Hír archívum: 2003. február

Más hónap

MOL: egymilliárddal többet fizettek Százhalombattának

2003.02.17.

Százhalombatta rendkívüli megtakarításokra kényszerül. A város egymilliárd forinttól esik el, miután kiderült a MOL ennyivel többet fizetett neki iparűzési adóban az elmúlt években. Most iskolákat kell össze vonniuk, nem emelhetik meg az önkormányzati fizetéseket. A MOL a túlfizetésre nem rég jött rá.

A kiadók a kalózkodás felszámolását sürgetik

2003.02.17.

Az amerikai lemezkiadók, illetve filmstúdiók a napokban a nemzetközi kalózkodás mielőbbi felszámolására szólították fel a Bush-kormányt.

Béketüntetések: tiltott önkényuralmi jelképek miatt indult eljárás

2003.02.17.

Meghallgatása után szabadon távozhatott a rendőrségről az a három személy, akiket a Civilek a békéért szervezet rendezvénye után állított elő a rendőrség önkényuralmi jelképek, vörös csillag és sarló-kalapács használata miatt.

A közélet tisztasága elleni bűncselekmények 1991. és 2000. között

2003.02.16.

Az államigazgatás, az igazságszolgáltatás és a közélet tisztasága elleni bűncselekmények miatt 23.432 ember bűnösségét mondták ki a bíróságok 1991. és 2000. között, ez a jelzett időszakban elítélt 757.736 felnőtt mintegy 3 százaléka.

A határőrség szerint év végére Ferihegy már megfelel a schengeni szabályoknak

2003.02.16.

A Budapesti Határőr Igazgatóság vezetője szerint a Ferihegyi repülőtéren ez év végére már teljesíteni tudják a schengeni egyezményben előírt feltételeket.

Szervezett bűnözés elleni küzdelem - konferencia

2003.02.15.

A szervezett bűnözés elleni küzdelemben ma három cél tűzhető ki Magyarországon: a másik oldal biztonságérzetének, vagyoni alapjainak és annak a tudatának a megrendítése, hogy a saját céljai érdekében a demokratikus állam intézményeit felhasználhatja - mondta a Belügyminisztérium helyettes államtitkára a témáról szombaton rendezett budapesti konferencián.

Adóbevallási határidők hétfőn

2003.02.15.

Az éves bevallást választó vállalkozásoknak február 17-ig kell bevallaniuk, és ha szükséges, befizetniük általános forgalmi adó (áfa) tartozásukat.

Tizenöt év a fiatal lány megerőszakolóinak

2003.02.15.

Kilenc illetve hat év fegyházbüntetést kapott az két pátrohai férfi, akik múlt év júliusában megerőszakoltak egy fiatal lányt - tudta meg a HavariaPress.

Megkétszereződött a műhibaperek száma

2003.02.15.

Az elmúlt években megkétszereződött az orvosi műhibaperek száma, jelenleg mintegy 300 ilyen eljárás van folyamatban; az intézmények ugyanakkor fele annyi összegű felelősségbiztosítást fizetnek, mint a perek összértéke - mondta el Rácz Jenő az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium (ESZCSM) helyettes államtitkára.

Bepanaszolták a Vodafone-t a HDB-nél

2003.02.15.

Több ismert hazai jogásszal is egyeztetve a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága (Netért) panasszal él a Hírközlési Döntőbizottságnál, amiért a Netért állásfoglalása szerint a hazai harmadik GSM-szolgáltató, a Vodafone "az előfizetői szerződés alapjául szolgáló "Általános Szerződési Feltételek"-et (továbbiakban ÁSZF) egyoldalúan módosítani szándékozik" - tudta meg a Prím Online.

Emberiség elleni bűnökkel vádolják Seseljt

2003.02.15.

A kilencvenes évek elején Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában elkövetett emberiség elleni és háborús bűntettek miatt a hágai Nemzetközi Törvényszék vádat emelt Vojislav Seselj, a Szerb Radikális Párt elnöke ellen - jelentette be pénteken a törvényszék.

Vádemelés a madármészárosok ellen

2003.02.15.

Vádemelési javaslattal zárult a nyomozás abban a természetkárosítási ügyben, amelyben olasz vadászok több, mint 300 millió forint értékben pusztítottak el védett madarakat - jelenti a HavariaPress.

Pénzbírság az európai légitársaságoknak? - USA-EU információs légiharc

2003.02.14.

Sokba kerülhet az európai légitársaságoknak, hogy nem tesznek eleget az egyesült államokbeli antiterrorista rendelkezéseknek. Már csak abban reménykedhetnek, hogy az Európai Bizottságnak február végéig sikerül kiegyeznie az amerikai hatóságokkal.

Előzetesben a bankkártya-hamisító banda tagjai

2003.02.14.

gy bankkártya-hamisító banda hat tagját helyezte csütörtökön előzetes letartóztatásba a bíróság - tudta meg a HavariaPress.

Előzetesben a Portocom vezetői

2003.02.13.

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság a Portocom Rt. négy vezetőjét - tudta meg a HavariaPress.

Változások a munkaközvetítésben

2003.02.13.

Az idei év első negyedében a kormány elé kerülhet az az előterjesztés, mely a munkavállalók védelmében szigorítaná a munkaközvetítőkre vonatkozó kormányhatározatot. A jelenleg érvényes jogszabály nem tiltja, hogy a közvetítők díjat kérjenek a munkavállalóktól.

Elharapódzó illegális fájlcsere az irodákban

2003.02.13.

Jelentős kárt okoznak a hanglemeziparnak a munkahelyi letöltögetők - állítja egy nemzetközi iparági szövetség. A szervezet új kampányával a munkáltatókat célozza meg.

Virtuális őrszobát indítottak Potsdamban

2003.02.13.

Csütörtöktől működik a német rendőrség első internetes őrszobája. Ennek segítségével a polgárok sok esetben megtakaríthatják a személyes látogatást a rendőrség épületében.

Interneten adják-veszik a japán lányokat

2003.02.13.

Japánban olyannyira elharapódzott az internetes leánykereskedelem, hogy a hatóságok komoly lépéseket terveznek megfékezésére. Miközben egész Európa a fiatalkorúak megrontása ellen küzd, Japánban csak most lépnek fel a lánykereskedők ellen: ugyanis az interneten keresztül befűzött és prostitúcióra kényszerített fiatal lányok száma riasztó mértéket öltött.

Az alkoholreklám-tilalom feloldására kényszerülhet Svédország

2003.02.13.

A svédek inkább az egész EU-ra kiterjesztetnék az alkoholtermékek reklámozásának tilalmat, mintsem hogy ők feloldják azt holmi jogharmonizációs kötelezettség miatt.

Német webhelyet töröltek

2003.02.13.

Az illetékes német ügyészség elrendelte az ogrish.com nyilvántartásból való törlését, mert a webhelyen gyomorforgató fotókat és video anyagokat tettek közzé.

Jogszerű volt a Volán-sztrájk

2003.02.13.

Jogszerű volt a január eleji Volán-dolgozók sztrájkja - mondta ki a bíróság jogerős határozatában, megváltoztatva ezzel az elsőfokú határozatot. A kollektív szerződés hatálya alatti sztrájkkezdeményezés önmagában ugyanis nem eredményezi annak jogellenességét - indokolt a bíróság.

Életfogytiglant kapott az oktogoni lövöldöző

2003.02.13.

Életfogytig tartó szabadságvesztést szabott ki a Fővárosi Bíróság az "oktogoni lövöldözőre". A bíróság több emberen elkövetett emberölés elkövetésében, és lőfegyverrel való visszaélésben találta bűnösnek Bódi Zsoltot, aki legkorábban 35 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra.

Nagy a túljelentkezés az uniós állásokra Magyarországon

2003.02.13.

Magyarországról csaknem 1400-an pályáztak az EU - intézményekben a bővítés előkészítésével összefüggésben az idei évtől megnyíló álláslehetőségekre.

A Legfelsőbb Bíróságon folytatódik az oktogoni lövöldöző pere

2003.02.13.

Az ügyész fellebbezése folytán a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik az oktogoni lövöldöző pere - tudta meg a HavariaPress.

Életfogytig tartó börtönbüntetés az oktogoni lövöldözőnek

2003.02.13.

Életfogytig tartó, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Bíróság az oktogoni lövöldöző néven elhíresült Bódi Zsoltot - tudta meg a HavariaPress.

Részletes vallomást tett Simon László, Torgyán József sikkasztással gyanúsított volt miniszteri főtanácsadója

2003.02.13.

Részletes vallomást tett szerdán a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsított Simon László, Torgyán József volt földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter egykori főtanácsadója.

Luxusutazást befizetők után nyomoz az APEH

2003.02.13.

Néhány utazási irodát levélben szólított fel az adóhivatal, hogy közöljék a drága - 300 ezer és 500 ezer forintnál drágább - luxusutazásokra befizető utasaik nevét és adatait - értesült a Világgazdaság.

EU: 600 önkormányzati tisztviselőt kell átképezni

2003.02.13.

Egy kormányhatározat nyomán "átvilágították" az önkormányzatokat, s megállapították, hogy csaknem százezer rendeletet kell módosítani az EU-csatlakozásig.

Bővül a főtisztviselői kar

2003.02.13.

61 új főtisztviselő kinevezéséről döntött a kormányfő. A megüresedett, illetve megüresedő helyekre pályázók pár hét múlva - nemzetbiztonsági ellenőrzésük lezárta után - válhatnak véglegesen a főtisztviselői kar tagjaivá - írja a Népszabadság.

Bíróság elé állíthatják Saront

2003.02.13.

Izrael konzultációra hazarendelte nagykövetét Belgiumból, miután az ottani Legfelsőbb Bíróság szerint Ariel Saron ügyvezető izraeli kormányfő ellen lefolytatható a vizsgálat az 1982-es bejrúti mészárlásban játszott szerepe tisztázására.

Drogügy: hosszabb és nehézkesebb eljárás

2003.02.13.

Jóval hosszabb és nehézkesebb eljárás elé néz a jövőben a kábítószer-fogyasztó, mint a drogtörvény módosítása előtt, jóllehet az új jogszabály célja éppen az volt, hogy a függők vagy alkalmi fogyasztók minél hamarabb kikerüljenek az igazságszolgáltatás rendszeréből. A drogügyekért felelős helyettes államtitkár szerint az új szabályozás jó, de lehetne jobb is.

Parkolás: a bliccelők bírósági esélyt kaptak

2003.02.13.

Felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a Legfelsőbb Bíróság a bliccelő autósok ügyében. A bírák szerint ugyanis nem egyértelmű a korábbi jogerős ítéletet, amely kimondta, hogy törvényes a parkolási díjat nem fizető autósok adatainak kiadása. A parkolási társaságok ettől függetlenül az újabb bírósági döntésig, továbbra is felszólítják a nem fizetőket, adósságaik rendezésére.

Elektronikus szerződéskötés MultiSignóval

2003.02.12.

Kovács Árpád, a Kopint-Datorg Rt. vezérigazgató-helyettese arról tájékoztatta február 12-én a Prím szerkesztőségét, hogy a Hírközlési Felügyelet (HíF) Hírközlési Területi Hivatala (HTH) hivatalosan nyilvántartásba vette a társaság szoftvertermékét, amely megfelel a digitális aláírásról szóló törvény követelményeinek a fokozott biztonságú elektronikus aláírás létrehozása és ellenőrzése vonatkozásában.

Online újságok peren kívüli egyezsége a Gatorral

2003.02.12.

A megegyezésről nem tettek közzé részleteket; a pop-up ablakokban hirdető Gatornak további perekben kell megjelennie.

Betiltanák a horogkeresztet Svájcban

2003.02.12.

A svájci kormány a büntető törvénykönyv olyan módosítását tervezi, amely hivatalból üldözendővé teszi a faji megkülönböztetés jeleit és megnyilvánulási formáit, így többek között tiltja a horogkereszt alkalmazását.

Négy év hat hónap Stadlernek

2003.02.12.

Négy év és hat hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság Stadler József vállalkozót. Az enyhítést a bíróság az üzletember megromlott egészségi állapotával indokolta, valamint azzal, hogy Stadler már majdnem tíz éven keresztül volt büntetőeljárás hatálya alatt. Stadler József az Index kérdésére elmondta: felmentésre számított.

Újabb bűncselekményekkel gyanúsították meg Tasnádit

2003.02.12.

Újabb bűncselekményekkel gyanúsították meg Tasnádi Pétert - jelenti a HavariaPress.

Csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma a fővárosban

2003.02.12.

Jelentősen csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, az ismeretlen tettesek felderítésének eredményességi mutatója pedig emelkedett a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) területén tavaly a megelőző évi adatokhoz viszonyítva.

Internet és jog: megmenekült a Yahoo exelnöke a náci tárgyak eladásának perében

2003.02.12.

Nem kell immár büntetéstől tartania a Yahoo amerikai internetes kereső- és szolgáltató cég egykori elnökének, mert hálózatán egy időben náci jellegű tárgyakat kínáltak eladásra: a Franciaországban folyó eljárásban a bíróság kedden peren kívül helyezte Timothy Koogle-t és cégét.

Felülvizsgálat a bliccelő autósok ügyében

2003.02.12.

Felülvizsgálati eljárást rendelt el Legfelsőbb Bíróság a parkolási díjat nem fizető autósok személyes adatainak kezelésével kapcsolatban hozott korábbi jogerős ítélet miatt. A Fővárosi Bíróság tavaly nyáron döntött arról, hogy nem jogsértő a bliccelő autósok adatainak kiszolgáltatása.

Parlamenti vita a nemzetőrségről

2003.02.12.

A kormánypártok nem támogatják a nemzetőrség létrehozását, ezért az új fegyveres szervezetről szóló korábbi javaslat hatályon kívül helyezése mellett érveltek a keddi parlamenti vita során. Ellenzéki képviselők szerint a Medgyessy-kormánynak csak azért nem kell a nemzetőrség, mert az ötletet még az Orbán-kormány alatt a Fidesz vetette fel.

Végső roham indult az okmányirodákban

2003.02.12.

Nagy roham várható a héten az okmányirodákban, mert február 15-én lejár a 2000. november 1-je előtt kiadott egyéni vállalkozói igazolványok érvényessége. A cserét elmulasztók a jövő héten már nem folytathatják vállalkozói tevékenységüket. Elsősorban a nagyvárosokban és néhány budapesti kerületben várható nagyobb forgalom - közölte Csatári László, a Belügyminisztérium (BM) központi hivatalának osztályvezetője.

Pert nyert az Élet és Irodalom

2003.02.12.

A Fővárosi Bíróság nem adott helyt a Magyar Rádió keresetének, amelyben azt kifogásolta, hogy az ÉS egyik cikkírója szerint fajvédő-fajgyűlölő a Vasárnapi Újság műsora.

Számtalan egészséges, szép kisbaba senkinek sem kell

2003.02.12.

A tapasztalat szerint nem tartják be azt a január óta érvényben lévő rendeletet, amely szerint az örökbefogadáskor tilos a leendő szülőket a gyermek nemzetiségéről, vallásáról tájékoztatni. Az egyik gyermek- és ifjúságvédelmi intézetben például fölhívják a figyelmet arra, hogy a gyermek roma származású.

A tótújfalui ügyet két héten belül lezárja a rendőrség

2003.02.12.

A rendőrség két héten belül befejezi a nyomozást a múlt év augusztus 31-én történt tótújfalui gyilkosság ügyében, amelynek gyanúsítottja egy akkor 14 éves lány, aki éjszaka fejbe lőtte alvó nevelőapját annak engedéllyel tartott fegyverével.

Diszkriminációval vádolják a Whirlpoolt

2003.02.11.

Az amerikai munkaügyi minisztérium panaszt nyújtott be a Whirlpool ellen, mert a cég egyik felvételi tesztjén nagyobb arányban estek ki kisebbségi jelentkezők, közölte az AP.

Elfogadta a Parlament a hetenkénti ülésezési rendet

2003.02.11.

Hetenkénti ülésezési rendet fogadott el az Országgyűlés a tavaszi ülésszakra kedden a házelnök javaslatára.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000