Hír archívum: 2003. február

Más hónap

Számítógépes ipari kémkedés Ausztráliában

2003.02.11.

Egy ausztrál informatikai cég nemrégiben esett áldozatul egy féregvírus támadásának, amelyet úgy módosítottak, hogy érzékeny adatokat keressen a vállalati hálózat merevlemezein, és ezeket megküldje egy meghatározott IP címre.

Újabb panasz Brüsszel előtt a Windows ellen

2003.02.11.

A Windows XP-vel a Microsoft fenntartja, illetve erősíti a számítógépes operációs rendszerek piacán elért monopolhelyzetét - állítja egy iparági szövetség. A Microsoft szerint a csoport új köntösben tálalja a korábbi érveket.

Életfogytiglant kér az ügyész

2003.02.11.

Életfogytig tartó szabadságvesztést kért az ügyész az ellen a férfi ellen, aki tavaly nyáron egy pisztollyal két embert megölt, három embert pedig megsebesített az Oktogonon. Ítélet csütörtökön várható.

Beismerő vallomás a móri ügyben

2003.02.11.

A móri gyanúsítottak egyik korábban begyűjtött ismerőse, és a gyanú szerint korábbi bűntársa beismerő vallomást tett. A rendőrség nem közölt erről részleteket - írja a Blikk.

Bűnösnek vallotta magát az 1985-ös géprobbantás gyanúsítottja

2003.02.11.

Bűnösnek vallotta magát hétfőn Vancourverben az Air India légitársaság egyik gépe ellen 1985-ben elkövetett robbantásos merénylet három gyanúsítottjának egyike.

Bírák és képviselők is kerültek a vádlottak padjára

2003.02.11.

A bírák képviselők és ügyészek ellen érkezett büntető feljelentések mindössze tizedében indult eljárás, a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal az esetek nagy többségében bűncselekmény hiányában megtagadta a nyomozást. 2002-ben három bíró ellen emeltek vádat különböző okokból, akik azóta lemondtak beosztásukról - írja a Magyar Hírlap.

The Washington Post: támadások ellenséges számítógép-hálózatok ellen

2003.02.11.

George Bush amerikai elnök utasította kormányát: dolgozza ki az ellenséges számítógépes hálózatok elleni komputeres támadások irányelveit - jelentette pénteken a The Washington Post.

Kampány az iskolai erőszak ellen

2003.02.11.

Hamarosan kampányt indít az oktatási jogok miniszteri biztosa, hogy megelőzhető legyen a bántalmazás az iskolákban, illetve ha már megtörtént, fény derülhessen az agresszióra. Az oktatási ombudsman a közeljövőben hozza nyilvánosságra a tavalyi évre vonatkozó jelentését.

Az uniós csatlakozással még nem nyílnak meg a belső határok

2003.02.11.

Az uniós csatlakozás egyik leglátványosabb eredménye az lesz majd, hogy akár ellenőrzés nélkül juthatunk el Budapesttől Nápolyig - írja a Magyar Hírlap. A belső határellenőrzés megszűnését jelentő schengeni tagságra azonban a csatlakozást követően legalább 2-3 évig várnunk kell majd.

Zöldet kaptak a rendőrségtől a béketüntetők

2003.02.11.

A Civilek a békéért mozgalom rendezvényén résztvevők az Andrássy úton vonulunk a Hősök terére, az Oktogonig az úttesten, utána pedig a szervizúton.

Egyre több a mentelmi ügy

2003.02.10.

2003-ban már hat alkalommal kérték egyes országgyűlési képviselők mentelmi jogának felfüggesztését, az előző félévben összesen 7 ilyen eset volt. Az Országgyűlés Mentelmi Bizottsága kettős gyakorlatot követ: magánvádas ügyekben nem, közvád esetén viszont kiadja az érintett képviselőt - írja a Magyar Hírlap.

Szabad út a Mannesmann-ügyben

2003.02.10.

Az észak-rajna-vesztfáliai igazságügyi minisztérium pénteken szabad utat adott a düsseldorfi államügyészség keresetének a Mannesmann-ügyben. Ezzel nő az esélye annak, hogy a Vodafone által felvásárolt Mannesmann cég egykori csúcsvezetői ellen eljárás induljon hűtlen kezelés vagy abban való segédkezés miatt.

Állandó támadás alatt a RIAA honlapja

2003.02.10.

Ha valami oknál fogva egy szervezet magára vonja a technológiában igen jártas egyének haragját, és egy idő után képtelen biztosítani webhelye működését, mit tehet?

Szerdán dönt a Legfelsőbb Bíróság a Stadler-ügyben

2003.02.10.

Stadler József akasztói vállalkozó és társai ellen több milliárdos gazdasági bűncselekmények vádjával indult büntetőperben várhatóan szerdán hoz döntést a Legfelsőbb Bíróság (LB).

Változik az élettársi kapcsolatok jogi megítélése

2003.02.10.

A készülő új polgári törvénykönyv a jelenleginél több jogot kíván biztosítani az élettársaknak. A jelenlegi joggyakorlat szerint az élettársakat sokkal kevesebb jog illeti meg a házaspároknál - emlékeztet a Népszabadság.

Eurorendőrök kerestetnek

2003.02.10.

A Belügyminisztérium pályázatot írt ki az Európai Unió nemzetközi rendőri egységében való részvételre. Magyarország - korábbi vállalásának megfelelően - az alapvetően válságkezelési feladatokra felállítandó ötezer fős csapatba 107 rendőrt és határőrt kíván delegálni - értesült a Népszabadság.

Perel a galéria

2003.02.10.

Panaszt tett az ügyészségen a Polgár Galéria tulajdonosa, miután a rendőrség megszüntette a nyomozást egy több mint egymillió forintos lopási ügyben. A lopást rögzítették az ipari kamerák, és a Galéria vezetői azt mondják, a videofelvételen fel is ismerték a tolvajt, aki egy ismert műgyűjtő.

Országos görög elektori gyűlés

2003.02.10.

Megválasztották új országos önkormányzatukat vasárnapi budapesti elektori gyűlésükön a magyarországi görögök képviselői.

Ítélet várható az oktogoni lövöldöző perében

2003.02.10.

Már csak a perbeszédek vannak hátra az oktogoni lövöldöző néven ismert fiatalember büntetőperében. A férfi a vád szerint 2000-ben két embert agyonlőtt, másik kettőt életveszélyesen megsebesített a fővárosban. A Fővárosi Bíróság tájékoztatása szerint az ügyben várhatóan a héten hirdetnek ítéletet. A vád több emberen elkövetett emberölés, melyért 10-től 15 évig, illetve életfogytig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Virágzik a feketemunka Ausztriában

2003.02.10.

Ausztriában a feketemunka értéke az idén várhatóan 22,5 milliárd eurót tesz ki, ami a 1,5 százalékosra jelzett gazdasági növekedéshez képest kétszeres ütemű "fejlődést" jelent.

Még mindig nincsenek türelmi zónák

2003.02.10.

Bíróság elé állnak a prostituáltak a jövő héten - ezúttal ők perelnek. Azért, mert szerintük ugyan a törvény lehetőséget ad nekik a munkára, több önkormányzat azonban nem. A vita az úgynevezett védett övezetekről folyik.

Négy év börtön a Doverben megfulladt kínaiakért

2003.02.09.

Egy hongkongi bíróság négy évi börtönbüntetésre ítélt egy férfit, aki részt vett fiatal kínaiak Európába csempészésében. 2000 júniusában 58 fiatal kínai megfulladt abban a teherautóban, amellyel Dovernél illegálisan akarták őket beszállítani Nagy-Britanniába.

Megtiltott demonstrációk: a belügyminiszter szerint a rendőrség csak a gyülekezési törvényt alkalmazza

2003.02.09.

A belügyminiszter szerint a rendőrség csak a gyülekezési törvényt alkalmazza, amikor egy demonstráció tudomásulvételéről vagy tiltásáról dönt, határozatát nem befolyásolja politikai szempont.

Korábbi alkalmazott törte fel a ViewSonic rendszereit

2003.02.09.

Az amerikai rendőrség a napokban letartóztatta a CRT és LCD monitorok, HDTV készülékek, valamint egyéb eszközök gyártásával foglalkozó ViewSonic egyik korábbi alkalmazottját, aki állítólag feltörte, és megrongálta a társaság szervereit.

A rendőrség leleplezte Európa legnagyobb drogüzemét Szerbiában

2003.02.08.

A szerbiai rendőrség felgöngyölített egy drogkartellt, és leleplezte Európa legnagyobb, szintetikus kábítószert gyártó üzemét.

Szülés név nélkül az egri kórházban

2003.02.08.

Anonim szülésre lesz mód az egri Markhot Ferenc kórházban, a cél a csecsemőgyilkosságok megelőzése. Lajos Zoltán főorvos, az intézmény sajtószóvivője az MTI-nek elmondta, hogy az elmúlt évben három nő ölte meg újszülött gyermekét Heves megyében.

Moussaoui perét tovább halasztják

2003.02.08.

Az eljárás felfüggesztését kérte a vádhatóság feladatait ellátó amerikai igazságügyi tárca a szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrorcselekmények eddigi egyetlen vádlottja, Zacarias Moussaoui perében, amelyet kétszer is halasztottak, s legutóbb júniusra 30-ra tűzték ki.

Február 21-éig kötelező beszolgáltatni az állambiztonsági iratokat

2003.02.08.

Megalakult az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára - tájékoztatta többek között a FigyelőNetet a Miniszterelnöki Hivatal. Az erről szóló törvény rendelkezik arról is, hogy aki "a levéltár illetékességi körébe tartozó iratokat" tart birtokában, 2003. február 21-éig köteles azokat átadni a Történeti Hivatalnak.

Módosítanak egyes adótörvényeket? - a kormány elfogadta az erről szóló előterjesztést

2003.02.08.

A kormány megtárgyalta és elfogadta pénteki ülésén az egyes adótörvények módosításáról szóló előterjesztést - tájékoztatta a Pénzügyminisztérium (PM) közleményben az MTI-t.

VIP-hitelbotrány Romániában is

2003.02.08.

A volt román elnök, Emil Constantinescu hívei részletes névsort közöltek arról, hogy kik kaptak kedvezményes kölcsönöket a csődbe ment Bancorex pénzintézettől.

Az APEH cáfolja, hogy adatbázisa illetéktelen kezekbe jutott

2003.02.08.

Az adóhivatal határozottan visszautasítja még a feltételezését is annak, hogy törvényellenes tevékenységet folytatna.

Alig 2500 forint egy bírósági ülnök tiszteletdíja

2003.02.08.

Mádl Ferenc köztársasági elnök a március 5-e és április 22-e közötti időszakra tűzte ki a bíróságok ülnökeinek megválasztását.

Mégsem volt szex a pécsi fogdában

2003.02.08.

Felmentette a kaposvári katonai ügyészség azt a korábban a pécsi városi rendőrkapitányság fogdáján dolgozó nőt, akit azzal gyanúsítottak, hogy pénzért szexuális kapcsolatot folytatott az őrizetben lévő férfiakkal. Az indoklás szerint a gyanú nem volt kellően megalapozott.

Vírusírók rendőrkézen

2003.02.08.

A brit rendőrség csütörtökön két férfit vett őrizetbe; vírusírással gyanúsítják őket.

Lánclevelek az államigazgatásban

2003.02.07.

Egyes államigazgatási szervek és országos főhatóságok idejüket és energiájukat nem kímélve hivatali munkaidőben láncleveleket terjesztenek. A HavariaPress birtokába került dokumentumok szerint egy Guiness rekordnak szánt lánclevél több minisztérium után bejárta, az ORFK több igazgatóságát, a Vám- és Pénzügyőrséget, a MÁV-ot, de még az OTP-t is.

A "Whiskys rabló, "Ambrus Attila felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz

2003.02.07.

Ambrus Attila, a "Whiskys" néven ismert rabló felülvizsgálati kérelmet nyújtott be szerdán a Fővárosi Bíróságon keresztül a Legfelsőbb Bírósághoz, amelyben négy ponton tartja sérelmesnek a másodfokú bíróság elmarasztaló ítéletét - mondta el Magyar György, az elítélt jogi képviselője az MTI-nek csütörtökön.

GVH: kétmilliós bírság az Electro Worldnek

2003.02.07.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa a fogyasztók megtévesztése miatt kétmillió forintra bírságolta az Electro World Rt.-t - mondta Polgárdy Géza, a GVH sajtófőnöke az MTI-nek a csütörtöki tárgyalás után.

Tisztességtelen eljárás miatt jelentette fel a magyar bíróságokat

2003.02.07.

Csak sérüléseket okozva tudta megakadályozni férjét lánya megfojtásában egy egri asszony. A nőt a bíróság négy hónap felfüggesztett börtönre ítélte, a férfi tettét még csak ki sem vizsgálták. Az elítélt nő az Európai Emberi Jogi Bíróságtól vár jogorvoslatot.

Tíz év börtönre ítélhetik a Columbia roncsainak gyűjtőit

2003.02.07.

Két ember ellen is vádat emeltek Texasban, mivel a Columbia űrsikló roncsának darabjait akarták hazavinni emlékbe.

1600 letartóztatás gyerekpornó miatt

2003.02.07.

Több mint 1600 férfit tartóztatott le eddig a brit rendőrség az Operation Ore (érc művelet) keretében, internetes gyerekpornó terjesztői után nyomozva. A letartóztatottak közül 46 személyt gyanúsítanak azzal, hogy közvetlen részesei voltak gyerekekkel való visszaéléseknek, jelentette ki a BBC-nek egy, a nyomozásokban részt vevő rendőrtiszt.

Börtönbe vonul Duisenberg kiszemelt utóda?

2003.02.07.

Kétségessé vált, hogy Jean-Claude Trichet az Európai Központi Bank (EKB) elnöki székében fejezheti be pályafutását. A francia jegybank kormányzója ellen legalább tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség.

A HDb elutasította a Matáv referenciaajánlatát

2003.02.07.

Február 6-án kelt határozatával a Matáv Rt. előfizetői hurok átengedésére vonatkozó módosított referenciaajánlatát Hírközlési Felügyelet Hírközlési Döntőbizottsága (HDb) elutasította.

Folytatódik az IBM elleni cigány holokauszt per

2003.02.07.

A kereset Edwin Black "IBM and the Holocaust" című könyvében leírt, a cég náci Németországgal való állítólagos együttműködését sérelmezi.

Fellépnek az ügyeskedő köztiszviselők ellen

2003.02.07.

Pénzintézeti források szerint a köztisztviselők kedvezményes lakásvásárlási kölcsöne visszaélésekre ad lehetőséget. Önrész felmutatása nélkül akár több lakást is vehetnek.

Bűncselekmény gyanúja hetvenmilliárd forintnyi közpénznél

2003.02.07.

Összesen tíz büntetőfeljelentést tett tavaly október óta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a kormány utasítására végzett vizsgálatok során.

Hatályon kívül helyezték a rendőrség demonstrációt tiltó határozatát

2003.02.06.

Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Bíróság a Rendőr-főkapitányság azon határozatát, melyben megtiltotta a Tibetet Segítő Társaság Alapítvány 2003.február 1-jére tervezett demonstrációját a Kínai Nagykövetség épülete előtt. A HavariaPress úgy értesült, hogy a rendőrség arra hivatkozva vétózta meg a demonstrációt, mert az nagyarányú közlekedési bonyodalmat okozott volna.

Jogerős enyhítő ítélet született a ledőlt daru ügyében

2003.02.06.

Jogerős enyhítő ítéletet hozott a Fővárosi Bíróság a Mammut üzletközpont építésénél ledőlt toronydaru ügyében, melyben halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolták a darukezelőket - jelenti a HavariaPress.

Elkészült a EU-csatlakozási szerződés

2003.02.06.

Az EU-tagországok állandó brüsszeli képviselői szerdán jóváhagyták a 2004-ben taggá váló tíz országgal kötendő csatlakozási szerződés végleges szövegét.

Menesztették Szekszárd jegyzőjét

2003.02.06.

Fegyelmi vétségek miatt azonnali hivatalvesztéssel sújtotta Szekszárd jegyzőjét a megyei jogú város közgyűlése szerdán tartott rendkívüli ülésén.

Európai Uniónál új banki és biztosítási felügyeleti szerveket terveznek

2003.02.06.

Az Európai Unió két új felügyeleti szerv felállítását tervezi, amelyek a bankok és a biztosítók szabályteremtésével és felügyeletével foglalkoznának.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000