Hír archívum: 2003. március

Más hónap

Módosul a felsőoktatási törvény

2003.03.18.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) döntő részben egyetért a felsőoktatási törvény tervezett módosításaival. A törvénymódosítás, amely várhatóan tavasszal kerül kormány elé, kitér a hallgatói jogorvoslat kérdésére, az oktatók besorolására, része továbbá, hogy negyvenéves kor felett nem kellene nyelvvizsga a diploma megszerzéséhez.

Gyerekpornó a fájlcserélőkön

2003.03.17.

Nem újdonság, hogy a fájlcserélő hálózatokon nemcsak zenék és filmek, de pornográf anyagok is forognak, és sokan terjesztenek gyerekpornót is ilyen módon. Azonban a közelmúltban az amerikai kongresszus is hivatalosan tudomásul vette a probléma létezését, és nyomozást is folytatnak az ügyben.

Vámrendszer: változások az uniós csatlakozás után

2003.03.17.

Az európai uniós csatlakozást követően Magyarország külkereskedelmének döntő része a belső piac részévé válik, a magyar exportnak csak mintegy 15 százaléka, az importnak kevesebb mint 30 százaléka tartozik majd a közös vámrendszer hatálya alá.

Péterfalvi: törvénytelen az OEP-megfigyelés

2003.03.17.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint jogosulatlan adatkezelés és különleges adatokkal való visszaélés történt az OEP megfigyelési botrányában. Az adatvédelmi biztos szerint az állami feladatot ellátó hivatalos személyek megfigyelése nemcsak hivatalos személyi minőségükben, hanem a személyes és különleges adatok tekintetében is törvénytelen volt.

Nem szavaznak az EU-csatlakozási szerződés aláírásáról szóló javaslatról

2003.03.17.

A kormány ma terjeszti az Országgyűlés elé azt a határozati javaslatot, amely felhatalmazza a kabinetet az európai uniós csatlakozási szerződés aláírására.

Népszavazást tartanak a csecsen autonómiáról

2003.03.17.

Csecsenföldön március 23-án népszavazást tartanak arról a csecsenek által kidolgozott alkotmánytervezetről, amely az eddigieknél szélesebb körű autonómiát biztosítana Csecsenföld számára Oroszországon belül. Putyin orosz elnök vasárnap a referendumon való aktív részvételre szólította fel a csecseneket.

Postabank-ügy: jelentésekben nincs hiány

2003.03.17.

A Postabank elmúlt évtizedének története azt bizonyítja, hogy sohasem lehet azt mondani, hogy bármely fejezetét is végérvényesen le lehetne zárni - olvasható a Népszabadságban. A fiókok és páncélszekrények mélyén még szunnyadnak olyan akták, amelyek bármikor képesek új irányt szabni az eseményeknek.

Milliókra perelik a cseh TV Novát

2003.03.17.

A bermudai székhellyel működő Központi Európai Médiavállalat (Central European Media Enterprises, CME) vasárnap bejelentette, tárgyalásokat kezd a cseh illetékesekkel a TV Nova csatorna 353,4 millió dolláros adóságáról, amelyet bírósági döntés alapján követelhet.

Tájékoztatót kap minden iskolás a drogtörvényről

2003.03.17.

Titoktartási kötelezettség köti a tanárokat a diákjaik drogozási szokásaival kapcsolatban - hívja fel a diákok és tanárok figyelmét az a tájékoztató füzet, amelyet áprilisban az ország minden általános és középiskolájába megküld az oktatási minisztérium.

Számítógépes bűnözéssel vádolnak egy amerikai egyetemistát

2003.03.16.

Az Egyesült Államok szövetségi ügyészei azzal vádolják az austini Texas Egyetem egyik hallgatóját, hogy március elején betört az oktatási intézmény számítógépes rendszerébe, és ellopott onnan több mint 50 ezer nyilvántartási adatot. A húszesztendős Christopher Andrew Phillips elfogásában nagy szerepet játszott az amerikai titkosszolgálat, mely szervezet munkatársainak sikerült megtalálniuk az ellopott adatokat a gyanúsított számítógépében található merevlemezen.

Olasz madárcsempészek Nagylakon

2003.03.16.

Ismét olasz vadászok próbáltak meg becsempészni Magyarországra védett és védelem alá nem eső, elpusztított madarakat szombaton, Nagylaknál. Bunyevácz Miloje alezredes, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnokságának sajtóreferense az MTI-nek elmondta: az olasz vadászoknál 6 nyílfarkú és 5 fütyülős réce lefagyasztott tetemére bukkantak a vámosok.

Szerdán a Legfelsőbb Bíróság előtt a zámolyi gyilkosság ügye

2003.03.16.

Szerdán kezdődik a másodfokú tárgyalás a zámolyi emberölési ügyben a Legfelsőbb Bíróságon. A bíróság tavaly elsőfokon 11 év börtönbüntetésre ítélte az ügy elsőrendű vádlottját. K. Krisztiánt azzal vádolják, hogy 1999. augusztusában több társával együtt agyonvert egy csákvári fiatalembert.

APEH behajtók jönnek a diákhitel-adósokhoz

2003.03.16.

Több, mint 10 ezren csak áprilisban kapják meg először a Diákhitelt, a notórius nemfizetőknél az APEH hajtja be a tartozást.

Vámpapírok a kukában

2003.03.15.

A VPOP Különleges Ügyek Főosztálya megkezdte a vizsgálatot a miskolci vámhivatalból kikerült okmánymásolatok ügyében.

Feljelentették a gránáttal fenyegetőző ál-titkosszolgálatiakat

2003.03.15.

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) jogosulatlan címhasználat miatt feljelentést tett azok ellen, akik a titkosszolgálat munkatársainak adták ki magukat és megfenyegették a Szent László Televízió producerét. Az ismeretlenek azzal fenyegetőztek, hogy gránátot dobnak a televízió stúdiójára, ha továbbra is helyet adnak a Sajtóklub című műsornak.

Bosznia: fegyverkereskedők bíróság előtt

2003.03.15.

Illegális, Irakba irányuló fegyverkereskedés miatt bíróság elé állítottak hat magas rangú katonatisztet a boszniai Szerb Köztársaságban.

Újabb nyomozás a Postabank ügyében

2003.03.15.

Postabank-ügyben újabb nyomozást rendelt el a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) 2000 decemberében készült titkos jelentése alapján az Országos Rendőr-főkapitányság.

Ausztrál férfi az amerikai Kalóz-akció célkeresztjében

2003.03.15.

Paul McNulty szövetségi államügyész bejelentette, hogy a Drink or Die internetes szoftverkalóz csoport ellen több mint egy éve folyó vizsgálat keretében vádat emeltek az ausztrál Hew Raymond Griffiths ellen.

Népszerű rendőri pályázat

2003.03.14.

Már legalább kétszeres a túljelentkezés az EU nemzetközi rendőri egységébe való felvételre.

Fegyelmi a pedagógia CD-s pornóképek miatt

2003.03.14.

Intézményen belüli mulasztás miatt kerültek fel pornóképek a Bács-Kiskun megyei önkormányzat pedagógiai intézetének CD-romjaira - derítette ki az önkormányzat vizsgálata. Az önkormányzat vezetője fegyelmit javasol az intézet igazgatója ellen. Az igazgató nyolcmillió forintért közös megegyezéssel távozna is posztjáról - írja a Népszabadság.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium idei tervei

2003.03.14.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium három legfontosabb idei feladatának az új, egységes hírközlési törvény előkészítését, a Nemzeti Digitális Adattár létrehozását, valamint a közháló program beindítását tartja.

Nem eredeti és nem bizalmas vámpapírokat "talált" a hajléktalan

2003.03.14.

Rozsnyai Géza, a vám- és pénzügyőrség észak-magyarországi regionális parancsnoka cáfolta egy miskolci hetilap aznap megjelent értesülését, miszerint egy hajléktalan titkos vámpapírokat talált egy kukában.

Adatvédők esete a biometriával

2003.03.14.

Egyértelműen kudarcnak minősítik az ausztrál adatvédők a biometriai ipar számára készülő adatvédelmi kódex kifejlesztését.

Eszméletét vesztette a vádlott, elnapolták az ítélethozatalt a Soproni-perben

2003.03.13.

Eszméletét vesztette az ítélethirdetés előtt Petróczy András, Soproni Ági gyilkossággal vádolt fia - jelenti a HavariaPress. Az ítélethozatalt ezért el kellett napolni. A hírügynökség korábban hírül adta, hogy délután egy óra körül várható jogerős ítélet a színésznő gyilkosainak perében.

Elkészült a MAGYAR KÖZLÖNY CD Archívum 2002

2003.03.13.

Elkészült a MAGYAR KÖZLÖNY CD Archívum legújabb száma, amely a 2002. évi teljes évfolyam közlönyeit tartalmazza.

Az APEH figyeli az eva-számlákat

2003.03.13.

Az APEH kiemelt figyelemmel kíséri azokat a vállalkozásokat, amelyek kiutalást vagy átvezetést hajtanak végre az eva-befizetési számlájukról - írja csütörtöki számában a Napi Gazdaság. A különféle adókötelezettségeket (pl. eva, szja), az adóbefizetéseket és a kiutalást az adóhatóság az adózó adószámláján (adófolyószámláján) tartja nyilván.

Ismét börtönben a Cali drogkartell vezére

2003.03.13.

Újra letartóztatták Gilberto Rodríguez Orejuela kolumbiai drogbárót, a hírhedt "Cali drogkartell" fejét, aki négy hónapja, tavaly novemberben került szabadlábra egy bíró eléggé vitatott ítélete nyomán.

Internetes pedofil-hálózatokat lepleztek le

2003.03.13.

A hatóságoknak Olaszországban és az Egyesült Királyságban is sikerült online gyermekpornóval foglalkozó hálózatokat felgöngyölíteniük.

Módosult a távközlési előfizetésekről szóló kormányrendelet

2003.03.13.

A kabinet módosította a távközlési előfizetői szerződésekről szóló kormányrendeletet - közölte Gál J. Zoltán a kormány szerdai ülését követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

Egymilliárdnyi ruhapénzért perelhetnek a rendőrök

2003.03.13.

Két próbapert is megnyertek azok a rendőrök, akik visszatartott ruhapénzük miatt indítottak eljárást tavaly. A precedens értékű ítéletek értelmében 22 ezer egyenruhásnak jár a ruhapénz, ami közel egymilliárdos tételt jelent - írja a Népszabadság.

Uniós álláskeresés - májustól könnyebb!

2003.03.13.

Könnyen és gyorsan kereshet bárki állást az EU-ban itthonról is jövő májustól kezdve, az Eures uniós munkaközvetítő rendszer segítségével - olvasható a Világgazdaságban. Magyarország ugyanis az uniós belépéssel egyidejűleg csatlakozik az Eures mindenki számára hozzáférhető számítógépes adatbázisaihoz, illetve tanácsadói hálózatához is.

A Kék Óriás a Nagy Testvér babérjaira vágyik?

2003.03.13.

A video megfigyelési és hozzá kapcsolódó biztonsági szolgáltatások iránti növekvő keresletre felfigyelt az IBM is, amely kedden bejelentette, hogy új szolgáltatásokat kínál azoknak a cégeknek, amelyek digitális video megfigyelési és biztonsági rendszereket kívánnak telepíteni.

Az informatikai konvergenciához ügyvédekre, orvosokra és bankárokra is szükség van

2003.03.13.

Kedden a Samsung és a Philips első embere is egymástól függetlenül együttműködésre szólította fel az ipart, hogy létrejöjjön az informatika és a fogyasztói elektronika konvergenciája.

Szerbiába vezetnek a bélyeghamisítás szálai?

2003.03.13.

Országos szintre helyezték az okmánybélyeg-hamisítási ügyben a nyomozást. A szerbiai hatóságok is keresik azt a nyomdát, ahol a bélyegeket előállították. Az államot 1 milliárd forint kár érte.

Kisebbségi önkormányzatok kisebbség nélkül

2003.03.12.

Kaltenbach Jenő álláspontja szerint a kisebbségi önkormányzati választások tapasztalatai azt mutatják, hogy jog megadásával is lehet kárt okozni, jogot megvonni.

Az emberi jogi bíróság szerint tisztességtelen volt Öcalan pere

2003.03.12.

Abdullah Öcalan kurd gerillavezér emberi jogainak megsértése miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elmarasztalta Törökországot szerdai ítéletében. A bíróság szerint Öcalan nem részesült tisztességes tárgyalásban. A bíróság ugyanakkor nem találja embertelennek az elítélt fogva tartásának körülményeit.

Pert nyert a FIFA elnöke

2003.03.12.

Joseph Blattert a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnökét még tavaly azzal vádolták, hogy 1998-ban vesztegetéssel került a szövetség élére. Ennek ellenére a tavalyi labdarúgó-vb előtt újraválasztották posztján. Mára bebizonyosodott, hogy a vádak hamisak.

A parlament elé kerülhet a földgázellátásról szóló törvényjavaslat

2003.03.12.

A földgázellátásról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés gazdasági bizottsága általános vitára alkalmasnak találta a testület szerdai ülésén. Az indítványt 15 kormánypárti igen szavazattal 13 nem ellenében szavazta meg a bizottság.

Ukrán emberrablók pere folytatódott

2003.03.12.

Folytatódott a per abban az ügyben, amelyben hat ukrán és négy magyar férfit vádolnak emberrablással - jelenti a HavariaPress. A vád szerint a tíz férfi ukrán kamionok és nagy értékű gépkocsik utasainak elrablásával és kifosztásával foglalkozott. Az autók sofőrjeit és utasait késsel és veréssel fenyegetve kényszerítették járműveik illetve értéktárgyaik átadására.

Dollármilliárdokat keresnek az orosz rendőrök feketén

2003.03.12.

Egy kedden nyilvánosságra hozott szociológiai felmérés szerint a hivatalos fizetés mellett évi 1-3 milliárd dollárt keres az orosz rendőrségi állomány összessége - jelentős részben törvénytelen úton. Oroszországban nagyon rosszul fizetik a rendőröket, átlagos havi fizetésük nem éri el a 2500 rubelt, vagyis a 17 ezer forintot. A felmérésből kiderült, hogy azok a rendőrök, akiket csak a pénztelenség visz a rossz útra, már 7500 rubel körüli fizetés esetén is tartózkodnának a korrupciótól.

Peren kívül egyezne meg a Sotheby's és a Christie's

2003.03.12.

A Sotheby's Holdings Inc. és a Christie's, a világ legnagyobb, illetve második legnagyobb aukciós háza 20-20 millió dollárt fizetne, hogy peren kívül zárják le az ellenük Amerikában folyó antitröszt-eljárást.

Szabadlábon a cukorcsempész vámosok

2003.03.12.

Huszonhét Borsod megyei vámos hagyhatta el a miskolci börtönt kedden. Öt kollégájuk előzetes letartóztatásban maradt.

ORTT: letette az esküt az új elnök

2003.03.12.

Letette esküjét az Országgyűlés elnöke előtt kedden Hajdu István, akit a törvényhozás az előző napon választott meg az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökének.

EU-népszavazás: 88 millióért bővítik a rendszert

2003.03.12.

Az április 12-i EU-népszavazás pénzügyi előkészítéséhez, lebonyolításához szükséges pénzügyi, logisztikai rendszer bővítését, fejlesztését 88 millió forintért a zalaegerszegi Zalaszám Informatikai Kft., végezheti el - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

Hárman írhatják alá a csatlakozási szerződést

2003.03.12.

Csak a népszavazás után, de rendes parlamenti menetrend szerint hatalmazhatja fel a képviselőház a miniszterelnököt, a külügyminisztert és a főtárgyalót a csatlakozási szerződés aláírására.

A nyílt forráskód iránt érdeklődik Dél-Afrika is

2003.03.12.

Lelkesen támogatja a dél-afrikai kormány a nyílt forráskódú szoftverek használatát, melyeket az egyedi szoftverek költséghatékony alternatívájának tekint a kormányzati és közszolgálati munkában.

Euroatlantic: büntetés a kormánybiztosságnak

2003.03.12.

Nem jogerősen büntetést szabott ki a közbeszerzési döntőbizottság az Orbán-kormány idején működött Informatikai Kormánybiztosságra az informatikai társadalom népszerűsítésére kötött több száz milliós szerződés miatt. A bírság ellen fellebbezett a Miniszterelnöki Hivatal.

Megfigyelési botrány a rendőrségnél

2003.03.12.

Akár százmillióra is perelhetik a Budapesti Rendőr-főkapitányságot azok a rendőrök, akik az elmúlt három évben a VIII. kerületi térfigyelő központban dolgoztak. Bár a megbízási szerződéssel vették fel őket, a közelmúltban a katonai bíróság szolgálatnak minősítette a térfigyelést.

Nem kell utólag a katalizátort beszerelni

2003.03.12.

Magyarország EU-csatlakozása kapcsán nincs olyan elvárás, hogy utólagosan katalizátort kell szereltetni a négyütemű Otto, vagy Diesel motorral rendelkező személygépkocsikba, tehergépkocsikba és autóbuszokba.

Hat évre ítélték a csaló papot

2003.03.11.

Hat év börtönbüntetésre ítélték első fokon azt a görögkeleti papot, akit egyházi ingatlanok jogtalan eladásával vádolnak - jelenti a HavariaPress. A szentesi férfi és hat társa ellen kedden hozott első fokú ítéletet a Szegedi Városi Bíróság. A hét vádlottal szemben különösen nagy értékű kárt okozó csalás, valamint hűtlen kezelés és adócsalás a vád.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000