Hír archívum: 2003. március

Más hónap

Autóbehozatal: import az Európai Unió tagjaként

2003.03.25.

A csatlakozás után számottevően változnak az autók behozatalának vám- és adózási feltételei. Az EU tagországokból származó járművek vámmentessé válnak, csak az unión kívülről jövő gépkocsikra kell vámot fizetni.

Emberi jogok: elmarasztaló ENSZ határozattervezet Kubáról

2003.03.25.

Három latin-amerikai ország, Peru, Costa Rica és Uruguay terjesztett be az idén az ENSZ Emberi Jogi Bizottságához Kubáról szóló határozatot - derült ki Rogelio Sierrának, Kuba perui nagykövetének hétfői nyilatkozatából.

Ma vonul börtönbe Stadler József

2003.03.25.

Kedd reggel kell jelentkezni az akasztói vállalkozónak a Kecskeméti Büntetés-végrehajtási intézetben, hogy megkezdje a rá kirótt fogházbüntetéséből hátralévő 22 hónapot - írja a Magyar Hírlap. Stadler még bízik abban, hogy kegyelmi kérvényét kedvezően bírálják el.

BM: a szabványos igazolványképeket fényképészek is készíthetik

2003.03.25.

A jogszabályok nem zárják ki, hogy a személyazonosító okmányok elkészítéséhez ne az okmányirodában felvett, hanem fényképészek által készített, szabványos igazolványképet használjanak.

Az ombudsman szerint törvényt sért a Főtáv

2003.03.25.

Alkotmányos visszásságot is okoz és sérti a tulajdonhoz való jogot a Fővárosi Távfűtő Művek Rt. a szolgáltatásainak elszámolásával kapcsolatos eljárása - állapította meg az állampolgári jogok biztosa. Az ombudsman a távhőszolgáltatásokról szóló törvény módosítását javasolja - írja a Népszabadság.

Nem akarnak sokan EU-rendőrök lenni

2003.03.25.

Lezárult a Belügyminisztérium pályázata, amelyen az Európai Unió nemzetközi rendőri egységébe vártak jelentkezőket; a meghirdetett 49 helyre 90-en jelentkeztek.

OEP-ügy: elismerte a megfigyelést a gyógyszercég

2003.03.25.

A Lilly Hungária Kft. elismerte, alkalmazottai valóban kértek személyes jellegű információkat. A cég ígéri, a jövőben nem fordul ilyen elő, ezért át is szervezik az érintett szervezeti egységet - írja a Magyar Hírlap. A cég korábban tagadta, hogy állami alkalmazottakat figyeltetett meg.

Bírálja a parlamentet a versenyhivatal

2003.03.25.

"Gazdájával", az Országgyűléssel is konfliktust vállalt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a T. Háznak benyújtott éves beszámolójában: a versenyhatóság az állami árszabályozás önmérsékletét szorgalmazza, így célszerűtlennek és elvetendőnek minősíti a beszerzési árnál olcsóbb értékesítés tilalmát. Az ezt tartalmazó törvénymódosítást alig két hete fogadta el a parlament - írja a Népszabadság.

Adótörvényeket módosított a parlament

2003.03.25.

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

A francia idegenlégióba toboroztak Pécsett

2003.03.25.

Tiltott toborzással gyanúsít két huszonéves fiatalembert a pécsi rendőrkapitányság. A rendőrség közlése szerint az ügyben a pécsi határőr igazgatóság tett feljelentést mert a város forgalmasabb pontjain olyan tartalmú szórólapok jelentek meg, amelyek a francia idegenlégióba való belépésre hívtak fel.

Újabb lépés a spam elleni küzdelemben

2003.03.25.

Az amerikai szövetségi fellebbviteli bíróság napokban meghozott ítélete szerint nem sérti az amerikai alkotmányt az a törvény, amely megtiltja a kéretlen, reklámcélú faxok küldését. A döntés a spam elleni törvényi szabályzás alapjait is megteremtheti.

Áprilistól új Microsoft licencpolitika

2003.03.25.

Bár április elseje hagyományosan a bolondok napja, a szoftveróriás nem viccel az akkor bevezetendő új szerverlicenc struktúrájával.

Hiányzó táblák, életveszélyes közlekedés

2003.03.25.

A győri közútkezelő felmérése szerint a megyei kistelepülések útjain a jelzőtáblák több helyen hiányoznak, vagy szinte felismerhetetlenek. Az életveszélyes kereszteződések tulajdonosa az önkormányzat. Az utak kezelését az állam több mint tíz éve bízta a helyi hivatalokra, de se pénzt, se szakembert nem adott hozzá.

Előzetesben marad a móri gyilkosság két gyanúsítottja

2003.03.25.

Továbbra is előzetes letartóztatásban marad a tavaly tavaszi móri gyilkosság két gyanúsítottja - jelenti a HavariaPress. A két gyanúsított előzetes letartóztatásának időtartamát a Fővárosi Bíróság július 21-ig hosszabbította meg. Mint ismeretes, 2002. május 9-én két férfi mészárolta le a móri Erste Bank több ügyfelét és alkalmazottját. A rendőrség a több emberen, nyereségvágyból elkövetett emberöléssel Kaiser Edét és Hajdú Lászlót gyanúsítja.

A NETÉRT Vodafone-al kapcsolatos sajtóközleménye

2003.03.25.

Amint az ismeretes, a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület felkérte a Dr. Magyar György és Társai Ügyvédi Irodát, és annak vezetőjét, Dr. Magyar Györgyöt, hogy vizsgálja meg jogi szempontból a Vodafone (V.R.A.M. Rt.) Általános Szerződési Feltételek egyoldalú módosítása és az 1 Gigabyte-os adatforgalmi korlátozás nyomán kialakult helyzet jogi vonatkozásait.

Betiltották a Microsoft a hackerek kihalását hirdető reklámját

2003.03.25.

A Dél-Afrikai Köztársaság hirdetések vizsgálatával és szabályozásával foglalkozó hatósága betiltotta a Microsoft azon reklámkampányát, amelyben a világ legnagyobb szoftvergyártója a számítógépes rendszerekbe betörő "hacker", mint faj kipusztulását jósolja. A hivatal szerint ugyanis "megalapozatlan és félrevezető" a hirdetés, amely azt suggalja, hogys a Microsoft szoftvereinek köszönhetően a hackerek el fognak tűnni a Föld színéről.

Élelmiszeradalék-háború az EU-ban

2003.03.24.

Véget ért a dán kormány és az Európai Bizottság immár nyolc esztendős élelmiszeradalék-csatája. A végeredményt győzelemként értékeli a dán élelmezésügyi miniszter, míg az EU-szkeptikusok gúnyosan, könyöradományt emlegetnek. Ugyanakkor Svédországban kemény ellenállásba ütközött az Európai Bizottságnak az a javaslata, hogy engedélyezzék az élelmiszerek feljavítását vitaminokkal.

Légtérátengedés: joghézag az alkotmányban

2003.03.24.

Az ellenzék szerint joghézag van az alkotmányban, a kormánypártiak pedig nem is sejtették, hogy az alaptörvény nem írja elő az Országgyűlés döntését a légtér és a közút átengedése ügyében - olvasható a Magyar Hírlapban.

Leállt a nyomozás az olajügyek fő gyanúsítottja ellen

2003.03.24.

Elévülés miatt megszüntették a Portik Tamás ellen folyó eljárást. Portikot, az Energol Rt. volt igazgatóját rossz minőségű termék forgalomba hozatalával és adócsalással gyanúsították a hatóságok. A cég több mint nyolcmilliárdos kárt okozott. A cég más vezetői és segítőik ellen februárban emeltek vádat. Portikot azóta nem találták, hogy 1997-ben megindult ellene az eljárás - írja a Népszabadság.

Józsefváros: kikapcsolják a "Nagy Testvért"?

2003.03.24.

Többéves száműzetés után akár vissza is térhetnek a prostituáltak és a bűnözők Józsefváros utcáira. A törvényellenes tevékenységet "megleső" és megakadályozó térfigyelő kamerák költségein ugyanis összevitázott az önkormányzat és a Belügyminisztérium (BM), így a rendszer működtetése kérdésessé vált a főváros VIII. kerületében, Józsefvárosban.

Perlik a Lilly Hungáriát a megfigyelési ügy miatt

2003.03.24.

A Posys Kft. már akkor is gyűjtött adatokat Matejka Zsuzsáról, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatójáról, Bánki M. Csaba professzorról és a minisztérium egyik volt vezetőjéről, amikor Németh Attila marketingmenedzser még nem is dolgozott a Lilly Hungária Kft.-nél.

A hackerek és vírusírók rámozdultak a háborús témára

2003.03.24.

Az iraki háború kezdete fellendítette a tiltakozó hackertámadásokat az interneten, új vírusok jelentek meg és több amerikai, angol és ausztrál webhelyet csúfítottak el. Viszont eddig nem jelentkeztek a pusztító új férgek és vírusok, amelyeket beígértek.

Illegális szeszfőzdére csapott le a vámkommandó

2003.03.23.

Több száz millió forintos jövedéki visszaélés ügyében vizsgálódik a vám- és pénzügyőrség azután, hogy vasárnapra virradóra illegális szeszfőzdét lepleztek le a Bács-Kiskun megyei Kiskőrösön.

Dohányipar: félrevezető a "light" elnevezés

2003.03.23.

Egy amerikai bíróság több mint 10 milliárd dollár megfizetésére kötelezte a Philip Morris dohányipari órást, mivel éveken át félrevezető módon használta a "light" elnevezést különböző termékeinél - írta a Reuteres hírügynökség.

Nem telepít kémprogramot az Oktatási Minisztérium a számítógépekre

2003.03.22.

Egy vidéki általános iskolában ismeretlen szélhámos az Oktatási Minisztérium megbízására hivatkozott, és kísérletet tett arra, hogy megfigyelőprogramot telepítsen a helyi számítógép-hálózatra.

Chirac: az USA és Nagy-Britannia a nemzetközi jog határán kívül helyezték magukat

2003.03.22.

Nem fogad el semmilyen ENSZ határozatot a háború utáni Irak amerikai és angol ellenőrzéséről Jacques Chirac. "Franciaország elutasítja a katonai beavatkozás legitimálását és a támadók Irak feletti ellenőrzését" - mondta a francia elnök a brüsszeli EU-csúcs végén.

Rendőr-főkapitányi értekezlet a diszkrimináció elleni teendőkről

2003.03.20.

A kisebbségek hátrányos megkülönböztetése ellen, a befolyásolás-mentes rendőri fellépés érdekében tett és teendő intézkedésekről tárgyalt a kibővített országos rendőr-főkapitányi értekezlet kedden a fővárosban.

11 év jogerősen a zámolyi emberölés ügyében

2003.03.20.

A zámolyi emberölés ügyében jogerősen 11 év börtönre ítélte Krasznai Krisztián elsőrendű vádlottat a Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdán.

A Netlock az első minősített elektronikus aláírás hitelesítés-szolgáltató

2003.03.20.

A Hírközlési Felügyelet Hírközlési Területi Hivatala (HÍF) nyilvántartásba vette az első minősített hitelesítés-szolgáltatót, a Netlock Informatikai és Hálózatbiztonsági Szolgáltató Kft.-t. - az elektronikus aláírásról szóló törvény 2001. szeptember 1-i hatályba lépése óta. A minősített hitelesítés-szolgáltatónak rendkívül szigorú informatika biztonsági, minőségbiztosítási és szabályozási előírásoknak kell megfelelnie, melyet a HÍF a minősítési eljárás során ellenőrzött, és a későbbiekben is felügyel.

Jövő nyáron lehet az utolsó bevonulás

2003.03.20.

A honvédség tervei szerint alig több mint egy év múlva, 2004 nyarán vonulna be az utolsó sorkatona. Ezt Havril András, a vezérkari főnök helyettese jelentette be. Ehhez azonban az szükséges, hogy a jövő év végéig 5-6 ezer szerződéses katona csatlakozzon a hadsereghez.

Gyógyszer-gate: Németh tagadja a megfigyelések elrendelését

2003.03.20.

Németh Attila, a Lilly Hungária Kft. új termékek bevezetéséért felelős volt marketingmenedzsere cáfolja, hogy ő rendelte meg a gyógyszerár-támogatásban érintett állami tisztségviselők megfigyelését.

30 millió bírság nyolc taxi-társaságnak

2003.03.20.

Nyolc budapesti taxi-társaságot összesen 30 millió forintra bírságolt a Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa, mert a cégek tavaly nyáron versenykorlátozó módon összehangolták alapdíjukat.

Kiss Elemér egykori cége félmilliárdos túlszámlázást talált a Malévnál

2003.03.20.

A Malév dokumentumainak átvilágítása során kiderült, hogy a cég mintegy félmilliárd forinttal többet fizetett egy tanácsadói feladatokkal megbízott vállalkozásnak a szerződésekben rögzítetteknél.

ÁSZ: nem elég átláthatóak a kampányköltések

2003.03.20.

Az ÁSZ szerint a tavalyi választásokon egyik parlamentbe jutott párt sem lépte túl a kampányra költhető maximális összeget. A Fidesz-MDF és az MSZP éppen alatta maradt a határnak, a 386 millió forintnak. A számvevők felhívják a figyelmet arra, hogy a jelenlegi szabályozás szerint nem eléggé átlátható a választási kampányok.

Újabb iratokat talált a hajléktalan

2003.03.20.

Ezúttal a Borsod Megyei Államháztartási Hivatalból kerültek ki iratok. A munkáltatói igazolásokat ugyanaz a hajléktalan találta meg, aki néhány napja a vámpapírokat. Az intézmény igazgatója szerint az iratokat valaki kilopta.

Folytatódott a tárgyalás a kőbányai lakásmaffia ügyében

2003.03.20.

Folytatódott a tárgyalás abban a perben, amelyben három férfit vádolnak lakásmaffia-jellegű csalással - jelenti a HavariaPress. Az ügy elsőrendű vádlottja ellen kétrendbeli, a másik két férfi ellen pedig egy-egy rendbeli, jelentős kárt okozó csalás a vád. A férfiak a vádirat szerint 1999-ben egy idős asszony és egy három gyermekes családanya lakását csalták ki.

Folytatódott a kínai férfi gyilkosainak pere

2003.03.20.

Folytatódott a tárgyalás abban a perben, amelyet egy kínai férfi feltételezett gyilkosai ellen indítottak a Fővárosi Bíróságon - jelenti a HavariaPress. Az ügy három vádlottját különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkossággal vádolják. A vádirat szerint a három férfi egy prostituált közbenjárásával gyilkoltak meg egy kínait 2001. novemberében, annak pénzéért.

Adatmentés: a kormány előremenekül

2003.03.20.

A pénzügyminiszter törvénymódosítást kezdeményez az eljárás legalizálására és vizsgálatot javasol elődje választási listájának ügyében. A kormányszóvivő elmondása szerint a kabinet kész négypárti egyeztetést kezdeményezni abban az esetben, ha az adatmentési ügy kapcsán sor kerül az adatvédelmi törvény módosítására.

Nem tiltják be a neonáci pártot Németországban

2003.03.18.

Elutasította a szélsőjobb Nemzeti Demokrata Párt betiltását célzó parlamenti indítványt kedden a német alkotmánybíróság. A neonácik azt állítják, hogy a kormány provokátorokat juttatott a pártba.

"Átoperálják" az Internet szerkezetét

2003.03.18.

A kéretlen, óriási hullámokban érkező elektronikus levelek kivédése érdekében cégek és szakértők fogtak össze, hogy újratervezzék a világhálót. Leplezve e-mail címüket szűrőket telepítenek, miközben fekete listára helyezik a hamis levelek küldözgetőit.

Vádemelés piramisjáték miatt

2003.03.18.

Több mint egymilliárdos kárt okozó piramisjáték miatt emeltek vádat a Hungaro Energen Rt. vezetői ellen - értesült a HavariaPress. Az ügy tárgyalása a Somogy Megyei Bíróságon indult meg.

Vádat emeltek Simek Kitty ellen

2003.03.18.

Vádat emelt a Somogy Megyei Főügyészség a nevelőapja megölésével gyanúsított Simek Kitty ellen - jelenti a HavariaPress. A vád szerint a 14 éves tótújfalusi kislány tavaly augusztus 30-án agyonlőtte alvó mostohaapját.

Oroszország: a duma elhalasztotta az atomfegyverek csökkentéséről szóló orosz-amerikai megállapodás ratifikálását

2003.03.18.

Az orosz parlament alsóháza elhalasztotta a hadászati támadó atomfegyverek csökkentéséről tavaly megkötött orosz-amerikai megállapodás ratifikálását.

Adatmásolás az APEH-nél: vizsgálóbizottság felállításáról döntött a parlament

2003.03.18.

Az Országgyűlés hétfőn lefolytatta az Adó- és Pénzügyi Ellenőrző Hivatalnál (APEH) elrendelt adatmásolás körülményeit vizsgáló parlamenti bizottság felállításáról szóló határozati javaslat általános vitáját: a testület létrehozását minden frakció képviselője elfogadta.

Szigorodnak a társasházi szabályok

2003.03.18.

A társasházi képviselőknek a jövőben lakásonként is el kell számolniuk a közös költséggel. Szigorúbb lesz az ingatlan-nyilvántartási rendszer, ismét lesz lakók könyve. Nagy változások várhatók az építési törvényben is: építési engedélyt csak akkor lehetne kiadni, ha az adott területre a helyhatóság már rendelkezik szabályozási és rendezési tervvel is.

Népszavazás: csütörtöktől postázzák az értesítőket

2003.03.18.

"Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság az Európai Unió tagjává váljon?" - erre a kérdésre kell válaszolniuk a szavazóknak az április 12-i népszavazáson. Az értesítőket csütörtöktől mintegy nyolcmillió választópolgárnak kézbesítik. A választókhoz tájékoztató füzetet is eljuttatnak, amelyben az unióhoz való csatlakozással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók találhatók.

Szigorodik a biztosításközvetítőket érintő szabályozás

2003.03.18.

Több ponton is szigorúbb lesz a függő és független biztosításközvetítőket érintő szabályozás az Európai Uniós csatlakozást követően: mintegy hétszeresére nő a kötelező felelősségbiztosítás összege. Ez az előírás, illetve az azzal járó magasabb díj fúziókat indíthat el a piacon. Az EU-csatlakozással előálló új helyzet, csak kivételes esetekben érintheti az átlagfogyasztót, mivel azok jutalékát minden esetben a biztosító társaságok fizetik.

Az MSZP megszüntetné a közlekedési pontrendszert

2003.03.18.

A szocialista frakció szerint nem hozta meg a várt eredményt a közlekedési pontrendszer, így kezdeményezik annak megszüntetését.

A Kazaa-t a pedofilok is használják

2003.03.18.

A brit rendőrség szerint a fájlcsere-webhelyeket előszeretettel használják gyerekpornó képek cserélgetésére is.

Börtönbe vonul Stadler József

2003.03.18.

Jövő kedden kell börtönbe vonulnia Stadler Józsefnek és kecskeméti főkönyvelőjének. A HavariaPress úgy tudja, hogy a jogerősen elítélt két férfi megkapta a behívót: Kecskeméten, a Mátyási utcában található Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, március 25-én reggel nyolc órakor kell jelentkezniük.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000