Hír archívum: 2002. november

Más hónap

Az alkotmány módosítása nélkül is csatlakozhatunk az unióhoz?

2002.11.08.

A csatlakozás mindössze néhány törvény megváltoztatásával is elérhető, az alkotmányt pedig csak később kellene módosítani - állítja egy nemzetközi jogász. Kecskés László pécsi professzor úgy véli: a csatlakozási szerződés aláírásával eleve megtörténik a szuverenitás részleges feladása, átadása az uniónak.

Portugália elsőként ratifikálná hazánk csatlakozási szerződését

2002.11.08.

Portugália az elsők között szeretné ratifikálni Magyarország európai uniós csatlakozási szerződését - jelentette ki Joao Bosco Mota Amaral portugál parlamenti elnök azután, hogy megbeszélést folytatott Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével.

Virginiában állítják bíróság elé a washingtoni rémet és társát

2002.11.08.

Virginia államban állítják bíróság elé azt a két férfit, akit a Washington környékét októberben több mint három héten át rettegésben tartó gyilkosságsorozat elkövetésével gyanúsítanak. Virginiában mindkettőjüket halálos ítélet fenyegeti.

A gibraltáriak népszavazáson vetették el a közös brit-spanyol szuverenitást

2002.11.08.

Gibraltár lakossága elvetette a parányi félsziget feletti szuverenitást Nagy-Britannia és Spanyolország között megosztó tervet: a csütörtöki népszavazáson a brit koronagyarmat választójoggal rendelkező polgárainak 98,97 százaléka mondott nemet a közös szuverenitásra.

Nagy Testvér-díj - eredményhirdetés

2002.11.08.

Az elektronikus magánszféra megsértéséért "legtöbbet tevő" cégnek, állami szervezetnek, magánszemélynek és közönségszavazatok alapján egy intézménynek adományoztak magyar Nagy Testvér-díjat csütörtökön a budapesti Cirko-Gejzír Moziban.

Vall a Fenyő-gyilkosság szemtanúja

2002.11.08.

Nem számítottunk arra, hogy éppen a csúcsforgalom kellős közepén támadnak rá Fenyő Jánosra - mondta el a Blikknek Detkó Elek, aki ott volt a gyilkosság helyszínén. A rendőröknek is ismerős Detkó állítja: a médiamogul felbérelte őket, mert merénylettől tartott.

Internet csak személyivel

2002.11.08.

Kína egyik tartományában már csak mágneses azonosítókártyával használhatók az internetkávézók, így a rendőrség figyelni tudja, ki mikor és mit nézeget a világhálón. A rendszer hivatalosan a bűnözők megfékezésére szolgál, mások szerint viszont csak újabb bizonyítéka a kínai hatóságok paranoiájának.

Kártérítő rendőrök Somogyban

2002.11.08.

Ötszázezer forintos kártérítésre kötelezte a bíróság a rendőrséget annak a férfinak az ügyében, akit egy évvel ezelőtt tévedésből vettek őrizetbe.

A nyitott forráskód hívei kuncognak egy kiszivárogtatott emlékeztető miatt

2002.11.08.

A nyitott forráskódú szoftverek hívei arra a következtetésre jutottak, hogy a Microsoft által elvégzett felmérés is azt mutatja, hogy a szoftveróriás nyitott forráskóddal kapcsolatos PR-taktikája kudarcot vallott, így a nyitott forráskódú közösség már akkor is nyerőre áll a Microsofttal szemben, ha "tartja az irányt".

Elutasították a pornóipar adóját Olaszországban

2002.11.07.

Az olasz parlament 250:57 arányban szavazta le a tervezetet, amelynek két paragrafusa 25 százalékos pótlólagos adót irányzott volna elő e termékekre, ezen kívül pedig kétszeresére (20 százalékra) emelte volna az áfát, valamint 9 százalékra az iparűzési adót.

Vámot csökkent az EU

2002.11.07.

Új vámcsökkentési javaslatokat terjesztett elő az Európai Unió Genfben, a világkereskedelem liberalizálásáról folyó tárgyalásokon. A javaslatok az ipari termékeket érintik, és általában a vámtételek "összenyomására" irányulnak, ami a tarifacsúcsok és a magas tarifák kiküszöbölését, valamint az úgynevezett tarifaeszkaláció számottevő mérséklését jelenti.

November végére kiépül a bírósági informatikai rendszer

2002.11.07.

November végére teljesen kiépül a 153 bíróságot és partnerintézményt, valamint az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) hivatalát érintő, 3,5 millió eurós PHARE-támogatással megvalósuló Justicia.Net informatikai hálózat- és szoftverrendszer - hangzott el a Zala Megyei Bíróságon tartott tájékoztatón csütörtökön.

Szövevényes emberrablási ügy a bíróságon

2002.11.07.

Szövevényes emberrablási per kezdődött csütörtökön a Fővárosi Bíróságon. Az ügyészség szerint az egyik vádlott tekervényes mesét talált ki, hogy kifosszon egy tehetős családot. Előbb összebarátkozott a családdal, majd elhitette velük, hogy a rendőrség és a titkosszolgálat üldözi, megölik, ha nem vesztegetik meg őket, de nincs pénze. A család kisegítette és fizetett az álrendőröknek. A vádlottak ezután Amerikába vitték a sértetteket, folyamatosan újabb és újabb összegeket követeltek, végül teljesen kifoszották őket.

Dohányzásellenes intézkedések

2002.11.07.

A magyar lakosság nem tud eleget a dohányzás kockázatairól, és amit tud, azt sem veszi komolyan. Benyújtottak egy olyan módosító javaslatot, amely a várandós nők esetében a születendő gyermek veszélyeztetésére figyelmeztető mondat feltüntetésére kötelezné a cigarettagyártókat.

A NEKH bírósághoz fordul önkormányzati jogaik érvényesítése érdekében

2002.11.07.

A költségvetés ne nyújtson támogatást a nemzetiségek hagyományos közösségeiben ismeretlen személyekből alakult önkormányzatoknak - kérték a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal (NEKH) csütörtöki közleménye szerint a kisebbségek reprezentatív szervezeteinek elnökei a NEKH vezetőivel folytatott tanácskozáson.

Rendőrök kontra romák: indul a nyomozás

2002.11.07.

Pénteken nyomozás indul a halottak napi gyöngyösi rendőri intézkedés során történt atrocitás kivizsgálására - nyilatkozta a Roma Sajtóközpontnak Hajdú Tamás, az ügyben eljáró Heves Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal vezetője.

Terrorcselekményért hat és fél év fegyház

2002.11.07.

Terrorcselekmény és kényszerítés bűntette miatt jogerősen hat és fél év fegyházra ítélte a Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtökön Horváth Gyulát, aki két évvel ezelőtt a főváros IX. kerületében kést szorított egy férfi nyakához azért, hogy követeléseit teljesítse a rendőrség.

Amerikai tévéper valóságshow miatt

2002.11.07.

A Survivor című túlélőshow-t közvetítő amerikai CBS, a műsor másolása miatt, jogi eljárást indít az ABC tévétársaság ellen, amely a közeljövőben akarja megkezdeni a produkció egyesült államokbeli sugárzását.

A kelet-európai korrupció a bővítés sikerét fenyegeti

2002.11.07.

Nem kíméli a tagjelölt államokat az Open Society Institute (OSI) korrupcióról és bővítésről szóló jelentése. A jelentés szerint a csatlakozásra váró országok az egész bővítés sikerét fenyegetik, amikor mintegy "beviszik magukkal" a korrupciót az átfogó és hatékony ellenszerrel jelenleg nem rendelkező Európai Unióba. A dokumentum, amelynek kritikájából Magyarországnak is alaposan kijut, közös európai korrupcióellenes politikát javasol, méghozzá az Európa Tanács GRECO-programja formájában.

Újra tárgyalják volt NDK PB-tagok ügyét

2002.11.07.

A német legfelsőbb bíróság felülbírálta azt a fölmentő ítéletet, amelyet a berlini tartományi bíróság hozott egykori keletnémet politikai bizottsági tagok ügyében, s új tárgyalást rendelt el.

Nem használnak titkosszolgálati eszközöket az "internetrendőrök"

2002.11.07.

A Fradi UTE meccset először interneten játszák le a csapatok szurkolói - jelentette ki Dorman Tibor az ORFK illetékes igazgatója.

Feljelentés a megszüntetett Eörsi-Defend-per miatt

2002.11.07.

Büntetőfeljelentést tett hűtlen, illetve hanyag kezelés bűncselekménye elkövetése miatt egy magánszemély a XV. kerületi rendőrkapitányságon, mert a Defend Kft. jogi képviselője megbízója utasítására visszavonta a keresetét Eörsi Mátyás szabaddemokrata országgyűlési képviselő elleni személyiségi jogi perében. A Magyar Nemzet információi szerint a feljelentést néhány napja iktatták a rákospalotai kapitányságon, ahol a lapnak annyit mondtak, hogy vizsgálják az ügyet.

Lesz minősített digitális aláírás

2002.11.07.

A NetLock Kft. november 4-én beadta minősítési kérelmét a Hírközlési Főfelügyelethez. A kérelem pozitív elbírálása után - ez várhatóan három-négy hónapot vesz igénybe - a NetLock lesz Magyarországon az első szolgáltató, amely a legmagasabb szintű, minősített tanúsítványt adhat digitális aláírások mellé.

Az uniós agrárreform csődje veszélyeztetné a Dohai Egyezményt

2002.11.07.

Amennyiben az EU vezetői nem tudnak megegyezni a közös európai agrárpolitika (CAP) reformját illetően, veszélybe sodorják a Dohai Egyezményt, amely a kevésbé fejlett országoknak nyitna utat a nemzetközi piacok felé - figyelmeztetett Clare Short brit nemzetközi fejlesztési államtitkár.

Törvény csökkenti a diákok napi iskolai óraszámát

2002.11.07.

A következő tanévtől várhatóan csökkennek az általános és középiskolás diákok számára előírt óraszámok.

Soros György ellen kezdődik per bennfentes kereskedelem vádjával

2002.11.07.

Per kezdődik Párizsban csütörtökön Soros György és három másik üzletember ellen. A vád ellenük a francia Société Générale 1988-as megvásárlási kísérletéhez kötődő tőzsdei "bennfentes kereskedelem."

Teherautónyi újabb titkos dokumentum a tököli reptéren

2002.11.07.

A magyar honvédség átkutatta a tököli repteret, miután a Tények két nappal ezelőtt titkos adatokat tartalmazó katonai személyi anyaggyűjtő dossziék magtalálásáról tudósított.

Felmentették a repülőgépeket fényképező turistákat Görögországban

2002.11.07.

A dél-görögországi Kalamata város fellebbviteli bírósága felmentette a vádak alól azt a 13 külföldi turistát, akiket első fokon börtönbüntetésre ítéltek katonai repülőgépek megfigyelése miatt.

Intőt kapott az Európai Bizottság

2002.11.07.

Sürgős számviteli és informatikai javításokra szólította fel az EU "kormányát", az Európai Bizottságot (EB) az unió számvevőszéke. Juan Manuel Fabra Vallés, az évi százmilliárd eurós közös költségvetés szabályos felhasználása fölött őrködő uniós testület elnöke az éves jelentést közzétéve kiemelte: sürgős, alapos intézkedések kellenek, hogy megszűnjenek a kételyek.

Az EU-ban külföldön is választhatunk

2002.11.06.

A frakciók közötti egyeztetésnek vége, a parlamentben viszont a plenáris ülésen folytatódhat a vita az EU-csatlakozás érdekében szükséges alkotmánymódosításról. Ennek elfogadása és az ország teljes jogú uniós taggá válása után, akár Lisszabonban is szavazhatunk majd.

Vádat emeltek a trabantos lövöldöző ellen

2002.11.06.

Vádat emeltek az ellen a trabantos férfi ellen, aki idén májusban agyonlőtt egy kamionsofőrt Budapesten. A férfi ellen lőszerrel való visszaélés miatt is vádat emeltek, mivel autójában 52 darab lőszert is találtak.

Hollandiában népszavazás lesz az EU-bővítésről?

2002.11.06.

A holland parlament alsóháza úgy döntött, hogy az EU-bővítéssel kapcsolatos referendum lehetőségének megvizsgálására kéri fel a holland kormányt.

KJK-Kerszöv: megoldás az illegális szoftver-felhasználás visszaszorítására

2002.11.06.

Most, hogy vége a BSA fővárosi tűzszünet kampányának, amelyet az illegális szoftverfelhasználó cégek számára hirdetett meg, a CompLex CD Jogtár kiadója, a KJK-Kerszöv igyekszik példaértékű megoldással bemutatni, hogyan lehet valódi segítséget nyújtani azoknak, akik már hozzászoktak a jó, de bizonyos élethelyzetekben magas árúnak minősíthető termékekhez.

Elnapolt per: valami bűzlik Solymár környékén

2002.11.06.

Szúrós, kellemetlen szag - erre panaszkodnak a solymáriak. A fanyar bűz egy helyi üzem kéményeiből jön - állítja a solymári környezetvédelmi egyesület, amely szerint Magyarországon egyetlen szakértő sem tudja, hogy a cég milyen anyagokkal dolgozik és milyen anyagokat bocsát a levegőbe.

Óriási korrupciós botrány Portugáliában

2002.11.06.

Történetének eddigi legnagyobb korrupciós botránya rázkódtatja meg a portugál rendőrséget: a nemzeti gárda 400 olyan tagja ellen folyik vizsgálat, aki megvesztegethetőség, zsarolás és hivatallal való visszaélés gyanújába keveredett.

Budapesten követik el a legtöbb bűncselekményt

2002.11.06.

Elkészült az ország bűnügyi térképe. A statisztikai adatokból összeállított térkép szerint a fővárosban kétszer annyi bűncselekményt követnek el, mint a legkevésbé fertőzött Borsod megyében.

APEH: nincs bizonyíték a hosszú bájtok éjszakájára

2002.11.06.

Nem talált bizonyítékot az adóhivatal arra, hogy az úgynevezett hosszú bájtok éjszakáján adatokat módosítottak vagy töröltek volna a hivatal számítógépes rendszerében - mondta Király László György, az adóhivatal elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Leszavazták a drogtörvény enyhítését az amerikaiak

2002.11.06.

A november 5-én rendezett kongresszusi választások során több államban helyi ügyekben is népszavazást tartottak. A marihuána fogyasztását szabályozó törvények enyhítéséről szóló tervezetet Nevada, Arizona és Ohio szövetségi állam lakossága leszavazta.

Rasszista honlapokat tiltott le a Google

2002.11.06.

A Google internetes keresőoldal - a világhálón terjedő internetes rasszizmus elleni védekezésül - törölte adatbázisából több mint száz, túlnyomórészt neonáci weblap címét.

Roma kormányzati portál indul

2002.11.06.

Roma kormányzati portál indul az interneten december elsején - közölte az MTI-vel Berki Judit, a Miniszterelnöki Hivatal roma ügyekért felelős politikai államtitkárának kabinetfőnöke.

Bírósághoz fordul a Pannon GSM

2002.11.06.

Botrányos, hogy az összekapcsolási piacon a HDB jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatónak minősítette a Pannon GSM-et, és ezzel ugyanazon kategóriába sorolta, mint a Matáv-csoporthoz tartozó Westelt - hangzott el a PGSM sajtótájékoztatóján. Klaus Rasmussen vezérigazgató szerint a döntés ellentétes a hírközlési törvény szellemével, és az EU gyakorlatával is.

Jogerős ítélet a Csók-kúria kifosztóira

2002.11.06.

Elítélte a dunaszentgyörgyi Csók-kúria kifosztóit a Tolna Megyei Bíróság szerdán Szekszárdon; a 11 vádlottból 6 letöltendő szabadságvesztést kapott jelentős értékre elkövetett lopás és más bűncselekmények miatt.

Kifogásolja az ÁSZ a pártok finaszírozási rendszerét

2002.11.06.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vezetői a korrupció elleni küzdelem helyzetéről készítettek tanulmányt - írja a Népszabadság. Az ÁSZ szerint a közbeszerzési gyakorlat, a pártfinanszírozási rendszer és az intézmények, vállaltok belső ellenőrzésének alacsony színvonala miatt nagy a korrupció lehetősége Magyarországon.

Eva: csak a végrehajtható köztartozás kizáró ok

2002.11.06.

Nem volt meglepetés az adótörvények módosító javaslatainak megszavazása során. Átalakulással nem lehet evás céget csinálni, viszont csak a végrehajtható köztartozás számít kizáró oknak. Jövőre az ígért 8 százalék helyett csupán 7 százalék lehet a magán-nyugdíjpénztári befizetés mértéke, sovány vigasz, hogy a dolgozói részvényprogramban 300 ezer helyett 500 ezer forintig kedvezményes a részvényjuttatás. Az áfatörvény módosításai a cégek telefonszámláit és az éttermeket kedvezőtlenül érintik, a szállodák viszont megúszták a levonási tilalmat.

Európai uniós diplomaták a csatlakozási folyamatról, védzáradékról

2002.11.06.

Speciális védzáradék bevezetésére többek között azért van szükség, mert a régi EU-tagállamoknak nincsenek tapasztalatai az új belépőkről olyan fontos kérdésekben, amilyen például az élelmiszer- és a nukleáris biztonság ügye - mondta Claus Juul Nielsen, Dánia budapesti nagykövete az Országgyűlés integrációs bizottságának szerdai ülésén.

Mikuláskor demonstrálnának a köztisztviselők

2002.11.06.

December első felében demonstrációt és figyelmeztető sztrájkot tervez a köztisztviselőket tömörítő szakszervezet, ha a kormány nem változtat a jövő évi béremelési tervein.

Sikertelen brit kísérlet a svájci banktitok feloldására

2002.11.06.

Svájc nem oldja fel a banki titoktartási törvények szigorát, továbbra sem ért egyet a feltétel nélküli, teljes információátadással.

ORTT-bírálat melegek, szex és grimasz miatt

2002.11.06.

Az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága elmarasztalta a Claudia Show-t, mert nem hívtak meg elég olyan embert a műsorba, akik utálják a melegeket. A bizottság tárgyalt Aczél Endre arcjátékáról is.

Csődbe mehet a rendőrség

2002.11.06.

Noha a jövő évi költségvetés tervezete a tavalyinál 30 milliárd forinttal többet irányoz elő a rendőri szerveknek, a növekmény teljes egészét a személyi juttatásokra kell majd fordítani. Így harmadával kisebb összeg jut a közbiztonság szempontjából meghatározó működési kiadásokra - írja a Világgazdaság.

Újabb adómódosításokra készül a kormány

2002.11.06.

Bár az Országgyűlés tegnap véglegesítette a jövő évi adószabályokat, azok mégsem véglegesek. A kormány újabb módosításokat kezdeményez a költségvetésben.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000