások árnyékában

2002.08.10.

A csúcsdomainekért felelős állami testület a nyilvánosságon kívül igazgatótanácsa egyik tagja elől igyekezett eltitkolni működését. Beperelték. Vesztett.

Az OECD közzétette kiberbiztonsági irányelveit

2002.08.09.

Az USA 2001 októberi felhívására válaszul - amely az informatikai rendszerek és hálózatok biztonságát rögzítő alapelvelvek korszerűsítését szorgalmazta - a 30 tagállamot átfogó kormányközi szervezet szerdán közzétette legújabb irányelveit. Az irányelveket már július végén ajánlásként elfogadta az OECD Tanácsa, s ezzel 10 év után először megszületett a kiberbiztonsági irányelvek frissítése.

Magda Marinko tanú lehet a Milosevics-perben

2002.08.09.

A jugoszláv sorozatgyilkos kiadatását kezdeményezi szabadkai ügyvédje. Marinko Magdát 14 személy meggyilkolásával vádoltnak, Magyarországon életfogytiglani börtönbüntetésre, Jugoszláviában halálra ítélték. A Beta jugoszláv hírügynökség közölte, a hágai bíróság Magda meghallgatását tervezi a Milosevics-perben.

A harmadik móri bankrablót is ismeri a rendőrség

2002.08.09.

Megbízható forrásokra hivatkozva a Magyar Hírlap azt írja, hogy a rendőrök már azt is tudják, ki volt a harmadik segítője annak a két férfinek, aki az első számú gyanúsított a 8 halálos áldozatot követelő móri bankrablás ügyében. A rendőrök szerint csak idő kérdése, hogy elfogják-e harmadik gyanúsítottjukat.

Nem riasztó a személyazonosság-lopás

2002.08.09.

Bár a személyazonosság-lopás az egyik leggyorsabban növekedő bűncselekmény az USA-ban, a kutatók semmi jelét nem találták, hogy ennek hatása volna az elektronikus kereskedelem terjedésére.

Egymilliós PSZÁF-bírság manipulatív szerződéskötésért

2002.08.09.

Manipulatív célzatú szerződéskötés megtagadására vonatkozó kötelezettség megszegése miatt az Eastbrokers Befektetési Rt.-t egymillió forint bírság megfizetésére kötelezte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

Hétmilliárd dollárt könyveltek félre a WorldComnál

2002.08.09.

Újabb 3,3 milliárd dollárnyi könyvelési "rendellenességre" bukkantak a világ internetes forgalmának felét bonyolító WorldCom távközlési és adatforgalmi szolgáltatónál, amely az amerikai gazdaságtörténet eddigi legnagyobb csődjét jelentette be júliusban a korábban felfedezett 3,85 milliárd dollárnyi helytelen elszámolás miatt.

Vádemelés a magzatelhajtó orvos ellen

2002.08.09.

Súlyos testi sértést okozó magzatelhajtás és foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntette miatt vádat emelt a Szegedi Városi Ügyészség Z. Sámuel szegedi nőgyógyász ellen. Az ügy körülményeinek ismeretében az sem zárható ki, hogy az orvos kísérleti alanynak használta pácienseit, azok tudta nélkül.

Jogilag támadhatatlan az etnobiznisz

2002.08.08.

Vannak olyan települések, ahol annak ellenére kezdeményezték a kisebbségi önkormányzati választások megtartását, hogy a népszámláláskor senki nem vallotta magát az adott nemzetiséghez tartozónak. Egyes pártok képviselői a kisebbségi képviselőknek járó alacsonyabb választási küszöböt felhasználva akarnak bejutni a települési önkormányzatba.

Az EU aggódik a román-amerikai megállapodás miatt

2002.08.08.

Az Európai Unió (EU) csütörtökön aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Románia az Egyesült Államokkal kötött kétoldalú egyezményben vállalta: nem szolgáltat ki amerikai állampolgárokat a háborús bűnök ügyében ítélkező Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC).

Citadella-terasz: bontás helyett virágzó üzlet

2002.08.08.

A döntés megszületett: a hatóság bontja le a kávézót, miután az engedély nélkül épített ingatlan még mindig működik, holott a határidő lejárt.

Bíróság elé kerül a Matáv összekapcsolási referenciaajánlata

2002.08.08.

A Fővárosi Bírósághoz fordult az eTel Magyarország és a PanTel közös keresettel, amely megtámadja a Hírközlési Döntőbizottságnak (HDB) a Matáv összekapcsolási referenciaajánlatát (MARIO) elfogadó határozatát.

Pénzért vett szavazatokat a Fidesz-MDF Baktalórántházán?

2002.08.08.

A választás rendjének megsértése alapos gyanúja miatt nyomozást rendelt el a rendőrség a nyírségi 5-ös számú országgyűlési választókerület székhelytelepülésén, Baktalórántházán. A nyomozás elrendelése a helyi NyíltTÉR című közéleti hetilap legutóbbi számában megjelent cikk alapján rendelték el.

Rekordhosszú per miatt marasztalták el az államot

2002.08.08.

Elmarasztalta a magyar államot az Emberi Jogok Európai Bírósága egy indokolatlanul hosszú ideig tartó bírósági eljárás miatt.

A Sony új szerzőijog-védő technológiája

2002.08.08.

A japán óriás bemutatott egy új DRM technológiát, amellyel a legkülönfélébb eszköztípusokon biztosítható a tartalomvédelem, aminek formáját a tartalom forgalmazója tudja meghatározni. A Sony reményei szerint az OpenMG X használata lökést ad a digitális tartalmak forgalmazása növekedésének.

Szabadlábon a bajai ügyvéd

2002.08.08.

Szerda reggel szabadlábra helyezték azt a bajai ügyvédet, akit befolyással üzérkedés gyanújával hétfőn vettek őrizetbe 72 órára Kecskeméten.

Az FTC elítélte a Philips és az Okie visszatérítési politikáját

2002.08.08.

Az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) döntött a Philips észak-amerikai leányvállalata és az azóta megszűnt OKie elnökének ügyében, és elmarasztalta a két cég tisztességtelen és megtévesztő visszatérítési (rabat) programját, amellyel periféria termékeit népszerűsítette.

A hírközlési piac liberalizációja - HíF-tájékoztató

2002.08.08.

Bár a tavalyi év végén hatályba lépett a távközlési piac liberalizációját szolgáló jogszabálycsomag és ezáltal jogilag szabad verseny alakult ki, a fogyasztók az elmúlt fél évben mégsem érzékelték a versenytől várt árcsökkenést és a szolgáltatás minőségének javulását - jelentette ki Frischmann Gábor, a Hírközlési Felügyelet elnöke szerdán szegedi tájékoztatóján.

Mégsem lesz függetlenségi népszavazás Tajvanon

2002.08.08.

Tajvan csütörtökön jelezte, hogy csak akkor fog népszavazást rendezni függetlenségéről, "ha Kína erre rákényszeríti".

Fegyveres rablással is gyanúsítják a móri vérengzés feltételezett elkövetőit

2002.08.08.

A rendőrség nemcsak a móri vérengzéssel, hanem egy tavaly szeptemberben, Budaörsön elkövetett fegyveres rablással is meggyanúsította K. Edét és H. Lászlót.

Sohasem bukik le a hazafias CD-ROM-kalóz

2002.08.08.

"Megkönnyítem honfitársaim hozzáférését az amerikai szellemi tulajdonhoz" - így értékeli küldetését a napszemüveg mögé rejtőző és ravaszul mosolygó Andrej, a moszkvai nagybani CD-kalóz, aki öt éve végzi hazafiasnak tekintett tevékenységét. Andrej nem tudják elítélni, mivel a megfelelő helyen a megfelelő "patrónussal" rendelkezik.

Megvesztegetett rendőrök és börtönőrök

2002.08.08.

A Legfőbb Ügyészség nemrégiben készült jelentése szerint miközben az ország egyes rendőrségi fogdáiban órákon át a mellékhelyiségbe sem engedik ki a foglyokat, másutt a fogdaőrök helyenként pizzát, dobozos sört szolgálnak fel az őrizetükre bízottaknak.

Nem asztma okozta az elítélt halálát

2002.08.08.

Hirtelen fellépő betegség toxikus szövődménye miatt halt meg egy 27 éves elítélt vasárnap hajnalban a sopronkőhidai börtönben. A betegséget a büntetés-végrehajtási intézet vezetője nem nevezte meg a belső adatvédelmi szabályokra hivatkozva.

Gyilkosságért kivégzés járt Texasban

2002.08.08.

Az amerikai Texas államban méreginjekcióval kivégeztek szerdán egy 59 éves férfit, akit egy 1996-ban elkövetett gyilkosságért ítéltek halálra.

Rendőri internetcenzúra Vietnamban

2002.08.07.

A kommunista vezetésű Vietnam központi kormánya utasította a helyi rendőrhatóságokat és a kultúrpolitika helyi irányítóit: szigorúan ellenőrizzék az állampolgárok internethasználatát, nehogy "káros információ" jusson el a lakossághoz a világhálón keresztül.

Negyvenkét gyanúsított a Szigetről

2002.08.07.

Összesen 42 személy ellen indítottak eljárást bűncselekmény alapos gyanúja miatt a Sziget Fesztivál 2002 egy hete alatt.

GVH: nem sértett versenyjogot a Diákhitel Központ Rt.

2002.08.07.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanács szerdai határozatával megszüntette az eljárást a Diákhitel Központ (DHK) Rt. ellen, mivel arra a következtetésre jutott, hogy a társaság nem tanúsított versenytörvénybe ütköző piaci magatartást - tájékoztatta Polgárdy Géza, a GVH sajtófőnöke az MTI-t.

Csökkent a bűnözés a Balatonon

2002.08.07.

A balatoni régióban az idei szezonban a bűncselekmények száma eddig két százalékkal csökkent a múlt év hasonló időszakához képest - közölte a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság Balatonalmádiban tartott szerdai ülését követő sajtótájékoztatón, Horváth Endre ezredes.

Bizalmas adatok áradata

2002.08.07.

Albert Curvers hollandiai lakos számára kalandosan alakult egy egyszerűnek tűnő internet-előfizetés felmondása.

Oroszországban beteges a korrupció

2002.08.07.

A politikai pártokat, a közlekedési rendőröket, és a törvényhozás alsóháza: az állami duma tagjait tartják a legkorruptabbaknak Oroszországban - derül ki egy szerdán nyilvánosságra hozott felmérésből. A Világbank megrendelésére az orosz kormány számára készült elemzés az első mély analízis az Oroszország történelmi betegségének számító jelenségről.

Tony Blair felesége perli a brit kormányt

2002.08.07.

Perelhetik a brit kormányt az egykori nepáli brit gurkák, erről döntött kedden egy londoni bíróság. Az állítólag diszkriminált katonák jogi képviselője Tony Blair brit miniszterelnök felesége, Cherie Booth lesz.

Vizsgálat egy elítélt halála miatt

2002.08.07.

Hírzárlatot rendelt el tegnap a büntetés-végrehajtási intézet országos parancsnoksága a sopronkőhidai börtönben elhunyt asztmás betegségben szenvedő Zámó Zsolt ügyében. Államigazgatási eljárás keretében vizsgálják, szakszerűen járt-e el az ápolónő, amikor kalciuminjekciót adott a fuldoklónak.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000