Hír archívum: 2003. január

Más hónap

Pénzbüntetésre ítélte a két mulasztással vádolt ercsi rendőrt a bíróság

2003.01.31.

Nem jogerősen pénzbüntetésre ítélte a bíróság azt a két ercsi rendőrt, akiket egy meggyilkolt kislány ügyében mulasztással vádoltak - értesült a HavariaPress.

Eladták a lízingelt teherautót

2003.01.31.

Sikkasztás gyanúja miatt kezdtek nyomozni két jánoshalmi vállalkozó, ellen akik több mint hatmillió forintért értékesítettek egy lízingszerződés alatt álló teherautót - értesült a HavariaPress.

Az Erste Bank pert nyert az OTP-vel szemben

2003.01.31.

Az OTP és Kereskedelmi Bank Rt.-nek 784.500 dollárt, mintegy 180 millió forintot kell kifizetnie az osztrák Erste Bank számára egy 1999-es bankgarancia-vállalás teljesítéséért - döntött jogerősen a Legfelsőbb Bíróság (LB) pénteken. Ezzel az LB jóváhagyta az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság korábbi ítéletét.

Májusra elkészül az új hírközlési törvény

2003.01.31.

Az informatikai minisztérium májusra készíti el a hírközlési törvény módosítását. Az új törvény radikálisan módosítja az egyetemes távközlési alap szabályozását is.

Még 2 évet kapnak a Trabantok

2003.01.31.

Egy új rendelet értelmében 2005-től a kétütemű járművekre is kibocsátási határértéket írnak elő. A tulajdonosoknak két választása lesz: vagy kivonják a forgalomból gépkocsijukat, vagy katalizátort szereltetnek fel rájuk. A rendelet 300 ezer embert érint - írja a Népszabadság.

EU: A Microsoft módosítani fog a Passporton

2003.01.31.

Az Európai Unió szabályzóbizottsága szerint a szoftveróriás beleegyezett, hogy jelentős módosításokat hajtson végre .Net Passport rendszerében.

EU-vizsgálat a France Télécom finanszírozásáról

2003.01.31.

Az Európai Bizottság csütörtökön vizsgálatot indított annak a 9 milliárd eurós állami hitelcsomagnak a kapcsán, amelyet a francia kormány kínál eladósodott távközlési cégének.

Törvényt módosítanának a Vér és Becsület miatt

2003.01.30.

A rendőrség várhatóan pénteken hozza nyilvánosságra döntését, miszerint engedélyezi-e vagy sem a Vér és Becsület elnevezésű, neonácinak tartott szervezetnek a Hősök terére tervezett felvonulását. Tóth András nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős államtitkár szerint a meglévő törvények alapján is jogos a fellépés a szervezet ellen, azonban tökéletesíteni kell a jogszabályokat. Az alkotmányjogász szerint viszont mindenkinek joga van felvonulni.

Farkas választási kormánybiztost akar

2003.01.30.

A megismételt országos cigány elektori gyűlés tiszta és törvényes lebonyolításának érdekében kormánybiztos kinevezését kérte Medgyessy Péter miniszterelnöktől Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, a Lungo Drom koalíció elnöke.

Pótnyomozásra utasított az ügyészség a csillebérci vadászház ügyében

2003.01.30.

A Magyar Úttörők Szövetsége (MÚSZ) csillebérci vadászházának értékesítése ügyében a Fővárosi Főügyészség kedden pótnyomozásra utasította a rendőrséget - erősítette meg Sódor István főügyész több napilap információját az MTI-nek csütörtökön.

Újra működik a cégnyilvántartás a kormányportálon

2003.01.30.

Közel egy hónapig nem lehetett cégadatokat lekérdezni az ekormanyzat.hu-n. Az Index értesülései szerint az ok egy jogvita volt, holnaptól azonban újra elérhetőek lesznek a cégnyilvántartási szolgáltatások. A további vitás kérdések megelőzésére törvényalkotási munka kezdődik a MeH-ben.

Újabb kísérletet tesznek Angliában az elektronikus voksolásra

2003.01.30.

A brit kormány a hét elején jelentette be, hogy a következő helyhatósági választásokon tovább folytatják a kísérletet az elektronikus szavazással, ami lehetővé teszi, hogy a választó otthonról az interneten keresztül küldje el voksát.

Hamis képet árvereztek a galérián

2003.01.30.

A Fővárosi Bíróságon megkezdődött egy hamis festmény elárverezése miatt indított per - jelenti a HavariaPress. Az egyik legnagyobb magyar aukciósháztól egy svéd állampolgárságú magyar nő 2,8 millió forintot követel, ennyit fizetett ugyanis egy eredetinek hitt németalföldi festményért.

Késik az EU online adatvédelmi megállapodásának közzététele

2003.01.30.

Az uniós tagállamok 15 adatvédelmi nyilvántartója arra kérte a Micorosftot, vezessen be további módosításokat Passport online felhasználó hitelesítő rendszerébe.

Nem bilincsben, de fegyőri őrizetben tett esküt a képviselő

2003.01.30.

A kecskeméti BV Intézet vezetése Bődi Szabolcs polgármesterrel egyeztetve engedélyezte, hogy megfelelő kíséret mellett Kunszentmiklósra szállítsák a folytatólagosan elkövetett csalással gyanúsított, előzetes letartóztatásban lévő képviselőt.

6 millió forintot és életjáradékot követelnek egy móri áldozat hozzátartozói

2003.01.30.

Fejenként hatmillió forint nem vagyoni kártérítést és havi 50 ezer forint életjáradékot követel az Erste Banktól az az idős házaspár, akiknek fiát a 2002. május 9-i móri bankrablás során lőtték le.

600 milliós OEP-veszteség

2003.01.30.

Az egészségbiztosító belső vizsgálata szerint valószínűleg törvénysértések történtek egy alvászavaron segítő készülék támogatása, kölcsönzése, lízingelése kapcsán, ezért az OEP feljelentést tesz ismeretlen tettesek ellen. A vizsgálat körülbelül 600 millió forintos veszteséget tárt fel - írja a Népszava.

Kizárt ügyvédek is segítik a lakásmaffiát

2003.01.30.

Naponta átlagosan két új feljelentés érkezik a lakásmaffiák által elkövetett bűncselekmények ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság Kaptár alosztályához. A lakásügyekre specializálódott csoport hét ügyvéd ellen is eljárt, akik között akadt olyan is, aki kamarai kizárását követően is folytatta az ügyfelek megtévesztését.

Többmilliós okmánybélyeg-hamisítás Pécsett

2003.01.30.

Több millió forint értékben foglaltak le hamis illetékbélyegeket a pécsi okmányirodán. A jó minőségű hamisítványok felhasználása néhány, átírások intézésével foglalkozó pécsi céghez köthető.

Veszteséget okoz az EVA

2003.01.30.

Az eva-törvény ismét kellemetlen meglepetést okozott: ezúttal kiderült, hogy a részvénybefektetéseken képződött veszteségek után is adót kell fizetni.

Csökkent a magyar lakosság részvételi szándéka az uniós népszavazáson - Medián felmérés

2003.01.30.

alamelyest csökkent tavaly június óta a magyar lakosság részvételi szándéka az európai uniós belépésről tartandó népszavazáson, ugyanakkor a csatlakozás kérdésköre egyre több embert foglalkoztat - derült ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet felméréséből, amelynek eredményét szerdán juttatták el az MTI-hez.

A zeneipar pert nyert a netkávézók ellen

2003.01.29.

Egy brit netcafé hálózat a felhasználóknak öt font (2000 forint) ellenében lehetővé tette a zenék letöltését, és azok CD-re égetését. Bár a fenti gyakorlatnak lassan már másfél éve vége szakadt, a bíróságon igazat adtak a zeneiparnak. Most egymillió fontos kártérítést követelnek az Easyinternet Cafe-tól.

Sikkasztással gyanúsítják a dunafalvai polgármestert

2003.01.29.

A Bács-Kiskun megyei rendőrség vádemelési javaslatot nyújtott be a dunafalvai polgármester ellen sikkasztás gyanúja miatt - értesült a HavariaPress.

Felmentették a volt francia külügyminisztert a korrupciós vádak alól

2003.01.29.

Felmentette a korrupciós vád miatt kirótt börtönbüntetés alól Roland Dumas volt külügyminisztert a párizsi fellebbviteli bíróság, amely szerdán hirdette ki döntését az Elf olajipari óriáscégnél több mint 10 éve történt vesztegetési ügyben született ítéletekről.

Vámorgazdaságért négy év hat hónapot kapott a hardverkirály

2003.01.29.

Vámorgazdaságért négy év hat hónapos letöltendő börtönbüntetésre ítélték az egyik legnagyobb, számítástechnikai árukat forgalmazó magyar vállalkozás vezetőjét - jelenti a HavariaPress.

Technológiai cégek a másolásvédelem törvényi szabályozása ellen

2003.01.29.

Csütörtökön Washingtonban a Fehér Háztól nem messze megalakult a Szövetség a Digitális Progresszióért elnevezésű szervezet. Üzenetük: hagyják dolgozni őket.

Négy év börtönt kapott az Albacomp volt igazgatója

2003.01.29.

Négy év börtönbüntetésre ítélték vámorgazdaság miatt az Albacomp számítástechnikai cég volt ügyvezető igazgatóját. A másodrendű vádlottnak 3 év 6 hónapos börtönbüntetést szabott ki jogerős ítéletében a Legfelsőbb Bíróság.

Tovább vadászhatunk az mp3-akra

2003.01.29.

Rövidesen egységes megítélés alá eső bűncselekménynek számít a szoftverkalózkodás, illetve a hamisított árucikkek forgalmazása az EU teljes területén, amennyiben elfogadják az Európai Bizottság előtt fekvő tervezetet.

A szlovák kormány mindenképp feljelenti az Independentet

2003.01.29.

Csáky Pál, a szlovák kormány miniszterelnök-helyettese kedden többrendbeli feljelentést tett a szlovákiai roma nők állítólagos sterilizálásáról megjelent Independent-cikk miatt. Az angol lap a jelek szerint nem jöhet ki jól a dologból, mert a feljelentés arra az esetre is szól, ha hamis és arra, ha igaz információt tárt a nemzetközi közvélemény elé.

Elektronikus ügyintézés az ügyészségeken 2004-től

2003.01.29.

A tervek szerint 2003 végére fejezik be a teljes ügyészségi informatikai rendszer kiépítését, így jövő évtől megindulhat az elektronikus ügyintézés az ügyészségeken - írja a Népszava. A rendszer kiépítése után az ügyészségek közti irattovábbítás elektronikus formában zajlik majd és a kiépítenek egy on-line jogi adatbázist is.

Egyre súlyosabb korrupciós esetek a vámőrségnél

2003.01.29.

Immár a huszonnyolcadik pénzügyőrt helyezték előzetes letartóztatásba az édességcsempészési ügyben - írja a Magyar Hírlap. A múlt év végén az észak-magyarországi határátkelőhelyeken ugyanis 200 millió forint értékben 200 tonna édesipari terméknek adtak szabad utat a megvesztegetéssel gyanúsított fináncok segítségével.

Nem büntetik a mozgássérült igazolvánnyal parkolókat Budapesten

2003.01.29.

Nem bünteti meg a mozgássérült igazolvánnyal várakozó autósokat a három Budapesten működő önkormányzati parkolási társulás, miután elfogadták a fővárosi közigazgatási hivatal vezetőjének jogértelmezését.

Átvilágító bírák: Medgyessy mondjon le

2003.01.29.

Az indok, akárcsak 5 évvel ezelőtt, amikor pénzügyminiszter volt, nem kémelhárítói, hanem miniszterelnök-helyettesi múltja. Ebben a tisztségében ugyanis titkos jelentéseket olvasott. Nagy kockázatot nem vállal, aki azt jósolja, hogy most se tesz eleget a felszólításnak.

A polgárok szava erősebb a törvénynél: képviselők a recski háziorvosok

2003.01.29.

A recski önkormányzat döntése szerint nem kell megválnia képviselői mandátumától annak a három vállalkozó háziorvosnak, akiknek a jogállása a jogszabályok szerint összeférhetetlen testületi tagságukkal.

Elkészült az újabb tervezet a státustörvény módosítására

2003.01.29.

Elkészült a státustörvény módosítását célzó legújabb kormányzati tervezet. A Magyar Hírlap birtokában lévő dokumentumból kiderül, hogy a kabinet több ponton figyelembe venné az Európai Unió és a szomszédok kifogásait, de bővítené a kedvezmények körét is. A kormány kompromisszumos javaslatot tesz az EU-csatlakozás utáni státusmegoldásokra.

KaZaA: antitrösztper a lemezkiadók és a filmstúdiók ellen

2003.01.29.

A KaZaA szoftvert fejlesztő Sharman Networks ellentámadást indított a hollywoodi filmstúdiók, illetve a lemezkiadók ellen. A társaság azt állítja, a filmstúdiók és lemezkiadók visszaéltek piaci erejükkel.

Tovább nyomoznak a MÁV-szerződés után

2003.01.28.

Feljelentéskiegészítést rendelt el a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a MÁV orosz motorvonatokról szóló szakértői szerződésének ügyében. A szakértői cég másfél millió dollárért kapott megbízást a MÁV előző vezetésétől, azonban sem a teljesítést, sem a céget nem találták meg egy belső vizsgálat során.

Leszbikus tanárnő perli a gyalázkodó diákokat

2003.01.28.

Egy angol leszbikus tanárnő a Lordok Házához fordult kártérítési igényével, miután munkahelyéről távoznia kellett a tanulók miatt, akik folyamatosan zaklatták szexualitás irányultságára célozva.

Grespik kontra Havas: bűnös az újságíró

2003.01.28.

Bűnösnek mondta ki Havas Henrik újságírót folytatólagosan elkövetett becsületsértés vétségében és 450 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság másod fokon abban a magánvádas büntető eljárásban, amelyet Grespik László, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal egykori vezetője kezdeményezett.

Négy és fél évet kapott az erőszakoskodó nőgyógyász

2003.01.28.

Négy év négy hónapos fegyházbüntetésre ítéltek egy pécsi nőgyógyászt, Soponyai Józsefet, aki megerőszakolta egy betegét, másik kettővel pedig közösülni próbált. Ez egy évvel kevesebb az elsőfokú ítéletnél, a bíróság hivatkozás szerint az enyhítést a cselekmény elkövetése óta eltelt hosszú idő indokolja. Az 53 éves férfi, akit nyolc évre eltiltottak orvosi hivatása, öt évre pedig a közügyek gyakorlásától, nem jelent meg az ítélethirdetésen.

Idén elkészülhet a filmtörvény tervezete

2003.01.28.

Még az idén az Országgyűlés elé kerülhet a filmtörvény tervezete, amit a szocialisták reményei szerint széles körű szakmai, társadalmi és politikai egyetértéssel fogadnak majd el.

Felmentették a büki jegyzőt

2003.01.28.

Szabó József büki jegyző ellen több mint két évvel ezelőtt névtelen feljelentés nyomán indult büntetőeljárás. A jegyzőt azzal vádolták, hogy szándékosan hozott törvénysértő határozatokat építésügyi engedélyezési ügyekben, ezzel pedig egyes építtetőket jogtalan előnyhöz juttatott.

Felrakta az internetre a pedofil képeket, mégis felmentették Lévayt

2003.01.28.

Bár bebizonyosodott, hogy a képeket feltette egy internetes oldalra, első fokon mégis felmentették a pedofil felvételek terjesztése miatt bíróság elé állított Lévay Leventét - jelenti a HavariaPress.

Egységes foglalkoztatási adatbázist hoznak létre

2003.01.28.

Az idén megkezdik annak az országosan egységes adatbázisnak a kiépítését, amely valamennyi munkavállaló esetében tartalmazza majd a munkaviszonyra vonatkozó adatokat - közölte Kiss Péter foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter. Az adatbázis létrehozására 1,5-2 milliárd forintot szán a szaktárca.

A KPMG készítheti elő a hírközlési törvényt

2003.01.28.

A KPMG Hungária Kft. készítheti elő a hírközlési törvény (hit.) módosítását bruttó 431 millió forintért, miután elnyerte az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) által kiírt tárgyalásos, gyorsított közbeszerzési eljárást - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

Linux Ghánában?

2003.01.28.

Az accrai Kormányzati informatikai és távközlési konferencia résztvevői pénteken megállapították, hogy a közelmúltban benyújtott szerzői jogi törvénytervezet a Linuxra való áttérésnek kedvez.

Javaslat az Alkotmánybíróság új elnökének megválasztására

2003.01.27.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén elfogadta az ügyrendi bizottság javaslatát, amely szerint áttekintik a testület elnökének megválasztására vonatkozó szabályozást és alkotmánybírósági gyakorlatot.

Lakásmaffia-ügy Budapesten: vádemelési javaslat

2003.01.27.

Vádemelési javaslattal fejezte be nyomozását a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ingatlancsalások felderítésével foglalkozó Kaptár csoportja egy budapesti férfi ügyében.

Termékhamisítás, évente 450 milliárd dolláros kár

2003.01.27.

A nagy nemzetközi cégek a termékhamisítás elleni összefogást sürgettek a davosi Világgazdasági Fórumon: becslések szerint a termékmárkák meghamisítása évente 450 milliárd dollár kárt okoz világszerte.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000