Hír archívum: 2002. szeptember

Más hónap

Politikusok elleni támadások az Aranykéz utcai robbantók számláján

2002.09.25.

Bár korábban a Fővárosi Ügyészség arról számolt be, hogy a több évvel ezelőtti, politikusok elleni merényletek ügyében eredménytelenül zárult a nyomozás, most a BRFK munkatársa azt közölte, hogy az Aranykéz utcai robbantók számlájára írhatók a támadások. Köztük a Fidesz székházánál, Szájer József és Torgyán József lakásánál elkövetett robbantások is.

Törvénysértő lehet az LB eljárása Tasnádival

2002.09.25.

Tasnádi Péter ügyvédje, Szikinger István kifogással él védence keddi ismételt előzetesbe helyezése ellen, ugyanis szerinte a Legfelsőbb Bíróság (LB) jogsértően járt el védencével szemben. A bíróság a májusi ítélethirdetés óta összesen egy alkalommal marasztalta el Tasnádit a házi őrizet megszegése miatt, a második határozatában már elrendelte az újbóli előzetest. Az LB nem nyilatkozik a Tasnádi-ügyről.

Szabálytalan béremelések az egészségügyben?

2002.09.25.

Az egészségbiztosítási pénztár gyanúja szerint sokkal több pénzt igényelt csaknem 200 egészségügyi intézmény a béremelésekre, mint amennyi valójában kellett volna. Az átlagosan 50 százalékos béremelés fedezetét ezek az intézmények is megkapják, de utána kemény ellenőrzésekre számíthatnak.

A főváros perel a korrupciós vádak miatt

2002.09.25.

Az MSZP-s és SZDSZ-es tagok távolmaradása miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés pénzügyi ellenőrző bizottságának szerdai ülése, amit egyes "vitás" városházi közbeszerzések miatt kezdeményezett a testület fideszes elnöke. Perlaki Jenő szerint a fővárosi tendereket úgy készítik, hogy azokat csak egy szűk vállalkozói kör nyerhesse meg. A főváros szerdán bejelentette: beperel két jobboldali politikust, mert elege van az "alaptalan vádaskodásból".

Orvosi műhiba miatt halt meg a kismama

2002.09.25.

A két kezelőorvos lehet a felelős annak a kismamának a haláláért, aki egy évvel ezelőtt vesztette életét a Nógrád megyei Szent Lázár kórházban. A 28 éves nő baktériumfertőzésbe halt bele, amit állítólag a két orvos nem ismert fel. A két doktor most is dolgozik, ügyüket a rendőrség átadta az ügyészségnek.

Globex-ügy - külföldi feljelentés

2002.09.25.

A Globex cégcsoport sérelmére elkövetett több mint tízmilliárd forintos vagyoni kárt okozó lopás és sikkasztás miatt tett külföldi feljelentés ügyében vizsgálódik az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága.

Közpénzekből élő cégeket ellenőrizne az ÁSZ

2002.09.25.

Beszámolt az éves működéséről az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a parlamentben, amelyet minden frakció egyöntetűen dcsért. Az ÁSZ szükségesnek tartja, hogy a számvevőszéki ellenőrzéseket kiterjeszhessék a végső felhasználóig, ennek hiányában ugyanis a közpénzek hasznosításának egyre nagyobb hányada kerülhet ki az ellenőrzés hatálya alól.

Felmentették a kémkedéssel vádolt vitorlásokat

2002.09.25.

Tízezer dollár eljárási költség megfizetésére kötelezte az olasz Prada csapatát egy kémkedési ügyben a vitorlás Amerika Kupa versenybizottsága.

Németkér: kibővített nyomozás

2002.09.25.

Rongálás és magánlaksértés mellett etnikai csoport elleni erőszak gyanúja miatt is nyomoz a rendőrség egy volt paksi Bedő-tanyai roma család németkéri költözése, valamint házuk megrongálása kapcsán.

Ausztráliában a leghiszékenyebbek az emberek?

2002.09.25.

Az International Marketing Supervision Network (IMSN) 30 ország bűnüldözőit foglalja magában, a szervezet rendszeresen vizsgálja a webhelyeket, és igyekszik kiszűrni azokat, ahol látni való, hogy be akarják csapni a vásárlókat.

A világhálón is üldözik a kalózokat

2002.09.25.

A hatóságok többnyire bocsánatos bűnnek tekintik a szerzői jogi bűncselekményeket. E szemlélet megváltozását várja a rendőrséggel kötött megállapodástól az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA).

Eredménytelen nyomozás az Aranykéz utcai robbantás ügyében

2002.09.25.

Budapesti Rendőr-főkapitányság eredmény nélkül befejezte a nyomozást a négy évvel ezelőtt történt Aranykéz utcai robbantás ügyében. A négy halálos áldozatot követelő merénylet szlovák tetteseit ismerik a nyomozók, ám a széles körű nemzetközi együttműködés ellenére sem sikerült elfogni őket a hatóságoknak.

Tízmilliárdos sikkasztás és lopás a Globexnél?

2002.09.25.

Az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága feljelentéskiegészítést rendelt el a Németországban bejegyzett Globex Holding Deutschland AG felszámolójának feljelentése alapján.

Egyeztetés a jászladányi iskoláról

2002.09.25.

Nyitottak voltak a felek egymás érvei iránt azon az egyeztetésen, amelyet az oktatási tárca illetékesei folytattak a jászladányi alapítványi és önkormányzati iskola képviselőivel, valamint a települési önkormányzat oktatási bizottságának elnökével kedden Budapesten.

Hazánk nem viszonozza Kanada vízumkényszerét

2002.09.25.

Nem vezet be Magyarország vízumkényszert Kanadával szemben, az Orbán kormány erről szóló határozatát ugyanis a Medgyessy-kabinet idén szeptemberben módosította.

Kína: pártkongresszus előtt internet-cenzúra

2002.09.25.

Kínában már 11 interneten publikáló újságírót tartanak fogva, akiket felforgatással gyanúsítanak. A novemberre kitűzött pártkongresszus előtt a hatóságok fokozzák a sajtóra nehezedő nyomást, és erőteljesen próbálják cenzúrázni az internetet.

Tasnádi Péter ismét börtönben

2002.09.24.

A házi őrizet sorozatos megszegése miatt elrendelte Tasnádi Péter előzetes letartóztatását a Legfelsőbb Bíróság (LB) hétfőn - a döntésről kedden tájékoztatta az LB sajtóirodája közleményben az MTI-t. A közlés szerint Tasnádi Péter újbóli előzetes letartóztatására kedden délután három órakor került sor.

ORTT: egészségtelenül erotikus a Big Brother

2002.09.24.

A valóságshow-k szereplőit is megilleti az emberi méltósághoz való jog, ami viszont sérült a Big Brother egyes adásaiban bemutatott jelenetekkel - állítja az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke. Körmendy-Ékes Judit személyesen arra is nagyon kíváncsi, hogy történt a szereplőválogatás, ugyanis szerinte furcsa végeredménye lett a válogatásnak.

Rendőrségi vizsgálat indul a Millenáris Kht. ellen

2002.09.24.

Feljelentést tett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával az ORFK-n Mizsei Zsuzsanna, a Millenáris Kht. vezetője. Szerinte korábban egymilliárd forint tűnt el a Kht. vagyonából.

Juszt pert nyert Orbán Viktor ellen

2002.09.24.

Orbán Viktor volt miniszterelnök megsértette Juszt László személyiségi jogait és ezért nyilvánosan bocsánatot kell kérnie az újságírótól a Budai Központi Kerületi Bíróság kedden hozott elsőfokú döntése szerint.

Halálra ítéltek egy orosz lányt Kínában

2002.09.24.

Már két éve ül a siralomházban az a fiatal orosz nő, akit Kínában ítéltek golyó általi halálra kábítószer-csempészet miatt. Az ítélet már jogerős.

Pénzügyi függetlenség a bíróságoknak

2002.09.24.

A bíróságok és az ügyészségek maguk tervezhetik meg majd a költségvetésüket, szemben a mostani gyakorlattal, amikor ezt a Pénzügyminisztérium teszi - ez az egyik legfontosabb eleme annak a törvényjavaslatnak, amelynek általános vitáját kedden kezdte meg az országgyűlés.

Sikkasztó önkormányzat

2002.09.24.

Házkutatást tartott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Baktalórántházán, a polgármesteri hivatalban. A nyomozók iratokat foglaltak le, mert gyanújuk szerint a hivatal nem fizette ki közhasznú munkásainak és segélyezettjeinek a munkabért. Hogy mekkora összegről van szó, egyelőre senki sem tudja.

Januártól emelkedik a gépjárműadó és több illeték is

2002.09.24.

A kormány szándéka szerint megváltozik a gépjárműadó rendszere, és 2004. január 1-jétől már egységesen, 100 kilogrammonként ezer forintot kell fizetni erre az adónemre - derül ki az adótörvények módosítására az Országgyűlésnek beterjesztett javaslatból.

Súlyosabb büntetést javasolnak Székelynek

2002.09.24.

Részben felderítetlennek tartja a Legfőbb Ügyészség a Székely Zoltán volt országgyűlési képviselő ügyét - derül ki az ügyészségi átiratból, amelyet az a másodfokú tárgyalásra küldtek. A vádhatóság szerint vannak olyan bizonyítékok, amelyek beszerzését a bíróság elmulasztotta.

Kártalanítják az utasokat

2002.09.24.

A hét második felében megkezdődik a West Travel utasainak kártalanítása -erősítette meg az RTL Klub értesülését Sipos József, az Allianz Hungária Biztosító kommunikációs igazgatója.

Már a legfőbb ügyész is Tasnádi ismételt bebörtönzését támogatja

2002.09.24.

Polt Péter legfőbb ügyész hétfőn ügyészi indítvánnyal továbbította a Legfelsőbb Bíróságra Salgó László országos rendőrfőkapitány Tasnádi-ügyben neki írt levelét - közölte hétfőn a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Aláírásgyűjtés a családon belüli erőszak megakadályozásáért

2002.09.24.

Törvény a családon belüli erőszak ellen lenne a címe annak az új jogszabálynak, melynek mielőbbi kidolgozásáért aláírásgyűjtést indított több jogvédő szervezet, köztük a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület, valamint a Női és Gyermekjogi Kutató és Oktató Központ. Morvai Krisztina büntetőjogász, az akció egyik szervezője szerint eddig annak ellenére sem történt semmilyen érdemi lépés az erőszak megfékezésére, hogy arra az ENSZ gyermekjogi és női jogi bizottságai Magyarországot már többször is felszólították.

Adótitkok szivárogtak ki a Defendhez

2002.09.24.

Az úgynevezett "hosszú bájtok éjszakája" nyomait keresve, az APEH számítógépes rendszerének vizsgálata során kiderült, hogy adótitkokat szivárogtattak ki a Defendnek - írja a Népszabadság. Arra is fény derült, hogy az adóhatóság volt elnöke, Simicska Lajos cégek és magánszemélyek adatait hivatta le a számítógépes rendszerből, hivatali ok nélkül.

Terhelő vallomást tett Faludi Tímea kollégája

2002.09.24.

Terhelő tanúvallomást tett a Fővárosi Bíróságon hétfőn az a fiatalember, akinek közlése nyomán kipattant a fekete angyalként ismerté vált Faludi Tímeának, a Nyírő Gyula kórház volt ápolónőjének ügye.

Belgiumban is legális lett a kegyes halál

2002.09.24.

Belgiumban hétfőn életbe lépett a kegyes halálról, az eutanáziáról szóló törvény, amelynek értelmében az orvosok ezentúl véget vethetnek betegük életének, ha ezt a beteg kifejezetten kéri tőlük.

Maradhatnak az önvédelmi fegyverek

2002.09.24.

A Belügyminisztérium várhatóan még az idén elkészíti a lőfegyverek tartásáról szóló új törvény tervezetét. A Magyar Hírlap úgy tudja, a tárca új vezetése feladta a múlt évben beterjesztett, a fegyvertartók körét lényegesen szűkítő terveket. Viszont az EU-jogharmonizációs kötelezettségeinek eleget téve szigorítaná a nyilvántartást, így a jövőben a fegyverkereskedőknek is regisztrálniuk és tárolniuk kellene valamennyi vásárló adatait.

A Btk. tervezett módosítása szerint szigorodna a drogterjesztők büntetőjogi megítélése

2002.09.24.

Nem vonná ki a büntetőjogi tilalom köréből egyes kábítószerfajták előállítását, forgalmazását vagy fogyasztását a büntető törvénykönyv jelenleg előkészítés alatt álló módosítása - hangsúlyozza az Igazságügyi Minisztériumnak (IM) a témában az MTI-hez eljuttatott anyaga.

Az ombudsman védi a munkahelyi e-levéltitkot

2002.09.23.

A munkaadók egyre gyakrabban sértik meg alkalmazottaik magánszféráját azzal, hogy rendszeresen figyelik, illetve figyeltetik beosztottjaik munkahelyi elektronikus levelezését. Teszik ezt annak ellenére, hogy az adatvédelmi biztos már több ízben törvénytelennek nevezte ezt az eljárást.

Számítógépeket foglalnak le Görögországban - folytatódik a játéktilalom

2002.09.23.

Bár két hete a tesszaloniki bíróság a játéktörvény alkotmánysértő voltára hivatkozva elutasította az első vádemelést, melyet egy netkávézó tulajdonosai és a helyiségben illegálisan online sakkozó vendégek ellen terjesztettek be, a görög hatóságok továbbra is nagy erőkkel küzdenek a gonosz számítógépes játékok ellen.

Polgármestereknél és egyházi méltóságoknál nem lesz átvilágítás

2002.09.23.

A Magyar Hírlap értesülése szerint delegálás helyett választanák a tényfeltáró bírákat, akik az eredeti elképzelésekkel szemben nem közéleti szereplők, hanem hivatásos bírák lennének.

A dán miniszterelnök szerint csúszhat az EU-bővítés

2002.09.23.

Az Európai Unió (EU) soros elnökségét betöltő Dánia felszólította a tagországokat, hogy ne tegyék kockára az EU bővítését az agrártámogatásokkal kapcsolatos vita megoldatlanságával.

Vizsgálják a térfigyelés jogszerűségét

2002.09.23.

Az adatvédelmi biztos információink szerint vizsgálja, jogszerűen üzemelteti-e a VII. kerületi térfigyelőrendszert magáncég a rendőrség helyett. Erzsébetvárosban épült ki Magyarországon elsőként teljes körű térfigyelő rendszer, de a 90 kamera egyelőre csak próbaüzemben működik.

EU- csatlakozás: Bárándy gyors törvénymódosítást akar

2002.09.23.

Az igazságügyminiszter nem bonyolít. Az uniós csatlakozáshoz szükséges törvényi változtatást a lehető legegyszerűbben kívánja megoldani, és bízik benne, hogy nem követi azt politikai vita. A miniszter azért is gyorsít, mert nincs sok idő a módosítás elfogadására.

Adótörvény-javaslatok

2002.09.22.

Elfogadta az adótörvényekre vonatkozó elképzeléseit hétvégi ülésén a kormány. Az szja esetében a legmagasabb kulcs negyven százalékos lesz. A pályakezdőknek ismét kötelező lesz belépni a magánnyugdíj-pénztárakba.

200 bűncselekménnyel gyanúsítanak egy vámost

2002.09.21.

Milliós nagyságrendben pénzt és autót kapott a finánc azért, mert sokszor "elnéző" volt

Pert nyert a Sláger az ORTT-vel szemben

2002.09.20.

Jogellenes az ORTT felmondása, állapította meg elsôfokú ítéletében a Fôvárosi Bíróság. A bíróság álláspontja szerint az ORTT-nek eljárása során figyelembe kellett volna vennie a műsorszolgáltatóval kötött szerzôdés rendelkezéseit.

Trükkös autósrablások Budapesten

2002.09.20.

Házilag átalakított szelepszár segítségével rabolnak ki autósokat Budapesten. Az elkövetők kifigyelik azokat, akik nagyobb összeget vesznek fel a bankban, majd autójuk alá helyezik a tüskét. Elindulás után a kerék rögtön leereszt, és ekkor a rablók segítséget színlelve kirabolják áldozataikat.

Minden harmadik email kéretlen reklám

2002.09.20.

A kaliforniai Radicati Group piackutató és tanácsadó cég legfrissebb becslése szerint az idei esztendő elektronikus levélforgalma a napi átlag 7,3 milliárd üzenetet is eléri, melynek 32%-át a kéretlen e-mailek (spam) teszik ki.

Újabb 2 milliárdos könyvelési hiba a WorldComnál?

2002.09.20.

A válságban levő amerikai telefontársaság, a WorldCom további 2 milliárd dollár félrekönyvelésére derült fény, a már eddig ismert 7 milliárd dolláros mérleghamisítási ügye mellett.

Súlyos ítéletek a francia pedofilperben

2002.09.20.

Gyermekkorúak ellen elkövetett szexuális agresszió és erőszak miatt négy évtől 15 évig terjedő börtönnel sújtotta egy tízfős pedofil hálózat tagjait a franciaországi Melun esküdtbírósága. A csütörtökön véget ért tárgyaláson valamennyi vádlottat bűnösnek találta az esküdtszék függetlenül attól, hogy a tárgyalt esetek többségében a 30-70 év közötti elkövetők nem alkalmaztak fizikai erőszakot 15 évnél fiatalabb áldozataikkal szemben.

A Microsoft megszegte a megállapodást?

2002.09.20.

Egy, a szoftveróriás riválisaiból álló ipari csoport szerint a Microsoft megszegte azokat a feltételeket, amelyeket a társaság tavaly novemberben vállalt antitrösztperének lezárása érdekében.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000