Hír archívum: 2002. november

Más hónap

Összeolvad az államkincstár és az ÁHH

2002.11.06.

Jövő év közepén összevonják az államháztartási reform keretében két éve létrejött Magyar Államkincstár Rt.-t és az Államháztartási Hivatalt (ÁHH), amelyek a továbbiakban Magyar Államkincstár néven működnek tovább.

A magyar vámosok a csatlakozás miatt féltik munkahelyüket

2002.11.06.

Európai segítséget kért Nietsch Tamás, a Magyar Vámügyi Szövetség alelnöke Brüsszelben a Szállítmányozók Napja alkalmából szervezett találkozón kedden az uniós csatlakozását követően munka nélkül maradó magyar vámügyintézők problémájának megoldásához.

Kehi: törvényt sértett két volt miniszter

2002.11.06.

Az Orbán-kormány két volt minisztere (a pénzügyminiszter és a sportminiszter) megsértette az államháztartási törvényt - állapította meg a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a 2002. április 7-e után, az állami kezességvállalásról szóló kormányhatározatok vizsgálatakor.

Újra bíróság előtt a repülőgép-figyelők

2002.11.06.

Ismét a görög bíróság előtt álltak azok a brit és holland repülőgép-figyelők, akiket tavaly tartóztattak le, majd ítéltek el illegális információszerzésért. A fiatalok fellebbeztek a görög bíróság ítélete ellen, és a keddi tárgyaláson újból állították: nem kémkedtek.

Tovább késik az ÁSZ-alelnökök választása

2002.11.06.

A Fidesz egy éve nem talál jelöltet, a döntés pedig kétharmados.

Az új török kormány "e-átalakításra" készül

2002.11.06.

Az Igazság és Fejlődés Pártja, amely a szavazatok 34,4 százalékával 363 mandátumhoz jutott az 550-tagú parlamentben, így egyedül alakíthat kormányt, közölte, hogy átszervezik a jelenleg folyó elektronikai programot, amellyel a papír-alapú infrastruktúrát elektronikai platformra viszik át.

Tüntetnek a párizsi utcalányok

2002.11.06.

Több száz prostituált vonult az utcára kedden Párizsban, hogy megvédje mestersége gyakorlásának jogát, amelyet egy törvénytervezet fenyeget.

Az olaszok elfogadták a Cirami-törvényt

2002.11.05.

Az olasz képviselőház kedden elfogadta az úgynevezett Cirami-törvényt, amelynek értelmében egy vádlott kérheti az ellene folyó per áthelyezését egy másik bíróságra, ha felmerül benne a gyanú, hogy a bíró részrehajló.

EU/pénzügyek - hivatalosan is megindult az eljárás Portugália ellen

2002.11.05.

Az EU-ban kedden első alkalommal indult eljárás az egyik tagország - Portugália - ellen az államháztartási hiány megengedhető mértékére vonatkozó előírás megsértése miatt.

Friderikusz lehallgatója esélyes a Big Brother-díjra

2002.11.05.

A Friderikusz-hangpostát feltörő ismeretlen is esélyes a magánszféra megsértőinek járó Nagy Testvér-díjra. Az e-privacy ellen vétő cégek listájára ismét felkerült a Microsoft és a BSA, internetszabályozási törekvéseiért jelölték az ORTT-t is. A kereskedelmi tévék valóságshow-i szinte minden kategóriában tarolhattak volna, de a műsorok látványosan ellentmondó megítélése miatt zsűri az "ízlés kérdése" kategóriába utalta őket.

Parlament: döntöttek az eváról és az adókedvezményekről

2002.11.05.

Adómentes lesz a Nobel-díj - a férj viselheti a feleség nevét - a köztársasági elnök beköltözhet a Sándor palotába.

Törvénysértéssel és ámokfutással vádolja a Pannon GSM a Hírközlési Felügyeletet

2002.11.05.

A Pannon GSM botrányosnak tartja hogy a Hírközlési Döntőbizottság (HDb) tegnapi döntésében az összekapcsolási piacon is jelentős piaci erejű szolgáltatónak minősítette a mobilszolgáltatót. Jogorvoslatért bírósághoz fordul, illetve arra kéri az informatikai és hírközlési minisztert, hogy vessen véget a szabályozó hatóság "ámokfutásának" - mondta Drozdy Győző, a társaság vezérigazgató-helyettese.

Négy helyett várhatóan öt főpolgármester-helyettes lesz a fővárosban

2002.11.05.

A jövőben várhatóan az eddiginél eggyel több, összesen öt főpolgármester-helyettes segíti majd Demszky Gábor munkáját - tudta meg az MTI a fővárosi MSZP és az SZDSZ keddi koalíciós megbeszélésének résztvevőitől.

A svéd szakszervezeti szövetség az euró elutasításával fenyegetőzik

2002.11.05.

Könnyen megeshet, hogy a svédek elutasítják az egységes európai pénznem bevezetését, amennyiben a kormány nem gondoskodik az ország közismerten erős társadalmi védőhálójának védelméről - figyelmeztet az igen befolyásos svéd "kékgalléros" szakszervezet vezetője.

Felfüggesztették Mester László mentelmi jogát

2002.11.05.

Az Országgyűlés 263 igen szavazattal 16 ellenében, 69 tartózkodás mellett felfüggesztette Mester László (MSZP) képviselő, XVIII. kerületi polgármester mentelmi jogát. A szavazás előtt Géczi József Alajos, a mentelmi bizottság szocialista elnöke elmondta, hogy a testület a felfüggesztést javasolja a parlamentnek.

Majtényi a magán email-ek korlátozásáról

2002.11.05.

Adatvédelmi szempontból a munkaadó nem ellenőrizheti a munkavállaló elektronikus levelezését annak beleegyezése nélkül - szögezte le Majtényi László volt adatvédelmi biztos kedden, a Humansoft Szakmai Nap budapesti rendezvényen.

Az Európai Bíróság elmarasztalta a kétoldalú légi egyezményeket kötő tagállamokat

2002.11.05.

A luxemburgi székhelyű Európai Bíróság keddi döntésében hét uniós államot marasztalt el azért, mert az Egyesült Államokkal kötött kétoldalú légiszállítási egyezményeikkel megszegték az uniós szabályozást.

Átalakuló cégek nem evázhatnak

2002.11.05.

Az Országgyűlés az egyszerűsített vállalkozói adóról (eva) szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványok közül a kormány által támogatott javaslatokat megszavazta, a többi indítványt viszont elvetette.

Rendőr-roma összecsapás Gyöngyösön: feljelentés az ügyészségen

2002.11.05.

Feljelentették a Heves Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál azokat a rendőröket, akik november elsején, intézkedés közben összetűzésbe kerültek egy gyászoló roma család tagjaival Gyöngyösön.

Büntetőjogi vizsgálat a Vivendi ellen az USA-ban

2002.11.05.

A francia konglomerátum tegnap jelentette be, hogy az amerikai tőzsdefelügyeleti bizottság vizsgálatán túl büntetőjogi vizsgálatot is indítottak ellene az USA-ban.

Elektronikus szavazás: kudarcok a premieren

2002.11.05.

Az Egyesült Államokban idén mutatták be az érintőképernyős és egyéb high-tech szavazatgyűjtő és -összesítő berendezések széles skáláját. Az országos premier több mint 200 megyét érintett. A félresikerült bemutató hasonló mérvű aggodalmat váltott ki, mint egy szeptemberi, Floridában bekövetkezett reaktorbaleset - állítja a Wired.

Több pénz a pártoknak

2002.11.05.

A választásokig kilenc pártot támogatott az államkincstár, de nyár óta már nem kap pénzt az FKGP, a KDNP és az MDNP. A Centrum Párt közben bekerült a támogatottak közé. A kieső háromnak az első öt hónapban a 2,5 milliárdos éves keret terhére fizettek. A rendszerváltás óta a támogatás folyamatosan emelkedett - írja a Magyar Hírlap.

Melegek a jövőben nem lehetnek papok

2002.11.05.

A pápa rendeleti úton kívánja kizárni a papi pályáról a homoszexuálisokat. A La Repubblica értesülése szerint küszöbön áll egy ilyen értelmű vatikáni dokumentum közreadása.

Vádemelés az ipari alpinisták köteleit elvágó ellen

2002.11.05.

Több emberen elkövetett emberölési kísérlet miatt emeltek vádat az ellen a férfi ellen, aki elvágta egy társasház homlokzatán dolgozó ipari alpinisták biztosítóköteleit - tudta meg a Fővárosi Főügyészségen a Népszabadság.

Brüsszel nem lesz elnéző a Microsofttal

2002.11.05.

Nem tekintjük magunkra nézve irányadónak, hogy az Egyesült Államok bírósága jóváhagyta a Microsoft Corp. és kilenc szövetségi állam között korábban létrejött megegyezést, mert Európában mások a trösztellenes ügy nézőpontjai, és saját szabályainkat kell érvényesíteni - nyilatkozta az EU brüsszeli bizottságának szóvivője.

Bíróságra megy az RTL Klub az elsötétítés ellen

2002.11.05.

Bíróságon támadta meg az RTL Klub azt az ORTT döntést, amely törvénysértőnek mondta ki híradóját és elsötétítésre ítélte a csatornát. Az ORTT-határozat szerint a híradó összemosta a tavaszi kampány idején lebonyolított Kossuth téri Fidesz és MIÉP rendezvényeket.

Pénzügyi módosító indítványok az utolsó pillanatban

2002.11.05.

Mint arról a FigyelőNet korábban beszámolt: jövőre kettő helyett csak egy százalékkal növelné a nyugdíjpénztáraknak átadott tagdíj mértékét a kormány. Ez derül ki a parlament elé kerülő javaslatcsomagból. A honatyák ma szavaznak a jövőre esdékes adóváltoztatásokhoz - köztük az egyszerűsített vállalkozói adóhoz - beterjesztett módosító, szigorító indítványokról is.

Nem lesz több szállásköltség-igazolás?

2002.11.05.

A költségvetés új tervezete már nem tenné kötelezővé a szállásköltségeikről szóló igazolás bemutatását. Ez különösen azokat a honatyákat érinti, akik eddig fiktív számlák alapján vették fel a részükre járó szállásdíjat - írja a Magyar Hírlap.

Human Rights Watch szerint az Egyesült Álllamok az emberi jogokat sértő kormányzót támogatnak Afganisztánban

2002.11.05.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet azzal vádolja az Egyesült Államok vezette szövetséges erőket, hogy Nyugat-Afganisztánban egy olyan befolyásos tádzsik kormányzót támogatnak, aki súlyosan megsérti az emberi jogokat.

Szigorúbb vállalatirányítást akar az EU

2002.11.05.

Az igazgatótanácsi tagok felelősségének növelése és a vezetői javadalmazások nyilvánossá tétele is szerepel abban a javaslatcsomagban, amelyet az EU brüsszeli bizottsága által felkért szakemberek állítottak össze a vállalatirányítás javítása tárgyában. Az EU pénzügyminiszterei ma tekintik át először a dokumentumot.

Menesztenék az OIT hivatalvezetőjét

2002.11.05.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) még e hónapban rendkívüli ülésen foglalkozik az OIT Hivatalát ért súlyos kifogásokkal. A Népszabadság értesülései szerint a megyei bírósági elnökök kezdeményezték Zanathy János hivatalvezető menesztését.

Fellépés a családon belüli erőszak ellen

2002.11.05.

Jánosi György szerint a családon belüli erőszak ellen hatékonyan csak széles körű társadalmi összefogással lehet fellépni, ennek kialakulását segítené a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) jövőre induló figyelemfelhívó, felvilágosító kampánya.

Magyar bűnözők elítélése Nizzában

2002.11.05.

Lányfuttató hálózat működtetéséért háromtól öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélt négy magyar férfit a nizzai büntetőbíróság, és egyúttal véglegesen kitiltotta mindannyiukat Franciaországból.

Megnyílt a Kriminálexpo Budapesten

2002.11.04.

Lamperth Mónika szerint szolgáltatásorientált, partnerségre alapozott, összehangolt, a társadalom egészének érdekeit szolgáló bűnmegelőzés kialakítása a Belügyminisztérium (BM) célja - a tárca vezetője erről hétfőn Budapesten a Kriminálexpón rendezett miniszteri fórumon beszélt.

Veszélybe kerülhet a terroristák "bankrendszere"

2002.11.04.

Az Egyesült Arab Emírségek központi bankja hétfőn bejelentette, hogy a pénzmosás elleni küzdelem részeként szigorítani kívánja a havala néven közismert, az iszlám világban igen elterjedt, és a terrorszervezetek által is használt informális pénzátutalási rendszert - tudósít a BBC News Online.

Nagyobb védelem a nemdohányzóknak

2002.11.04.

Törvénymódosítást szorgalmaz Béki Gabriella SZDSZ-es képviselő a nemdohányzók védelmének erősítéséért. A képviselő kötelezővé tenné, hogy minden cigarettás dobozon hívják fel a figyelmet arra, a dohányfüst különösen veszélyezteti a gyermekek egészségét. A politikus szerint a jelenlegi helyzet olyan, mintha nem is létezne a nemdohányzók védelméről szóló törvény.

Titkos honvédségi iratok a tököli repülőtéren: a HM vizsgálatot indított az ügyben

2002.11.04.

Vizsgálatot indított a honvédelmi miniszter annak kapcsán, hogy a honvédség által már jóideje nem használt tököli repülőtéren személyügyi iratokat találtak - közölte Bocskai István, a szaktárca kommunikációs főigazgató-helyettese az MTI érdeklődésére hétfőn este.

Ügyészségi vizsgálat indult Möllemann ellen

2002.11.04.

A vizsgálat hátterében annak gyanúja húzódik meg, hogy Möllemann vétett a párttörvény ellen. A jelenleg betegszabadságon lévő politikus 840 ezer eurót gyűjtött össze egy szeptemberi akciójának finanszírozására, pártja megkerülésével. Homály fedi a pénz útját, az adományozók kilétét, s azt is, hogy mennyire keveredtek az ügyben magán- és pártszámlák.

Ismét elnapolták Milosevic perét

2002.11.04.

A 61 éves Milosevic krónikus magas vérnyomásban és kimerültségben szenved. Az orvosok már korábban jelezték, hogy az egykori jugoszláv elnököt a stressz és kimerültség következtében bármikor szívroham érheti. Emiatt gyógyszereket, valamint több pihenést írtak elő a számára.

Újabb védzáradékot vethet be az EU

2002.11.04.

A hétfői EU-nagybizottságon továbbra is a védzáradék és az EU-támogatások kérdése jelentette a fő vitatémát. A külügyminiszter elmondta, már nemcsak az általános gazdasági védzáradék bevezetéséről beszélnek az EU-tagok, hanem két új típusú védzáradékot is bevezetnének. Az egyik a bel- és igazságügyi területeket érintené, a másik pedig a belső piac védelmét szolgálná. Az ellenzék számára ugyanakkor már nem az az egyik fő kérdés, hogy mit ír alá a köztársasági elnök.

Felfüggesztett emailfiókok: vissza a feladónak?

2002.11.04.

Nancy Carter, torontói szabadúszó tévéproducer 110 ezer dolláros kártérítést követel a kanadai Inter.net nevű szolgáltatótól. A kártérítési igény alapja az, hogy Carter az internetszolgáltató miatt elesett egy munkalehetőségtől.

EU Állandó Munkabizottság a JVSZ-nél

2002.11.04.

Megalakult a Joint Venture Szövetség (JVSZ) EU Állandó Munkabizottsága Vadász Pál, a Montana Rt. elnök-vezérigazgatója, JVSZ elnökségi tag vezetésével.

Az aláíráskor mindenki ott lenne

2002.11.04.

Medgyessy Péter miniszterelnök támogatja azt a javaslatot, hogy az EU-csatlakozási szerződés áprilisi, athéni aláírására hívják meg az előző kormányok vezetőit és a volt államfőt is - nyilatkozta Gál J. Zoltán az MTI érdeklődésére hétfőn.

A német posta megkapta az EU-engedélyt a DHL megvásárlására

2002.11.04.

A Deutsche Post megkapta az EU-bizottság jóváhagyását a DHL International gyorsposta szolgálat 75 százalékának megvásárlására - közölték a német postánál hétfőn.

Romák és rendőrök verték egymást Gyöngyösön

2002.11.04.

Összeverekedett egy romákból álló csoport hat rendőrrel Gyöngyösön. A romák állítják, hogy csak családtagjaikat siratták egy kórházban, amikor ütni kezdték őket. A rendőrök viszont azt mondják, a romák támadtak rájuk, ők csak védekeztek. Mindkét fél feljelentést tett az ügyben.

HDB határozatok a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók azonosításáról

2002.11.04.

A Hírközlési Döntőbizottság a Hírközlésről szóló 2001. évi XL. törvény 25. § (1) bekezdése, 88. § és 106. § (3) bekezdése alapján azonosította a jelentős piaci erővel rendelkező (JPE) távközlési szolgáltatókat. Az Európai Unió hatályos távközlés-szabályozási keretrendszerével összhangban a magyar hírközlési törvény lényeges jogokat és kötelezettségeket határoz meg a távközlési piacon piaci szereplők meghatározott csoportjára.

Túl szigorú a magyar áfatörvény

2002.11.04.

Az EU-csatlakozás után várhatóan vissza kell venni az idei áfatörvény-módosítással bevezetett szigorból, a szabályok ugyanis több helyütt ütköznek az Európai Bíróság (EB) egyes ítéleteivel, illetve az uniós szabályozással - állítják adószakértők. Az uniós gyakorlat nem egységes, ám az EB ítéletei általában lehetővé teszik, hogy az üzleti és magáncélra is használt tárgyak áfáját részben visszaigényeljék.

A jogi szakértők szerint a Microsoft "megúszta"

2002.11.04.

A négy éve tartó jogi csatározásokat lezáró pénteki ítéletet kommentálva sok szakértő szerint az állam kesztyűs kézzel bánt a céggel.

Szigorodó vállalatvezetési szabályok az EU-ban

2002.11.04.

Kemény szigorítások elé néznek az Európai Unióban bejegyzett cégek. Az új szabályok az amerikai Enron-típusú botrányokat hivatottak megelőzni Európában.

Nem kell majd népszavazás az EU alkotmányának jóváhagyásához?

2002.11.04.

A konvent vezető testülete nem ért egyet azzal, hogy maradjon ki az új unióból minden tagállam, ahol nem támogatja majd népszavazás az EU alkotmányát.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000