Hír archívum: 2002. szeptember

Más hónap

Működésképtelenség fenyegeti a rendőrséget a szigorítások miatt

2002.09.20.

Szigorú takarékossági intézkedés bevezetését tervezi az országos rendőrkapitány. A terv szerint megvonják a rendőrök túlóradíját, és csökkenteni próbálják az egyéb kiadásokat is, például a benzinköltségek lefaragásával. A rendőrszakszervezet szerint a rendelet működésképtelenné teheti a rendőrséget.

Másolásvédelem: ragasztó alatt az Epic zenészei

2002.09.19.

Megörült a zenei szaksajtó, amikor a hamarosan boltokba kerülő Tori Amos és a Pearl Jam albumok recenziós példányait lejátszókkal együtt kapták meg. Még nagyobb volt az öröm, amikor kiderült, hogy a tárgyakat előzékenyen pillanatragasztós másolásvedelemmel látták el.

Az internetre egyelőre nem terjed ki az ORTT jogköre

2002.09.19.

A Big Brotherrel kapcsolatban érkezett a legtöbb panasz az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottságához az elmúlt három hónap alatt. Idén már kétszer annyian panaszkodtak a médiatestületnél, mint tavaly.

Maximálják az állami vezetők végkielégítését

2002.09.19.

Az utóbbi hónapok végkielégítési botrányai arra ösztönözték a kormányt, hogy maximalizálják az állami vezetők elbocsátáskor fizetendő járandóságát - nyilatkozta az Üzleti Negyednek Kiss Péter munkaügyi miniszter. Az új kormányhatározat a határozatlan munkaidőre kötött szerződések esetében 2-8 hónapban (az eltöltött időtől függően), a határozott időre szerződőknél pedig 12 hónapban maximálná a végkielégítés mértékét.

Korlátozzák az adóellenőrzés idejét

2002.09.19.

A pénzügyminiszter az eddigi gyakorlattal ellentétben jövő január 1-jétől már nem utasíthatja sem az adó-, sem a vám-, sem a közigazgatási hivatalt konkrét adóellenőrzésre - értesült a Magyar Hírlap.

Tasnádi feleslegesnek tartja a rendőri őrizetet

2002.09.19.

Tasnádi Péter szerint a igaztalanul támadták őt a házi őrizet megsértése miatt. Bár korábban többször elhagyta otthonát és a fővárost is, ám nem kapott tájékoztatót a korlátozásokról. Elmondása szerint mióta megkapta az eltávozás lehetséges időpontjait egyszer sem szegte meg azokat - írja a Népszabadság.

A sorkötelezettség 2005 végén szűnhet meg

2002.09.19.

A honvédség lesz az egyik legnagyobb munkaerő-felvevő az országban, hiszen a 12 ezer sorkatona jelentős részét hivatásosok váltják fel az elkövetkező években - mondta a honvédelmi miniszter.

Az igazságügyi tárca nem büntetné a drogfogyasztást

2002.09.19.

A tervek szerint a jövőben a drog fogyasztása nem lenne bűncselekmény - mondta az igazságügy-miniszter kedden a tv2 Jó estét, Magyarország! című műsorában.

Áfakötelesek lesznek a gyógyszerek

2002.09.19.

A pénzügyi tárca a következő évtől - öt- vagy hétszázalékos - általános forgalmi adóval terhelné a gyógyszereket.

12 millió dollárt kell fizetnie a Postabanknak

2002.09.19.

A Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma szerdán hozott elsőfokú ítéletében arra kötelezte a Postabankot, hogy a keresetnek megfelelően kamataival együtt fizessen ki 6,12 millió dollárt a berlini Landesbanknak, és 2-2 millió dollárt a stuttgarti székhelyű Baden-Württenbergische Banknak, az izraeli Bank Hapoalimnak, valamint a CW Banknak. A Postabanknak több mint 12 millió dollárt, azaz körülbelül 3 milliárd forintot kell kifizetnie az elsőfokú ítélet szerint.

Zárszámadásról tárgyal az Országgyűlés

2002.09.19.

Az MSZP és a Fidesz vezérszónoka mindössze egyetlen ponton értett egyet a kétéves költségvetés 2001. évi végrehajtásáról szóló előterjesztés általános vitájában, szerdán a parlamentben: mindketten furcsának nevezték azt a helyzetet, hogy a zárszámadást a Medgyessy-kormány terjesztette be, de még az Orbán-kabinet készítette elő.

Vitára alkalmas a "férjnév-törvény" tervezete

2002.09.18.

Az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottsága szerdán egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta A házasságról, a családról és a gyámságról szóló törvény módosítására irányuló törvényjavaslatot.

A török EU-tagságot támadja az Amnesty

2002.09.18.

Elektrosokk, fellógatás, verés, a női őrizetesek szexuális bántalmazása: ez vár a török börtönökben a kurdok szimpatizánsaira, terroristákra, betöréssel és lopással gyanúsított személyekre - áll az emberjogi szervezetnek a bővítési biztoshoz is eljuttatott jelentésében.

Szabadlábon a náci háborús bűnös

2002.09.18.

Egészségügyi okokra hivatkozva a francia bíróság szabadon engedte a 92 esztendős Maurice Papont, akit 1998-ban ítéltek tízéves börtönbüntetésre a második világháború idején elkövetett bűnei miatt. Papon a bordeaux-i rendőrség főnökeként 1500 zsidó deportálásában vett részt 1942 és 1944 között. A francia zsidó szervezetek tiltakoznak a szabadon bocsátás ellen.

Kövér-Tóth-per - folytatás október 28-án

2002.09.18.

Október 28-án folytatódik az a per, amelyet személyiségi jogainak megsértése miatt indított Kövér László Tóth Károly ellen; a per szerdai tárgyalásán a bíró úgy döntött, hogy személyesen is meg kívánja hallgatni a Fidesz választmányi elnökét.

Kivégzések Japánban

2002.09.18.

Japánban - csaknem kilenc hónap óta először - halálos ítéleteket hajtottak végre: felakasztottak két férfit, akit gyilkosságért ítéltek halálra.

Magyarország soha nem lesz EU-elnök?

2002.09.18.

Jelenleg hathavonta adják át egymásnak az elnöki posztot az Európai Unió tagállamai. A tervezett változások miatt Magyarország valószínűleg már nem kerül sorra.

Nem nő az adóügyek elévülési ideje

2002.09.18.

Nem nő az adóügyek elévülési ideje, mivel a pénzügyminiszter nem terjeszti a kormány és az országgyűlés elé azt a javaslatát, amely egységesítené és 5-ről 8 évre emelné az adómegállapítás és végrehajtás elévülési idejét - mondta Máté Dániel szerdán az MTI-nek.

Az ORTT vizsgálja a Big Brothert

2002.09.18.

A Tv2 Big Brother című műsora rendkívüli sürgősséggel került az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elé.

Készülőben az amerikai kibertér biztonsági tervezet

2002.09.18.

Az Egyesült Államokban várhatóan a napokban hozzák nyilvánosságra azt a kibertér biztonságával kapcsolatos tervezetet, mely az internetes biztonság kérdéskörében teljesen új szerepet ró a szövetségi kormányzatra.

Agrárcégek: tizenkét ügyben nyomoz a rendőrség

2002.09.17.

A ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI) jelenleg 12 olyan ügyben nyomoz, amelyek a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium gazdasági társaságaihoz kapcsolódnak; az év végéig várhatóan befejeződnek a vizsgálatok - közölte az MTI érdeklődésére a SZBEI illetékese kedden.

László Csaba: 2003-ban EU-konform adópolitika

2002.09.17.

A kormány már a jövő év elejétől az Európai Unió szabályozásával konform adó- és támogatási politikát szeretne bevezetni az országban - mondta László Csaba pénzügyminiszter kedden, Budapesten, az Investor Relations gazdasági szaklap Kelet- és Közép-Európával foglalkozó regionális konferenciáján.

Nő az örökösödési és ajándékozási illeték

2002.09.17.

A Pénzügyminisztérium tervei szerint jövőre emelkednének egyes illetékek, a gépjárművek súlyadója és átírási költsége.

Elutasították Pándy fellebbezését

2002.09.17.

A brüsszeli semmítőszék elutasította a hat családtagjának meggyilkolásáért és három lányának megerőszakolásáért Brüsszelben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Pándy András fellebbezését. Pándy ügyvédje nyomban jelezte, hogy nem adják fel a harcot, az emberi jogok európai bírósógához folyamodnak Strasbourgban.

Megszűnőben a kényszervállalkozások?

2002.09.17.

Januárban több tízezer munkavállaló megbízási munkaszerződését kell felülvizsgálni, ha a parlament elfogadja a Munka Törvénykönyvének módosítását. A kormány ugyanis megszüntetné az úgynevezett színlelt vállalkozásokat.

32 óra munka: alkotmányos visszásság és méltánytalanság

2002.09.17.

Súlyosan méltánytalan helyzetet, az alkotmányos jogokkal összefüggő visszásságot állapított meg az egészségügyben dolgozó és az ügyeleti szolgálatban résztvevő közalkalmazottak munka- és pihenőidejével kapcsolatban az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Ciprus kimaradhat az EU bővítési listájából

2002.09.17.

Az Európai Unió kihagyhatja Ciprust az október végén kialakuló, már nagyon várt bővítési listából a szigetország jövőjéről zajló kényes béketárgyalások esetleges megakadásától tartva - mondták diplomaták kedden Brüsszelben.

Két év felfüggesztettet kapott Benkő Péter

2002.09.17.

A 90-es évek közepén elkövetett hatszázmilliós áfacsalás miatt ítélte Benkő Péter színészt első fokon két év, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre a bíróság kedden.

Nem módosul a választási eljárásról szóló törvény

2002.09.17.

Az Országgyűlés kedden 214 igen szavazat, 125 ellenvoks és 4 tartózkodás mellett nem fogadta el a választási eljárásról szóló törvény - kétharmados többséget igénylő - módosítását, ami lehetővé tette volna, hogy a közigazgatási szerveknél nem közszolgálati jogviszonyban dolgozók is segíthessék a választások lebonyolítását.

Matematikus bizonyít egy gyilkossági perben

2002.09.17.

Megkezdődött a 13 ember meggyilkolásával vádolt holland ápolónő pere. Az áldozatok között van négy gyermek és az ENSZ nemzetközi bíróságának egyik bírája. A tárgyalás különlegessége, hogy a bizonyításban részt vesz egy valószínűségszámítással foglalkozó matematikus is.

Megszüntetik az illegális hulladéklerakókat

2002.09.17.

Megszűnhetnek a hulladéklerakók és a dögkutak a környezetvédelmi tárca Országos Hulladékgazdálkodási Terve (OHT) szerint. A Nemzeti Környezetvédelmi Program előírásai alapján készült terv 6 év alatt radikálisan megváltoztatná a hazai hulladékgazdálkodási gyakorlatot. A terv várhatóan jövő héten kerül a parlament elé.

Műhiba-biztosító 2004-től

2002.09.17.

Legkorábban 2004-ben jöhet létre az a közös biztosítási alap, amelyet a kórházak és az egészségügyi minisztérium a műhiba-perek költségeinek fedezésére hoz létre. Közben egyre több félrekezelt páciens perel, bár a jogerős ítéletre sokszor éveket kell várni.

A férj is felveheti felesége nevét

2002.09.17.

Rövidesen a parlament elé kerül az a törvényjavaslat, amelynk alapján lehetővé válik, hogy a jövőben a férfiak is felvehessék feleségük családnevét a házasságkötés után. Korábban ez csak a feleségek joga volt, az Alkotmánybíróság azonban ezt jogellenesnek nyilvánította. A gyerekek ezentúl az anyjuk nevét is kaphatják.

Medgyessy vs. Magyar Nemzet - a lapot helyreigazításra kötelezték

2002.09.17.

Első fokon sajtópert nyert Medgyessy Péter miniszterelnök a Magyar Nemzet című napilap ellen; a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) hétfőn kihirdetett ítéletében helyreigazításra kötelezte a lapot egy 1976-os keltezésű állambiztonsági jellegű irat másolatának közlése miatt.

Az ENSZ bírálja a roma diákok elkülönítését

2002.09.17.

Az ENSZ faji megkülönböztetés elleni bizottsága legfrissebb jelentésében elítéli a magyarországi roma diákok elkülönítését és speciális iskolákba történő irányítását.

Kihallgatták a gyilkossággal gyanúsított lány anyját

2002.09.16.

A rendőrség először tanúként, majd gyanúsítottként hallgatta meg a tótújfalusi gyilkossággal gyanúsított 14 éves kislány édesanyját.

A bíróság ítél, a kórház nem tud fizetni

2002.09.16.

Egy felmérés szerint már 1 milliárd forintnál is többre perlik a magyar kórházakat orvosi műhibák és a kezelések után fellépő szövődmények miatt. A bíróságok az utóbbi években egyre magasabb összegű kártérítéseket szabnak ki, ez elérheti a 30-50 millió forintot is.

Kína már nem blokkolja a Google elérését

2002.09.16.

Kínából bő két hétig nem lehetett elérni a népszerű keresőmotort, melynek doménnevét a kínai internetszolgáltatók egyszerűen "eltérítették", vagyis a Google bebillentyűzése után valamelyik helyi keresőmotor portálja jelent meg.

Új Zéland - 13 éves gyilkos pere

2002.09.16.

Új-Zéland legfiatalabb, 13 éves gyilkosát hét év börtönbüntetésre ítélték hétfőn, mert társaival meggyilkoltak egy pizzafutárt.

Egyfordulós lehet majd a parlamenti választás

2002.09.16.

A jövőben várhatóan egyfordulós lesz a parlamenti választás, nem lesznek kopogtatócédulák és a külföldön tartozkodók is szavazhatnának - írja a Magyar Hírlap az Országos Választási Bizottság szakértői munkacsoportjának elképzeléseire hivatkozva. A változtatások többségével Lamperth Mónika belügyminiszter is egyetért. A Fidesz szerint azonban nincs oka a változásokra.

Tíz évig őrizhetjük a számlákat

2002.09.16.

A jövő héten tárgyalhatja a kormány a pénzügyminisztérium javaslatát, amely szerint duplájára nőne az adózással kapcsolatos ügyek elévülési ideje - írja a Népszabadság.

A férj is felveheti a feleség családnevét

2002.09.14.

A jövőben a férfiak is hozzákapcsolhatják saját utónevüket feleségük családi nevéhez - tájékoztatott Gál J. Zoltán a kabinet által pénteken megtárgyalt előterjesztésről a kormányülést követő budapesti sajtótájékoztatón.

Egyfordulós választással a kétkamarás parlamentbe?

2002.09.14.

Jelentős változásokon eshetne át a magyar választási rendszer, amennyiben az Országos Választási Bizottság szakértői munkacsoportjának tervei valóra válnak - írja a szombati Magyar Hírlap. Egyebek mellett a választások egyfordulósak lehetnek, az ajánlási szelvényeket a parlamenti pártoknak nem kellene összegyűjteni, a kampánycsendet újraértelmeznék.

Az IM cáfolja a miniszter távozásáról szóló híreszteléseket

2002.09.13.

Barta Ágnes, az Igazságügyi Minisztérium szóvivője az MTI-nek cáfolta azokat a sajtóban napvilágot látott híreszteléseket, melyek szerint Bárándy Péter igazságügy-miniszter a lemondását fontolgatná.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000