Hír archívum: 2002. augusztus

Más hónap

Vádat emeltek a Goner vírus készítői ellen

2002.08.07.

Vád alá helyezték a tavaly decemberben, egy héttel a Goner világhódító útjának indulása után elfogott vírusírókat. A NASA rendszerét is megfertőző féreg kiskorú készítőit a szigorú izraeli törvények alapján akár öt évre is elítélhetik.

A brit kormány vízumkényszert fontolgat a csehek ellen

2002.08.07.

Vízumkényszer bevezetésével fenyegette meg a cseheket a brit kormány, ha nem csökken a szigetországba kivándorló csehországi romák száma - állítja szerdai számában a prágai kormányhoz közel álló Právo című baloldali-liberális napilap a brit külügyminisztérium magas rangú, magát megnevezni nem kívánó tisztviselőjére hivatkozva.

Németországban betiltják a CD-k másolásvédelmének feltörését

2002.08.07.

A CD-lemezeken alkalmazott másolásvédelmi eljárások megkerülését törvényileg tiljták meg Németországban. A lemezkiadók szövetsége, a Phono hétfőn jelentette be, hogy elérték a szerzői jogi törvények ilyen irányú módosítását.

A japán személyiszám-rendszer aggodalmat kelt az adatvédők körében

2002.08.07.

A japán önkormányzatok túlnyomó része hétfőn elkezdte területén lakó állampolgárok alapadataival feltölteni azt az új központi adatbázist, amely a jövőben kiépítendő lakossági nyilvántartó hálózat része lesz. Az új rendszerben minden japán lakos 11 számjegyű személyi számot kap, amelyet a jövőben minden olyan esetben használnia kell, amikor dolga akad az állami vagy önkormányzati hatóságokkal.

Törvénysértő szerződések a sportminisztériumban

2002.08.07.

Több beruházás esetében költségvetési forrás nélkül vállalt kötelezettséget az Ifjúsági és Sportminisztérium előző vezetése. A tárca vezetői ezzel megsértették a jogszabályokat - írja a Népszabadság a tárcánál folytatott vizsgálat eredményéről.

Megalapozott a Xerox elleni rasszizmusvád

2002.08.07.

Az illetékes szövetségi hatóság vizsgálata szerint igaza volt azoknak a fekete Xerox-alkalmazottaknak, akik márciusban az "ellenséges munkahelyi környezet" miatt panaszt nyújtottak be a cég ellen.

Állambiztonsági múltat vizsgáló bizottság: az adatvédelmi biztos ajánlása

2002.08.07.

Az adatvédelmi biztos azt kéri a parlament vizsgálóbizottságaitól, hogy tevékenységük során az alkotmány egészét tekintsék mércének, úgy, hogy az alaptörvényben biztosított alapvető jogok ne szenvedjenek sérelmet a testületek működésének alapjául szolgáló alkotmányos szabályok érvényesülése folytán.

Utódját perli a Millenáris Kht. volt vezetője

2002.08.06.

A korábbi vezetőséget érintő valótlan állításai miatt pert indít Mizsei Zsuzsanna, a Milenáris Kht. vezetője ellen Berczek Mária, a társaság korábbi vezetője. A cégnél jelentős visszaéléseket talált a gazdálkodást vizsgáló Perfekt Audit. A könyvvizsgáló céget - melynek korábbi tulajdonosa Medgyessy Péter tanácsadója volt - Mizsei közbeszerzési pályázat nélkül bízta meg.

Csaknem másfél ezer csalás

2002.08.06.

1325 rendbeli csalás bűntette és számviteli fegyelem megsértése vétsége miatt vádat emeltek egy tiszaszőlősi kft ügyvezetője ellen.

Ügyészséghez fordult az MTV felügyelőbizottsága

2002.08.06.

Főügyészségi vizsgálatot kért az MTV Rt. felügyelőbizottsága Ragáts Imre ügyvezető alelnök jogkörének kiterjesztése miatt. A testület szerint Ragáts Imre megbízatása hamarosan lejár, ennek ellenére olyan gazdasági lépéseket tesz, ami nem előnyös az MTV Rt. számára.

Vége a Fidesz közeli fantomcégek ügyének

2002.08.06.

Elutasította Magyar Bálint panaszát a Legfőbb Ügyészség az úgynevezett Fidesz közeli fantomcégekhez kapcsolódó ügyben. A miniszter egy HVG-cikk alapján tett feljelentést, azonban a Fővárosi Főügyészség a nyomozást megtagadta.

A hackerek igazságkereső, szabadságszerető problémamegoldók

2002.08.06.

A hackerlét nem azonos a vírusgyártással, a számítógépes rendszerekbe való betöréssel, de még a szivárványszínűre festett hajjal sem, hanem inkább a folytonos igazságkereséssel, a kritikus gondolkodással és a tudásvággyal, állította Richard Thieme a DefCon konferencián megtartott előadásában.

Az FBI megfigyelné a külföldi high-tech dolgozókat

2002.08.06.

Ohio republikánus szenátora, Mike DeWine törvénytervezetet nyújtott be, hogy a jövőben a rendőrség és az FBI szélesebb jogokkal bírjon, ha magas beosztású külföldi IT-alkalmazottak megfigyeléséről van szó.

Vastagh Pál az alkotmánymódosításról

2002.08.06.

Már augusztus végén megkezdődhetnek az egyeztetések a frakciók között az európai uniós csatlakozáshoz elengedhetetlen alkotmánymódosításról - közölte Vastagh Pál, az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának szocialista elnöke keddi, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Rejtélyes halál a sopronkőhidai börtönben

2002.08.06.

Rejtélyes körülmények között meghalt egy elítélt a sopronkőhidai börtönben. Az asztmás Zámbó Zsolt (27) - aki egy másfélszer háromméteres cellába volt bezárva harmadmagával - vasárnap hajnalban lett rosszul.

Az alkotmány megváltoztatásáért tüntetnek Jakartában

2002.08.06.

A rendőrség vízágyúk segítségével oszlatta fel kedden az indonéziai parlament előtt tüntető több ezres tömeget, amely alapvető alkotányos reformokat követelt.

Jövőre változik a tb-rendszer

2002.08.06.

A nyugdíjreform folytatásaként jövőre már 10 százalékos kötelező nyugdíjpénztári megtakarítást kell teljesíteni a bruttó kereset után az eddigi 8 helyett - mondta el a Világgazdaság kérdésére Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium szóvivője.

Személyazonosító rendszert vezettek be Japánban

2002.08.06.

Japánban hétfőn bevezették az új személyazonosító rendszert, annak ellenére, hogy a 11 jegyű azonosítószám komoly ellenkezésre talált.

A Microsoft kiadja a Windows forrását

2002.08.06.

A Microsoft elleni trösztellenes per felpereseinek egy részével kötött megállapodás értelmében a Microsoft közzétesz bizonyos részeket operációs rendszere forráskódjából.

Újabb bűncselekményekkel gyanúsítják a feltételezett móri bankrablókat?

2002.08.05.

Várhatóan a hét második felében Salgó László országos rendőrfőkapitány sajtótájékoztatót tart a móri bankrablással kapcsolatos nyomozás fejleményeiről - tudta meg az MTI az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgató-helyettesétől, hétfőn.

Üzletbezárások, milliós bírságok a Balatonnál

2002.08.05.

Huszonöt üzlet bezárásáról és mintegy 35 millió forint mulasztási bírság kiszabásáról hozott határozatot az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a hétfőn délben zárult balatoni akciója nyomán; a két és fél napos balatoni ellenőrzés költsége 4,5 millió forint.

Õrizetben egy bajai ügyvéd

2002.08.05.

Befolyással való üzérkedés miatt vett őrizetbe egy ügyvédet a Bács-Kiskun megyei ügyészségi nyomozóhivatal. A férfit azzal gyanúsítják, hogy négy kábítószerezésen ért fiatal családjától összesen 200 ezer forintot kért a jogi képviseletért.

Kovács: Azonos jogokat és kötelezettségeket

2002.08.05.

Az EU-csatlakozási tárgyalások ez év végéig történő lezárásához kiemelten fontos feltétel, hogy se az uniós agrárreform ügye, se a ciprusi kérdés, se pedig az ír népszavazás ne kerüljön új témaként napirendre. Erről Kovács László külügyminiszter beszélt hétfőn Budapesten, a külképviselet-vezetők szokásos nyári értekezletén. A háromnapos tanácskozáson 98 misszióvezető vesz részt.

Magyarigazolványok: könnyített felvétel

2002.08.05.

Több tízezer úgynevezett magyarigazolvány várja tulajdonosait a Fővárosi Közigazgatási Hivatalban. A hivatal vezetője szerint a hosszas sorbanállás riasztotta el az igénylőket, ám most, a meghatalmazással rendelkezők akár százszámra vihetik el a dokumentumokat.

Megtalálták a lépfenés gyilkost?

2002.08.02.

Másodszor kutatta át az FBI a tavalyi lépfenés támadások főgyanúsítottjának, Dr. Steven Hatfillnek a házát, a férfit azonban nem tartóztatták le.

Enyhítené a drogtörvényt, büntetné a gyűlöletbeszédet a kormány

2002.08.02.

Enyhítené a kábítószer-fogyasztók felelősségre vonását az igazságügyi minisztérium - tudta meg a Magyar Hírlap. A Büntető Törvénykönyv tervezett módosításai között szerepel emellett a gyűlöletbeszéd szankcionálása is.

Népszavazási kezdeményezések hitelesítésének elutasítása

2002.08.02.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) több népszavazási kezdeményezés hitelesítését tagadta meg jogszabályi feltételek hiánya miatt csütörtöki ülésén, Budapesten.

Hangfelvétel a móri vérengzésről

2002.08.02.

A móri rablógyilkosság egyik áldozata bekapcsolta mobiltelefonja magnóját, ami hangfelvételt készített a vérengzésről - írja a Blikk. Így a bűncselekménnyel kapcsolatba hozott, már elfogott 17 embertől vettek hangmintát. A két gyanúsított egyikét, K. Edét hamarosan meggyanúsítják egy másik fegyveres rablással.

Ausztrál és brit képviselők az elektronikus lobbizás ellen

2002.08.02.

Mindkét ország parlamenti képviselői hatástalan, ugyanakkor hálózatot rongáló politikai eszköznek tekintik, ennek megfelelően elutasítják az elektronikus kampányolást, amikor szavazói vagy tiltakozó csoportok tömegesen árasztják el e-maillel képviselőiket.

Olasz hackerhálózatok felszámolása

2002.08.02.

Két veszélyes internetkalóz-hálózatot lepleztek le és számoltak fel az olasz hatóságok. A rendkívül ügyes informatikusok, akik között négy fiatalkorú is van, két csoportban, amelyek "Reservoir Dogs" illetve "Mentor" név mögött rejtőztek, számos titkos honlapot és számítógépes rendszert törtek fel.

Már két év után is választható lehet az eva

2002.08.02.

A vállalkozói érdekképviseletek és a kormány csütörtöki egyeztetésének egyik legfontosabb eredménye, hogy a kezdő vállalkozások már két év eltelte után áttérhetnek az egyszerűsített vállalkozási adóra (eva). László Csaba pénzügyminiszter szerint a legfontosabb kérdés továbbra is az, hogy az eva vonatkozhat-e a Kft.-kre is - írja pénteki számában a Népszabadság.

Szexuális zaklatás a rendelőkben

2002.08.01.

Franciaországban egyre több, női betegeit szexuálisan kihasználó doktor kerül az igazságszolgáltatás látókörébe. A rendelőkben elkövetett nemi erőszakot korábban igyekeztek eltussolni. Ám a pedofil, illetve vérfertőzési ügyekhez hasonlatosan, a közvélemény a megdöbbentő esetek feltárását követeli - írja a Népszabadság.

Mór: az ügyvédek elé tárják a bizonyítékokat

2002.08.01.

Csütörtök délután tekinthetik meg a móri bankrablással gyanúsított K. Ede és H. László védőügyvédjei azokat a bizonyítékokat, amelyek alapján a rendőrség a tett elkövetésével gyanúsítja a két férfit.

Rendőrségi nyomozás a Millenáris Kht. volt ügyvezetőjének ügyében

2002.08.01.

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt nyomozást rendelt el a Millenáris Kht. volt ügyvezetőjének átutalt 21,6 millió forintos kifizetés ügyében a rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága - erősítette meg a Magyar Hírlap információját Liszka Károly igazgató-helyettes az MTI-nek kedden.

Hepatitis-fertőzésért 8,5 millió jogerősen

2002.08.01.

Egy műtét közbeni vérátömlesztéskor hepatitis C vírussal fertőzött férfinak több mint nyolc és fél millió forint kártérítést fizetett a magyar állam, eleget téve a bíróság ítéletének - közölte Horváth Béla, a pernyertes beteg ügyvédje.

Krétával üzen a betörő

2002.08.01.

Nyaralás előtt nem elég az ajtókat-ablakokat ellenőrizni, át kell vizslatni a kerítést és a falakat, a bejárati ajtó tokját: nincs-e rajta jel. A La Derniere Heure című belga lap közzétette a szótárat, amelynek segítségével a figyelők üzennek a betörőnek - írja a Népszabadság.

A "csődbárók" hárommilliárd dollárja

2002.08.01.

Megdöbbentő felmérést készített az amerikai vállalati botránysorozatban érdekelt felső vezetők jövedelemgyarapodásáról a Financial Times brit gazdasági napilap. Az igazgatók és a legfelső vállalati menedzsment összesen 3,3 milliárd dollárral lett gazdagabb az elmúlt három évben, nemegyszer a vállalat hosszú távú sikerét kockára téve személyes javadalmaztatásukkal.

Elismerte bűnösségét egy korábbi Cisco főnök

2002.08.01.

A cég egyik korábbi alelnöke, Robert Gordon bűnösnek vallotta magát csalás és bennfentes kereskedelem vétségében.

Vége a hírkeresőknek?

2002.08.01.

Hamarosan betilthatják a keresőmotorral automatikusan a netet pásztázó, önálló tartalmat nem szolgáltató hírkereső weboldalakat - tudósít a Wired.com internetes portál.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000