Hír archívum: 2002. december

Más hónap

Vizsgálat az állítólagos klónozott gyerekek ügyében

2002.12.31.

Az Egyesült Államokban vizsgálat indul az első klónozott gyerek, Éva állítólagos megszületésének az ügyében. A Food and Drug Administration (FDA) szövetségi ügynökség bejelentése szerint egyelőre azt akarják tisztázni, hogy a klónozás valóban megtörtént-e, ha igen, milyen körülmények között, és azzal megsértették-e az amerikai törvényeket.

Ítélőtábla Szegeden

2002.12.31.

Január 1-én a budapesti és a pécsi után 52 év után Szegeden is megalakul az Ítélőtábla. A Szegedi Ítélőtáblához a következő hónapokban a megyei- és a Legfelsőbb Bíróságtól mintegy 2700 büntető-, polgári- és peren kívüli ügy kerül át.

Minden petárda tiltott Magyarországon

2002.12.31.

A környező országokkal és az Európai Unió tagállamaival szemben Magyarországon a petárdák forgalmazása - hatóerejüktől függetlenül - engedélyhez kötött. Árusításuk és vásárlásuk egyaránt szabálysértésnek számít, amit 50 ezer forintig terjedő pénzbüntetéssel szankcionál a törvény.

Tizenöt százalékkal nagyobb bevételt vár a VPOP

2002.12.31.

A 2003. évi központi büdzsé a Vám- és Pénzügyőrség számára mintegy 2380 milliárd forint befizetést irányoz elő, 430 milliárd forinttal, 22 százalékkal többet, mint a 2002. évi eredeti terv, és 316 milliárddal, 15 százalékkal magasabb összeget, mint a módosított előirányzat - derül ki a költségvetési törvényből.

Vizsgálat a kolozsvári röpcédulák ügyében

2002.12.31.

A román legfelsőbb ügyészséghez fordult a független Erdélyt követelő, Kolozsváron osztogatott röpcédulák ügyében Vasile Soporan, Kolozs megye prefektusa. A prefektus az eset sürgős kivizsgálását kérte, mivel véleménye szerint a román nemzet és a román állam elleni akció történt.

A bilincses kampány után Pingvin-kampány Budapesten

2002.12.31.

A Business Software Alliance (BSA) nagy felháborodást kiváltó, riogató kampányának keretében bilincseket ábrázoló plakátok százai árasztották el a tél elején a különféle hirdetési felületeket, utcákat, köztereket. A magyar Linux-felhasználók szintén szeretnék visszaszorítani az illegális szoftverhasználatot, ezért nemrégiben összefogtak több más szerveződéssel is, és egy kimondottan pozitív hangvételű, a nyílt forrású szoftverek használatát hirdető kampányt indítottak.

Három büntetőpont az öv nélküli vezetésért, kettő a mobilozásért

2002.12.31.

Rövidesen jelentősen szigorítják a közúti közlekedési büntető pontrendszert hazánkban. Ennek egyik kiemelt célja a balesetek visszaszorítása mellett a gyalogosok és a kerékpárosok fokozott védelme.

Korhatárosak lesznek a játékszoftverek az EU-ban

2002.12.31.

A filmekhez hasonlóan lesznek áprilistól korhatár-kategóriákba sorolva a játékszoftverek az Európai Unióban. Egyes programok akár betiltásra is kerülhetnek; ezek forgalmazása pénzbüntetést vonhat maga után, sőt börtönbüntetéssel is végződhet.

Málta és Lengyelország az EU-ban sem engedi az abortuszt

2002.12.30.

Az EU-csatlakozás után sem legalizálja az abortuszt Málta és Lengyelország. Sőt: a lengyel katolikus egyház kéri, hogy - Máltához hasonlóan - a csatlakozási szerződéshez csatoljanak egy előírást, amely megerősíti a tiltás alkalmazását.

Nem büntetik Portugáliát a költségvetési hiány miatt

2002.12.30.

Megússza az EU-szankciókat Portugália, miután költségvetési hiányát sikerült 2,8 százalékra lefaragni. Két másik ország - Franciaország és Németország - költségvetési ügyeit az Európai Bizottság január elején tárgyalja.

Kísérleti körözés SMS útján

2002.12.29.

A bajor rendőrség három hónapos kísérletet indított, melynek során a hatóságok SMS-ben kérik a lakosság segítségét a bűncselekmények felderítésében.

Három ítélőtábla létesül január elsejével

2002.12.29.

Január 1-jétől, 52 évnyi szünet után, újra lesznek ítélőtáblák Magyarországon. A fővárosban, Szegeden és Pécsett felálló és működését júliusban megkezdő három ítélőtábla egy új bírósági szintet alkot majd a megyei bíróságok, illetve a Legfelsőbb Bíróság között.

Per tárgya lehet a turistaosztály-szindróma

2002.12.29.

Ausztrália Victoria szövetségi államának legfelsőbb bírósága súlyos egészségkárosodás okának ismerte el az úgynevezett turistaosztály-szindrómát. A Qantas és a British Airways légitársaságok fellebbezését elutasították, és igazat adtak az 59 éves Brian Poverynek, aki egy Sydney-London repülőút után trombózist kapott.

Több tevékenység tárgyi áfa-mentessége megszűnik

2002.12.29.

Több tevékenység is kikerül jövő évtől az általános forgalmi adó tárgyi mentességének köréből, az ezekkel foglalkozóknak december 31-ig jelezniük kell az adóhivatal felé, hogy kérnek-e alanyi áfa-mentességet, vagy sem.

A Független Rendőrszakszervezet vezetői tagozatának évértékelője

2002.12.28.

Az Európai Unióban dolgozó kollégáik fizetésének 60 százalékára szeretné emeltetni a rendvédelmi dolgozók átlagbérét Magyarország EU-s csatlakozásáig a Független Rendőrszakszervezet (Frsz).

Júliustól vízum az ukránoknak és jugoszlávoknak

2002.12.28.

Népszabadság értesülései szerint 2003. július elsejétől Magyarország vízumkényszert vezet be Ukrajnával és Jugoszláviával szemben. A vízumkényszer bevezetésére az uniós csatlakozás miatt van szükség. A napilap információi szerint a magyar-jugoszláv kishatárforgalom ugyanakkor már január elsejétől megszűnik.

Újabb VIA-Intel pereskedés

2002.12.28.

Úgy látszik, hogy a VIA Technologies és az Intel Corporation közötti pereskedés talán sohasem fog véget érni, hiszen miután a VIA Technologies a múlt hét végén megnyert egy peres ügyet a chipgyártó óriáscég ellen, a napokban újfent beperelte azt.

Elengedi az állam a Budapest Aréna kötbérét

2002.12.28.

A kissé módosított nevű Budapest Sportarénát az eredetinél több mint két hónappal később, február 24-én kell átadnia a kivitelező francia cégnek. Az állam eltekint a csúszás miatti mintegy 1,8 milliárd forint kötbértől, ugyanakkor a korábbinál kedvezőbb teljesítési feltételek több mint kétmilliárd forintnyi kedvezményt jelentenek az államnak - írja a Magyar Hírlap.

Januártól lecserélik a jogosítványokat

2002.12.28.

Kizárólag lézergravírozott plasztikkártyát adnak ki a területileg illetékes okmányirodák január elsejétől azoknak, akiknek a régi, papíralapú jogosítványuk érvényessége lejárt - tudta meg a Magyar Hírlap. Eddig az időpontig az orvosi igazolás bejegyzésével meg lehet hosszabbítani a régi okmányt. A csere költsége négyezer forint.

Üdülési csalás az interneten

2002.12.28.

A londoni központi bíróság hat interneten működő cég ellen emelt vádat, miután több millió font értékű üdülést ígért, amit természetesen nem teljesítettek.

Spam-ellenes intézkedés

2002.12.28.

A holland NTS Computer Technology cég felszólítást kapott a bíróságtól, hogy szüntesse be az e-mail címek kigyűjtését a Netwise által üzemeltetett e-mailgids.com internetes címtárból és törölje ki nyilvántartásából az eddig bevitt címeket.

Kétszeresére nőhet jövőre a munkaügyi bírság

2002.12.28.

Feltételezhetően kétszeresére nő jövőre a munkaügyi bírság összege, mivel az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) a közelmúltban a kormányzati oldal és a szociális partnerek megegyezett az erre irányuló törvénymódosítási javaslatról.

Polt szűkítené a képviselők mentelmi jogát

2002.12.27.

A legfőbb ügyész javasolja, hogy tettenérés esetén a halaszthatatlan nyomozati cselekményeket az ügyészség elvégezhesse

Januárban újra napirenden a választási reform

2002.12.27.

Az Országos Választási Bizottság elnöke januárban ismét kísérletet tesz arra, hogy az általa kiválasztott szakértőkből álló grémiumnak a választójogi törvények módosítására megfogalmazott javaslatait a testület hivatalos álláspontjává emelje.

Betiltják a megkövezést Iránban?

2002.12.27.

Iránban eltörlik vagy legalábbis egy időre szüneteltetik a megkövezés általi kivégzést - írja csütörtöki számában a Bahar című iráni napilap kormányzati és parlamenti forrásokra hivatkozva.

Ingyenügyvédet kaphatnak a pénztelenek

2002.12.27.

A társadalom kisebb-nagyobb csoportjai pusztán anyagi okokból nem élhetnek jogaikkal, és ezen változtatni kell - nyilatkozta a Népszabadságnak Vastagh Pál, az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának szocialista elnöke.

Felülvizsgálatot kér Tocsik

2002.12.27.

Jogbizonytalanságot okoz, emiatt sérti a jogállam alapelvét, hogy a törvényes szerződést is semmisnek nyilváníthatják, ha a jó erkölcsbe ütközik - állítja a védő.

Januártól jobban járnak az ikrek szülei

2002.12.27.

Január elsejétől ikrek esetében a szülők a korábbi három helyett a gyerekek hat éves koráig jogosultak a gyesre. Összegét az öregségi nyugdíjminimum 200 százalékában határozták meg, ez a passzus is január 1-jétől lép hatályba.

Három évet kapott Zalatnay Sarolta

2002.12.27.

Nem jogerősen három év letöltendő szabadságvesztésre írélte a Fővárosi Bíróság Zalatnay Saroltát. Az énekesnőt több mint 120 millió forintos kár okozásában találták bűnösnek.

Kötelező lesz a Sun Java minden Windows-ban

2002.12.26.

A Sun Microsystems hétfőn egy jelentős győzelmet könyvelhetett el a Microsoft ellen folytatott perében. Az ügyben ítélkező szövetségi bíró ugyanis egy előzetes rendeletben a rivális Microsoftot arra kötelezte, hogy Windows operációs rendszerét a jövőben a Sun Java futtatókörnyezetének mindenkori legaktuálisabb változatával szállítsa.

Újabb chilei papot vádolnak pedofíliával

2002.12.25.

Az őrizetbe vett lelkipásztort felfüggesztették tisztségéből

Egyéni vállalkozók: szorít a határidő

2002.12.25.

A Belügyminisztérium szerint még legalább 100-150 ezer egyéni vállalkozó nem újította meg az igazolványát. A regisztrációra még február 15-ig van idejük, utána automatikusan elvesztik működési engedélyüket. Az okmányirodák emiatt januárban rengeteg ügyfélre számítanak.

Személyre szabott fegyverek New Jersey-ben

2002.12.25.

Első amerikai szövetségi államként New Yersey elfogadott egy törvényt, amely szerint kizárólag személyhez kötött lőfegyvereket lehet értékesíteni.

A Fidesz Btk.-módosítási javaslata: legyen büntethető a dopping

2002.12.20.

A Fidesz-frakció három képviselője önálló indítványban kezdeményezi a büntető törvénykönyv módosítását annak érdekében, hogy a doppingtevékenység büntethető legyen.

Törökország: elnöki vétó az alkotmánymódosításra

2002.12.20.

Ahmet Necdet Sezer török elnök megvétózta azt az alkotmánymódosító törvényt, amely lehetővé tette volna, hogy Tayyip Erdogan, a török Igazság és Haladás párt (AK) büntetett előéletű vezetője bekerülhessen a parlamentbe, és miniszterelnök lehessen.

Elnököt választ jövőre az Alkotmánybíróság

2002.12.20.

Az áprilisi EU-népszavazás mellett az Alkotmánybíróság új elnökének megválasztása ígérkezik a jövő esztendő egyik legfontosabb közjogi eseményének.

Igazságügyi szakértő a CD Hungary-vizsgálatban

2002.12.20.

A Népszabadság értesülése szerint az ÁPV Rt. felügyelőbizottsága átmenetileg felfüggesztette a CD Hungary Rt. privatizációjával kapcsolatos vizsgálatokat. A testület szükségesnek tartja, hogy igazságügyi szakértői vizsgálat elemezze a történteket. Ennek eredménye alapján döntenek arról, milyen irányban folytassák a vagyonkezelő szervezetben a vizsgálódást. Az igazságügyi szakértői vizsgálatra való felkérésről most folynak a tárgyalások.

Nem kell börtönbe vonulnia "DVD Jon"-nak

2002.12.20.

Záróbeszédében az ügyész három hónap - két évre felfüggesztett - börtönt és 10 ezer korona pénzbüntetés kiszabását kérte a 19 éves Jon Lech Johansenre.

Ma van az eva-jelentkezés utolsó napja

2002.12.20.

Ma jelentkezhetnek utoljára az evára a vállalkozások. Az adatbejelentő lapokat személyesen vagy - december 20-i dátummal - postán kell az illetékes adóhivatalba eljuttatni. December 18-ig 23 ezer eva-jelentkezési lapot dolgoztak fel.

Nigériai csalók menni Ausztrália

2002.12.20.

A jelek egy újabb nigériai csalási hullámra utalnak, melynek első célpontjai ausztrál elektronikai viszonteladó cégek.

Felmentették az Adobe eBook-ját feltörő orosz céget

2002.12.19.

Kedden meghozott döntésében egy szövetségi bíróság felmentette az ellene felhozott vádak alól az Elcomsoft nevű orosz céget, aki weboldalán még 2001 nyarán tett elérhetővé az Adobe elektronikus könyvének feltörését lehetővé tevő programját.

EU-elnökség: a következő félév görög elnökségi programja

2002.12.19.

Görögország 2003 első felében az Európai Unió elnökeként öt fő irányra készül összpontosítani a közös tevékenységet, és meg akarja mutatni, hogy a féléves tagállami elnökségek egymást váltó rendszere egyáltalán nem olyan elavult, mint egyesek állítják.

Defend: kihallgatták az MFB volt osztályvezetőjét

2002.12.19.

A Magyar Fejlesztési Bank volt osztályvezetőjét gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség, mivel szerintük ő adott megbízást a törvénytelennek minősített megfigyelésekre a Defend Kft.-nek - írja a Magyar Hírlap.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000