Hír archívum: 2002. szeptember

Más hónap

APEH-akció - a piacon senki nem ad számlát

2002.09.30.

Az APEH hétvégén megtartott kétnapos akcióellenőrzése során felkeresett 652 budapesti üzlet, elárusítóhely, szolgáltató 54,6 százaléka nem adott számlát, nyugtát - ismertette Hajdu Miklósné, az adóhivatal operatív ellenőrzési főosztályának vezetője hétfőn.

Beperelik Magyar Bálintot a jászladányiak

2002.09.30.

Beperelte az oktatási minisztert a jászladányi magániskolát létrehozó alapítvány, szerintük ugyanis Magyar Bálint jogtalanul szüntette meg az iskola működését. A miniszter szerint a lépésnek nincs jogi alapja, és az alapítványnak inkább az iskolának juttatott miniszteri támogatással kellene foglalkoznia.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa több támogatás kér

2002.09.30.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa hétfőn nagyobb pénzügyi segítséget kért a gazdag országoktól, elsősorban a hazatérő menekültek támogatásához. Ugyanakkor bírálta, hogy egyre több ország őrizetben tartja a menedékjogért folyamodókat.

Elhalasztották az ítélethirdetést Várhegyi perében

2002.09.30.

Elnapolta az ítélethirdetést a hanyag kezeléssel vádolt egykori szolnoki polgármester, Várhegyi Attila ügyében a Pest Megyei Bíróság. A tárgyaláson az ügyészség az első fokon kiszabott pénzbüntetés súlyosbítását kérte, a védelem felmentésért fellebbezett. A tárgyaláson rákérdeztek a Fidesz-pártigazgató havi jövedelmére is, ő azonban nem kívánt nyilvánosan válaszolni.

Informatikai fejlesztés a bíróságokon

2002.09.30.

Közel 900 millió forint értékű, PHARE-támogatással megvalósuló bírósági informatikai fejlesztésről szóló szerződést írt alá az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) a számítástechnikai alkalmazásfejlesztés tárgyában kiírt pályázat nyertes cégével hétfőn.

Újabb orvosi vallomás a Fekete Angyal mellett

2002.09.30.

Orvosok és szakértők meghallgatásával folytatódott a Fekete Angyal pere. A belosztály egyik orvosa szerint betege halálát nem okozhatta az ápolónő, mivel ügyelete alatt nem juthatott morfiumhoz a gyógyszerszekrényből.

Választási csalás miatt nyomoz a rendőrség Tolnán

2002.09.30.

Választási csalás gyanúja miatt nyomozást folytat a rendőrség ismeretlen tettes ellen Tolnán. A napokban valaki levelet juttatott el az Országos Választási Irodához, melyben azt állítja: egy tolnai cég vezetője arra kényszerítette dolgozóit, hogy ajánlószelvényeikkel az általa megjelölt városi képviselőjelölteket támogassák.

Dohánybírság: 12 millió forint

2002.09.30.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény hatályba lépése óta az ÁNTSZ 87 ezer razziát tartott.

Enyhítették a vádat Várhegyi Attila ellen

2002.09.30.

Hétfőn megkezdődött Várhegyi Attila egykori kulturális államtitkár büntetőperének másodfokú tárgyalása. Az eljárásban az ügyészség már csak különösen nagy értékben elkövetett hanyag kezeléssel vádolja a Fidesz pártigazgatóját.

Kína - halálra ítélték az ételmérgező vendéglőst

2002.09.30.

Kínában halálra ítélték egy nancsingi falatozó tulajdonosát, aki a tárgyaláson bevallotta: irigységből patkánymérget szórt a vetélytársa gyorséttermében készült ételekbe, 38 ember halálát okozva meggondolatlan tettével.

Trükkös komputermaffiák

2002.09.30.

Évente több milliárd forintnyi számítógép-tartozékot ad el négy maffiacsoport a magyarországi kereskedőknek. A komputermaffia off shore cégek, hajéktalanok és külföldiek nevére bejegyzett vállalkozások segítségével kerüli meg az adó- és vámszabályokat - írja a Népszabadság.

Egymilliós bírság egy szabálytalanul parkolónak

2002.09.30.

Több mint egymillió forintos parkolási díj megfizetésére kötelezett a bíróság egy budapesti autóst. A férfi több száz darab piros büntetés-zacskót gyűjtött össze 2 év alatt. Az autós fellebbez, mivel szerinte a parkolási társulás emberei nem tudták bizonyítani, hogy valóban ott parkolt és akkor, ahol és amikor megbüntették.

Nem biztos az ír igen az EU bővítésére

2002.09.30.

Nem lefutott ügy az október 19-re meghirdetett, második írországi népszavazás az Európai Unió bővítését szabályozó nizzai szerződés ratifikálásáról - derül ki egy most készített közvéleménykutatásból.

Ausztria - a távközlés liberalizálásának haszna

2002.09.30.

Mintegy 60 százalékkal mérsékelte a vezetékes telefon tarifáit és 3 milliárd euró "jóléti nyereséget" hozott a távközlési piac liberalizálása Ausztriában az elmúlt három év alatt - közölte pénteken Heinrich Otruba, az állami távközlési felügyelet vezetője Bécsben.

Strasbourg óva inti Romániát a ratifikációtól

2002.09.30.

Az Európai Parlament szerint az Egyesült Államokkal az amerikai állampolgárok büntetlenségéről kötött kétoldalú megállapodások ratifikálása összeegyeztethetetlen az uniós tagsággal.

Magyarország nem enged a versenyjogban

2002.09.30.

Továbbra sincs egyetértés az uniós tagállamok között abban, hogy az új tagok milyen pénzügyi támogatásra tarthatnak majd igényt.

Konferencia az emberi jogokról

2002.09.29.

A kisebbségek és a menekültek szenvednek a legjobban az emberi jogok megsértése miatt; bár Magyarországon e kérdésben megfelelő a jogi szabályozás, problémát jelent, hogy a jogszabályok üzenete nem jut el az emberekhez - hangzott el szombaton egy emberi jogi konferencián, Budapesten.

Hétfőn kezdődik Várhegyi másodfokú pere

2002.09.29.

Várhegyi Attila másodfokú büntetőpere hétfőn kezdődik a Pest Megyei Bíróságon. A politikus jelenleg a Fidesz pártigazgatója, az ügy idején a Nemzeti Kulturális Örökségek Minisztéiumának politikai államtitkára volt. Várhegyit elsőfokon tavaly novemberben gondatlanság miatt 300 ezer forintos pénzbüntetéssel sújtották.

Csillebérci tábor: folytatódik a per

2002.09.28.

A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium jogtiszta helyzetet akar a csillebérci gyermektábor ügyében, ezért nem kívánnak peren kívüli egyezséget kötni, jelentette ki Jánosi György miniszter.

Vizsgálják a gyülekezési törvényt

2002.09.28.

Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese júliusban vizsgálatot kezdett annak tisztázására, hogy a gyülekezési jog gyakorlásával kapcsolatos rendőrségi eljárások okoznak-e alkotmányos visszásságot.

Félmilliárdba került eddig a móri nyomozás

2002.09.28.

Óvatos becslések szerint is úgy félmilliárd forintba került eddig a május 9-i móri tömeggyilkosság nyomozása.

FBI-titkokat adtak ki egy terroristának

2002.09.27.

Az amerikai nemzetbiztonságot érintő, titkos dokumentumokat adtak ki véletlenül az előzetes letartóztatásban Virginiában raboskodó Zacarias Moussaouinak, akit a tavaly szeptember 11-i Amerika-ellenes terrortámadás miatt állítanak bíróság elé.

Húszezerrel kevesebb jelölt mint 1998-ban

2002.09.27.

Közel húszezerrel kevesebb jelölt van eddig az önkormányzati választásokon, mint 1998-ban. Négy évvel ezelőtt a 101 000-et is meghaladta a jelöltek száma, jelenleg (péntek 13 órakor) azonban alig több mint 83 000 jelölt adta le az induláshoz szükséges ajánlószelvényeket. A jelöltállítás határideje péntek délután négy óra.

Az erotikus ipar oldja meg a P2P törvényesítését?

2002.09.27.

Miközben a zene- és filmipar a legszívesebben megfojtaná a PC-k közötti közvetlen tartalomcserét, a "felnőttszórakoztató-ipar" a jelek szerint megtalálta a módját, miként lehet kiaknázni úgy a technológiát, hogy a tartalomszolgáltatók is ellenszolgáltatást kapjanak a munkájukért.

Hárommilliárdos kokainfogás a határon

2002.09.27.

Az 50 kiló kábítószert egy pelenkaforgalmazó cég címére feladott gépalkatrészek közé rejtették el. Az anyag, amelyet szeptemberben foglaltak le az ORFK nyomozói, olyan tiszta, hogy háromszoros higításban is forgalomba lehetett volna hozni.

Gyanúsított a Millenáris Kht. volt vezetője

2002.09.27.

A rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán gyanúsítottként hallgatták ki Berkecz Máriát, a Millenáris Kht. volt igazgatóját.

Nyolcvanezer oldalnyi uniós joganyagot kell lefordítani

2002.09.27.

Folyamatosan ellenőrzik Brüsszelben az EU-joganyag lefordított részeit, amelyeket a tagjelölt országok küldenek az unió központjába.

Elkészült a határozat az euthanáziáról

2002.09.27.

Egy nagyon régi ügy eldöntése várható a közeli jövőben az Alkotmánybíróságon (AB). A Magyar Hírlap értesülése szerint lényegében elkészült a válasz arra a kérdésre: megengedhető-e a hazai gyakorlatban az euthanázia.

Torgyán tanúvallomást tett a rendőrségen

2002.09.27.

Torgyán József csütörtök délelőtt eleget tett a rendőrség idézésének, és megjelent, hogy két folyamatban lévő ügyben tanúként hallgassák ki a Szervezett Bűnözés Elleni Főigazgatóságon - mondta Németh Lajos, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgató-helyettese az MTI-nek.

Kiberbűnözés elleni program a Fülöp-szigeteken

2002.09.27.

A Fülöp-szigetek információ technológiai és elektronikus kereskedelmi tanácsa (ITECC) egy olyan komplex "kiberbűnözési programot" tervez, amely a törvény, az oktatás és a bűnüldözés eszközeivel szeretné javítani az ország kibernetikus terének biztonságát.

Bebörtönzött orosz újságírót tüntetnek ki az Európai Parlamentben

2002.09.27.

Grigorij Pasko orosz újságírót és környezetvédelmi aktivistát hivatalosan is jelölték a 2002-es Szaharov-díjra. Ennek kapcsán az Amnesty International és a Greenpeace International ismét követelte az újságíró azonnali és feltétel nélküli szabadon engedését.

Aáry-Tamás Lajos marad az oktatási ombudsman

2002.09.26.

Ismét Aáry-Tamás Lajost, az oktatási jogok eddigi biztosát javasolta az Országos Köznevelés Tanács (OKNT) csütörtöki ülésén a hivatal vezetőjévé, Magyar Bálint oktatási miniszter elfogadta a grémium javaslatát.

Megszigorították a rendőrség gazdálkodását

2002.09.26.

Nem okoz ellehetetlenülést a rendőrség munkájában a néhány napja életbe léptetett szigorító intézkedés a gazdálkodásban - hangzott el az Országos Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten.

Törvénytelenül működött a KDNP

2002.09.26.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtöki jogerős ítélete értelmében 1997-től 2002-ig törvénytelenül működött a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), a döntés értelmében a Varga László vezette törvényes KDNP politikusai kerülhetnek a párt vezető testületébe - értékelte Harrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) elnöke az LB ítéletét aznapi, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Kormánydöntésre vár az elektronikus levéltár

2002.09.26.

Sikerrel zárult az elektronikus levéltár kísérleti modellje a Magyar Országos Levéltárban - jelentették be csütörtökön az intézmény vezetői.

Helyreigazításra kötelezték a Tényeket

2002.09.26.

Helyreigazításra kötelezte Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó vagyoni helyzetével kapcsolatos valótlan közlések miatt a tv2 televíziót tulajdonló MTM-SBS Rt.-t a Fővárosi Bíróság csütörtökön kihirdetett jogerős ítéletében.

Brit bírság euróban

2002.09.26.

A francia Hubert Bouchet védekezése szerint egy ajtón akart kilépni Cardiff repülőtérén, szeptember 11-én. Az ajtó nem nyílt ki, s a férfi úgy gondolta, hogy a nagy piros gomb megnyomása jelenti a megoldást. Ez tévedés volt. A teljes repülőtér területéről pánikszerűen menekítették ki az embereket, és az egy évvel ezelőtti szeptember 11-i tragédiáról is az épületen kívül emlékeztek meg.

A Legfelsőbb Bíróság 17 év fegyházbüntetésre ítélte Ambrus Attilát

2002.09.26.

Tizenhét év fegyházbüntetésre ítélte Ambrus Attilát, a Whiskys néven elhíresült rablót a Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtökön kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében.

Egy támadás érte a WTC két tornyát

2002.09.26.

A New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) két felhőkarcolójának tavaly szeptember 11-ikei lerombolása egy amerikai bíróság döntése szerint biztosítási szempontból egy eseménynek számít, vagyis az ügyben érintett biztosító társaságoknak csak egyszeres biztosítási összeget kell kifizetniük.

Hamis pénz a bankjegy automatában

2002.09.26.

Kínos pénzhamisítási botrány terjeng Brüsszelben: egy 70 éves nyugdíjas hamis 50 euróst kapott egy fali bankjegykiadó automatából - ahonnan pedig legkevésbé várta.

Az NKÖM pert fontolgat a Magyar Rádió ellen

2002.09.26.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) levelet írt Kondor Katalinnak, a Magyar Rádió elnökének. Lugosi Viktória, az NKÖM kommunikációs igazgatója azt írja, a tárca jogi lépések megtételét fontolgatja, valamint, hogy panasszal fordul az ORTT-hez, mert a rádió rövid időn belül második alkalommal tagadja meg a kulturális minisztérium közérdekű közleményének sugárzását.

Folytatódik Milosevics pere Hágában

2002.09.26.

Kéthetes szünet után Hágában folytatódik a Nemzetközi Törvényszék előtt háborús bűnökkel vádolt Szlobodan Milosevics pere.

Mégis kihallgathatják Torgyánt

2002.09.26.

Várhatóan napokon belül kihallgatják tanúként Torgyán József volt agrárminisztert és feleségét a rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán. A kisgazdapárt elnökét az agrárügyekben folytatott terjedelmes nyomozás ügyében kívánják meghallgatni a vizsgálók.

Szélesedő közigazgatási vizsgálatok

2002.09.26.

Hét, az előző kormányzat tevékenységéhez kötődő ügyben tett eddig feljelentést az ügyészségen a közpénzügyi államtitkárság - értesült a Népszabadság.

Akár ezer településen maradhat el a voksolás

2002.09.26.

Kilencszáz településen még nincs polgármester-, ezerszáz helyen pedig nincs elég helyi képviselőjelölt - e riasztó adatokról számolt be az Országos Választási Iroda (OVI) tegnap délután.

Újabb kalandok a görög játéktörvény körül

2002.09.26.

Három internet kávézó tulajdonosának megalázó meghurcoltatása - és felmentése - után a görög kormány némileg visszakozott a világszerte nagy megdöbbenést keltett játéktörvénnyel kapcsolatban, amikor szóvivője kijelentette, hogy a törvény nem vonatkozik a számítógépes játékok többségére.

Már írják a csatlakozási szerződéseket

2002.09.26.

Bár a csatlakozási tárgyalások lezárásának időpontja még kérdéses, már valamennyi fejezetről zajlik a kitárgyalt részek szerződéses formába öntése.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000