Hír archívum: 2003. február

Más hónap

Börtön járhat a romlott húsért

2003.02.06.

Büntetőjogi szankciók bevezetését is javasolja az Európai Bizottság tegnap előterjesztett, átfogó élelmiszer-biztonsági ellenőrzési reformjavaslata. Végső esetben még az is előfordulhat, hogy börtönbüntetéssel sújtják az előírások szándékos megszegőit.

Bankkártya-automatákat manipuláltak

2003.02.06.

Új, trükkös bankkártya-csalási módszer terjedésére hívta fel bankkártya-használó ügyfelei figyelmét egy kereskedelmi bank.

A Microsoft a Sendo-féle per lezárását kérelmezi

2003.02.06.

A Microsoft arra kéri az Egyesült Államok egyik szövetségi bíróságát, hogy az ne foglalkozzon azzal a beadvánnyal, melyet az egyik brit mobiltelefon-gyártó cég, a Sendo nyújtott be a közelmúltban a bírósághoz, mondván, hogy a Microsoft kiforgatta szellemi tulajdonából, és ily módon csőd közelbe juttatta.

A Vér és Becsület megszüntetését indítványozza az ügyészség

2003.02.06.

Keresetet nyújtott be a Vér és Becsület Kulturális Egyesület bejegyzésének törlését indítványozva csütörtökön a Fővárosi Főügyészség (FF) a Fővárosi Bíróságra.

Nem lesz törvény a családon belüli erőszak ellen

2003.02.06.

Az igazságügyi, az ifjúsági és a belügyi tárca mellett a Legfelsőbb Bíróság és a Legfőbb Ügyészség sem támogatja kormánypárti képviselőknek a családon belüli erőszak megelőzésével kapcsolatos önálló indítványát - értesült a Népszabadság.

Tart a szabadforrású megoldásoktól a Microsoft

2003.02.06.

A Microsoft szerint a szabadforrású szoftverek sikere jelentősen lecsökkentheti a társaság bevételeit, és a termékek árának mérséklésére kényszerítheti a céget, ami jelentős kihatással lenne a szoftveróriás nyereségre is.

Tizenkét dühös állami gazdaság

2003.02.06.

Bírósághoz fordul az állam az Orbán-kormány időszakában privatizált állami gazdaságok - az úgynevezett tizenkettek - eredetileg tíz évre kötött, majd később ötvenévesre módosított földbérletének ügyében.

Csak műanyag tányérból ehettek a roma gyerekek az iskolában

2003.02.06.

Csak műanyag tányérból ehettek a roma gyerekek a pátkai általános iskolában, ráadásul külön időpontban, mint nem roma társaik - ezt állapította meg a kisebbségi ombudsman vizsgálata, amely szerint az intézményben hátrányosan különböztették meg a roma gyermekeket akkor is, amikor külön osztályba, a nem romáktól elkülönítve oktatták őket, gyenge tanulási képességeikre hivatkozva.

Mentelmi vizsgálat Orbán feljelentése miatt

2003.02.05.

Az Országgyűlés Mentelmi Bizottsága nem tudott dönteni Juhász Ferenc honvédelmi miniszter távollétében arról, hogy felfüggesszék-e a szocialista politikus mentelmi jogát. Juhászt Orbán Viktor becsületsértés miatt jelentette fel. Juhász megígérte, legközelebb elmegy a bizottság ülésére.

PSZÁF: javult az imázs, bővül a hatáskör?

2003.02.05.

A PSZÁF szakmai tevékenységének megítélése javult az előző évekhez képest, a felügyeleti vizsgálatok szakmai színvonalát az intézmények jobbnak ítélik, mint a könyvvizsgálókét.

Kötélper: másodfokon is Kövér vesztett

2003.02.05.

Másodfokon is elutasította Kövér László fideszes politikus keresetét szerdán a Békés Megyei Bíróság, amelyet a felperes Tóth Károly ellen indított azért, mert álláspontja szerint a szocialista képviselő megsértette jó hírnevét. A Fidesz alelnöke keresetében azt is kérte, hogy a bíróság tiltsa el Tóth Károlyt a további jogsértésektől, az alperes adjon számára elégtételt, részére pedig állapítsanak meg 700 ezer forint nem vagyoni kárt.

A fellebbviteli bíróság felfüggesztette a kötelező Java támogatásról hozott határozatot

2003.02.05.

A fellebbviteli bíróság hétfőn felfüggesztette az első fokú bíróság határozatát, amely elrendelte, hogy a Microsoft 120 napon belül biztosítsa a Sun Java technológiájának támogatását a Windows operációs rendszerben és egyéb termékeiben.

Kényszervallatás miatt jogerősen elítélték a volt kapuvári rendőrkapitányt és kollégáit

2003.02.05.

Kényszervallató rendőrök ügyében hozott jogerős ítéletet a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság kedden: a volt kapuvári rendőrkapitány Kovács Gézát egy év hat hónap, Hegymegi Editet, a beledi rendőrőrs egykori vezetőjét egy év két hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte.

Kockázatos lehet az evás cégek hitelezése

2003.02.05.

A bankok szerint kockázatos lehet az evás cégek hitelezése. Szerintük ugyanis az eddig alkalmazott hitelminősítési módszerekkel nem lehet valós képet kapni az egyszerűsített vállalkozói adót választók helyzetéről.

Százmillió dollárt fizethet a Network Solutions a sex.com-ügy miatt

2003.02.05.

Százmillió dolláros kártérítést fizethet a világ legnagyobb domainregisztrátora és a .com domain tulajdonosa, a Network Solutions, ha a bíróság felelősnek találja a a sex.com internetcím jogtalan átruházásának ügyében.

Egyre több a visszaélés a piacokon

2003.02.05.

A vásárokon és piacokon egyre nagyobb számban jelentek meg a külföldi árusok, őstermelők, magánszemélyek és nőtt a jogsértő magatartást tanúsító személyek száma.

Ma megszűnik Jugoszlávia

2003.02.05.

A jugoszláv parlament felsőháza után kedden a törvényhozás alsóháza is nagy többséggel elfogadta az új szerb-montenegrói államközösség alapokmányát, illetve az alaptörvény végrehajtásáról szóló jogszabályt.

Változtatás nélkül fogadták el újra a szociális "salátatörvényt"

2003.02.05.

Az Országgyűlés kedden 195 igen szavazattal, 121 nem ellenében, 3 tartózkodással ismét, változatlan formában elfogadta az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatot.

Több ezer magyarigazolvány egy RMDSZ-képviselőnél

2003.02.04.

Több ezer magyarigazolványt találtak a román határőrök a Romániai Magyar Demokrata Szövetség egyik parlamenti képviselőjénél - adta hírül a hét elején a központi román sajtó.

Belgiumban is házasodhatnak az azonos neműek

2003.02.04.

Két fontos és különleges jogszabályt fogadott el Belgium az elmúlt napokban. A szenátus módosította népirtással kapcsolatos törvényt, így az országban a jövőben csak a Belgiummal kapcsolatos ügyekben lehet eljárást indítani. A parlament továbbá engedélyezte - a világon másodikként - az azonos neműek házasságát.

Ma döntenek a szociális törvénycsomagról

2003.02.04.

Változtatás nélkül fogadhatja el újra a keddi rendkívüli ülésén a parlament a szociális törvénycsomagot, amelyet a köztársasági elnök megfontolás végett december végén visszaküldött. A törvénycsomag a kormány szerint sokszázezer ember helyzetén javítana.

Ukrajna bekeményít a kalózok ellen

2003.02.04.

Az ukrán kormányzat a jelenleginél szigorúbb törvényeket kíván bevezetni a számos szerzői jogot sértő különböző kalóztevékenységek ellen, amitől azt várják, hogy a kalózok száma látványosan csökkenni fog, az Egyesült Államok pedig visszavonja az országot komolyan sújtó kereskedelmi szankciókat.

Kevesebb a hálózatok elleni támadás, de több rájuk az alkalom

2003.02.04.

A hálózatokat ért támadások száma csökkent az elmúlt félévben, ugyanakkor robbanásszerűen megnőtt a bejelentett szoftversebezhetőségek száma, ami súlyosabb internetes támadásokhoz teremthet lehetőséget.

A PSZÁF engedélyezte a BÁT részvénytársasággá alakulását

2003.02.04.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedélyezte a Budapesti Árutőzsde (BÁT) részvénytársasággá való alakulását - derül ki a felügyelet által a Magyar Tőkepiacban kedden közzétett határozatból.

Kiket ellenőriz az APEH?

2003.02.04.

Az ingatlanberuházók, -forgalmazók, -hasznosítók és alvállalkozóik széles körű kiemelt vizsgálta indokolt, különös tekintettel az értesítési céllal építő társaságokra - derül ki az adóhivatal 2003-ra készített ellenőrzési irányelveiből.

Holnap folytatódik a Stadler-per a Legfelsőbb Bíróságon

2003.02.04.

Szerdán, csütörtökön és a jövő szerdán folytatódik a Legfelsőbb Bíróságon Stadler József és társai büntetőpere - jelenti a HavariaPress.

Nem volt hiteles a Népszabadság tudósítása az országos cigány önkormányzati választásról

2003.02.04.

A Legfelsőbb Bíróság szerint a Népszabadság tudósításai az Országos Cigány Önkormányzati választásról nem feleltek meg a közvélemény hiteles tájékoztatására vonatkozó követelményeknek.

Már csak két hét a vállalkozói igazolványok megújítására

2003.02.04.

A határidő lekésése a vállalkozás megszűnésével jár

Több tüntetést tiltottak be idén, mint tavaly egész évben

2003.02.04.

Legalább négy szervezet hat demonstrációját tiltotta be a rendőrség az elmúlt két hétben. Ez több, mint a tavalyi egész évben betiltott tüntetések száma. Kolláth György alkotmányjogász szerint a rendőrség alkotmányt sértett, és nevetségesek a tüntetések megtiltásának indokai.

Diplomák elfogadása az Európai Unióban

2003.02.04.

A tandíj és a beiratkozás költségeit tekintve az unió más állampolgáraival azonos elbírálásra számíthatnak a magyar hallgatók a csatlakozást követően, ám a szociális juttatások odaítéléséről az egyes országok saját hatáskörben döntenek.

Átalakulóban az mrp-törvény

2003.02.03.

A munkavállalói résztulajdonosi programról szóló törvény módosítását sürgetik cégvezetők és az érdekvédők. A jogalkotók több javaslatuknak - így az osztalékfizetésre vonatkozónak - teret adnak. Az első negyedévben kerülhet a kormány elé a tervezet.

Új gáztörvény lép életbe fogyasztói kompenzációval

2003.02.03.

A 2004. január 1-jén hatályba lépő új gáztörvény a maitól eltérő piaci alapon működő árszabályozást vezet be a lakossági végfogyasztók megfelelő árkompenzációjával - mondta Hatvani György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium energetikai helyettes államtitkára hétfőn a Műszaki Egyetemen, Budapesten.

Mol - iparűzési adó: bizonytalanná vált Százhalombatta költségvetése

2003.02.03.

Százhalombatta önkormányzatának vezetése megkezdte a tárgyalásokat a Mol Rt. képviselőivel az összesen 930 millió forint iparűzési adó sorsáról; a nagyvállalat ugyanis az elmúlt két év során tévesen fizetett ennyit a városnak, s a többletet most visszakéri.

A kisgazdák is újraszámoltatnák a választási eredményüket

2003.02.03.

Az FKGP vezetése szerint a kisgazdák nem "0,76 százalékos párt". Réti Miklós országos elnök hétfőn levélben fordul Lamperth Mónika belügyminiszterhez annak érdekében, hogy ismerje el: az áprilisi országgyűlési választáson a Független Kisgazdapárt 1,198 százalékot szerzett, így jogosult az állami támogatásra is.

Alkotmányellenes rendelkezés az önkormányzati törvényben

2003.02.03.

Alkotmányellenes a helyi önkormányzatokról szóló törvénynek az a rendelkezése, amely kizárja a körjegyzőségi kijelölést tartalmazó döntés bíróság előtti megtámadását - tudatta az Alkotmánybíróság hétfőn közleményben az MTI-vel.

Minden peres ügyét lezárta a Graphisoft

2003.02.03.

Néhány napon belül újabb jogvitáját rendezte a Graphisoft. A vállalat ezzel a lépéssel lezárta minden peres ügyét.

Megalakult a Közmunkatanács

2003.02.03.

Megalakult a Közmunkatanács - közölte a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium hétfőn. A szaktárca közleményében emlékeztet arra, hogy az új testület a kormány rendeletének megfelelően a miniszter tanácsadó, véleményező, javaslattevő szerveként alakult meg, feladata, hogy feltárja és bővítse a közmunka-lehetőségeket.

A brit kormány is hozzáférhet a Microsoft forráskódjához

2003.02.03.

Pénteken megállapodott a brit kormány is a szoftveróriással, hogy csatlakozik a Government Security Programhoz (PSP), amely lehetővé teszi, hogy a kormányzati szervezetek hozzáférhessenek a Windows forráskódjához.

A Verizon fellebbez

2003.02.03.

A Verizon internetszolgáltató vállalatát beadványban kérte az amerikai fellebbviteli bíróságot, semmisítse meg az első fokú bíróság döntését, amely az egyik előfizetője nevének kiadására kötelezte.

Nem vagyoni kártérítésre ítélte a bíróság Csurka Istvánt

2003.02.03.

Sajtóhelyreigazításra és háromszázezer forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság Csurka Istvánt, amiért 2002. Január 16-án félreérthetetlenül utalt arra, hogy Farkasházy Tivadar III/III-as ügynök volt - jelenti a HavariaPress.

Nincs napirenden az alkotmány módosítása

2003.02.03.

Bár Szili Katalin szerint az uniós csatlakozás remek alkalom az alkotmány módosítására, a pártok szerint nincs esély a konszenzusra. A kérdés fel sem került a parlament következő félévének napirendjére. Bár a pártok mindegyike szorgalmazza az alaptörvény módosítását, legszívesebben saját normaszövegeiket látnák viszont a törvényben.

Szerda az új határidő a csatlakozási szerződésre

2003.02.03.

Egy héttel elhalasztották a csatlakozási szerződés szövegének jóváhagyását az Európai Unió tagállamainak nagykövetei, miután a tagjelöltek többségével továbbra is nézeteltérések állnak fenn bizonyos szövegrészekről. Az új határidő február 5.

Nem tiltották be a budapesti béketüntetést

2003.02.03.

A rendőrség a Civilek a békéért elnevezésű tömörülés február 15-re tervezett demonstrációját nem tiltotta meg, csupán a tiltakozók által kért vonulási útvonalat nem engedélyezi.

Kezdődik a bizottsági munka az üvegzsebtörvény tervezetéről

2003.02.03.

A parlament több szakbizottsága is megkezdi a következő napokban a közpénzek felhasználásával, a köztulajdon használatának nyilvánosságával, átláthatóbbá tételével és ellenőrzésének bővítésével kapcsolatos jogszabálytervezet, az üvegzseb-törvényjavaslat megvitatását.

Ficzere Lajos: az OVB tiszteletben tartja a Legfelsőbb Bíróság döntését a cigány önkormányzati választással kapcsolatban

2003.02.03.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) számára kötelező erejűek a Legfelsőbb Bíróság (LB) döntései, azokat minden esetben, így a cigány önkormányzati választással kapcsolatban is tiszteletben tartjuk - szögezte le Ficzere Lajos, az OVB elnöke az MTI érdeklődésére hétfőn.

Felháborodás a pótvám miatt

2003.02.03.

Február elsejétől tonnánként 11,6 ezer forintos pótvámot vezetett be az ammónium-nitrát típusú nitrogénműtrágyára a gazdasági tárca - írja a Világgazdaság. Az intézkedés egyetlen hazai gyár, a Péti Nitrogénművek érdekeit szolgálja. A döntés milliárdos mértékben növeli a tavaszi munkákra készülő agrártermelők költségeit.

Bíróságon a magzatelhajtással vádolt orvos

2003.02.03.

Hétfőn volt az első tárgyalása annak a nőgyógyásznak, akit a páciensek beleegyezése nélkül, súlyos testi sértést okozva elkövetett magzatelhajtással és foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel vádolnak. A vád szerint az orvos beavatkozása miatt a nők kórházi és pszichiátriai kezelésre szorultak. Az orvos azt mondta: az orvostudomány fejlődése érdekében alkalmazott új módszert.

Az EU nem szankcionálná az egyéni zeneletöltést

2003.02.03.

Az Európai Bizottság a múlt hét végén előterjesztette új direktíva javaslatát, amely szigorú büntetést helyez kilátásba a kereskedelmi célú szerzőijog-sértésért, bizonyos kivételekkel.

Az elítéltek 40 százaléka visszaeső

2003.02.03.

Az Igazságügyi Minisztérium felmérése szerint 1991 óta százszorosára növekedett a kábítószer-bűncselekmények miatt elítéltek száma. 10 év alatt okirat-hamisítás miatt 45 ezer ítélet született, és kétszeresére nőtt a garázdaság miatti eljárások száma. Ez esetben az elkövetők nagy része büntetett előéletű és visszaeső - írja a Népszabadság.

Tyúkperekkel is megkeresik az ombudsmant

2003.02.02.

Több mint 6 ezer panasz érkezik évente az ombudsmanokhoz. Az ügyek nagy részét azonban hatáskör hiányában elutasítja a hivatal. Az országgyűlési biztosok ezért most tájékozató kiadványokat készítettek, amelyekből kiderül, milyen ügyekben érdemes hozzájuk fordulni.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000