Hír archívum: 2002. október

Más hónap

A brókercégek 1 milliárd dollárt fizetnének, ha a tőzsdefelügyelet leállna a vizsgálódással

2002.10.31.

A Wall Street 10 legnagyobb értékpapírcége hajlandó lenne 1 milliárd dollárt fizetni, amennyiben a SEC leállítja a vizsgálatokat, melyek rossz hatással vannak a cégek hírnevére és azon keresztül részvényeik árfolyamára - írja az ügyhöz közelálló forrásra hivatkozva a Bloomberg.

Drogvétség miatt kell a hadseregbe vonulnia

2002.10.31.

A Fővárosi Közigazgatási Hivatal (FKH) nem engedélyezte egy fiatalembernek, hogy a katonai szolgálat helyett polgári szolgálatot teljesíthessen, mivel a kérelmezőt korábban kábítószerrel való visszaélés vétségében elmarasztalták. A fiatalember ügyvédje szerint tarthatatlan a hivatal álláspontja, ugyanis csak azoktól lehetne megtagadni a polgári szolgálatot, akik erőszakos bűncselekményt követtek el.

Proware: amikor a vizsgálót is vizsgálják

2002.10.31.

Rövidesen napvilágot lát az a jelentés, amely az állami intézmények átvilágítására rendre jelentős megbízásokat elnyerő Proware legkényesebb cégkapcsolatait hozza nyilvánosságra - tudta meg Keller László közpénzügyi államtitkár környezetéből a Magyar Nemzet. Keller felszólította az állami intézményeket: hozzák nyilvánosságra, hogy milyen eljárással és mennyiért adtak megbízásokat a Proware-nek.

Lefejezte volna az alvilágot

2002.10.31.

Fenyő János, Seres Zoltán, Prisztás József és Döcher György gyilkosainak, és a gyilkosok megbízóinak nevét ajánlotta fel Portik Tamás, az Energol Rt. egykori igazgatója a rendőrségnek. Cserébe azt kérte, engedjék el nyolcéves börtönbüntetését. Az alku nem köttetett meg - értesült a Mai Nap.

Románia közel áll a Gozsdu vagyon visszaszerzéséhez

2002.10.31.

Románia nyolc évtizedig húzódó tárgyalások után közel áll ahhoz, hogy visszaszerezze Magyarországtól a Gozsdu Alapítvány közel egymilliárd dollárt kitevő vagyonát - írta csütörtöki számában a Curierul National című román napilap.

A nyitott forráskód a növekedés lehetőségeit keresi a kormányzati piacon

2002.10.31.

A Red Hat és a Dell Washingtonban konferenciát rendezett a nyitott forráskódú szoftverek felhasználásának lehetőségeiről az állami szektorban, ahol először is "tényeket tettek le az asztalra".

Egy belga nyomda beperli az Európai Bizottságot?

2002.10.31.

Jacob Söderman európai ombudsman a héten keményen bírálta az Európai Bizottságot, amiért az viszautasítja egy belga nyomdával szembeni tartozásának kiegyenlítését.

Ma jár le az utazási irodáknak szabott határidő

2002.10.31.

A külföldi utakat szervező utazási irodáknak máig kell igazolniuk, hogy megfelelő vagyoni biztosítékkal rendelkeznek.

Vádemelési javaslat a földhivatal vezetője ellen

2002.10.31.

Vádemelési javaslattal zárja le az ORFK azt a nyomozást, melyet a Fővárosi Kerületek Földhivatalának megbízott vezetője ellen indítottak hivatali visszaélés címén - értesült a Magyar Hírlap. Alapos ugyanis a gyanú, hogy a földhivatal megbízott vezetője öt esetben olyan intézkedést tett, amely nem felelt meg a jogszabályoknak. Arra nincs bizonyíték, hogy beavatkozása pénzért történt volna.

Javaslat kétkamarás parlamentre

2002.10.31.

Kétkamarás parlamentet, az országgyűlési képviselők számának 200-250 főre történő csökkentését, a kampánycsend intézményének eltörlését szorgalmazza többek között az Országos Választási Bizottság jóváhagyásával alakult munkacsoport.

Megalázás, jogsértés a pszichiátriákon

2002.10.31.

Megdöbbentő adatok derültek ki 52 pszichiátriai otthon vizsgálata után. Az egyik intézményben hat éve van bezárva hálós ágyába egy beteg, aki nem veszélyes senkire. Több intézményben azért használják ezeket az eszközöket, hogy a páciensek ne csavarogjanak el. Sok helyen rosszul bánnak a betegekkel, szűkös az életterük és korlátozottak a tisztálkodási lehetőségek.

Alkotmánymódosítás: nem közeledtek az álláspontok

2002.10.31.

Több ponton is megmaradt a korábbi véleménykülönbség a kormánypártok és az ellenzék között az uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítással kapcsolatban a szerdán e témáról folytatott második egyeztetésen.

Jelentős könnyítés az amortizációs szabályokban

2002.10.31.

Áttörésnek minősítették a vállalkozók képviselői a bejelentést, hogy a kormányzat hajlandó az amortizációs leírás kulcsát 50 százalékra emelni.

A politika diktál az APEH-nek?

2002.10.31.

Az új törvény szerint a pénzügyminiszter az adóhatóság számára kötelező érvényű iránymutatást adhatna arra vonatkozóan, hogy az adóhatóság hogyan értelmezze a törvényeket. Az Orbán-kormány volt pénzügyi államtitkára szerint ez a passzus törvénysértő.

Tavasszal tárgyal a T. Ház a kedvezménytörvény módosításáról

2002.10.31.

A külügyminiszter szerint valószínű, hogy a zsúfolt parlamenti program miatt az Országgyűlés csak a téli szünetet követően, február elején tűzheti napirendre a kedvezménytörvényt módosító javaslatot.

Washington bíróság elé állítaná Szaddám Huszeint

2002.10.30.

Az amerikai kormány szerint Szaddám Huszeint bukása után bíróság elé kell állítani legbelsőbb hatalmi körének tagjaival együtt emberiség ellen elkövetett bűncselekmények vádjával.

Romaügyi Tanács: alakuló ülés

2002.10.30.

Mindenkinek joga van a jóléthez, a felemelkedéshez és az esélyhez - jelentette ki a Romaügyi Tanács alakuló ülésén az Országház épületében Medgyessy Péter kormányfő, a testület elnöke szerdán.

Lakásmaffiózókat vettek őrizetbe Békéscsabán

2002.10.30.

Bűnszövetségben elkövetett zsarolás bűntett alapos gyanúja miatt őrizetbe vettek öt békéscsabai lakost - közölte a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Felfüggesztett börtönnel választották meg polgármesternek

2002.10.30.

Nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt folyik bírósági eljárás Tasó László, Nyíradony polgármestere ellene - erősítette meg az MTI tudósítójának értesülését a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság szóvivője.

Osztrák juttatások magyar kényszermunkásoknak

2002.10.30.

Még 11 hónapig igényelhetnek juttatásokat a II. világháború idején Ausztria területén rabszolga- és kényszermunkát végző emberek az Osztrák Megbékélési Alaptól.

Függetlensége miatt a bíróság nem fogadja a jogvédőket

2002.10.30.

Szili Katalin a bizottsági elnökök bevonásával javaslatot tesz a családon belüli erőszak jelenségével kapcsolatosan parlamenti nyílt nap összehívására. A parlament elnöke e kezdeményezéséről azt követően szólt, hogy szerdán megbeszélést folytatott Morvai Krisztina büntetőjogásszal a családon belüli erőszak megfékezéséről.

Tizenegy évet kapott Bonnie

2002.10.30.

Tizenegy év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte jogerősen a sajtóban magyar "Bonnie és Clyde" néven ismertté vált rablópáros bíróság elé került női tagját, Novák Mária Tündét a Legfelsőbb Bíróság (LB).

Közvetítők bírók helyett

2002.10.30.

Az Országgyűlés plenáris ülésén először a közvetítői tevékenységről szóló törvényjavaslat általános vitájára került sor. Az előterjesztés szerint a felsőfokú végzettséggel rendelkező közvetítők munkájával peren kívül hozható létre megegyezés az érintett felek között. A javaslatot valamennyi párt támogatja.

A Reuters feltörte az Intentia webhelyét?

2002.10.30.

A svéd informatikai cég büntetőjogi feljelentést tett a patinás brit hírügynökség ellen, amelyben azzal vádolja, hogy illegális eszközökkel - a nagyvállalati webkiszolgáló feltörésével - jutott hozzá az Intentia harmadik negyedévi pénzügyi mérlegadataihoz.

Az orosz nagykövet nem vette át az Amnesty International jelentését

2002.10.30.

Az oroszországi emberi jogok védelmében demonstrációt tartott az Amnesty International magyarországi egyesülete szerdán Budapesten az Oroszországi Föderáció nagykövetsége előtt.

Szavazórendszer-reform Amerikában

2002.10.30.

George Bush amerikai elnök kedden aláírta azt a törvényt, amely alapján korszerűsítik a szavazás rendszerét, hogy elkerülhetőek legyenek azok a hibák, amelyek két évvel ezelőtt az elnökválasztás eredményét is megkérdőjelezték. Az elnök számos demokrata és republikánus törvényhozó jelenlétében írta alá a törvényt a Fehér Házban. - A jogszabály erősíteni fogja a nemzet bizalmát abban, hogy minden választó szavazatát számon tartják, a szabályokat következetesen alkalmazzák - mondta az elnök.

Nagy Testvér-díj a zürichi rendőrségnek

2002.10.30.

A "rendkívül szorgalmasan szaglászó patkányok" számára alapított svájci Nagy Testvér-díjat idén Zürich kanton rendőrsége, a Q-Sys vállalat, valamint Darien de Verra, a svájci közlekedési és környezetvédelmi minisztérium tisztségviselője és a Club of Bern nyerte el, de arról nem szólnak a beszámolók, hogy a kitüntettetek megjelentek-e a winterthuri Casino-színházban a kedd esti díjkiosztáson.

Az Enron beperelte a Bank of Americát

2002.10.30.

A csődbement óriáscég kártérítést követel, mert néhány nappal az Enron összeomlása előtt a bank állítólag több mint százmillió dollárt emelt le jogtalanul a vállalat egyik számlájáról.

Megbüntették, mert csökkentette árait

2002.10.30.

Bűnösnek mondta ki a bíróság a C&A német ruházati áruházat, amely csökkentette árait az euró bevezetésekor. A cég azzal védekezett, hogy a vásárlók euróval kapcsolatos félelmeit próbálta csökkenteni.

Negyven adónyomozó ütött rajta a taszári adócsalókon

2002.10.30.

Negyven adónyomozó tartott házkutatást az amerikai hadsereg egyik kaposvári partnercégénél. A gyanú szerint a cég feketén fizette ki alkalmazottai fizetésének nagyobbik részét.

Ismét növelné a reprezentációs költségek terheit a kormány

2002.10.30.

Ismét növelni akarja a reprezentációs juttatások közterheit a pénzügyi tárca, miután a múlt év elején bevezetett korlátozásait a nagy felháborodás miatt részben vissza kellett vonnia. A jövő évi adóváltoztatási javaslat szerint jövőre az élelmiszer-vásárlás, az éttermi, a szállodai számlák, a szórakozás - a mozi-, a színházjegy - áfája nem lesz visszaigényelhető.

Az Európai Bizottság ismertette a .eu domén menetrendjét

2002.10.30.

Az Európai Bizottság kedden közölte, hogy reményei szerint december elejéig sikerül kiválasztaniuk azt a non-profit szervezetet, amely a .eu legfelsőbb szintű doménnév (TLD) kiosztását és nyilvántartását végzi.

Kémkedésért halálra ítéltek egy palesztint

2002.10.30.

Árulással vádolt és halálra ítélt egy gázai bíróság kedden egy palesztint, aki izraeli emberi jogi szervezetekkel működött együtt. A Gázai övezet déli részén élő Haddar Ganem - a bíróság szerint - pénzért információkat adott át az izraeli biztonsági szerveknek, s az izraeli hadsereg a Fatah több tagját ölte meg a tőle szerzett adatok nyomán.

A Miniszterelnöki Hivatal valamennyi feljelentése megalapozott

2002.10.30.

A rendőrség a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) közpénzügyi államtitkársága valamennyi vizsgálata ügyében megalapozottnak találta a feljelentést - jelzi Keller László, a MeH közpénzügyi politikai államtitkára a Frajna Imre fideszes országgyűlési képviselőnek írott levelében.

Húsz százalékkal emelte a parlament a családi pótlékot

2002.10.30.

Az Országgyűlés kedden módosította a családtámogatásról szóló jogszabályt. Ennek alapján szeptember 1-jéig visszamenőleges hatállyal 20 százalékkal emelkedik a családi pótlék összege.

Egymilliós büntetést kapott az MSZP-s Keller

2002.10.30.

Sajtóhelyreigazításra és erkölcsi kár címén egymillió forint megfizetésére kötelezte Keller László szocialista országgyűlési képviselőt a Budaörsi Városi Bíróság kedden; az ítélet nem jogerős.

Brüsszeli konvent: az egyesülő Európa leendő alkotmányáról vitáztak a küldöttek

2002.10.29.

Az egyesülő Európa leendő alkotmányának tervezete keltette eddig a legélénkebb vitát a Brüsszelben folyó konventen.

Itt az európai Enron-ügy?

2002.10.29.

Vizsgálat indult Párizsban annak tisztázására, hogy a Vivendi médiaóriás az utóbbi két évben valóban félrevezette-e a befektetőket hamis adatok közlésével. A kozmetikázott mérlegekről a részvényesek egy csoportja tett bejelentést. Ha a vádak beigazolódnak, akkor a kreatív könyvelést ezentúl nem tarthatják amerikai szokásnak.

Számlacsalás a kaposvári színházban

2002.10.29.

A kaposvári Csiky Gegely Színházban történt könyvelési csalás alapos gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen elkövető ellen a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.

Kétmilliárddal többet kap az ügyészség

2002.10.29.

A legfőbb ügyész és a pénzügyminiszter találkozását követően 2,3 milliárd forinttal növekedett az ügyészség 2003-as költségvetési tervezete, így a legfőbb ügyész szerint ha takarékosan is, de zavartalanul tud dolgozni az ügyészség.

Nyílt levél a kormányfőhöz az egyházak támogatásával kapcsolatban

2002.10.29.

Az egyházak, felekezetek között a népszámlálási adatok alapján szétosztandó állami támogatásról szóló, 2003. január 1-jén életbe lépő törvény helyett az eredeti jogszabály megtartását kéri kilenc egyház, több emberi jogi szervezet és 19 közéleti személyiség Medgyessy Péter miniszterelnöktől.

Spanyol tiltakozás az internettörvény ellen

2002.10.29.

Többszáz spanyol weboldal zárt be tiltakozásul az internetes kereskedelmet szabályzó új törvény szigorú rendelkezései ellen. Az október 12-én elfogadott jogszabály szerint valamennyi online kereskedelemmel foglalkozó oldal üzemeltetőjének kötelező bejelentkeznie az állami nyilvántartásba. Kritikusai szerint a törvény sérti a szólásszabadságot és a személyes adatok védelmét.

Büntetés-végrehajtás: szerdán félórás szünet az m1-en

2002.10.29.

Végrehajtja az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) által korábban kirótt adásfelfüggesztést október 30-án, szerdán a Magyar Televízió (MTV).

Az oktatási biztos a gyerekverők elbocsátása mellett

2002.10.29.

Az összes jogsértés közül a legsúlyosabb a testi fenyítés, aminek egyáltalán nincs, illetve nem lehet helye a közoktatásban - mondta Aáry-Tamás Lajos. Az oktatási jogok biztosa közölte: ha az ilyen panaszok igaznak bizonyulnak, akkor ő mindig az elkövető pedagógus elbocsátását javasolja az intézményvezetőknek.

Nem csatlakozhat új ország az euróövezethez 2006 előtt

2002.10.29.

Az Európai Központi Bank csak 2006-tól tartja lehetségesnek, hogy újabb tagok csatlakozzanak az eurózónához.

Börtön járhat majd a gyűlöletbeszédért

2002.10.29.

Ha az Európai Unióban elfogadják a rasszizmusról és idegengyűlöletről szóló keretszabály-tervezetet, szabadságvesztéssel büntethetik majd a gyűlöletbeszéd súlyosabb eseteit. Mivel a magyar szabályozás is ez alapján készül majd, a jogszabály módosítása után már nem csak a közösség elleni izgatást büntetik majd.

Az Amnesty International szeint nincs valódi igaszságszolgáltatás Oroszországban

2002.10.29.

A független nemzetközi emberijogi szervezet Párizsban nyilvánosságra hozott beszámolójában rámutat, hogy Oroszországban "hatalmas szakadék tátong az alapvető emberi jogok törvénybe foglalt védelme és a valóság között". Oroszországban az érvényes törvények dacára nincs valódi igazságszolgáltatás, az őrizetesek megkínzása, megerőszakolása, emberek nyomtalan eltűnése mindennapi gyakorlat, különösen Csecsenföldön - állapította meg kedden közzétett jelentésében az Amnesty International.

Kártérítést ítéltek meg autópályák mentén élő asztmásoknak Japánban

2002.10.29.

Asztmások egy csoportja - azt állítva, hogy a tokiói levegőszennyezés miatt betegedett meg - 638 ezer dolláros kártérítést kapott a japán kormány és az autópálya-felügyelet ellen kezdeményezett perében. A hét panaszos a tárgyaláson közölte: a tokiói fojtogató kipufogógázoktól lett asztmás, illetve a levegőszennyezés súlyosbította a már meglévő asztmáját.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000