Hír archívum: 2002. szeptember

Más hónap

Feljelentésre készül az oktatási tárca is

2002.09.06.

Rövid időn belül valamennyi minisztériumban befejezik a kormányváltás után elrendelt belső vizsgálatot. A Magyar Hírlap úgy tudja, az ifjúsági tárca után az Oktatási Minisztérium is feljelentést kíván tenni az előző ciklusban történt gazdálkodási ügyletek miatt.

Kárpótlást követelnek a fajtalankodásért bezárt melegek

2002.09.06.

Kárpótlást fognak követelni azok a melegek, akiket korábban természetellenes fajtalanság miatt letartóztattak vagy börtönbüntetést kaptak. A melegszervezetek szerint csak az európai nyomásnak engedett az AB, s jogellenesnek tartják, hogy kilenc évig halogatta döntését a testület. Veres András katolikus püspök sajnálatosnak tartja, hogy így döntöttek az alkotmánybírák.

Az ügynöktörvénnyel kezdi munkáját a parlament

2002.09.06.

A házbizottság elfogadta a parlament őszi ülésszakának munkarendjét. E szerint minden héten ülésezik az Országgyűlés, hetente lesznek interpellációk is. Az ügynöktörvény vitája már jövő héten megkezdődik.

Nincs hathatós segítség a családon belüli erőszak áldozatainak

2002.09.06.

A rendőrség szerint nem történt mulasztás a tótújfalui családi tragédiát megelőzően - írja a Magyar Hírlap. Mint ismeretes, a Somogy megyei kistelepülésen egy 14 éves lány szombaton éjjel megölte nevelőapját, mert a férfi évek óta fizikailag bántalmazta és szexuálisan zaklatta őt.

A kormány segítségét kérik a spam ellen küzdő szervezetek

2002.09.06.

Amerikai fogyasztói csoportok a kormány segítségét kérik a kéretlen e-mailek áradata elleni harcban, mivel elmondásuk a szerint spam lassan megbénítja az e-mail alapú üzenetküldést.

Aranyvonat: lesz-e per az USA ellen?

2002.09.06.

A Mazsihisznél jelentkezhetnek azok, akik bármit tudnak, vagy okirattal rendelkeznek az úgynevezett aranyvonaton szállított, 1944-ben lefoglalt zsidó vagyonról.

Ismét elítélték a pszichiáternő gyilkosát

2002.09.06.

Két év hat hónap börtönre ítélte az 1998. évi kaposvári orvosgyilkosságért fegyházbüntetését töltő Daxner Gábort Szegedi Városi Bíróság, mert bizonyítottnak látta, hogy a vádlott a börtönben bicskával rátámadt a zárkaőrre; az ítélet nem jogerős.

Önként jelentkezett a hatóságoknál egy görög terrorista

2002.09.05.

Feladta magát a hatóságoknak csütörtökön Athénban a November 17. elnevezésű görög városi gerillaszervezet egyik utolsó tagja azok közül, akik után hetek óta folytat hajtóvadászatot a görög rendőrség.

Többmilliós bírságot kapott a brit mobilspammer

2002.09.05.

Kéretlenül küldött a felhasználókat félrevezető reklám-SMS-eket egy brit cég. Ezért az ország távközlési felügyelete 50 ezer fontos (19,25 millió forintos) bírságot szabott ki rá. Magyarországon a versenyhivatal bírságolhat, hasonló ügyre azonban itthon még nem volt példa.

Emberi jogokat sért a brit terrorizmusellenes törvény

2002.09.05.

A brit parlament által egy éve elfogadott terrorizmusellenes törvény eltörlését sürgette az Amnesty International. A londoni székhelyű nemzetközi emberi jogi szervezet csütörtökön kiadott jelentésében felrótta a brit kormánynak, hogy a tavaly szeptember 11-i amerikai terrortámadások nyomán elfogadott új törvénnyel és annak érvényre juttatásával súlyosan megérti az alapvető emberi jogokat.

Nyomozás a Medgyessy-iratok közlése miatt

2002.09.05.

Államtitoksértés alapos gyanúja miatt nyomoz a rendőrség a Medgyessy Péter titkosszolgálati múltjával kapcsolatos dokumentumok nyilvánosságra kerülése ügyében. Az iratokat a Magyar Nemzet közölte július 31-én és augusztus 1-jén.

Népszavazás az EU-csatlakozásról márciusban?

2002.09.05.

Magyarország már 2003 márciusában népszavazást akar tartani az Európai Unióhoz való csatlakozásról - erősítette meg a Handelsblatt című német gazdasági-pénzügyi lap csütörtöki számában a magyar külügyminisztérium EU-kérdésekben illetékes államtitkára.

Legalizálhatják Kanadában a cannabist

2002.09.05.

A probléma megvizsgálására felállított kanadai bizottság azt javasolja a kormánynak, hogy legalizálja a marihuána fogyasztását. A javaslat szerint a cannabis és a alkoholos italok fogyasztását hasonló módon kellene kezelni.

EU-bővítés: Törökország türelmetlen

2002.09.05.

Az új török külügyminiszter azt reméli, hogy országa októberben világos választ kap az EU-tól arra, megkezdheti-e még ebben az évben a csatlakozási tárgyalásokat.

Betűtípus miatt pereskedik az Adobe és az Agfa

2002.09.05.

A pert az Adobe kezdeményezte, miután az Agfa felszólította a vállalatot, ne használja Acrobat szoftverében az Agfa tulajdonaként bejegyzett betűtípusokat.

A Fővárosi Választási Iroda elnökének reagálása az őket ért bírálatokra

2002.09.05.

Nincs olyan jogszabály, ami a választási irodák kötelező feladatává tenné, hogy a választási bizottságokhoz benyújtott előterjesztésekről azonnal tájékoztatni kellene a sajtót - közölte csütörtökön a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) elnöke.

Halmozott bűncselekmények gyanúja a volt Ifjúsági és Sportminisztériumnál

2002.09.04.

Jánosi György miniszter szerint volt olyan ügylet, amikor a tárca vezetése saját kormányát is félrevezette.

A terrorellenes harc és a szabadságjogok

2002.09.04.

A Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) attól tart, hogy a terrorizmus elleni világméretű hadjárat csorbítja a szabadságjogokat Európában és Amerikában.

Elindították a pereket a rabszolgák leszármazottai

2002.09.04.

Tizenkét céget - köztük ismert bankokat és cigarettagyártókat - perelt be Deadria Farmer-Paellmann amerikai fekete aktivista. A listán ott van a híres Lloyd's biztosító és a J.P. Morgan bankház is. A jogászok szerint nyerni nincs sok esélye, de lobbizáskor jól jöhet a kereset.

A webes visszaélés vált a cégvezetők legfőbb ellenségévé

2002.09.04.

Az e-mail-, illetve webhozzáférésekkel való visszaélés immár nagyobb problémát jelent a társaságokon belül, mint az irodai eszközök ellopása, illetve a hazugság.

Megbüntették az MTV-t a kiegyensúlyozatlan választási műsorokért

2002.09.04.

Félórás műsorfelfüggesztéssel sújtotta a Magyar Televíziót a tavaszi választási kampány alatt sugárzott, politikailag kiegyensúlyozatlannak és nem tárgyilagosnak ítélt műsorok miatt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) - erősítette meg Ladvánszky György a Népszabadság értesülését szerdán az MTI-nek.

Első fokon felmentették a bankfiókvezetőt a Tasnádi-ügyben

2002.09.04.

A Tasnádi-üggyel összefüggésben pénzmosás-bejelentési kötelezettség bűntettének vádja alól mentett fel egy bankfiókvezetőt a II-III. kerületi bíróság szerdán kihirdetett nem jogerős ítéletében.

Megbénulhat a cégbíróság az evázók miatt

2002.09.04.

Egyre több félreértés tisztázódik az egyszerűsített vállalkozói adó törvénytervezetével kapcsolatban: a kereszttulajdonlás tilalma miatt az eva-körből kieső vállalkozások az idén még megválhatnak kellemetlenné váló tagjuktól. Az evát választó vállalkozóknak nem kell a jövőbeni vagyongyarapodás után adót fizetniük, hiszen kizárólag bevételi nyilvántartás lesz. A Magyar Hírlap információja szerint a szövetkezetek és az ügyvédi irodák is választhatják majd az evát.

A vádlott Zalatnay Sarolta nem jelent meg a bíróságon

2002.09.04.

Nem jelent meg a szerdai tárgyaláson a hitelek meg nem fizetése miatt több tízmilliós kárt okozó csalássorozattal vádolt Zalatnay Sarolta, ezért a Fővárosi Bíróság (FB) elrendelte komplex orvosi vizsgálatát, amely kiterjed arra, hogy a művésznő képes-e egyáltalán megjelenni a tárgyalásokon, de arra is, milyen a börtöntűrő képessége.

Elkészült a Föld-csúcs záróközleménye

2002.09.04.

Nagy diplomáciai erőfeszítések után, kölcsönös engedményekkel elkészült a johannesburgi Föld-csúcs záródokumentuma. A légszennyezési ügyekben az USA a fejlődőkkel kötött alkut.

A RIAA mint internetrendőrség

2002.09.04.

A RIAA (Recording Industry Association of America) arra akart rákényszeríteni négy internetszolgáltatót, hogy azok blokkoljanak egy zeneszámokat illegálisan közzétevő kínai site-ot, majd pedig pert indítottak az ISP-k (INternet Service Provider) ellen, amikor azok nem tettek eleget a felszólításnak.

Moszkva, Ottawa és Peking csatlakozik a kiotói egyezményhez

2002.09.04.

Oroszország, Kanada és Kína kedden a johannesburgi Föld-csúcson jelezte, hogy támogatják az üvegházhatást előidéző károsanyag-kibocsátást korlátozó kiotói egyezményt.

Iratokat foglaltak le az In-Forrás XXI. Kht.-nál

2002.09.04.

Különböző számlákat és bizonylatokat foglaltak le az ORFK szervezett bűnözés elleni munkatársai kedden a Miniszterelnöki Hivatal által a Széchenyi-terv munkafejlesztésre vonatkozó stratégiájának végrehajtására még az előző ciklusban alapított In-Forrás XXI. Kht. székhelyén.

Bírósági ítélet az utolsó szög a Napster koporsójában

2002.09.04.

Egy szövetségi bíróság meglepő döntést hozva megtiltotta a Napster korábban már letudott kérdésnek vélt megvételét a Bertelsmann által.

Kézigránátos támadás Csepelen

2002.09.04.

Kézigránátot dobtak szerda hajnalban egy csepeli ház udvarára: a robbanás anyagi károkat okozott, de szerencsére senkit sem sebesített meg.

A főügyészség szerint Gongazde holttestét találták meg Tarascsa mellett

2002.09.04.

A tarascsai erdőben talált lefejezett holttest Georgij Gongadze újságíró földi maradványa - közölte keddi kijevi sajtótájékoztatóján Szvjatoszlav Piszkun ukrán főügyész.

Eltörölték a természet elleni fajtalanság bűntettét

2002.09.03.

Az Alkotmánybíróság többségi határozatával megsemmisítette a büntető törvénykönyvnek a természet elleni fajtalanságra vonatkozó rendelkezéseit, mert azok a testület álláspontja szerint sértik a szexuális orientáció szerinti megkülönböztetés tilalmát.

Egy nap után bezárt a jászladányi alapítványi iskola

2002.09.03.

Kedden újra egybenyitották Jászladányban a törvénytelenül létrejött alapítványi iskolát a községi oktatási intézményével, miután az alapítványi iskola egy napos működés után megszűnt. A két intézményt előzőleg egy pozdorjafal választotta el egymástól.

Közel-keleti terroristák az amfetamin üzlet mögött

2002.09.03.

Az amerikai kábítószer ellenes hatóság vezetője szerint először találtak egyértelmű bizonyítékokat a terrorszervezetek és a drogkereskedelem közötti kapcsolatra. Mint mondta, az év elején nagyszabású razziát tartottak Chicagóban, és ekkor elfogták az amfetamin nevű drog piacát ellenőrző banda főnökét.

Bántalmazott MIÉP-es képviselő - vádemelési javaslat

2002.09.03.

Súlyos testi sértés büntette miatt vádemelési javaslattal küldte meg a rendőrség a Fővárosi Főügyészségnek a MIÉP volt országgyűlési képviselőjelöltjének bántalmazásában felbujtóként és társtettesként részes V. Tamás ügyét - közölte az MTI érdeklődésére a BRFK sajtóosztálya kedden.

"Alkoholharmonizáció" az Európai Unióban

2002.09.03.

Az Európai Bizottság szeptemberben tűzi napirendre az alkoholtermékek legalacsonyabb adókulcsának uniós harmonizálását.

Megegyezés körvonalazódik az Európa Tanács jogi bizottságában a kedvezménytörvényről

2002.09.03.

Erik Jürgens, a kedvezménytörvényt elemző jelentés szerzője esélyt lát arra, hogy a magyar fél az Európa Tanács jövő januári parlamenti közgyűléséig a felvetett elvárásoknak megfelelően módosítja a vitatott jogszabályt, s ezért a kérdés most nem kerül a szeptemberi közgyűlés plénuma elé - tudta meg az MTI strasbourgi forrásból.

Százegy vádlott a szerzői jogi perben

2002.09.03.

Hétfőn Szegeden megkezdődött annak a százegy vádlottnak a pere, akiket szoftverek, zenei anyagok és filmek jogosulatlan felhasználásával, többszörözésével és terjesztésével vádolnak.

Görögország betiltja a számítógépes játékokat

2002.09.03.

Görögországban elfogadták azt az új törvényt, melynek érdelmében az országban tiltott mindennemű elektronikus videojáték használata és birtoklása is.

Az Országgyűlés még nem adja ki a XVIII. kerületi polgármestert

2002.09.03.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága keddi ülésén egyhangúlag elhalasztotta döntését Mester László MSZP-s országgyűlési képviselő, a XVIII. kerület polgármestere mentelmi jogának felfüggesztéséről.

Felmentették mind a 307 vádlottat a buji orvosi perben

2002.09.03.

Jogerősen felmentette a 307 vádlottat a "buji orvos per" elnevezéssel országos hírűvé vált büntetőügyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság keddi, Nyíregyházán tartott tárgyalásán, helybenhagyva az elsőfokú ítéletet.

Választási csalás gyanúja Pécsett

2002.09.03.

Választási csalás gyanúja merült föl Pécsett. A rendőrség még nem döntött arról, hogy nyomoz-e az ügyben. Az egyik szociális otthon lakóinak állítása szerint a MIÉP aktivisták a gondozottakat becsapva, erőszakkal szerezték meg ajánlószelvényeiket.

Ítélet választási csalás miatt Nyírbogáton

2002.09.03.

A Nyírbátori Városi Bíróság 30 ezer forintos pénzbüntetésre ítélt egy férfit, aki április 8-án élelmiszercsomagokat osztogatott a fideszes jelölt fényképes szórólapjával együtt.

Rekontra a Citadella-ügyben

2002.09.03.

Egyelőre nem kell lebontania a Citadella melletti teraszkávézót az építtetőnek; a Pesti Központi Kerületi Bíróság kedden felfüggesztette a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) azon határozatának azonnali végrehajthatóságát, amelyben elrendelte a létesítmény elbontását.

110 mikuláscsomagot kapott - beperelték

2002.09.03.

A Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. pert indított egy budapesti fiatalember ellen, akinek száznál is több befizetetlen parkolási büntetése van. A fiatalember azért nem fizet, mert szerinte jogtalanok a büntetések, ugyanis az esetek nagy részében olyan helyen állt meg, ahol kint van a megállni tilos tábla, vagyis a rendőrség megbüntethette volna, de a parkolási cég nem.

Ombudsman védheti a gyermekeket

2002.09.03.

Egy esetleges ifjúsági ombudsmani hivatal létrehozásáról tárgyal a napokban Mesterházy Attila, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM), valamint Göncz Kinga, az Egészségügyi-, Szociális és Családügyi Minisztérium (ESZCSM) politikai államtitkára. A törvényjavaslat várhatóan már ősszel a parlament elé kerül. Az ifjúsági és sporttárca előző vezetése nem támogatja az elképzelést.

Dohánykommandó: büntetik a tilosban dohányzókat

2002.09.03.

A nem dohányzók védelmére alkotott törvény betartását az ÁNTSZ rendszeresen ellenőrzi. A vizsgálatok általános tapasztalata, hogy többnyire a munkavállalók sértik meg az előírásokat. A szolgálat az idén csaknem 9,5 millió forint egészségvédelmi bírságot szabott ki- írja a Népszabadság.

Kész a Tocsik-ítélet

2002.09.03.

A Tocsik-ügyet tárgyaló bírónő hétfőn leadta sokszorosításra a büntetőügy írásba foglalt ítéletét. A késedelmes írásba foglalás miatt a Fővárosi Bíróság elnöke fegyelmi eljárást kezdeményezett ellene.

Kanada ratifikálja a kiotói jegyzőkönyvet

2002.09.03.

Kanada az év végéig ratifikálni fogja a Kiotói Jegyzőkönyvet - jelentette be nagy meglepetésre Jean Chretien miniszterelnök Johannesburgban.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000