Hír archívum: 2002. szeptember

Más hónap

Visszavonta beismerő vallomásait a balástyai sorozatgyilkos

2002.09.13.

A balástyai Sz. Zoltán korábban öt nő meggyilkolását ismerte el. A rendőrségi őrizetben lévő férfi csütörtökön azt állította: megzsarolták, hogy vállaja magára a bűncselekményeket.

Parlament előtt az új átvilágítási törvény

2002.09.12.

Bárándy: a múlttal való szembenézés nem válhat boszorkányüldözéssé

Bárándy: Be kell vezetni az óvadékot

2002.09.12.

Az igazságügy-miniszter szerint ideje, hogy véget vessenek a bírák megaláztatásának

Törvénytelen fővárosi közbeszerzés

2002.09.12.

Súlyos pénzbírságot szabott ki Demszky Gábor főpolgármesterre és a fővárosi önkormányzatra a közbeszerzési döntőbizottság egy törvényellenes közbeszerzés miatt. Demszkynek százezer forintot kell fizetnie, az önkormányzat büntetése pedig egymillió forint.

Mesterséges embrióért pereskednek az asszonyok

2002.09.12.

Két asszony bírósági kerestet nyújtott be Nagy-Britanniában korábbi élettársa ellen azért, hogy megakadályozzák a tőlük származó mesterségesen megtermékenyített embrióik megsemmisítését.

Két év után a Viszkisről dönt a Legfelsőbb Bíróság

2002.09.12.

Ma kezdődik a Legfelsőbb Bíróságon a Viszkis rabló néven elhíresült Ambrus Attila tárgyalása. A Fővárosi Bíróság 2000 decemberében 15 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a rablót, ám a tárgyalás után mind a védelem, mind a vád fellebbezett az ítélet ellen.

Folytatódik az oktogoni lövöldöző pere

2002.09.12.

A perbeszédekkel folytatódik a 2000 nyarán az oktogonnál lövöldöző Bódi Zsolt pere. A két halálos áldozatot követelő lövöldözéssel vádolt férfi korábban már beismerte és megbánta tettét.

Kisebb szja, nagyobb illeték

2002.09.11.

Az egyszerűsített vállalkozói adó bevezetésén kívül csak a személyi jövedelemadóban lesznek könnyítések jövőre. A jövő héten a kormány elé kerülő tervek szerint emelkedik a pálinka adója, az ügyvédek, az áruszállítás és a patyolat áfája, nőnek az illetékek, emelkedik a gépjárművek súlyadója. A cigaretta és az üzemanyag közterhe nem nő január elsejétől, adómentessé válik a tőzsdei árfolyamnyereség.

Nem lesz light és mild cigaretta az EU-ban

2002.09.11.

Az Európai Bíróság jóváhagyta az Európai Unió brüsszeli bizottságának döntését, amellyel 2003-tól megtiltotta, hogy a cigarettadobozokon a "Light", illetve a "Mild" feliratot használják. A döntés súlyosan érinti a magyarországi cigarettagyártókat is.

Válozhat a magyar szabadalmi rendszer

2002.09.11.

A magyar szabadalmi jog és az európai jog harmonizációját hangsúlyozták a felszólalók a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában kedden az Országgyűlésben.

Visszahívták az In-Forrás vezetőit

2002.09.11.

Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter a mai nappal felmentette az In-Forrás Kht. ügyvezetőjét és felügyelőbizottságának tagjait. Az előző ciklusban alapított In-Forrás Kht. ellen korábban már feljelentést tett Keller László, a közpénzek ellenőrzéséért felelős politikai államtitkár.

Kötelező felelősségbiztosítás: november végéig lehet biztosítót váltani

2002.09.11.

Az idén november 30-ig kell bejelenteni a biztosítónál a kötelező felelősségbiztosítással kapcsolatban a váltási szándékot. A bejelentést írásban, vagy személyesen kell megtenni, kérve a már megszerzett bonus-malus fokozatról szóló igazolást. Ez szükséges ugyanis ahhoz, hogy az új biztosító - akivel december végéig meg kell kötni az új, 2003-ra érvényes szerződést - elismerje a már elért bonus kedvezményt.

Folytatódnak a vizsgálatok a határőrségnél

2002.09.11.

Vesztegetéssel gyanúsít a katonai ügyészség 28 salgótarjáni határőrt, akik ellen 8 hónapos nyomozás után eljárás indítottak. Közben a kaposvári katonai ügyészég is vizsgálatot folytat a letenyei határátkelő 9 útlevélkezelő tiszthelyettese ellen.

Első fokon eltiltották a Citadella-terasz építőjét a beruházástól

2002.09.11.

A Budai Központi Kerületi Bíróság ideiglenes intézkedéssel eltiltotta a Citadella 4-u Vagyonkezelő Kft.-t attól, hogy a Gellért-hegyi Citadella területén bármilyen további beruházási tevékenységet végezzen.

Letöltendő börtönbüntetésre ítélték a vesztegetéssel vádolt rendőröket

2002.09.11.

Nem jogerősen két év három hónap, illetve két év hat hónap letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta a csepeli bíróság kedden hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett hivatali vesztegetés miatt azt a két rendőrt, akiket szombaton tartóztattak le az ügyészségi nyomozók.

Nem függesztik fel a házelnök mentelmi jogát

2002.09.11.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága keddi ülésén egyhangúan úgy döntött: nem javasolja a parlamentnek Szili Katalin mentelmi jogának felfüggesztését. A házelnököt a Fidesz gyöngyösi szervezete jelentette fel egy, a választási kampányban elhangzott kijelentése miatt.

Minisztériumi kritika Simek Kitti kitiltása ügyében

2002.09.11.

Az Oktatási Minisztérium közleményt adott ki, amely szerint jogellenesen zárták ki az iskolából Simek Kittit, aki a múlt héten megölte nevelőapját. A minisztérium szerint a lány esetében is fennáll az ártatlanság vélelme, és amíg a bíróság nem dönt jogerősen, addig nem zárható ki az iskolából. A diáklánnyal az igazgató azt közölte, hogy csak magántanulóként járhat az iskolába.

Agrárminiszterek tanácskozása az EU-bővítésről

2002.09.11.

Az Európai Bizottság és a soros EU-elnökség képviselői megértést tanúsítanak Magyarországnak a csatlakozási tárgyalások mezőgazdasági fejezetével kapcsolatos szempontjai iránt, a határozott állásfoglalástól azonban egyelőre tartózkodnak - állapította meg a magyar mezőgazdasági miniszter.

Bárándy körömszakadtáig küzd a bírói béremelésekért

2002.09.10.

Az igazságügy miniszter "körömszakadtáig" küzdeni fog a bíráknak kilátásba helyezett ötvenszázalékos béremelésért - derül ki Bárándy Péter, a Népszabadságnak adott nyilatkozatából. A miniszter kitérő választ adott a lap arra a kérdésére, mi lesz, ha tárcája elbukik a költségvetési alkufolyamat során.

Több feljelentésre készül a Millenáris Kht.

2002.09.10.

Hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt tesz feljelentést a közeljövőben a Millenáris Kht. - tudta meg a Magyar Hírlap. Két "enyhébb" gyanúval is büntetőeljárást indítanak, ám várhatóan azok kapcsolódnak az előbbihez.

Tóth Zoltán a választási bizottságok működésének nyilvánosságáról

2002.09.10.

Törvény írja elő a választási bizottságok működésének nyilvánosságát - nyilatkozta Tóth Zoltán kedden az MTI-nek, annak kapcsán, hogy a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) előző napi ülésén, egy előre jelzett téma tárgyalásának meghiúsulási okáról sem a bizottság, sem a választási iroda illetékesei nem adtak tájékoztatást.

Az ügyészség szerint törvénysértőek a UPC szerződései

2002.09.10.

A Fővárosi Főügyészség szerint törvénytelenek a UPC Magyaroroszág Kft. szerződési feltételei a fogyasztókkal szemben, miután a távközlési társaság több ponton is indokolatlan előnyt biztosít saját magának - például akkor, amikor a díjakat egyoldalúan emelheti. A Főügyészség ezért azt kéri a bíróságtól, hogy érvénytelenítse a szerződés - szerintük - törvénysértő részeit.

Feltörhető a VPOP informatikai rendszere

2002.09.10.

Az Állami Számvevőszék vizsgálata komoly hiányosságokat tárt fel a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának informatikai rendszerében. Kiderült, egy kezdő hacker is simán áttöri a VPOP védelmi rendszerét. A vámhatóság szerint a hiányosságok nem veszélyeztetik a költségvetés bevételeit - írja a Magyar Hírlap.

Korrupt határőrök ellen indult eljárás

2002.09.10.

A tv2 értesülései szerint korrupció gyanújával indult katonai ügyészségi vizsgálat 28 salgótarjáni határőr ellen. Az állomány felét, - hiszen azon a határon alig 50-en teljesítenek szolgálatot - azzal gyanúsítják, hogy pénzért egyszerűsítette a beléptetést. Úgy tudjuk, hogy egyiküket előzetes letartóztatásba helyezték.

A StreamCast a Morpheus törvényességének kimondását kéri a bíróságtól

2002.09.10.

A StreamCast Networks ügyvédei beadvánnyal fordultak a bírósághoz, és annak kimondását kérik, hogy a cég által kifejlesztett népszerű P2P szoftver, a Morpheus nem sérti meg a szerzői jogi törvényt, jelentette be hétfőn az Electronic Frontier Foundation (EFF).

Felfüggesztették a korrupt rendőröket

2002.09.09.

Soron kívüli fegyelmi eljárást keretében felfüggesztették a szolgálati viszonyát két vesztegetéssel gyanúsított csepeli rendőrnek, akiket kedden már bíróság elé is állítanak. A két rendőr 40 ezer forintot követelt egy kopott gumikkal közlekedő autóstól, a kenőpénz második részletének átadásakor azonban tetten érték őket.

Kanadában az alkohol ártalmasabb a fűnél

2002.09.09.

Lehet, hogy Hollandia után Kanada lesz a második olyan állam, ahol legálissá (megtűrtté) teszik a könnyű drogok fogyasztását. Mindez jelenleg a szenátus döntésétől függ.

Ciánper: tanúmeghallgatás

2002.09.09.

A ciánper hétfői tárgyalásán továbbra sem kezdődött meg a magyar állam Transgold SA-val szembeni kártérítési keresetének megvitatása, csupán a nagybányai aranybánya biztonsági állapotáról hallgatott meg tanúvallomást a Fővárosi Bíróság.

A médiatörvénnyel ellentétesnek nyilvánította ORTT Panaszbizottsága a Budapest Televízió egyik műsorát

2002.09.09.

A médiatörvény jogalkotói szándékaival ellentétesnek minősítette a Budapest Televízió ez év július 19-én sugárzott, Az érem harmadik oldala című műsorát az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága Meruk József újságíró egyes kijelentései miatt.

Bűnösnek találták a lövöldöző politikust

2002.09.09.

Kulturális javak körébe tartozó tárgyat megsemmisítő rongálás bűntette miatt bűnösnek találta a keszthelyi bíróság Paróczai Csabát. A környezetvédelmi minisztérium volt politikai államtitkárának személyi titkára egy Fenékpusztán rendezett születésnapi rendezvényen több pisztolylövéssel szétlőtt egy képet.

Tavaly 700 hátrányos megkülönböztetés

2002.09.09.

A 2001 októberében megalakult Roma Antidiszkriminációs Ügyfélszolgálati hálózathoz a mai napon csatlakozott a romaügyekért felelős politikai államtitkár. Az antidiszkriminációs hálózathoz az elmúlt évben mintegy 700 esetben fordultak jogorvoslatért. Az ügyekből 850 intézkedés született.

Törvénytelen szerződés egy parkolási kft.-vel

2002.09.09.

A fővárosi főügyészség nyomozást rendelet el három budapesti kerület parkolási rendszere miatt. A VI., VII. és a VIII. kerület még 1999-ben hozta létre a fővárosi parkolás társulást, azért hogy plusz bevételhez jusson. Az üzemeltetésről szerződést kötött a Centrum Parkolási Kft-vel. Az ügyészség szerint ez törvénytelen volt.

Az Aurul elismeri objektív felelősségét a tiszai ciánszennyezésért

2002.09.09.

A felelősség és a kárérték megállapításának céljával folytatódott a Magyar Állam pere a tiszai ciánszennyezésért felelős romániai, ám részben ausztrál tulajdonú Aurul cég ellen a Fővárosi Bíróságon - jelentette az X-Press.

Új-Zéland tervei az online adózással

2002.09.09.

Az új-zélandi adóhivatal egyelőre még őrlődik, hogy a J2EE vagy a .Net képezze annak az ötéves programnak az alapját, amelynek célja lehetővé tenni az internetes adózást minden adófizető számára. Colin MacDonald, a hivatal rendszerfejlesztési igazgatója elmondta, hogy eddig a J2EE képezte az online projektek alapját, de döntés egyelőre nem születet a platformhasználatról.

Hunguest Rt.: lezárult a nyomozás

2002.09.09.

A rendőrség lezárta a Hunguest Rt vezetői ellen indított nyomozást. A céget néhány éve azért hozták létre, hogy az Üdültetési Közalapítvány, korábban a SZOT vagyonát kezelje, és a négy milliárd forintot érő, több mint háromszáz ingatlant fenntartsa.

Észtország: monumentális génbank?

2002.09.09.

Észtországi kutatók egyetlen génbankban akarják tárolni a balti állam alig 1,5 millió lakosának genetikai adatait.

Gyermek- és ifjúsági ombudsman

2002.09.09.

Még az ősszel kezdeményezi a parlamentben egy gyermek és ifjúsági ombudsmani hivatal létrehozását a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GyISM), az egészségügyi, szociális és családügyi, valamint az oktatási tárcával közösen.

Felszámoltak egy bordélyházat Siófokon

2002.09.09.

Vasárnap éjjel a siófoki rendőrök leleplezték, hogy az egyik helyi bár illegális bordélyházként működik. A szórakozóhelyen dolgozó táncos lányok 30 ezer forintért szexuális szolgáltatást nyújtottak a vendégeknek.

Törvénytervezet a nők és gyermekek védelmében

2002.09.09.

Még az idén a törvényhozás asztalára kerülhet az antidiszkriminációs törvényjavaslat, mely enyhítheti a családon belüli erőszakot elszenvedő nők és gyermekek kiszolgáltatottságát is. A családon belüli erőszakra, szexuális zaklatásra csak akkor derül fény, ha az események végzetesen elfajulnak - írja a Népszabadság.

Whiskys - csütörtökön kezdődik a másodfokú büntetőper

2002.09.09.

Ambrus Attila, az első fokon tizenöt év fegyházra ítélt whiskys rabló másodfokú büntetőpere csütörtökön kezdődik a Legfelsőbb Bíróságon.

Olasz vadászok pusztítják Európa keleti felének madárvilágát

2002.09.09.

Olasz vendégek vadászterülete lett napjainkra Kelet- és Közép-Európa. Csak az elmúlt két évben félmillió madártetemet foglaltak le az itteni országok hatóságai az olasz vadászok zsákmányából - írja a Magyar Hírlap.

Kegyelmet kérnek a gyilkos tininek

2002.09.09.

A Habeas Corpus Munkacsoport felhívja Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy kérjen kegyelmet a köztársasági elnöktől a nevelőapját lelövő 14 éves tótújfalui kislány védelmében. A jogvédő szervezet egyúttal azt kéri az országgyűléstől, hogy módosítsa a büntető törvénykönyvnek a jogos védelemre vonatkozó részét.

A polgárjogi szervezetek a kiberbiztonsági paranoia ellen

2002.09.09.

A polgárjogi szervezetek szerte a világon tiltakoznak a digitális megfigyelési módszerek "szélsőségessége" ellen, amelyeket sok országban tavaly szeptember 11-ét követően vezettek be. A brit Privacy International és az amerikai EPIC közösen tette közzé ötödik éves jelentését (Privacy and Human Rights Survey), amely különösen lehangoló képet fest arról, hogy az államok milyen súlyosan korlátozzák az állampolgárok privát szférához való jogát.

Vesztegetésen értek két rendőrt

2002.09.09.

Két rendőrt vettek őrizetbe a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal munkatársai szombaton, miután vesztegetésen érték őket. A rendőrök közlekedési szabálytalanság eltitkolása fejében kértek pénzt.

Sólyom László: át kellene dolgozni az átvilágítási törvényjavaslatot

2002.09.08.

Sólyom László személyes véleménye szerint olyan sok változtatásra lenne szükség az állambiztonsági múlttal kapcsolatos törvényjavaslatokban, hogy azokat a kormánynak vissza kellene vonnia átdolgozásra.

Újabb fájlcserélő szünteti be működését

2002.09.06.

Egy illinoisi szövetségi bíró szerdán kijelentette: napokon belül utasítja a Madster (korábbi nevén Aimster) fájlcserélő-hálózat üzemeltetőit, hogy szüntessék be a zeneszámok csereberéjét szervereiken.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000