Hír archívum: 2003. február

Más hónap

Korrupció gyanúja a Sulinet programban

2003.02.22.

Az oktatási minisztérium egyelőre nem köthet szerződést az Elenderrel, mert a Közbeszerzési Döntőbizottság hiányolta az esélyegyenlőséget

A tanúk félnek, de védhetők

2003.02.22.

Az utóbbi hónapokban tanút és vádlottat egyaránt támadtak meg bíróságon. Másokat még tanúskodás előtt ért "baleset".

Az APEH 7 milliárd forinttal rövidítheti meg az adózókat?

2003.02.22.

Az MDF szerint útmutatójában az adóhivatal a hatályos törvénnyel ellentétesen tájékoztatja a bevallókat az adójóváírásról

Óriási rajtaütés az Ázsia Centerben

2003.02.22.

31 embert állítottak elő, köztük két bűnözőt

A Legfelsőbb Bíróság elnöke a fasiszta jellegű szervezetekről

2003.02.22.

Magyarországon nem működhetnek olyan egyesületek, fegyveres szervezetek, amelyek alkotmány- és törvényellenes célokat követnek, mondta a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

Túl szigorúan büntetik a hackereket

2003.02.22.

A védőügyvédek legnagyobb amerikai csoportja a napokban kiadott egy dokumentumot, amely szerint a hackerekre kiszabott büntetések a legtöbb esetben túlzóak, és nem állnak arányban az egyéb bűncselekményekért kirótt büntetésekkel.

Előzetesben a korrupcióval vádolt rendőr

2003.02.21.

Előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság egy korrupt Fejér megyei rendőrt - tudta meg a HavariaPress. A rendőr alezredes a vád szerint pénzt és más juttatásokat fogadott el egy helybéli férfitól azért, hogy cserébe folyamatosan beszámoljon az illetőnek az ügyében folyó nyomozás állásáról.

Wermer tanúskodik a Milleneumi Országjáró ügyében

2003.02.21.

Wermer Andrást, Orbán Viktor volt miniszterelnök tanácsadóját hallgatta ki a rendőrség a Milleneumi Országjáró ügyében. A Miniszterelnöki Hivatalnak majd kilencszázmillió forintos kárt okozó ügyben a Mert 2000 Rt. ellen indított nyomozás a záró szakaszához érkezett. Az elsőszámú gyanúsított, T. Szabolcs november óta először elhagyhatta lakhelyét.

Az Autóklub perli a havas parkolók kezelőit

2003.02.21.

A Magyar Autóklub keresetet indít a fővárosi főútvonalak és parkolók kezelőivel szemben annak megállapítására, hogy melyik szervezet köteles jég- és csúszásmentesíteni a fizető parkolókat. A MAK pert indít Fővárosi Önkormányzat, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. és a Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás ellen.

Nyílt forráskód vagy elavulás a Microsoft lehetséges jövője

2003.02.21.

A Microsoft a tagadás álláspontjára helyezkedik a hálózati számítással kapcsolatban, hiszen a birodalom arra a gondolatra épült, hogy a hardver és alkalmazás integráció természetes kiinduló pontja a PC.

Kirabolták az antwerpeni gyémántközpontot

2003.02.21.

Valószínűleg százmilliókra (dollárban) rúg minden idők egyik legmerészebb betörőinek zsákmánya. A hét végén kifosztották az antwerpeni Gyémántközpont páncéltermét, a százhatvan, külön-külön is őrzött és biztosított, tűzálló fiók közül százhuszonhármat "kitakarítottak".

Kémper az Egyesült Államokban: bűnösnek találták az amerikai katonai hírszerzési elemzőt

2003.02.21.

A virginiai Alexandriában az esküdtszék bűnösnek találta Brian Regant, az amerikai légierő volt hírszerzési elemzőjét abban, hogy megpróbált Kína és Irak javára kémkedni, és védelmi adatokat eladni az utóbbi országnak.

Bárándy Péter: Magyarország korrupció terén nem tér el a közép-európai átlagtól

2003.02.21.

Magyarország korrupciós fertőzöttségéről sok téveszme kering, pedig e téren nem térünk el a közép-európai átlagtól - mutatott rá Bárándy Péter igazságügy-miniszter A törvényhozás a korrupció ellen című konferencián tartott bevezetőjében.

Kiss Elemér az ügyvédi törvény módosítását javasolja

2003.02.21.

Az ügyvédi törvény módosítását javasolja Kiss Elemér kancelláriaminiszter annak érdekében, hogy az ügyvédi irodából politikusi pályára kerülő személyek korábbi munkahelye ne vállalhasson megbízást százszázalékos állami tulajdonban lévő cégektől. Ezt a politikus csütörtökön Budapesten közölte újságírókkal.

Adatokat kapna az APEH a TB-től

2003.02.21.

A pénzügyminiszter a parlamenthez benyújtott javaslatban igyekszik korrigálni, hogy az eva-törvényben nem gondoltak minden átmeneti problémára.

Csaló ügyvédet köröz a rendőrség

2003.02.20.

Csalás miatt keresnek egy ügyvédet a budapesti rendőrök - tudta meg a HavariaPress.

Felmentették a szekszárdi rendőrkapitányt

2003.02.20.

Felmentette a szekszárdi rendőrkapitányt az ellene hozott két vádpont alól mai ülésén a Legfelsőbb Bíróság - tudta meg a HavariaPress. Dr. Soczó László rendőralezredes ellen elöljárói hatalommal való visszaélés vétsége, illetve hűtlen kezelés volt.

Kétségbeesésében konzult gyilkolt egy cseh nyugdíjas

2003.02.20.

Végső kétségbeesésében és elkeseredésében követte el a jelek szerint tettét az a 72 éves cseh nyugdíjas, aki szerdán délelőtt Prágában meggyilkolta a nigériai nagykövetség konzulját és megsebesítette a portást - állította csütörtökön reggel a prágai közszolgálati rádió.

Hágai törvényszék: terhelő filmbizonyíték Milosevic ellen

2003.02.20.

Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnökre nézve súlyosan terhelő filmbizonyítékot mutattak be szerdán a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűntetteket vizsgáló hágai ENSZ-törvényszéken, az egykori államfő ellen folyó perben.

Egyeztetés közoktatási törvény kisebbségeket érintő passzusairól

2003.02.20.

Az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára szerint jó esély van négypárti konszenzusra a közoktatási törvény módosításának kisebbségeket érintő, kétharmados parlamenti többséget igénylő passzusait illetően.

Brüsszelben 489 állás várja a magyarokat

2003.02.20.

Az EU új tagállamainak járó uniós állásoknak csak kétharmadát töltik be a csatlakozáskor, a további egyharmadot majd csak hétéves átmeneti idő után kapják meg - közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Neil Kinnock, aki a brüsszeli bizottság tagjaként a testület adminisztrációs reformjáért felel.

Konferencia az EU távközlés-szabályozásának reformjáról

2003.02.20.

Kétrészes konferencia és vitafórum kezdődik február 27-én a margitszigeti Thermal Hotelben, melynek témája Magyarország feladatai és lehetőségei az Európai Unióban 2003 júliusában bevezetésre kerülő új távközlés-szabályozás nyomán. Csatlakozásunk folytán ugyanis az új szabályozási irányelvrendszer hazánk távközlés-szabályozásának kereteit is meghatározza, elengedhetetlenné teszi az érintett jogszabályok módosítását.

A Real főnöke a kalózkodásról

2003.02.20.

Glaser szerint cégének sikere megmutatta, hogy meg lehet győzni az embereket, fizessenek is a zenei és videóanyagokért.

Feketén fizették az amerikaiak tolmácsait?

2003.02.20.

80 milliós adócsalás miatt nyomoznak az amerikai hadsereg taszári egységének dolgozó egyik cég alvállalkozói ellen. 120 tolmácsot is kihallgattak, egyelőre nem tudni, ők is gyanúsítottak lesznek-e.

Artisjus tanulmány a hyperlinkekről

2003.02.19.

A hyperlinkek alkalmazása az internet egyik legérdekesebb jogi problémája. E kérdéskörről szól Dr. Tóth Péter Benjamin tanulmánya, amely az Artisjus oldalán jelent meg.

Vladimiro Montesinos a limai bíróság előtt

2003.02.19.

Megkezdődött kedden Limában Vladimiro Montesinos volt titkosszolgálati főnök, Alberto Fujimori korábbi államelnök fő hatalmi támasza és bizalmasa büntetőpereinek sorozata. Összesen ötven büntetőeljárás van ellene folyamatban, de ez az első, amely a bírósági tárgyalás szakaszába került.

Katalizátorprogramot indít a környezetvédelmi tárca

2003.02.19.

A levegő tisztasága érdekében hozott levegőminőségi rendelet 2005-től szigorú kibocsátási határértéket ír elő az évenkénti környezetvédelmi felülvizsgálaton a kétütemű gépkocsikra.

Norvég adóváltozások EU-hatásra

2003.02.19.

Norvégiában a ritkán lakott területeken működő cégek az állam decentralizált politikája következtében kevesebb adót fizetnek alkalmazottaik után. Ez azonban ellentétes az egységes piac szabadverseny-szabályozásával és a kiváltságot el kell törölni, ugyanúgy, mint ahogyan Svédországban tették.

Idén már kérhető az uniós áfaszám

2003.02.19.

Az uniós áfaszámra azért van szükség, hogy a magyar vállalkozók terméket értékesíthessenek, illetve szolgáltatást nyújthassanak a tagállamok vállalkozásainak. A várakozások szerint legalább 25 ezer vállalkozónak lesz szüksége az uniós áfaszámra, mely már az idei első negyedéves áfabevallásnál igényelhető - írja a Magyar Hírlap.

Hárommilliós PSZÁF-bírság az Unionnak

2003.02.19.

Különböző nyilvántartási, s ennek következtében tartalékképzési szabálytalanságok miatt 3 millió forint büntetés megfizetésére kötelezte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az Union Biztosítót - jelent meg a Magyar Tőkepiacban.

Megszűnő aranyrészvények

2003.02.19.

Hamarosan a kormány elé kerül az aranyrészvények megszűnéséről szóló törvénytervezet. Az állam legkésőbb az uniós csatlakozást követően már nem élhet korábbi többletjogosítványaival.

A Munka törvénykönyvének módosításáról vitázott az Országgyűlés

2003.02.19.

Két, a munka világával összefüggő törvényjavaslat általános vitáját kezdte meg kedd délelőtt az Országgyűlés.

Harminc határőrt állítottak bíróság elé Kaposváron

2003.02.19.

Harminc nagykanizsai határőrt állítottak tegnap katonai bíróság elé Kaposváron - értesült a HavariaPress. A hivatásos határőröket üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolja az ügyészség.

Budai bérlakásban találták meg a százmilliót érő képeket

2003.02.19.

Egy budai bérelt lakásban találták meg a Kiscelli Múzeumból tavaly július 1-én ellopott nagy értékű festményeket. A HavariaPress úgy tudja, hogy a festmények be voltak csomagolva és szállításra voltak előkészítve.

Fiktív számlák Csurgón

2003.02.18.

Több tízmillió forint értékű fiktív számlát talált az ORFK Pénzügyi Nyomozó Igazgatósága hét Somogy megyei cégnél - tudta meg a HavariaPress.

Dr. Agárdi Péter keresete alapján helyreigazításra kötelezte a Magyar Nemzetet a Fővárosi Bíróság

2003.02.18.

dr. Agrádi Péter a Magyar Rádió Közlapítvány Kuratóriumának elnökhelyettese keresete alapján a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletben kötelezte a Magyar Nemzetet a Déli harangszó ügyben helyreigazításra.

Fellépés a parkolási igazolványok hamisítói ellen

2003.02.18.

Várhatóan néhány héten belül használatba kerül az a matrica, amely a mozgáskorlátozottak parkolási engedélyét hitelesíti a főváros egyes területein.

Félezer számítógép tűnt el a brit adóhivatalnál

2003.02.18.

Az elmúlt években többszáz asztali számítógépnek és notebooknak kelt lába a brit adóhatóságnál. A hivatal szerint a gépek eltűnése nem jelent veszélyt az adózók adataira nézve.

Feljelentik a vénygyűjtőket

2003.02.18.

Nyolc-tíz feljelentést tesz a közeljövőben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár középnz jogosulatlan felhasználása miatt. Az ügy hátterében - írja a Magyar Nemzet - a közgyógyigazolvánnyal való visszaélés áll. Az ilyen papírral rendelkezők ingyen juthatnak hozzá gyógyszerükhöz.

Folytatódik a 300 milliós adócsalás ügyében a tárgyalás

2003.02.18.

A pécsi Városi Bíróságon hétfőn folytatódott - a Synergon-ügyként ismert - adócsalás büntette és más bűncselekmények miatt 22 vádlottal szemben indított büntető eljárás.

Bolgár pénzmosás: tavaly 293 millió dollár forgott

2003.02.18.

A bolgár Pénzügyi Vizsgálati Hivatal 2002-ben 459 személy esetében folytatott eljárást, a pénzmosási törvény paragrafusaiba ütköző cselekmények miatt. A február 17-én nyilvánosságra hozott jelentés szerint - amelyet a bolgár pénzügyminiszter is jóváhagyott - 220 vizsgálat zajlott, amelyek során 292,8 millió dollárnyi pénzmosás nyomaira bukkant a hatóság.

EU-csatlakozási szerződés, angolul már az interneten

2003.02.18.

Közzétette az európai uniós csatlakozás kapcsán aláírandó teljes szöveget a Külügyminisztérium internetes portálján. A magyar fordítást ugyan csak márciusra ígérik, de az angolul tudó kíváncsi olvasók a szöveget akár már most is letölthetik.

Egyre jobban terjed a csalás az interneten

2003.02.18.

A nemrég megrendezett Cybercrime konferencián a biztonsági szakemberek megerősítették, hogy egyre gyakoribb váltak, és a világháló több szegmensére is átterjedtek az internetes csalások.

Évi 20 milliárdot lopnak az áramtolvajok

2003.02.18.

Évente csaknem 20 milliárd forintnyi áramot lopnak el a tolvajok az áramszolgáltatók szerint. A szakemberek azt mondják, hogy a becsületes fogyasztók számlája 4-500 forinttal lehetne kevesebb havonta, ha az összes tolvajt sikerülne elkapni.

Kábítószer-rendészet jöhet létre

2003.02.17.

Az év végéig a mostaninál nagyobb létszámú és hatékonyabb központi kábítószer-ellenes egységet hoznak létre az ORFK-n. Az országos rendőrfőkapitány szerint az sem kizárt, hogy önálló kábítószer-rendészet alakul.

Módosítani kell az MFB-törvényt

2003.02.17.

Módosítani kell a Magyar Fejlesztési Bankról (MFB) szóló jogszabályt annak érdekében, hogy elindíthassák a kis- és középvállalkozók részére szánt tőkeprogramot - értesült a Világgazdaság. A gazdasági tárca a hét végén 23 pályázatot tett közzé, összesen 16 milliárd forint értékű támogatásra.

Jogszerűtlen volt az adóhivatali luxusútmustra

2003.02.17.

Finomítania kell a vagyongyarapodással kapcsolatos lekérdezéses módszerén az adóhivatalnak, erre az APEH elnöke már ki is adta az utasítást. A hivatal részéről csütörtökön elismerték, hogy kértek utazási irodáktól adatokat a nagyobb összegű nyaralásokra befizetőkről.

Az egri önkormányzat informatikai fejlesztése

2003.02.17.

Eger önkormányzata idei költségvetéséből 10 millió forintot szán informatikai fejlesztésre, s ennek kiegészítése érdekében pályázatot nyújt be az Informatikai és Hírközlési Minisztérium e célra elkülönített keretére.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000