Hír archívum: 2003. március

Más hónap

Fiktív cégeknek vett fel támogatást - Három év börtön az ügyvédnek

2003.03.31.

Három évre enyhítette a Fővárosi Bíróság annak az ügyvédnek a büntetését, aki fiktív cégek nevében vett fel mezőgazdasági exporttámogatást.

Orvosi műhiba is okozhatta a kisfiú halálát

2003.03.31.

Orvosi hibák és szabálytalanságok is okozhatták egy nyírkarászi kisfiú szeptemberi halálát - értesült a HavariaPress.

Többszörösen körözött férfit fogtak a határon

2003.03.31.

Többszörösen körözött férfit sikerült elfogni és őrizetbe venni a röszkei határátkelőhelyen - értesült a HavariaPress.

Vádemelések várhatóak a Millenniumi Országjáró ügyében

2003.03.31.

Várhatóan csalás és hanyag kezelés gyanújával vádat emelnek a MERT 2000 Rt. és a Happy End Kft. vezetője, valamint a MeH Országimázs Központjának volt osztályvezetője ellen, mivel a rendőrség szerint az alvállalkozók bevonása miatt egymilliárd forinttal többe került a Fidesz-kormány által életre hívott propaganda újság.

Megbüntetik a buszsávban haladó mentőst

2003.03.31.

Mióta kamerákkal figyelik a buszsávokat, kilenc eljárás indult mentősök ellen buszsáv jogtalan használata miatt. A mentősök nem fizetnek, inkább börtönbe vonulnak. A rendőrségnél fővárosi politikusok lobbiznak, hogy szüntessék meg a szabálysértési eljárásokat a buszsávot használó mentősökkel szemben.

Kilakoltatástól félnek az esztergomi laktanya területén élők

2003.03.31.

Lakása elvesztésétől retteg több száz család Esztergomban a volt szovjet laktanya területén kialakított lakótelepen. A megyei APEH most folyó ellenőrzése szerint a 2-3 éve itt élő emberek jogtalanul igényelték vissza az áfát és vették igénybe a szociális kedvezményeket a lakás vásárlásakor.

Folytatódik a Clodo-per

2003.03.31.

Dietmar Clodo, a bombagyárosként emlegetett német állampolgárságú férfi és két társa büntetőperében csütörtökre tűzte ki a másodfokú tárgyalást a Legfelsőbb Bíróság (LB).

Nyíregyházán is bevezetik a kerékbilincset

2003.03.31.

Április elsejétől kerékbilincset kapnak a szabálytalanul parkoló gépjárművek Nyíregyházán is.

Tocsik-ügy - kedden kezdődik a másodfokú büntetőper

2003.03.30.

A Tocsik-ügy másodfokú büntetőperének első tárgyalását keddre tűzte ki a Legfelsőbb Bíróság (LB); az elsőfokú ítéletet fellebbezésében a védelem és a vád egyaránt támadta megalapozatlanság, illetve tényállás téves megállapítása miatt.

OVB: törvényt sértett a Nap Tv műsorait készítő kft.

2003.03.30.

Megsértette a választási eljárásról szóló törvényt a Magyar Televízióban megjelenő Nap Tv műsorait készítő St. Plusz Kft., amikor egy civil szervezet számára nem tette lehetővé, hogy három, tartalmában az uniós csatlakozást elutasító fizetett politikai hirdetése megjelenhessen a képernyőn.

Ügyész vizsgálja a Kehi-jelentés kiszivárgását

2003.03.29.

A Fővárosi Főügyészség az Országos Rendőr-főkapitányság jelentésének ismeretében dönt majd arról: szükség van-e további lépésekre annak kapcsán, hogy Princz Gábor gyanúsítottként előbb ismerhette meg a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentését, mint a Postabank-ügyben a nyomozást felügyelő ügyész.

Politikai demonstráció a bíróságon

2003.03.29.

Nem szabad megengedni, hogy a bíróságok politikai demonstrációk terepévé váljanak - hangsúlyozta Furmann Imre ügyvéd, aki egy cigány férfi jogi képviselőjeként első fokon pert nyert a Magyar Fórum című, a MIÉP szellemiségét közvetítő hetilappal szemben. Elmondása szerint a bírósági tárgyaláson és azt követően egy 20-30 fős, magyar zászlót lengető csoport méltatlan helyzetet teremtett.

Csillebérc-ügy: Rácz Pétert hűtlen kezeléssel gyanúsítják

2003.03.28.

Hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség Rácz Pétert, az úttörőszövetség elnökét a csillebérci vadászház eladásának ügyében.

Orbán kontra Juszt személyiségi jogi per

2003.03.28.

Orbán Viktor exminiszterelnök személyiségi jogi pert indított Juszt László ellen, mert az újságíró tavaly októberben azt írta róla, hogy "zsidózik"; az első tárgyalást szerdán tartották a Budai Központi Kerületi Bíróságon (BKKB).

A lakásmaffia kiszolgálásából élt az ügyvédnő

2003.03.28.

Az egy hónapja magát tulajdonosnak valló örmény férfit kidobóemberek várták aznap lakása előtt, mondván: az ingatlan a német megbízójuk tulajdona, aki azzal a feladattal küldte oda őket, hogy cseréljék le a zárakat. A lakásmaffia ügyekre szakosodott Kaptár-csoport a papírokat átvizsgálva jutott el B.-né S. Zsuzsához, akit két évvel ezelőtt különböző visszaélések és szabálytalanságok miatt az ügyvédi kamara kizárt tagjai sorából.

Jövő héten feláll a korrupcióellenes bizottság

2003.03.28.

A korrupcióellenes társadalmi testület tagjainak névsorát várhatóan a jövő héten hozzák nyilvánosságra - tudta meg a Népszabadság Gál J. Zoltán kormányszóvivőtől. Gál J. emlékeztetett arra, hogy a kormányfő a grémium vezetőjének Solt Pált, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökét - aki jelenleg ugyanott tanácselnök - kérte fel, egyben a testület tagjainak személyére is tőle várt javaslatokat. Solt a napokban megtette indítványát a miniszterelnöknek.

Olcsóbb lesz az autóvásárlás az EU-integráció után

2003.03.28.

Érdemes megvárni az Európai Unióba való belépést azoknak, akik a közeljövőben kívánnak új személygépkocsit venni. A csatlakozás, illetve az uniós autópiac 2005-ös felszabadítása valószínűleg az autóárak jelentős csökkenését hozza. Az új és a használt gépkocsik költségeit jelentősen befolyásolja az autóvásárlás finanszírozása terén várható átalakulás. Az itthoni autófinanszírozás átveszi a nyugat-európai gyakorlatot.

Mégis az MSZP vesztett a nem létező hamis szórólapok miatt

2003.03.28.

Jogerősen megnyerte a Fidesz azt a személyiségi jogi pert, amelyet Kovács László külügyminiszter, az MSZP elnöke ellen indított a tavalyi országgyűlési választások két fordulója között tett nyilatkozatai miatt. A Fővárosi Bíróság másodfokú ítéletében jogerőre emelte az elsőfokú döntést.

Izrael után már az USA-ban is webcenzúra működik?

2003.03.28.

Egy floridai webkiszolgáló cég levett az internetről egy kis weboldalt, miután az állítólagosan kényes képeket közölt az iraki hadsereg által fogva tartott amerikai katonákról. Szakértők szerint mindez újabb bizonyíték arra, hogy mostanság a magánkézben lévő cégek és vállalatok egyre többször cenzorként lépnek fel, és korlátozzák a szabad véleménynyilvánítást, illetve a sajtószabadságot.

Tizenkét év a román rablónak

2003.03.28.

Emberölés kísérlete, rablás és személyi szabadság megsértése miatt 12 évi fegyházbüntetésre ítéltek egy román férfit Kecskeméten - értesült a HavariaPress.

Rajtakapott betörő Debrecenben is

2003.03.27.

Õrizetbe vették azt a betörőt, akit a kifosztott sértett segítségével kaptak el a rendőrök Debrecenben - jelenti a HavariaPress.

A Microsoft korlátozza a Hotmail használatát

2003.03.27.

A szoftveróriás Microsoft a kéretlenül érkező reklám e-mailek visszaszorítását tűzte ki céljául, amikor úgy döntött, hogy korlátozza a Hotmail postafiókokról elküldhető e-mailek számát.

Az EU büntetővámokat fontolgat a Hynix termékeire

2003.03.27.

Hivatalnokok egy csoportja szerint törvénybe ütközik az, hogy a Hynix lapkagyártó cég olyan bankoktól kapott segítséget, melyek a koreai állam tulajdonában vannak.

Az ICANN elfogadta a nem angol karaktereket használó doménneveket

2003.03.27.

Néhány héten vagy hónapon belül megjelenhetnek az első olyan internetes doménnevek, amelyek nem csupán az angol ábécé huszonhat karakterét használhatják, közölte az internetet felügyelő testület elnöke, Vincent G. Cerf.

Végrehajtási határozat a Matáv - Interdotnet vitában

2003.03.27.

A Hírközlési Felügyelet Hírközlési Döntőbizottsága (HDB) végrehajtási határozatot hozott a Matáv Rt. és az Interdotnet Magyarország Kft. között fennálló elszámolási vitában. Eszerint a Matáv Rt. számlavezető bankjának, a CIB Bank Rt.-nek 4 379 322 forintot kell átutalnia az Interdotnet Kft.-nek. Az internetszolgáltató a 2002. január 1-jétől 2003. január 31-ig járó követelés érvényesítésével kapcsolatban fordult a HDB-hez. A határozat ellen a Matáv Rt. három napon belül terjeszthet elő kifogást.

A belügyminiszter a köztisztviselői törvény módosításáról

2003.03.27.

A belügyminiszter szerint a köztisztviselői törvény módosításáról a kormány szerdai ülésén elfogadott előterjesztés a köztisztviselői életpálya megerősítését, kiterjesztését szolgálja.

A döntőbizottság fizetésre kötelezte a Matávot

2003.03.27.

A Matávnak mintegy 4,4 millió forintot kell átutalnia az Interdotnet Magyarország Kft.-nek a Hírközlési Felügyelet Hírközlési Döntőbizottsága (HDb) végrehajtási határozata alapján.

Törvény a jogalkotásról

2003.03.27.

A kormány szerdai ülésén megtárgyalta és elfogadta a jogalkotásról szóló törvény, illetve a jogi segítségnyújtásról szóló szabályozás koncepcióit.

Törvényt sértett az RTL Klub a ValóVilág 2-vel

2003.03.27.

Főműsoridőben húsz percre fell kell függesztenie műsorszolgáltatását a Magyar RTL Televízió Rt.-nek - derül ki az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerdai határozatából.

Megalakult a Magyar Közbeszerzési Társaság

2003.03.27.

Ajánlatkérők, ajánlattevők és szakértő közreműködők részvételével megalakult szerdán a Magyar Közbeszerzési Társaság.

Félmilliárd forintnyi versenyhivatali bírság

2003.03.27.

A legmagasabb bírságot kartellügyekben és gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt vetette ki a Gazdasági Versenyhivatal tavaly. A szervezet összesen félmilliárd forintnyi bírságot szabott ki.

Õrizetbe vették a bélyeghamisítással gyanúsított ügyvédnőt

2003.03.26.

Õrizetbe vették a bélyeghamisítással gyanúsított budapesti ügyvédnőt - értesült a HavariaPress.

Jogerős ítélet a Soproni-perben

2003.03.26.

Jogerősen életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság Soproni Ágnes színésznő két gyilkosát

Az Alkotmánybírósághoz fordult a Civilek a Békéért mozgalom

2003.03.26.

Az Alkotmánybírósághoz fordult a Civilek a Békéért mozgalom az iraki háborúval kapcsolatos kormánydöntések miatt.

Ismét kihallgatták Szikingert

2003.03.26.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságon ismételten kihallgatták Szikinger Istvánt, a Tasnádi Péter ügyvédjeként ismertté vált alkotmányjogászt. A vád: lőszerrel való visszaélés alapos gyanúja. A dobozban lévő lőszert és lőfegyvert egy házkutatás során foglalták le a rendőrök - utal az előzményekre a Népszabadság.

Bíróság előtt a Vér és Becsület

2003.03.26.

A Vér és Becsület Kulturális Egyesület megszüntetése érdekében az ügyészség által indított polgári per első tárgyalását mára tűzte ki a Fővárosi Bíróság (FB). Az FB sajtótitkárságának korábbi tájékoztatása szerint a Fővárosi Főügyészség keresetében az egyesület bejegyzésének törlését indítványozta.

MÁV: Másfél millió dollár a semmiért?

2003.03.26.

A MÁV új vezetése ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, mert a cég korábbi menedzsmentje másfél évvel ezelőtt csaknem 1,5 millió dolláros megbízást adott egy külföldi tanácsadó cégnek. A felkérés arra szólt, hogy működjön közbe egy olyan szerződés előkészítésében, amelyet tíz hónappal korábban a MÁV már megkötött - írja a Magyar Hírlap.

24 milliót kell fizetnie a volt Millenáris-vezetőnek

2003.03.26.

24 millió forint megfizetésére, és volt szolgálati autójának visszaadására kötelezte a Fővárosi Munkaügyi Bíróság Berkecz Máriát, a Millenáris Kht. volt ügyvezető igazgatóját - írja a Magyar Hírlap. Az ítélet nem jogerős.

Határőrt fogtak a rendőrök

2003.03.26.

Két kommandós megsérült a Somogy megyei Gyékényes határában, amikor társaikkal együtt el akartak fogni egy fegyverkereskedelemmel gyanúsított határőrt. A férfi a felszólítás ellenére sem adta meg magát és kocsijával a kommandósok közé hajtott. A határőrök végül a lakásán fogták el.

Visszaszorulóban az embercsempészet a keleti határon

2003.03.25.

Visszaszorulóban az embercsempészet a keleti határszakaszokon, ahol tavaly 87 bűncselekmény elkövetője ellen indult eljárás az egy évvel korábbi 101 esettel szemben.

Az ÁSZ 2002. évi tevékenysége az Országgyűlés előtt

2003.03.25.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) arra törekszik, hogy ne pusztán "hibalistát" adjon jelentéseiben, hanem az átfogó összefüggéseket, az eredmények és a hiányosságok tényei mögött meghúzódó okokat is mindinkább rendszerszemléletben, értékeléssel egybekötve mutassa be.

Kína: spammel az illegális plakátok ellen

2003.03.25.

Automata telefonspammelő rendszerrel kívánják visszaszorítani a kínai hatóságok a köztereket elárasztó illegális hirdetések számát.

Egymilliárd forint értékű autót raboltak

2003.03.25.

Elfogták annak a rablóbandának három tagját, amely két és fél éven át tartotta rettegésben az autósokat a hazai autópályákon - értesült a HavariaPress. A lengyel rablók mintegy egymilliárd forint értékű autót raboltak el, úgynevezett koccanásos módszerrel. Az őrizetbe vett gyanúsítottakra eddig hetven rablást sikerült rábizonyítani.

Az APEH is letörölte átmásolt adatbázisát

2003.03.25.

Több más intézménnyel együtt az APEH is megsemmisítette az adatvédelmi biztos által kifogásolt tavaly nyáron átmásolt adatállományát. Az ombudsman szerint ugyanis jogtalanul másolták le és tárolták az adatokat.

Életfogytiglanra ítélték a gyilkos ápolónőt

2003.03.25.

Hollandiában a legsúlyosabb büntetéssel, életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtottak egy ápolónőt, aki önhatalmúlag átsegített a halálba több, gondjaira bízott beteget.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000