Hír archívum: 2002. november

Más hónap

A titkos fellebbviteli bíróság szentesítette az amerikai kormány belső hírszerzési politikáját

2002.11.21.

Az 1978-ban, a Watergate-botrány következtében létrehozott titkos Külföldi Hírszerzést Felügyelő Fellebbviteli Bíróság meghozta létrejötte utáni első határozatát, amellyel felülbírálta a szintén titokban működő Külföldi Hírszerzést Felügyelő Bíróság májusi ítéletét, amely elutasította az USA kormányzatának azon törekvéseit, hogy kiterjeszthesse belső hírszerzési hatáskörét, elsősorban az elektronikus megfigyelést, az internet figyelését és a billentyűhasználat naplózását.

Nem szigorodnak a máktermesztés feltételei

2002.11.21.

Bár a mákgubó drogalapanyagnak számít és termesztését sok uniós országban tiltják, az EU nem kifogásolta a magyar termesztési és forgalmazási gyakorlatot. Brüsszel szerint a közeljövőben tovább finomodó magyar szabályozás elegendő felügyeletet jelent.

Hivatalos magyar maffiamérleg

2002.11.21.

Elkészült a Magyarországon működő bűnszervezetekről készült összeállítás. Az adatbázis csaknem tízezer személyről és különböző bűncselekményekről tárol titkos információkat - tudta meg a Magyar Hírlap.

Újabb kivégzés Texasban

2002.11.21.

Újabb halálos ítéletet hajtottak végre az amerikai Texas államban: egy hármas gyilkosságért elítélt férfi kapott méreginjekciót Huntsville fegyintézetben. Texasban idén ez volt a 31. kivégzést, egy nappal korábban egy rendőrgyilkosság miatt elítélt férfin hajtották végre a legsúlyosabb ítéletet.

A belbiztonsági törvény súlyosan bünteti a hackereket

2002.11.21.

Mint azt az ország és a törvényhozás közhangulata alapján - és természetesen a szilárd republikánus túlsúly - alapján várni lehetett, kedden megszavazta a belbiztonsági törvényt (Homeland Security Act), amelyet érdemes a komputerkalózoknak is tanulmányozniuk. A törvény 225. fejezete - más nevén a kiberbiztonságot javító törvény (Cyber Security Enhancement Act) - ugyanis életfogytig terjedő börtönbüntetést helyez kilátásba minden hacker számára, aki cselekedetével mások halálát okozza, ha "csak" maradandó egészségkárosodást, akkor 20 éves börtönnel.

Közalkalmazotti bérek: nem közelednek az álláspontok

2002.11.21.

Nem közeledtek az álláspontok a közalkalmazottak jövő évi béremelésével kapcsolatban a kormány, a szakszervezetek, valamint az önkormányzati munkaadói oldal képviselői között szerdán Budapesten a Közalkalmazottak Országos Munkaügyi Tanácsának (KOMT) ülésén.

Vidéken is spórolnak a bíróságok

2002.11.21.

A Fővárosi Bíróságon a napokban megszorító intézkedéseket vezettek be. Egyes vidéki városokban már több éve takarékoskodnak. Például az alkalmazottaknak fizetik a magántelefonjaikat, sőt Debrecenben a bírósági leveleket nem postások, hanem a bíróság alkalmazottai szállítják ki.

Kárpótlást kapnak a kanadai indiánok

2002.11.21.

Kanadában kárpótlást kapnak azok az indián származású állampolgárok, akiket bántalmaztak vagy megrontottak gyermekkorukban az államilag finanszírozott, de egyházak által működtetett nevelőintézetekben.

Gyanúsítottként hallgatják ki a Defend Kft. exvezetőjét

2002.11.21.

Ma hallgatják ki Földi Lászlót, a Defend őrző-védő Kft. volt vezetőjét, akit a héten gyanúsított meg a rendőrség jogosulatlan adatkezelés miatt.

Herzog-per: a Fővárosi Bíróság kiadja a képeket

2002.11.20.

Közel 400 millió forint értéket képvisel az a 30 festmény, amelynek kiadásáról szerdán első fokon döntött a Fővárosi Bíróság - az 1948-ban letétbe helyezett képeket a Herzog-család utódjai szerették volna visszakérni az államtól.

Folytatódik a Székely-per

2002.11.20.

December 5-re tűzte ki Székely Zoltán, a vesztegetéssel vádolt és első fokon, nem jogerősen, hat év börtönbüntetésre ítélt, volt országgyűlési képviselő büntetőperének másodfokú tárgyalását a Legfelsőbb Bíróság.

Több magyar ülhet az Európai Parlamentben

2002.11.20.

Az Európai Parlament nagy többséggel jóváhagyta szerdán azt az állásfoglalást, amely szerint 2004-ben tíz tagjelölt ország csatlakozhat az Európai Unióhoz. A határozat támogatja azt a magyar kérést, hogy Magyarország a tervezettnél több képviselői helyet kapjon az Európai Parlamentben. A dokumentum ugyanakkor kiáll a tagjelöltek által bírált védzáradékok bevezetése mellett.

Titkos iratok a tököli repülőtéren: további objektumokat vizsgálnak

2002.11.20.

A Magyar Honvédség már nem használt összes objektumát ellenőrzik annak kapcsán, hogy a tököli repülőtéren november elején a törvény által szigorúan védett személyügyi iratokat találtak.

Sánták, vakok, bénák is menjenek katonának?

2002.11.20.

A tavasszal bevezetett szigorítások következtében erősen lecsökkent a sorozásnál az alkalmatlanok száma. A Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája (HEL) nem osztozik a hadkiegészítési illetékesek elégedettségében.

Egymilliós bírság a Szegedi Kábeltévének

2002.11.20.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt egymillió forintra bírságolta a Szegedi Kábeltévé Rt.-t, illetve jogutódját, a Matávkábel Rt.-t - mondta Gönczöl Tünde, a GVH informatikai-kommunikációs irodájának munkatársa.

46,6 millió forint értékű illegális szoftver az EGIS-nél

2002.11.20.

A Business Software Alliance főtitkára ma sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy az egyesület a következő évben is folytatni fogja Tűzszünet nevű, az elmúlt hetekben nagy port kavart kampányát. Elkészült az EGIS-ügyben is a szakértői jelentés, mely 1399 illegális programot talált a vállalat gépein, összesen 46,6 millió forint kárértékben.

Nagy csapást mért az Európai Parlament a dohánycégekre

2002.11.20.

Az Európai Parlament szerdán olyan európai törvényjavaslatot hagyott jóvá, mely szerint az Európai Unióban 2005-től tilos lenne dohánycégek számára a médiában (beleértve az internetet is) hirdetni és jelentősebb - nemzetközi jellegű - eseményeket szponzorálni.

Az ügyészség harmadszor is bíróság elé idézné Boldvait és Budait

2002.11.20.

A Legfőbb Ügyészség a Tocsik-perben az elsőfokú ítélet ismételt hatályon kívül helyezését és a büntetőper harmadszori lefolytatását indítványozza két vádlott, Boldvai László szocialista országgyűlési képviselő, volt pártpénztárnok és Budai György, a szabad demokratákhoz közelálló üzletember vonatkozásában.

Módosítják a gyermekvédelmi törvényt

2002.11.20.

A gyermekvédelmi törvény módosítása a parlament elé kerülő tervezet szerint létrehozná a gyermekjogi képviselő intézményét, amely 2004 január 1-jén kezdené meg működését.

Felfüggesztették a jászladányi iskolaigazgatót

2002.11.20.

Felfüggesztették állásából a jászladányi önkormányzati általános iskola igazgatónőjét; a döntést kedden este, nyilvános tárgyalás után, zárt ülésen hozta meg a fegyelmi bizottságként eljáró helyi képviselő-testület.

Az Európai Parlamentben is lobbiznak saját pénzükért a képviselők

2002.11.20.

A jelek szerint enyhén szólva népszerűtlen az Európai Parlament képviselői fizetéseinek egységesítését célzó törekvés. A jelenlegi, nemzeti alapú fizetési rendszert sokan "megkedvelték", így beindult a lobbigépezet.

Tisztázta magát a vesztegetéssel gyanúsított rendőrnő

2002.11.20.

Bűncselekmény hiányában a Szekszárdi Városi Ügyészség megszüntette az eljárást azzal a kaposvári rendőrnővel szemben, aki a gyanú szerint tavaly ajándékot fogadott el egy bírósági ügy tanújától. A rendőr őrnagy ellen hivatali visszaélés és vesztegetés miatt 2001 nyarán indított vizsgálatot a Somogy Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal.

Vecsési számlagyár: szabadlábon az összes gyanúsított

2002.11.20.

A Fővárosi Bíróság kedden az utolsó gyanúsítottat is szabadlábra helyezte a vecsési számlagyárként elhíresült fiktív számlázási ügyben.

Súlyosbítást kér az ügyészség Tocsikékra

2002.11.20.

A Legfőbb Ügyészség fellebbezett Tocsik Márta és társai ügyében. A vádhatóság az első fokú ítélet szinte minden fontos részének megváltoztatását javasolja, súlyosbítást kér többek között Tocsik, Liszkai Péter és Szokai Imre esetében.

Ötven év legnagyobb amerikai kormányzati átszervezése: a szenátus igent mondott a belbiztonsági minisztériumra

2002.11.20.

Nagy többséggel az amerikai szenátus is megszavazta kedden a belbiztonsági minisztérium létrehozását célzó törvényt, amelynek végrehajtásával az elmúlt fél évszázad legnagyobb amerikai kormányzati átszervezése valósul meg.

Nemzetközi konzílium a belga öngyilkos hajlam miatt

2002.11.20.

A belgiumi Liege-ben hétfőn nemzetközi értekezlet kezdődött az öngyilkosságok megelőzéséről. A francia nyelvű országok szakemberei - orvosok, pszichiáterek, szociális munkások, politikusok - most tartják második ilyen kongresszusukat arról a társadalmi problémáról, amely több országban riasztó méreteket öltött. Az emelkedő számoknak azért is különös súlya van, mert egy felmérés szerint a belgák negyede lelki beteg.

November 20: a gyermekek jogainak világnapja

2002.11.20.

A gyermekek jogainak világnapját ünneplik november 20-án világszerte, így Magyarországon is. Az ENSZ 1989. november 20-án fogadott el egyezményt a gyermekek jogairól, a konvenciót Magyarország 1990. március 19-én írta alá.

Szuperbiztos cellában a móri gyanúsított

2002.11.20.

Összeverekedett cellatársával a nyolc áldozatot követelő móri rablógyilkosság egyik gyanúsítottja - tudta meg a Színes Mai Lap. Kaiser Edét emiatt hétfőn átszállították a Gyorskocsi utcai intézetbe, ahol a whiskys rabló egykori cellájában tartják fogva. A nap minden órájában kamerák figyelik, zárkájában semmi személyes holmit nem tarthat.

Észtországi per a sztálini titkosrendőrség tagjai ellen

2002.11.20.

Per kezdődött kedden Észtországban a Saaremaa-szigeti Kuressaare városban a sztálini titkosrendőrség nyolc olyan egykori tagja ellen, aki közreműködött az 1940-es években 400 ember Szibériába irányuló kitelepítésének megszervezésében.

Pert nyert a Papa a Világgazdasággal szemben

2002.11.19.

Jogerősen pert nyert a Világgazdaság ellen személyiségi jogi perében Sándor István, nyugalmazott nyomozó. Bartus László újságíró közlése szerint nem felel meg a valóságnak Sándor Istvánnak az ő személyére vonatkozó állítása.

Elmarasztalja az EU Franciaországot és Németországot

2002.11.19.

Az EU brüsszeli bizottsága Franciaország és Németország határozott elmarasztalására készül azok túlzottan nagy idei és jövő évi költségvetési hiánya miatt.

Több per is indul az Örs vezér téri IKEA ellen

2002.11.19.

Az Örs vezér téri IKEA áruház bővítése ellen tiltakozók beperelték az áruházláncot és a zuglói önkormányzatot. A lakók a kerület előző vezetését okolják azért, hogy otthonaik elértéktelenednek az állandó zaj, por és a falakban keletkezett repedések miatt. Egy lakó az áruházon elhelyezett fényreklám miatt külön is pereli az IKEA-t.

Újabb egyeztetések a médiatörvényről

2002.11.19.

A médiatörvénynek kétharmados többséggel kell megszilárdítania a közszolgálati médiumok pénzügyi függetlenségét.

Papcsákot felmentették a titoktartás alól

2002.11.19.

A kancelláriaminiszter felmentette Papcsák Ferenc fideszes képviselőt az ügyvédi titoktartás alól, amit egy interpellációra adott válaszában mondott el a miniszter. Papcsák ugyanis ügyvédként 240 millió forintos állami megbízást kapott, és a megbízót, a volt informatikai kormánybiztost, már hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség.

Pedofil képek az interneten

2002.11.19.

Pornográf jellegű, pedofil képek terjesztése miatt indított eljárást a rendőrség egy budapesti férfi ellen. Az internetes honlapon kiskorú fiúk voltak láthatók.

Nyolc év után kiderült: jogellenesen kattant a bilincs

2002.11.19.

Dévavári Dezsőt, a D. T. Kft. egyik vezetőjét jogellenesen bilincselte meg a rendőrség - állapította meg a Legfelsőbb Bíróság.

Átvilágítják a rendőrséget

2002.11.19.

Jövő januárban megkezdődik a rendőrség szervezeti és hatásköri átvilágítása - mondta a Népszabadságnak Lamperth Mónika belügyminiszter. A vizsgálat célja egy hatékonyabban működő és jobban finanszírozható rendőrség megteremtése.

A japán kormány a nyilvános forráskód használatát fontolgatja

2002.11.19.

Egyszerre két japán minisztérium, a gazdasági és a belügyi-távközlési is kísérleteket kezdett azzal a céllal, hogy a jelenlegi rendszerét Linux alapra telepítse át.

Kártérítési per indul az ercsi tragédia után

2002.11.19.

Súlyos mulasztásokat állapított meg a rendőrség belső vizsgálata az Ercsiben, múlt héten történt gyermekgyilkosságot megelőző rendőri intézkedéseknél - értesült a Tények. A Fejér megyei rendőrfőkapitány két rendőrt feljelentett, két másik ellen pedig fegyelmi vizsgálat indult. Az áldozat családját képviselő ügyvéd büntetőfeljelentést tett és kártérítési pert indít a gyilkosságot elkövető fiú szülei ellen.

Roma család pereli a polgármestert Gyürén

2002.11.19.

Kilenc hónappal az eljárás megkezdése után is tovább nyomoz a rendőrség a gyürei polgármester és a jegyző ellen, akik a vádak szerint tavaly megakadályozták egy roma család odaköltözését. Az ügy kapcsán - több mint ötmillió forintos kártérítési igénnyel -polgári per is indult.

Megyszűnt a nyomozás a lehallgatási ügyben

2002.11.19.

Nem sikerült megállapítani, kik helyezték el a lehallgató készüléket az országgyűlési választások előtt az MSZP-s győri polgármester és a jegyző irodájába, az erre irányuló nyomozást nyolc hónap után megszűntette a rendőrség.

Spórol a Fővárosi Bíróság

2002.11.19.

A Fővárosi Bíróságon hetek óta senki nem maradhat este hat óra után az épületben, ott ugyanis minden villanyt lekapcsolnak, sőt a fűtést is lezárják. A megszorító intézkedésekre azért volt szükség, mert csak így biztosított az intézmény idei működése - mondta a bíróság elnöke.

Jogszabálysértő, de maradhat az MTV alelnöke Ragáts Imre

2002.11.19.

Az ítélet szerint Ragáts személyében egyetlen MTV alelnök van, nincs szükség a jogszabályt sértő állapot megszüntetésére

Jogiasszisztens-képzés indul

2002.11.19.

Új szakma színesíti a szakképzési választékot a főváros több szakközépiskolájában: jogiasszisztens-képzésre is jelentkezhetnek az érettségizettek. A Károlyi Mihály Közgazdasági és Külkereskedelmi Szakközépiskolában az idén indult az első osztály, amelyben a diákok az akkreditált iskolarendszerű felsőfokú szakképzés során egy keresett szakmát kapnak, illetve felvételi nélkül juthatnak be a miskolci egyetem jogi karára.

Juszt pert nyert a Magyar Nemzet ellen

2002.11.18.

Első fokon pert nyert a Magyar Nemzettel szemben indított perében Juszt László újságíró, akinek a bíróság félmillió forint nem vagyoni kártérítést is megítélt.

2004. május 1-jét javasolják a bővítés dátumául az EU külügyminiszterei

2002.11.18.

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszteri értekezlete hétfőn 2004. május 1-jét javasolta a 10 tagjelölt ország felvételének időpontjául.

A fogyatékkal élők jogai

2002.11.18.

Mától kétnapos szombathelyi tanácskozáson a fogyatékos emberek társadalmi integrációjának, rehabilitációjának uniós gyakorlatáról és új irányairól tartanak előadásokat brüsszeli szakemberek a hazai, főleg munkaügyi szervezetek, a szociális szférában dolgozók és a megváltozott munkaképességűek érdekvédelmi szervezeteinek kétszáznál több képviselőjének.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000