Hír archívum: 2002. november

Más hónap

Spórolásból rövidülnek az ítéletek a bíróságon

2002.11.18.

Takarékossági okokból kevesebb papírt használhatnak október elejétől a Fővárosi Bíróságon, ezért az ítéletek írásakor 12-es betűméret a maximum megengedett. Emellett számtalan megszorító intézkedést vezettek be: este hatkor leoltják a lámpákat, irodaszereket csak alig rendelhetnek, és elmaradnak a nagytakarítások is.

Egymillió forintos bírság a Rábának

2002.11.18.

Tisztességtelen piaci magatartása miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa egymillió forint bírság megfizetésére kötelezte a Rába Járműipari Holding Rt.-t - tájékoztatta a GVH közleményben hétfőn az MTI-t.

Aláírásgyűjtés az ORTT-karikák ellen

2002.11.18.

Nézői felháborodást váltott ki, hogy médiatörvény-módosítása kötelezővé tette a korhatárt jelző piktogramok kihelyezését a tévéképernyőkre. Az Országos Rádió és Televízió Testületnek (ORTT) benyújtott tiltakozólevelet eddig közel másfél ezren látták el elektronikus aláírásukkal.

Tovább szólhat a webrádió

2002.11.18.

A kis online rádióadók továbbra is adhatnak zenét, miután az amerikai törvényhozás átmeneti moratóriumot adott a jogdíj fizetés mértékéről való egyezkedés idejére.

Alakul a munka törvénykönyve

2002.11.18.

Legkorábban tavasszal tárgyalhatja a parlament a munka világát érintő - a jogharmonizációval kapcsolatos - módosításokat. A korrigált munka törvénykönyvébe az a szabály is bekerülhet, hogy elnevezése ellenére munkaviszonynak kell tekinteni a színlelt szerződést, ha az munkaviszonyt leplez.

Az EU új trösztellenes vizsgálatot fontolgat a Microsoft ellen

2002.11.18.

Az Európai Bizottság gyanúját ezúttal az keltette fel, hogy a szoftvergigász PC operációs rendszer piacon meglévő monopolhelyzetét megpróbálja kiterjeszteni a mobiltelefon-szoftverek piacára is.

Gyerekdomainről döntött az amerikai kongresszus

2002.11.18.

Byron L. Dorgan szenátor indítványára az amerikai kongresszus pénteken elfogadott egy törvényt, amely a kids.us sub domain alatt gyerekeknek szánt internetet vezet be. Ezzel a gyerekszobákat elárasztó pornót és erőszakot ábrázoló tartalmak ellen lépnek fel.

Változik az egyházak támogatása

2002.11.18.

Az Orbán-kormány döntése alapján januártól a népszámlálási adatok szerint kapnának támogatást az egyházak. Ez azt jelentheti, hogy a katolikusok 700 millió forinttal, a reformátusok pedig 40 millió forinttal kapnának több pénzt, mint idén. A többi egyház viszont kevesebb támogatást kapna.

Az EU-ban kötelezővé tették az élelmiszerek allergiajelzését

2002.11.18.

Az EU versenytanácsának döntése értelmében a termelőknek a jövőben kötelezően fel kell tünteniük a termékcímkén, hogy élelmiszerük milyen allergiakeltő anyagokat tartalmaz.

Szirákon találkoznak a visegrádi négyek igazságügy-miniszterei

2002.11.18.

A visegrádi négyek igazságügy-miniszterei találkoznak keddtől a Nógrád megyei Szirákon. A magyar fél javaslatára a rendezvény napirendjén szerepel a terrorizmus elleni fellépés hatékony büntetőjogi eszközeinek, a pártfogói felügyelet nemzetközi jogi szabályozásának és az igazságügyi szakértők eljárási helyzetének kérdése is.

"Jogdíjrendőrök" a munkahelyeken és az iskolákban

2002.11.18.

A hanglemezgyártók hadiösvényre léptek. Miután a bíróságon kivégezték a Napstert, most a vélt gyökerénél - a munkahelyeken és az iskolákban - kívánják csírájában elfojtani a kalózkodást.

Perrel fenyeget a szegedi sztárügyvéd

2002.11.18.

A neves szegedi ügyvéd megdöbbentőnek nevezi, hogy a Magyar Hírlap szerinte minden objektív tényt nélkülözve hozta nyilvánosságra vagyonának 3,5 milliárdra becsült értékét.

Privatizációs tervek: a kormány egyenként dönt majd

2002.11.18.

A privatizációs törvény várhatóan decemberben sorra kerülő módosítását követően, az ÁPV Rt. előkészítése után, a kormány egyenként dönt az eladásra szánt állami társaságok és tulajdonrészek értékesítéséről - erről Mészáros Tamás az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. igazgatóságának elnöke beszélt hétfőn Gyöngyösön, a Magyar Közgazdasági Társaság Heves Megyei Szervezetének tanácskozásán.

Angol szoftverrel a gyerekpornó ellen

2002.11.18.

A legtöbb, kiskorúakat ábrázoló pornográf felvétel Kelet-Európa és Délkelet-Ázsia országaiból kerül fel a világhálóra. A brit hatóságok ezért úgy döntöttek, hogy rendelkezésükre bocsátják ezeknek az országoknak a náluk már jól bevált rendőrségi szoftvert, mellyel felkutathatók a gyermekpornó online terjesztői és letöltői.

Egyelőre nem lesz egységes európai szabadalom

2002.11.18.

Megrekedtek a két éve folyó tárgyalások a közös európai szabadalmi törvényről. A nemzeti érdekek túl erősek.

Csütörtökön új eljárás kezdődik a bolti sorozatgyilkosság ügyében

2002.11.18.

Az öt évvel ezelőtti bolti sorozatgyilkossággal vádolt Erdélyi Nándor büntetőperét csütörtökön kezdik újra tárgyalni első fokon a Fővárosi Bíróságon (FB).

Több ezer vámos válhat munkanélkülivé a csatlakozás után

2002.11.18.

Mintegy 10-15 ezer magyar vámügyintéző állását veszélyezteti az európai uniós csatlakozás, hiszen a határok leépítésével nagy részüknek a munkája egyszerűen elveszik.

EU: Csak a magyaroké a tokaji

2002.11.18.

Az Európai Unió külügyminiszterei hétfői találkozójuk után nyilatkozatban fogják megerősíteni, hogy 2007-től a "Tokaji" megjelölést csak a valódi, Magyarországon gyártott tokaji borokon lehet használni - tudta meg az Index. A franciák már feladták, az olaszok még ellenkeznek, de hiába.

EU-bírálat Romániának

2002.11.18.

A román rendőrséget bírálja jelentésében az Európai Bizottság emberjogi komisszárja, Alvaro Gil-Robles. A dokumentum azt követően készült, hogy az európai tisztségviselő Romániába látogatott.

Másodfokon 24 évre ítélték Andreottit

2002.11.18.

A perugiai fellebviteli bíróság vasárnap huszonnégy évi börtönbüntetésre ítélte Giulio Andreotti volt olasz miniszterelnököt a Mino Pecorelli újságíró huszonhárom esztendővel ezelőtti meggyilkolásában való részvétel vádjával.

Januártól a bankok viselik a bankkártya-visszaélések következményeit

2002.11.18.

Jövő hónaptól lép hatályba az a kormányrendelet, amelynek értelmében a bankkártya-visszaélésekből eredő károk nagyobb részéért a kibocsátó pénzintézetek felelnek - írja a Magyar Nemzet.

Köztartozással is lehet EVÁ-zni

2002.11.18.

Úgy tűnik, az EVÁ-ra való áttérést fontolgató vállalkozóknak mégsem szükséges adóhivatali halasztási engedéllyel rendelkezniük december 20-ig.

Viták az Országos Hulladékgazdálkodási Tervről

2002.11.18.

A héten szavaz a parlament az Országos Hulladékgazdálkodási Terv elfogadásáról. A Terv a hulladékgazdálkodás feladatainak 2008-ig tartó legfontosabb ütemezését tartalmazza. Az ellenzék a plenáris vita előtt bekeményített.

A kiberrendőröknek is kell házkutatási parancs

2002.11.18.

Az USA szövetségi bírósága szerint a kiberbűnözés ellen harcoló rendőröknek is szükségük van kutatási parancsra, különben megsértik az alkotmány negyedik kiegészítését, mely a tiltja a nem megalapozott kutatást, megfigyelést vagy lefoglalást.

Megkezdődik a 2003-as költségvetés általános vitája

2002.11.18.

Az Országgyűlés hétfőn megkezdi a 2003. évi költségvetés általános vitáját. A vita összesen 30 órás időkeretéből ma 11 és fél órát használhatnak fel a képviselőcsoportok, a parlamenti erőviszonyoknak megfelelő arányban.

Először az Európai Parlamentben

2002.11.18.

Magyar képviselők először vesznek részt az Európai Parlament munkájában kedden - írja a Népszabadság. Magyarországot 22 fős, négypárti küldöttség fogja képviselni Strasbourgban. A tízperces felszólalási időkereten Katona Béla (MSZP) és Szájer József (Fidesz) osztozik majd.

Romániában szed parkolódíjat a szegedi önkormányzat

2002.11.18.

Közvetve a szegedi önkormányzat is tulajdonos abban a román társaságban, amely Temesváron, Marosvásárhelyen és Szatmárnémetiben alakított ki speciális parkolási rendszert.

Szállodaláncok is perlik a Gatort kéretlen hirdetési ablakai miatt

2002.11.18.

Idén már hét nagy szervezet perelte be a Gator online marketing céget, hogy illegálisan automatikusan megnyíló hirdetési ablakokat (pop-up ads) helyez el webhelyeiket, és ezzel megtéveszti a webhelyre látogatókat.

MÁÉRT: vita a státustörvény módosítása körül

2002.11.18.

A státustörvény tervezett módosításáról tárgyalt a hatodik alkalommal összehívott Magyar Állandó Értekezlet. A kormány az európai uniós csatlakozás miatt igazítana a törvényen és ehhez a határon túli magyar szervezetek beleegyezését kéri. Medgyessy Péter miniszterelnök elmondta, hogy jövőre a környező országok magyarságának támogatása az inflációt meghaladóan emelkedik. Németh Zsolt korábbi Fideszes külügyi államtitkár szerint a módosítás nem szolgálja a magyar érdekeket.

Volt államtitkárok perelik a sportminisztert

2002.11.18.

Pert indít a jó hírnév megsértése miatt Jánosi György gyermek-, ifjúsági és sportminiszter ellen Bodor András, az ifjúsági tárca volt közigazgatási államtitkára és Szabó László, a tárca volt helyettes államtitkára.

Elkészült a Jura online kiadása

2002.11.17.

Elkészült a PTE-ÁJK tudományos lapjának internetes megjelenítése. A Jura 1994 óta szemeszterenként jelenik meg és egy-egy kiadása 10-15 cikket tanulmányt tartalmaz rendszerint a pécsi jogi kar oktatóitól, hallgatóitól, de persze másoknak is lehetőséget ad a szerkesztőség művének publikálásra, akár idegen nyelven is.

Változik az egyházak támogatása

2002.11.17.

Az Orbán-kormány döntése alapján januártól a népszámlálási adatok szerint kapnának támogatást az egyházak. Ez azt jelentheti, hogy a katolikusok 700 millió forinttal, a reformátusok pedig 40 millió forinttal kapnának több pénzt, mint idén. A többi egyház viszont kevesebb támogatást kapna.

Főügyészi vizsgálat a jászladányi iskolaügyben

2002.11.16.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség megállapítása szerint Jászladány jegyzője jogszerűen adta ki a helyi alapítványi általános iskola működési engedélyét, ugyanakkor a törvénysértőnek minősítette a megyei közigazgatási hivatal e tárgyban hozott megsemmisítő határozatát.

Kormány-előterjesztés készül az önkéntes haderőre való áttérésről

2002.11.16.

A Honvédelmi Minisztérium pénteki kollégiumi ülésén elfogadták az önkéntes haderőre való átállás koncepcióját, amelynek alapján a tárcánál megindul az erről szóló kormány-előterjesztés előkészítése.

Továbbra sincs egyezség az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítás ügyében

2002.11.16.

Továbbra sem sikerült a parlamenti pártoknak egyezségre jutniuk az uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítást illetően, amelyről pénteken folytattak újabb egyeztetést Budapesten.

Az USA nem támogatja a gyűlöletkeltő szövegek visszaszorítását

2002.11.16.

A Bush-adminisztráció bejelentette, hogy nem kívánja támogatni azt az európai kezdeményezést, melynek célja az interneten található, gyűlöletkeltésre alkalmas szövegek visszaszorítása.

Az ORTT Panaszbizottsága elítélte a Való Világot

2002.11.16.

A bizottság szerint az RTL Klub valóságshow-jának október 23-i része megsértette a televíziózásról szóló törvényt.

Egyre kevesebb a cybertámadás

2002.11.15.

Egy brit cég tanulmánya szerint világszerte csökken a kormányzati számítógépek ellen indított (és nyilvánosságra hozott) elektronikus támadások száma. Ezen az sem változtat, hogy mindennaposnak számítanak a vérszomjas hackerek által meghódított szövetségi rendszerekről szóló hírek.

Közép-európai Kezdeményezés: a zárónyilatkozat üdvözli az EU és a NATO bővítését

2002.11.15.

A Közép-európai Kezdeményezés csúcsértekezletének pénteken elfogadott zárónyilatkozata üdvözli az EU és a NATO várható közeli kibővítését, és leszögezi, hogy a KEK minden egyes tagállama számára kötelező az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) normáinak elfogadása és tiszteletben tartása.

Roma antidiszkriminációs hálózat

2002.11.15.

Bárándy Péter szerint az egy évvel ezelőtt felállított Roma Antidiszkriminációs Ügyfélszolgálati Hálózat jó példa arra, miként ívelhet át a kormányzati ciklusokon egy valós probléma megoldására indított kezdeményezés.

Nemzetközi törvény a tengericsikók, teknőcök és mahagónifák védelmére

2002.11.15.

A Veszélyeztetett Fajok Kereskedelmi Konvenciója, a CITES chilei konferenciáján korlátozásokat fogadott el a nagylevelű mahagónifák, a tengericsikók és több mint húsz tengeri teknőcfajta kereskedelmének korlátozásáról.

Új gáztörvény koncepció

2002.11.15.

Várhatóan még az idén dönt a kormány az új gáztörvény koncepciójáról. Gál J. Zoltán szerint a lakosságot jelentősen nem terhelő gázárszabályozás kialakítására van szükség.

Kilépési védzáradékról szavaz Észtország

2002.11.15.

A volt szovjet tagköztársaságban, Észtországban májusban nyújtották be a parlamentnek az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítás tervezetét. A vita most is folyik, s Brüsszel számára talán váratlan fordulatot vett.

Pénzbírságra ítélték Keszthely polgármesterét

2002.11.15.

Keszthely polgármesterének a jogerős ítélet szerint 300 ezer forint pénzbírságot kell fizetnie három évvel ezelőtt történt önbíráskodási kísérlete, valamint könnyű testi sértés miatt. A Somogy Megyei Bíróság pénteken meghozott határozatában enyhítette az első fokon meghozott ítéletet.

Dutroux-ügy: a fő gyanúsított semmit sem ismer be

2002.11.15.

Marc Dutroux, a belga bűnügyi történelem egyik legsötétebb pedofil gyilkossági ügyének első számú gyanúsítottja hét év vizsgálati fogság után egyetlen áldozata elrablását és meggyilkolását sem ismerte el a vádtanács előtt tett vallomásában.

Biológiai Fegyvertilalmi Egyezmény - sikeres befejezés Genfben

2002.11.15.

Tóth Tibor nagykövet elnökletével az előirányzott két hét helyett már a negyedik napon sikeresen befejezte munkáját a Biológiai Fegyvertilalmi Egyezmény felújított 5. Felülvizsgálati Konferenciája.

Újabb vizsgálatok a KGI-ben

2002.11.15.

Noha a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium átalakításának eredményeként jogutód nélkül megszűnik a botrányos múltú KGI, egyelőre nem tudni, mi lesz a hírhedt Szófia utcai palota sorsa.

Üzletrészek: 50 milliárdot veszít az MFB

2002.11.15.

Jövőre a Magyar Fejlesztési Bank két szövetkezeti üzletrész-felvásárló cége - a Casa Kft. és az Üzletrész-hasznosító Kft. - átkerül az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-hez. Kormánybecslés szerint mintegy 50 milliárd forintos veszteséggel tudják majd értékesíteni a felvásárolt 70-80 milliárdos csomagot.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000