Hír archívum: 2003. február

Más hónap

Az amerikai határőrség megkapja az európai légitársaságok utas listáit

2003.02.28.

Adatvédelmi szempontból kifejezetten aggályos, hogy a US Customs március 5-től közvetlen hozzáférést kap az összes európai légitársaság adatbázisaihoz.

Fiktív álláshirdetés emeltdíjas telefonszámon

2003.02.28.

Vádemelési javaslattal zárta a nyomozást a rendőrség annak a férfinak az ügyében, aki az emelt díjas telefonszámok előnyeit kihasználva hirdetett fiktív munkalehetőségeket - jelenti a HavariaPress.

Szlovákia bizakodó kedvezménytörvény ügyben

2003.02.28.

Bizakodóan nyilatkozott Kovács László magyar külügyminiszter Eduard Kukannal megtartott pozsonyi megbeszélése után, amely a kedvezménytörvény módosításával kapcsolatos kérdéseket volt hivatott megvilágítani.

11 évre ítélték Plavsicot

2003.02.28.

Biljana Plavsicot 11 év börtönre ítélte a hágai Nemzetközi Törvényszék. A boszniai szerbek volt elnöke bűnösnek vallotta magát a bosnyákok és a horvátok elüldözésében. Kérdéses még azonban, hogy Plavsicnak le kell-e töltenie a büntetést.

Mór: újabb gyanú és letartóztatások

2003.02.28.

Kaiser Edét egy ötmillió forintos betöréses lopás elkövetésével gyanúsította meg a rendőrség csütörtökön, míg más az ő számlájára írt bűncselekményekkel kapcsolatban őrizetbe vettek két személyt. Õket azzal gyanúsítják, hogy információkat adtak Kaiseréknek egy budaörsi pénzszállító elleni rabláshoz.

HíF: az internetpiaci viták érthetők

2003.02.28.

Amíg a szolgáltatókon keresztül nem piaci eszközökkel akarják elérni az internetezés díjának csökkentését, addig a jelenlegihez hasonló viták természetesnek mondhatók - közölte Frischmann Gábor, a Hírközlési Felügyelet (HíF) elnöke pénteken sajtótájékoztatón.

Hűtlen kezeléssel gyanúsított volt vezetők

2003.02.28.

A Magyar Hírlap és a Népszabadság egybehangzó értesülése szerint a rendőrség szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI) befejezte a nyomozást az Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosságának volt vezetője, Sík Zoltán és társai ügyében.

Vádjavaslattal zárult a nyomozás Simek Kitty ügyében

2003.02.27.

Vádjavaslattal zárta le a nyomozást a rendőrség az emberöléssel gyanúsított Simek Kitty ügyében - jelenti a HavariaPress. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön adta át az emberölési ügy iratait az ügyészségnek.

Hollandiában legális fájlcsere indul

2003.02.27.

A holland PGR internetszolgáltató tavasszal indítja a Honest Thief (becsületes tolvaj) nevű fájlcserélő alkalmazást, miután a holland legfelsőbb bíróság döntése legalizálta a fájlcserét. A cég szerint a fájlmegosztás azt jelentheti Hollandia számára, amit a bankok Svájc számára.

Szenes Andrea újra MTV-alelnök

2003.02.27.

Jogerősen, azonnali hatállyal visszahelyezte Szenes Andreát a Magyar Televízió Rt. alelnöki posztjára a Fővárosi Bíróság csütörtökön kihirdetett másodfokú döntésében.

Hamarosan újabb vádemelés Tasnádi ellen

2003.02.27.

Befejezték a súlyos testi sértés és más bűncselekmények miatt elítélt Tasnádi Péter ellen negyedmilliárd forintos adócsalás miatt elrendelt nyomozást. Az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága napokon belül megküldi a nyomozati iratokat és vádemelési javaslatot az ügyészségnek - írja a Népszabadság.

Ingyenrepülés mások bónuszával

2003.02.27.

Feljelentette saját cégét a Fővárosi Főügyészségnél a HungaroControl (HC) egyik munkatársa, mert szerinte a HC vezetői a cég által fizetett repülőutak után járó törzsutaspontokat magáncélra gyűjtik - írja a Népszabadság.

Felfüggesztették a feltaláló Adidas elleni perét

2003.02.27.

Felfüggesztette a Fővárosi Bíróság az Oroszi László feltaláló által az Adidas ellen indított polgári pert addig, amíg a Magyar Szabadalmi Hivatalnál a világcég kezdeményezte államigazgatási eljárás jogerősen le nem zárul.

Magyar cég gyártja a lengyelek okmányait

2003.02.27.

Egy budapesti magáncég, a Multipolaris Kft. is részese annak a konzorciumnak, mely a lengyel okmányok cseréjéhez szükséges rendszer kiépítéséért felel. Ahhoz, hogy Lengyelország mind a 40 millió lakosa idejében kicserélhesse lejárt papírjait, naponta 5-10 ezer személyi igazolványt és 10-12 ezer útlevelet kell gyártani.

2004-től magyarul is elérhető lesz az EU hivatalos honlapja

2003.02.27.

Hazánk 2004-es EU-csatlakozását követően nem sokkal már magyar nyelven is elérhető lesz az Európai Unió jelenleg 11 tagállamának nyelvén "beszélő" hivatalos weblapja - erről Eörsi Mátyás képviselő, a parlament külügyi bizottságának SZDSZ-es alelnöke beszélt a Prím Online-nak.

Vasilescu János műgyűjtő kegyelmet kért fia számára

2003.02.26.

Vasilescu János műgyűjtő a napokban kegyelmi kérelemmel fordult fia érdekében Mádl Ferenc köztársasági elnökhöz; levelében a Fővárosi Bíróság január 14-én hozott, három év szabadságvesztést kirótt jogerős ítéletének felfüggesztését kérte.

Az ÁSZ elnöke a korrupcióról

2003.02.26.

Az Állami Számvevőszék elnöke szerint az ország leértékeléséhez vezethet, ha a politikai erők azon versengenek, hogy minél korruptabbnak tüntessék fel a másik oldalt.

Kedvezménytörvény: magyar-szlovák külügyminiszteri találkozó lesz Pozsonyban

2003.02.26.

Rövid munkalátogatásra Pozsonyba várják csütörtökön a magyar külügyminisztert. Kovács László a kedvezménytörvény módosításával kapcsolatos szlovák álláspont elmozdulásának reményében utazik Pozsonyba.

Pénzért spammelnek az egyetemisták

2003.02.26.

Az Egyesült Államokban néhány tanuló havi húsz dollárért a spammerek rendelkezésére bocsátja egyetemi hálózati elérését. Így nem derülhet ki, hogy valójában melyik reklámozó cégtől származnak a kéretlen reklámok, mert minden jel az egyetem irányába mutat.

Bíróság előtt a rablógyilkosság gyanúsítottjai

2003.02.26.

Folytatódott a bírósági tárgyalás abban a perben, melyet egy régiséggyűjtő gyilkosai és kirablói ellen indítottak - jelenti a HavariaPress. A 2002. márciusában elkövetett, József körúti rablógyilkosság ügyében két vádlott került a Fővárosi Bíróság elé.

Solt Pált az IM-be hívhatják

2003.02.26.

Sokan összeférhetetlennek tartják, hogy gyakorló bíró politikai feladatot lásson el. Ezt a véleményt az igazságügyi tárca is osztja, ezért várhatóan címének és javadalmazásának megtartása mellett a minisztériumba rendelik Solt Pált, aki a napokban kapott megbízást egy korrupcióellenes szakértői csoport vezetésére a kormányfőtől.

Túlzsúfoltak a magyar börtönök - a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának sajtótájékoztatója

2003.02.26.

Magyarországon 32 börtönben, 11 ezer férőhelyen 18 ezer elítéltet tartanak fogva; a büntetés-végrehajtási intézetek feltöltöttsége 159 százalékos.

Bárándy: Csak kiegészít az etikai kódex

2003.02.26.

Bárándy Péter szerint a tervezett etikai kódex nem konkurál az állami vezetőkre vonatkozó jogszabályokkal, hanem kiegészíti azokat. Az igazságügy-miniszter ezzel Dávid Ibolya MDF-elnök aznapi nyilatkozatára reagált.

Nyártól on-line is lehet már biztosítást kötni

2003.02.26.

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy a biztosítótársaságok ezentúl az ügyfél személyes megjelenése nélkül, akár az interneten keresztül is kössenek szerződéseket. A nyáron hatályba lépő jogszabály jelentősen megkönnyíti majd a biztosítóintézetek és a biztosítási alkuszok számára előírt ügyfél-azonosítást.

Hétfőn esküt tehetnek az új miniszterek

2003.02.26.

A parlamenti bizottsági meghallgatások után, akár már jövő hétfőn esküt tehet az Országgyűlés előtt Kiss Péter és Burány Sándor, a Miniszterelnöki Hivatal, illetve a munkaügyi tárca leendő vezetője.

Új gyerekpornó ellenes törvény

2003.02.26.

A vád dolgán lényegesen könnyítő törvényt fogadott el az amerikai szenátus, miután a Legfelsőbb Bíróság a szólásszabadságra hivatkozván, tavaly megsemmisített egy hasonlót.

Első fokon pert vesztett a sportminiszter

2003.02.26.

Jánosi György sportminiszter első fokon személyiségi jogi pert vesztett Bodor Andrással, a tárca volt közigazgatási államtitkárával, illetve Szabó Lászlóval, a tárca volt helyettes államtitkárával szemben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) kedden.

Rendőr verbuválta a bérgyilkost

2003.02.26.

Bérgyilkosságban való részvétellel gyanúsítják a Készenléti Rendőrség egyik rendőrét - tudta meg a HavariaPress. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Főügyészség gyanúja szerint K. László készenléti rendőr szerzett bérgyilkost tavaly tavasszal egy kékcsei férfi kivégzésére.

Lezárult a nyomozás a balástyai rém ügyében

2003.02.26.

A pótnyomozás is lezárult kedden a balástyai emberölések ügyében - jelenti a HavariaPress. Amint arról a hírügynökség már többször beszámolt, a csongrádi településen egy helyi férfit azzal gyanúsítottak, hogy az elmúlt években öt nő életét oltotta ki.

AOL: a hackerek mekkája

2003.02.25.

Amerikai hackerek a múlt héten betörtek a világ legnagyobb internetszolgáltatója, az AOL felhasználói adatbázisába, és elméletileg hozzáférhettek a cég 35 millió felhasználójának személyes adataihoz - írja a Wired. Nem ez az első alkalom, hogy illetéktelenek ki-be mászkálnak az AOL rendszerében, a cég azonban védekezés helyett hallgat a problémákról.

Még az idei évben újraindulhat a Napster

2003.02.25.

A CD-író alkalmazásairól ismert amerikai Roxio még az idei év vége előtt újraindítaná az egykor nagy sikernek örvendő Napstert. A legendás fájlcserélő előfizetéses rendszerben működne tovább.

Egy holland szoftvercég jogi kiskapukat nyitogat

2003.02.25.

A PGR elnevezésű holland cég szoftverekkel, jogi tanácsokkal és egyéb módszerekkel kíván segíteni a frissen iduló fájlcsere szolgáltatásokon.

Elrabolt orosz műkincsek internetkatalógusban

2003.02.25.

Az orosz kulturális minisztérium a napokban fejezi be weboldalának a lostart.ru-nak fejlesztését, amely azoknak a műkincseknek a katalógusait tartalmazza, amelyek a II. világháború után egyrészt a Szovjetunióba kerültek, másrészt amelyek ugyanebben az időszakban onnan eltűntek. Oroszország ezzel a gyakorlattal kezdi el alkalmazni azt a törvényt, amelynek végleges szövegét 2000-ben fogadta el a Duma.

Tíz év a kínai gyilkosnak

2003.02.25.

Tíz év fegyházra és az országból való kitiltásra ítélte a Legfelsőbb Bíróság azt a kínai férfit, aki tavaly májusban megölte egy honfitársát - tudta meg a HavariaPress.

Eljárás indul a műtőorvos ellen

2003.02.25.

Műtőskendő miatt indult eljárás egy sebész professzor és egy műtősnő ellen Pécsett - jelenti a HavariaPress. A vád szerint az orvos és a műtősnő is felelős azért, hogy műtőskendő maradt egy műtét során az egyik páciensük testében.

Adatvédelem és jogfelügyelet a Microsoft-nál

2003.02.25.

Az szoftvergyártó cég pénteken jelezte, hogy kiegészítő biztonsági technológia fejlesztésén dolgozik a most készülő Windows Server 2003 operációs rendszerhez.

Budapest Aréna: keddtől napi 21 milliós kötbér

2003.02.25.

Amint azt az előjelek alapján sejteni lehetett, a szaktárca nem vette át tegnap a Budapest Sportarénát. A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium azzal indokolta döntését, hogy a kivitelező továbbra sem pótolta az alapvető sportszakmai és biztonsági hiányosságokat.

Aktív bíró politizálni készül

2003.02.25.

Solt Pál személyében aktív bíró kerülhet egy a kormány által létrehívott, erősen politikai színezetű testület élére. A volt legfelsőbb bírósági elnök ugyanis elfogadta Medgyessy Péter miniszterelnök felkérését egy korrupció elleni bizottság vezetésére - olvasható a Magyar Hírlapban.

Könyvelési botrány a szupermarketláncnál

2003.02.24.

Lemondanak posztjukról a holland Ahold vezetői, miután kiderült, hogy a cég eredménye könyvelési hibák miatt jóval alacsonyabb lesz a vártnál. A korrekció után a világ harmadik legnagyobb szupermarketláncának bevétele valószínűleg félmilliárd dollárral lett kevesebb.

Európa erősít az E-Government terén

2003.02.24.

A Cap Gemini Ernst & Young (CGEY) vállalati tanácsadó cég elemzése szerint az EU tagállamok közigazgatásának internetes elérhetősége átlagosan 60 százalékra becsülhető.

Hosszú távú katasztrófakezelési programot sürget az ombudsman

2003.02.24.

Átfogó, stabil, hosszú távú katasztrófakezelési program létrehozását sürgette Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a tavaszi árvízveszély közeledtének apropóján hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében.

Tisztább jogi helyzetet akar sok tagjelölt

2003.02.24.

Az Európai Konvent után összehívandó új kormányközi konferencia csak a csatlakozási szerződésekről a tagjelölt országokban tartott népszavazások lezárultával kezdhesse meg munkáját és az új tagok csatlakozása előtt ne is érjen véget - indítványozza az a Balázs Péter magyar kormányküldött által jegyzett beadvány, amelyhez tagjelölt és tagországbeli képviselők is csatlakoztak.

Bankok is adhatnak tippeket az APEH revizoroknak

2003.02.24.

Tavaly kétszáz vagyongyarapodás-vizsgálatot indított az adóhivatal. Eddig 170 millió forintnyi jövedelem eltitkolását tárták föl a revizorok, s 78 esetben állapítottak meg visszaélést.

Bárándy Péter az ügyvédi törvény módosításáról

2003.02.24.

Bárándy Péter igazságügy-miniszter véleménye szerint minden eszközt és lehetőséget át kell gondolni, amely lehetővé teszi, hogy az államigazgatás, a közigazgatás legfelső szintjén dolgozók vagyoni viszonyai, működésük átláthatóbb legyen.

A bíróság előtt az MFB-exelnök végkielégítése

2003.02.24.

Kedden dönt a Budapesti Munkaügyi Bíróság Baranyay László végkielégítésének ügyében. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tavaly júniusban felmentett elnök-vezérigazgatójának - amint arról a Magyar Hírlap már beszámolt -, megközelítőleg 160 millió forintos végkielégítés járt volna egykori munkaadójától. Ez az összeg az MFB egykori vezetőjének munkaszerződése szerint 16 havi jövedelméből és nyolchavi titoktartási díjból áll össze.

A Nintendo szankciókkal küzdene a kalózkodás ellen

2003.02.24.

A japán Nintendo amerikai leányvállalata kereskedelmi szankciók bevezetését sürgeti Kína, illetve több egyéb ország ellen, hogy ezzel ösztönözze a kalózmásolás elleni fokozottabb fellépést.

Nemzetközi törvényszék: Seselj útnak indult

2003.02.24.

Vojislav Seselj szerb radikális pártvezér hétfő reggel Belgrádból menetrendszerinti járattal Hágába repült, hogy önként feladja magát a Nemzetközi Törvényszéknek.

On-line szolgáltatások a biztosítóknál

2003.02.23.

A magyarországi biztosító cégeknél az on-line szolgáltatások ugyan egyre nagyobb szerepet kapnak, ám a piacot a jövőben is a személyes ügyfélkapcsolatok határozzák meg - hangzott el a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) sajtóbeszélgetésén pénteken Budapesten.

A kormány tagjainak korábbi tisztségei az interneten

2003.02.23.

A kormányzat internetes portálján a hétfői nap folyamán mindenki számára elérhetővé válnak azok az információk, amelyeket a kormány tagjai nyújtanak be arról: az elmúlt öt évben milyen tisztségeket töltöttek be különböző cégeknél, illetve milyen tulajdonrészük volt egyes vállalkozásokban - erről Gál J. Zoltán kormányszóvivő vasárnap tájékoztatta az MTI-t.

Napster miatt perlik a Bertelsmannt

2003.02.23.

Nem elég, hogy a német médiabirodalomnak nemrég le kellett írnia az időközben megszűnt Napsterbe pumpált 100 millió dolláros beruházását, most egy többmilliárdos kártérítési pert is a nyakába akasztanak.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000