Hír archívum: 2002. november

Más hónap

Rendkívüli folyószámla-kivonatot küld az APEH

2002.11.13.

Rendkívüli folyószámla kivonatot küld az APEH november 15-ig a havi és negyedéves bevallást beadó egyéni vállalkozóknak - tájékoztatott közleményben a hivatal.

Egyelőre nem lehet kihallgatni a Happy End kft. ügyvezetőjét

2002.11.13.

Egyelőre nem lehet gyanúsítottként kihallgatni a Happy End kft. ügyvezető igazgatóját. Az asszonynak ugyanis állandó gondozásra szoruló, koraszülött gyermeke van, ezért elhalasztották a büntetőeljárás kezdetét. Közben a Fővárosi Főügyészség indítványozta a bíróságnál a Happy End kft. tegnap őrizetbe vett egyik alvállalkozójának előzetes letartóztatását.

Az ICANN három új domainvégződést javasol

2002.11.13.

Az internetcímek rendszerének felügyeletét ellátó szervezet szerint lehetőséget kell biztosítani három új csúcsszintű domain létrehozására, ezzel tovább bővülne az eredeti .com, majd a .gov, .edu, és a többiek listája.

EU-csatlakozás: Magyarország a jövő héten sem fogja lezárni a versenypolitikai fejezetet

2002.11.12.

Magyarország az EU-csatlakozási tárgyalások jövő héten esedékes külügyminiszteri fordulóján sem fogja lezárni a versenypolitikai fejezetet, amely ekkor hivatalosan nem is szerepel a napirenden - közölte Juhász Endre főtárgyaló az EU és a tagjelöltek kedden tartott legutóbbi kötetlen egyeztetései után.

Négypárti egyeztetés az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosításról

2002.11.12.

Közeledtek az álláspontok a parlamenti pártok között az uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítással kapcsolatban folytatott keddi budapesti megbeszélésen; az egyeztetés pénteken, a kormány bevonásával folytatódik.

Moszkal az illegális migrációról

2002.11.12.

Hennagyij Moszkal, az ukrán kisebbségi és migrációs állami bizottság elnöke szerint az év eleje óta előállított illegális bevándorlók hivatalos száma - 16 000 fő - feltehetően csak a tényleges létszám 10 százalékát teszi ki, ám az ENSZ adatai az Ukrajnában élő mintegy 6 millió illegális külföldi bevándorlóról "szintén távol állnak a valóságtól".

A gyerekek is nevet válthatnak

2002.11.12.

Az Országgyűlés 357 igen, 2 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett elfogadta az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló törvényerejű rendelet módosítását.

Elfogadták az eva-törvényt

2002.11.12.

Csupán az Országgyűlés elnökének aláírására vár az egyszerűsített vállalkozói adóról (eva) szóló törvény, amelyről kedden szavazott a Tisztelt Ház. A pénzügyminiszter által benyújtott önálló indítvány mellett 196 képviselő voksolt (köztük a frakcióvezetésről hivatalosan kedden lemondott MDF-es Balsai István), 155 ellenszavat született, hárman pedig tartózkodtak.

Terrorelhárítás internet-figyeléssel

2002.11.12.

A washingtoni védelmi minisztériumban azon fáradoznak, hogy - a terrorizmus elleni harc jegyében - létrehozzák az internet egész világra kiterjedő figyelésének óriási rendszerét.

Büntetnék a vándorló francia romákat

2002.11.12.

Civil szervezetek heves tiltakoznak az ellen a francia belügyminiszteri törvényjavaslat ellen, amely megregulázná a vándorló életmódot folytató romákat. A francia belügyminiszter javaslata szerint büntetni kell azokat a romákat, akik nem a nekik kijelölt táborhelyeken telepednek le.

Első fokon pert nyert a Fidesz Kovács László ellen

2002.11.12.

Első fokon megnyerte a Fidesz azt a személyiségi jogi pert, amelyet Kovács László külügyminiszter, az MSZP elnöke ellen indított az országgyűlési választások két fordulója között tett nyilatkozatai miatt - derült ki a Budai Központi Kerületi Bíróságon (BKKB) kedden elhangzott ítélethirdetés során.

Szociális törvény van, de nem tartják be

2002.11.12.

Bár Magyarország a szociális ügyek uniós jogharmonizációja tekintetében jól áll, elmarad a törvények betartása, a jogsérelmek szankcionálása.

Egymilliós bírság a Kraft Foodsnak

2002.11.12.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa egymillió forint bírságot szabott ki a Kraft Foods Hungária Kft.-re, mert az élelmiszeripari cég egyik vásárlásösztönző nyereményjátékánál a fogyasztókat megtévesztette - tájékoztatott a GVH közleményben.

Ismét felfüggesztették a Milosevic-pert

2002.11.12.

A vádlott kimerültsége és magas vérnyomása miatt ismét felfüggesztették Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök perét a hágai Nemzetközi Törvényszéken.

Börtönbüntetés a korrupt rendőröknek

2002.11.12.

Elítéltek négy tompai rendőrt, mert kenőpénzt szedtek jugoszláv bűnözőktől. Az első fokú ítélet szerint a rendőrök egymillió forintnyi márkát vettek át az "itt a piros, hol a piros" szervező bandától.

Orosz tisztek az eurorendőrségben

2002.11.12.

Várhatóan tízfős csapattal Oroszország is részt vesz az Európai Unió 2003. január 1-én startoló első békefenntartó hadműveletében. Az eurorendőrség az ENSZ boszniai rendfenntartó alakulatát váltja fel.

Konferencia a hírközlési liberalizációról

2002.11.12.

A távközlési piac három fő problémája az összekapcsolási, illetve a fix-mobil végződtetési díjak körüli vitához, valamint az internetszolgáltatás szabályozásának hiányosságaihoz kapcsolható - közölte Frischmann Gábor, a Hírközlési Felügyelet (HíF) elnöke a hírközlési liberalizációról rendezett budapesti konferencián.

Téves adatok alapján bírált az Állami Számvevőszék

2002.11.12.

Nincs összhangban egymással a kormány által beterjesztett 2003. évi költségvetési törvényjavaslat és az előterjesztésről készített állami számvevőszéki állásfoglalás.

A Financial Times a magyar EU-csatlakozásról: "potenciálisan súlyos ügy" a versenypolitikai vita

2002.11.12.

"Potenciálisan súlyos" ügynek nevezte az Európai Bizottság egyik vezető beosztású illetékese az EU és Magyarország nézeteltéréseit a csatlakozási tárgyalások versenypolitikai fejezetében.

Orosz titkosszolgálati munkatársat ítéltek el kémkedését

2002.11.12.

Oroszországban nyolc évi szabadságvesztére ítélték az orosz titkosszolgálat egyik munkatársát, amiért titkos anyagokat akart eladni az amerikai hírszerzésnek.

Szigorodva csökkenő jövő évi adóterhek

2002.11.12.

A parlament ma szavaz a jövő évi adózási rendszert meghatározó jogszabályokról, a honatyák délután mondják ki a végső igent vagy a nemet a - már a kormányzati javaslathoz beérkezett és egy hete elfogadott módosításokkal egybeszerkesztett - tervezetre.

Milliárdokat keresnek az autósokon

2002.11.12.

A parkolási társaságok évente akár 2 milliárd jogosulatlan haszonhoz is juthatnak Budapesten, ugyanis a parkolási díj mérésére szolgáló rendszer nem pontos. Szakértők szerint, mivel az automata nem ad vissza, így akár 2-3 autós is fizet egy-egy helyért - írja a Népszava.

Kerekasztal a gyűlöletbeszédről és a holokauszt-tagadásról

2002.11.12.

A napokban megkezdődött A Holokauszt Múzeum és Dokumentációs Központ kialakítása Budapesten, a Páva utcai egykori zsinagógában - többek között ez is elhangzott a Keresztény-zsidó Társaság és a Raoul Wallenberg Egyesület hétfői, fővárosi fórumán.

Fiktív számlák a Happy End Kft-nek

2002.11.12.

A Tények információi szerint a rendőrség hétfőn kihallgatta, majd többszáz milliós csalás alapos gyanúja miatt őrizetbe vette a MERT 2000 Rt. vezérigazgatóját, akit a nyomozók azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákat állított ki a Happy End Kft.- nek.

Jövőre ismét módosulhatnak az áfaszabályok

2002.11.12.

Könnyen lehet, hogy jövőre ismét módosítani kell a hazai áfaszabályokat, ugyanis azok szigorúságuk miatt megtámadhatókká válhatnak az Európai Bíróságon.

Termékdíjat vetnek ki a nyomtatott reklámokra

2002.11.12.

A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a tervek szerint jövőre már a nyomtatott reklámanyagokra is kiterjesztik a termékdíjat, amelyet a már eddig is "megadóztatott" áruféleségek esetében januártól 20-25 százalékkal emelnek.

Konferencia az európai jogról Szegeden

2002.11.11.

A megnyitón Heidrich Gábor, a Csongrád Megyei Bíróság elnöke elmondta, hogy a magyar bírói kar közösségi jogi képzésében, az igazságszolgáltatás "unió éretté" válásában elévülhetetlen érdemeket szerzett Nagy-Britannia budapesti nagykövetsége, valamint a konferenciát is szervező Lord Slynn of Hadley alapítványa.

Srebrenicai mészárlás: vizsgálat a holland parlamentben

2002.11.11.

A holland parlament nyilvános vizsgálatot kezdett az 1995-ben elkövetett srebrenicai mészárlás ügyében, hogy megállapítsa, kiket terhel a tényleges felelősség a holland békefenntartók védelme alá helyezett, több mint 7500 muzulmán civil haláláért.

Európa az internetes gyűlöletbeszéd ellen

2002.11.11.

Az Európa Tanács által hozott új jogszabály bünteti az interneten megjelenő rasszizmust és diszkriminációt, ideértve más, ilyen jellegű oldalakra mutató linkek szerepeltetését is. Az európai internetes bűnözés elleni megállapodást kiegészítő rendelkezés már túljutott a Miniszteri Bizottságon, az Európa Tanács döntéshozó szervén.

Keller László: decemberben lehet a parlament előtt az "üvegzsebprogram"

2002.11.11.

Várhatóan decemberben kerülhet a parlament elé az üvegzsebprogramnak nevezett törvénymódosítási csomag - közölte Keller László, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára hétfőn Budapesten.

Illegálisan alkalmazott vagyonőrök

2002.11.11.

A vagyonvédelmi társaságok egy része illegálisan alkalmazza a vagyonőröket, bonyolult számlázási trükkökkel fizeti embereit.

Két év felfüggesztett börtönre ítélték Farkas Péter birkózót első fokon

2002.11.11.

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Farkas Péter birkózó olimpiai bajnokot hétfőn első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB), az ítélet nem jogerős.

Nagy vitákat váltott ki az EU atomtörvény-tervezete

2002.11.11.

Az EU készülő atomtörvény-tervezete szerint egyelőre nincs jobb megoldás az atomhulladék elásásánál. Loyola de Palacio energiaügyi biztos szerint alaptalanok a zöldek vádjai, miszerint az EU az atomipart próbálja életben tartani.

Svédország kiutasított két orosz diplomatát

2002.11.11.

Svédország kiutasított két orosz diplomatát, akik az Ericsson mobilgyártó cégnél folytatott vizsgálatok alkalmával váltak gyanússá.

A szakbizottság általános vitára alkalmasnak találta az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítás-tervezetet

2002.11.11.

Általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfői ülésén az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosításról szóló előterjesztést: a kormánypártok igennel szavaztak, a Fidesz és az MDF képviselői tartózkodtak.

Handelsblatt: Magyarország a legkevésbé problematikus jelölt

2002.11.11.

A magyar EU-csatlakozási tárgyalások még lezáratlan fejezetei közül mindenekelőtt a versenyfejezetet tartja problematikusnak hétfői cikkében a Handelsblatt című német gazdasági-pénzügyi napilap, Budapest ugyanis nagyvonalú adókedvezményekben részesíti a külföldi beruházókat, ami szálka Brüsszel szemében.

Cáfolja a kormányzati kapcsolatot a volt külügyminiszter ügyvédi irodája

2002.11.11.

A Martonyi és Kajtár Baker & McKenzie állítja, hogy kevesebb állami megbízást kapott az Orbán-, mint a Horn-kormány alatt.

Japánban diszkriminálják a fürdőzőket

2002.11.11.

Három millió jen (mintegy 25 ezer dollár) összegű kártérítésre köteleztek egy japán fürdőt, mert megtagadta a belépést külföldiektől. Hatmillió jenre perelték a Hokkaido szigetén lévő közfürdőt, amely azon az alapon tiltotta ki őket, hogy nem japán származásúak.

Egyensúlyt a bíróságok függetlensége és beszámoltathatósága között

2002.11.11.

A Nyílt Társadalom Intézet szerint az EU-tagjelölt országokban meg kell találni a bíróságok függetlensége és beszámoltathatósága közötti egyensúlyt, véget kell vetni a folyamatos alulfinanszírozottságnak, illetve átláthatóvá kell tenni a bírák kiválasztásának, előmenetelének rendszerét.

Precedens per: kártérítés fizetnek a túl közeli M0 miatt

2002.11.11.

Miközben a közvélemény újabb autópályákat és gyorsforgalmi utakat követel a mindenkori kormánytól, néhány budafoki lakos éppen egy, már elkészült autóút miatt nyert több millió forintnyi kártérítést.

Orbán pert kezdeményez Juhász Ferenc ellen

2002.11.10.

A honvédelmi miniszter antiszemitának nevezte az ex-kormányfőt

Az eváról szavaz a Tisztelt Ház

2002.11.10.

A héten kedden és szerdán ülésezik a parlament; a képviselők szavaznak az egyszerűsített vállalkozói adóról, valamint az adókról és járulékokról szóló törvény módosításáról, és a Ház megkezdi az alkotmány európai uniós csatlakozáshoz szükséges módosításának tárgyalását.

Medgyessy és Dzurinda Varsóban tárgyalnak a kedvezménytörvényről

2002.11.09.

A magyar és a szlovák miniszterelnök várhatóan november 15-én, az EU-csatlakozásra készülő országok vezetőinek varsói találkozóján tárgyal majd a kedvezménytörvényről.

Áder János még ül a Fidesz köztévé-megosztó törvényjavaslatán

2002.11.09.

A párt annak próbálja a törvényi hátterét megteremteni, hogy egy "polgári és nemzeti értékek alapján működő közszolgálati televízió" is létrejöhessen

Gyanúsítottként hallgatta ki az ORFK Sík Zoltánt

2002.11.09.

"Sík Zoltánt, az Orbán-kormány volt informatikai kormánybiztosát gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség" - erősítette meg Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek szombaton.

Embercsempész hálózatot lepleztek le

2002.11.08.

Nemzetközi embercsempész hálózatot derített fel a határőrség. Kedden hajnalban tizenhat gyanúsítottat fogtak el, közülük öten már előzetes letartóztatásba kerültek - mondta el Lénárt Lajos alezredes.

Washington elutasítja a kínzás elleni kiegészítő jegyzőkönyvet

2002.11.08.

Az amerikai kormány az ellenőrzési költségekre hivatkozva utasította el a dokumentumot,amelynek következetes alkalmazása akár húszmillió dolláros költséggel is járhat, s ez az ENSZ-költségvetés erőforrásainak elaprózását jelentené. Washington megítélése szerint az összeget hatékonyabban is fel lehetne használni más célokra.

Börtön vár az internetező vietnami ellenzékiekre

2002.11.08.

Az interneten megjelentetett kormányellenes bírálataiért négy évi börtönbüntetésre ítélték pénteken Hanoiban Le Chi Kangot vietnami ellenzéki jogászt - közölte az illetékes hanoi bíróság. A mindössze egy napig tartó tárgyalást követően meghozott ítélet indoklása szerint a 32 éves jogászt "a Vietnami Szocialista Köztársaság elleni propaganda tevékenység" vádjával ítélték el. A tárgyalás igen szigorú biztonsági intézkedések közepette zajlott, a tárgyalóterembe a fiatal ellenzéki szülein kívül senkit sem engedtek be.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000