Hír archívum: 2002. november

Más hónap

Külön törvény szabályozza a parlament és a kormány viszonyát

2002.11.26.

Két órás tárgyalás után ismételten nem tudtak megegyezni a pártok az uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosításról, bár az álláspontok közeledtek. Döntés született például arról, hogy a parlament és a kormány viszonyát külön, kétharmados törvényben rendezik.

Putyin megvétózta a sajtótörvény módosítását

2002.11.26.

Az orosz elnök hétfőn megvétózta a sajtótörvény módosítását, amelyet a moszkvai túszdráma után, a terrorizmus elleni harc érdekeire fogadott el az orosz törvényhozás két háza.

Próbaper az orosz kormány ellen a moszkvai túszdráma miatt

2002.11.26.

Orosz jogászok szerint az állam kártérítési felelősséggel tartozik, ha bebizonyosodik, hogy a kommandósok által bevetett altatógáz okozta a moszkvai túszdráma áldozatainál a halált. Két túlélő és egy elhunyt fiatalember apja polgári pert indított a kormány ellen.

Perelhető-e a KaZaA?

2002.11.25.

A mai napon dől el, hogy az amerikai lemezkiadók és szórakoztatóipari cégek egyáltalán perelhetik-e a KaZaA mögött álló Sharman Networksöt, ugyanis a világ jelenleg legnépszerűbb fájlcserélő szolgáltatását működtető cég vanuatui székhelyű, Ausztráliában működik és szerverei is az Egyesült Államokon kívül találhatók.

Ercsi emberölési ügy: nyomozás két rendőr ellen

2002.11.25.

A Budapesti Katonai Ügyészség jelentési kötelezettség megszegése vétség alapos gyanúja miatt nyomozást rendelte el hétfőn az Ercsiben közelmúltban történt emberölési ügyben két rendőrtiszttel szemben.

Kilenc év börtön szoftverkalózkodásért

2002.11.25.

Az USA-ban az eddig kiszabott legsúlyosabb büntetést alkalmazták egy eddig büntetlen szoftverkalózzal szemben.

Döntéstámogató szoftver segítené a bírákat

2002.11.25.

A jövő év közepére készülhet el az ECRIME nevű, bírósági ítélkezést támogató rendszer.

A héten kezdődik a kazettaügy büntetőpere

2002.11.25.

A héten kezdődik a Fővárosi Bíróságon az úgynevezett kazettaügy büntetőpere.

Parlamenti albizottság a lakásmaffia ellen

2002.11.25.

Parlamenti albizottság vizsgálja a jövőben a lakásmaffia-ügyeket.

Felmentik a szegedi rendőrkapitányt

2002.11.24.

Balogh Zoltánnak azért kell mennie, mert nem sikerült javítania a városi rendőrség munkájának hatékonyságát. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon a közeljövőben további személyi döntések várhatóak.

Az FBI lecsapott a modemet bütykölő előfizetőkre

2002.11.24.

Ohio állam rendőrsége nyáron alaposan ráijesztett az amerikai kábeles internetezőkre, amikor illetékességi területén meglepte a modemjüket gyorsabbá hackelő ügyfeleket. A nyomozók az FBI-jal együttműködve a Buckeye kábelszolgáltató 17 ügyfelénél tartottak házkutatást. Közülük héttől elkobozták a berendezést, és csalás miatt akár egy évet is kaphatnak.

Csak Magyarország használhatja a Tokaji nevet

2002.11.23.

2007-től csak a magyarok használhatják a tokaji márkanevet

Rasszizmus miatt megbüntették a Moulin Rouge-t

2002.11.23.

A bíróság pénzbüntetésre ítélte a párizsi Moulin Rouge-t, mert egy vizsgálat kiderítette, hogy a mulató kizárólag a színpadi táncosnők, illetve a konyhalányok között alkalmazott színes bőrűeket. A személyzet vendégekkel kapcsolatba kerülő tagjai csak fehérek lehettek.

Az ORTT elmarasztalta az RTL-Klub egyik műsorát

2002.11.23.

Negyed órára elsötétült a csatorna

OIT: 6200 bírósági számítógép egy hálózatban

2002.11.22.

November 27-én adják át az Országos Igazságszolgáltatási Tanács által 1998-ban indított Justitia.net elnevezésű informatikai beruházás második fázisát, amelynek keretében a bírósági hálózat 131 helyi és munkaügyi bíróságot, 19 megyei és fővárosi bíróságot, továbbá a Legfelsőbb Bíróságot, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalát integrálja egységes országos rendszerbe. A kialakítandó ítélőtáblák is részesei lesznek ennek a rendszernek.

Jövőre drágább a biztonság

2002.11.22.

Az életbiztosítások kivételével jövőre további áremelkedésre kell számítani a magyar biztosítási díjakban.

Hat alkotmánymódosító javaslat kerülhet a parlament elé

2002.11.22.

Az EU-csatlakozással összefüggő alkotmánymódosításhoz benyújtott ellenzéki módosító javaslatok közül hatot támogatott pénteki ülésén az Országgyűlés európai integrációs bizottsága.

Nemzetbiztonsági meghallgatások a Defend ügyében

2002.11.22.

Az APEH és az MFB jelenlegi vezetőjét pár héten belül meghallgatják a nemzetbiztonsági bizottságban a Defend-ügy kapcsán.

A kisebbségi hivatal elnöke államtitkár akar lenni

2002.11.22.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal (NEKH) pozíciójának módosítását kérték a napokban a kormányfőtől és a Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) vezető minisztertől 12 országos kisebbségi önkormányzat vezetői - tudta meg érintettektől pénteken az MTI.

A kiberfenyegetés nem játék

2002.11.22.

Hogy véget vessen a kiberterrorista támadás veszélye körüli szkepticizmusnak a Gartner Ausztráliában bemutatta, hogy is néz ki egy "digitális Pearl Harbor". Az amerikai hadsereg és az ausztrál infrastruktúra szervezetek (közművek, bankok, távközlési cégek) informatikai vezetői támogatásával "digitális hadgyakorlatot" tartottak a kockázatok azonosítása érdekében.

Harc az embercsempészet ellen

2002.11.22.

A spanyol rendőrség titkosszolgálati tervet kíván kidolgozni a törvénytelen bevándorlókat szállító maffiák elleni harcban.

Elnémul a Sláger Rádió?

2002.11.22.

A Népszabadság szerint az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) azt fontolgatja, hogy ismét felmondja a Sláger Rádióval 1997-ben kötött műsorszolgáltatási szerződést.

Rendőrségi "hibák" Gyöngyösön

2002.11.22.

Két, korábbi jogsértéseikért jogerősen elítélt rendőr is részt vett - egyikük meg is sérült - a gyöngyösi kórházban helyi romák és a rendteremtésre kivezényelt rendőri egység halottak napi összecsapásában - erősítette meg a Népszabadság értesülését az ORFK egyik magát megnevezni nem kívánó munkatársa. Az ügyben vizsgálódó ORFK-vezetők egyelőre maguk sem értik, hogy e két rendőrt miért osztották be járőrként.

Négypárti egyeztetés az alkotmánymódosításról: nem született megegyezés

2002.11.22.

Nem született végleges megegyezés az alkotmánymódosításról a pártok között csütörtökön, amikor a téma kapcsán ismét egyeztettek egymással. A megbeszélést követően újságírók előtt minden párt képviselője megerősítette, hogy az álláspontok minimális mértékben közeledtek egymáshoz, és az egyeztetést kedden folytatják.

Az SZDSZ pert nyert Horváth Bélával szemben

2002.11.21.

A Fővárosi Bíróság csütörtökön jogerősen kétmillió forint nem vagyoni kár megtérítésére és az ítélet közzétételére kötelezte Horváth Béla egykori kisgazda országgyűlési képviselőt az SZDSZ gazdasági ügyleteivel kapcsolatos tavalyi kijelentései miatt, helyben hagyva a Budai Központi Kerületi Bíróság elsőfokú ítéletét.

Nincs ítélet a Herzog-perben

2002.11.21.

Tovább folyik a másfél milliárd forint értékű műkincs tulajdonviszonyait tisztázni kívánó jogi iszapbirkózás. A Fővárosi Bíróság az amerikában élő örökösöknek adott igazat, az LB egy hétig még vizsgálódik.

Kövér fiatalok perlik a McDonaldsot

2002.11.21.

Pert indított a McDonald's ellen nyolc elhízott New York-i fiatal. A kereset szerint a gyorsétteremlánc megsérti a fogyasztóvédelmi törvényt, mert nem tünteti fel különböző termékeinek, menüinek nátrium- és zsírtartalmát, így amerikai kamaszok tömegeinek elhízásáért felelős.

Megszegik a gyermekvédelmi törvényt az olasz televíziók

2002.11.21.

Maurizio Gasparri olasz kommunikációs miniszter súlyos szankciókkal fenyegette meg azokat a televízióadókat, amelyek nem tartják be a gyermekek védelmére született törvényes előírásokat.

Bontható a Citadella-terasz

2002.11.21.

A Legfelsőbb Bíróság döntése szerint Varga Kálmánnak, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökének jogában állt kimondani azt, hogy a Citadella-terasz és kávézó azonnali bontására vonatkozó határozata végrehajtható. A bíróság szerint a Citadella-terasz ügye közérdek, ezért jogos volt a bontás elrendelése.

Jogerősen elutasították a Csurka és ifj. Hegedűs elleni keresetet

2002.11.21.

Jogerősen elutasította a Fővárosi Bíróság csütörtökön azt a keresetet, melyben felperesként több magánszemély azt kérte: állapítsák meg, hogy zsidóságot érintő kijelentéseivel emberi méltósághoz fűződő alkotmányos alapjogokat sértett Csurka István, a MIÉP elnöke, ifjabb Hegedűs Loránt és Bognár László alelnökök, valamint Franka Tibor újságíró.

Magyarország nem kap egyedi uniós elbírálást agrárügyekben

2002.11.21.

Az EU továbbra is irreálisnak tekinti a 2004-es csatlakozásra készülő tagjelölteknek azt az igényét, hogy a közvetlen mezőgazdasági támogatások bevezetésének átmeneti időszaka ne terjedjen túl a 2006 végéig tartó jelenlegi költségvetési perióduson.

Feljelentik a pártokat a kint hagyott plakátokért

2002.11.21.

Szerdán járt le a határidő az önkormányzati választási plakátok leszedésére, ezért a Fővárosi Közterület-felügyelet felszólító levelet küldött azoknak a pártoknak, illetve képviselőiknek, akik továbbra is kint tartják plakátjaikat. Ha néhány napon belül nem szedetik le a hirdetéseket, szabálysértési feljelentést tesznek ellenük.

Újságcikk alapján is ellenőrizhet az APEH

2002.11.21.

Minimum kétévenként átfogó ellenőrzésre számíthat a 3 ezer legnagyobb adózó cég - mondta Király László György, az APEH elnöke a cégvezetők klubjának Mi várható a gazdaságban 2003-ban elnevezésű konferenciáján.

Erdélyi Nándor elfogultsággal vádolja a bíróságot

2002.11.21.

Elfogultsági kifogást terjesztett be az egész Fővárosi Bíróság ellen Erdélyi Nándor, a négy halálos áldozatot követelő bolti sorozatgyilkossággal vádolt újvidéki férfi a megismételt elsőfokú eljárás csütörtöki első tárgyalásán.

Lengyelországban nem sikerül legalizálni az eltitkolt jövedelmeket

2002.11.21.

A lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte és megsemmisítette az eltitkolt jövedelmek egyszeri, utólagos megadóztatásáról és a kötelező vagyonbevallásról szóló törvényjavaslatot, amelyet október elején fogadott el a parlament.

Anna hercegnő bűnösnek vallja magát

2002.11.21.

Száz éve először történik meg, hogy az angol királyi család egyik tagját bíróság elé citálják. Anna hercegnőt és férjét, Timothy Laurence-t perbe fogták a veszélyes kutyák tartását szabályozó törvény értelmében, mert kutyájuk áprilisban megtámadott két gyereket a parkban.

Olcsóbb lesz sodorni a cigarettát

2002.11.21.

Ha a kormány valóban csak három százalékkal emeli a vágott dohány jövedéki adóját, annak komoly egészségügyi, költségvetési és piaci hatása lehet, mivel a saját kezűleg sodort cigaretta jóval olcsóbb lesz a gyárinál - írja a Népszabadság.

A gyermekjogok sérülnek?

2002.11.21.

Magyar Bálint oktatási miniszter szerint számos területen tapasztalhatók hiányosságok a gyermekjogok érvényesülése terén, például erősen jelen van a szegregáció intézménye, amely leginkább a roma gyerekeket sújtja. A minisztérium már keresi a megoldást.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000