Hír archívum: 2003. március

Más hónap

Hamarosan döntenek az IBM elleni cigány vádakról

2003.03.06.

Nagy összegű kártérítés és a patinás amerikai ipari óriás tekintélye múlik a svájci bírón, aki március 20-án dönti el, tárgyalja-e az IBM ellen benyújtott keresetet.

Fokozott nemzetbiztonsági ellenőrzés az OEP-nél

2003.03.06.

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) lehallgatások nyomait kutatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) - jelentette megbízhatónak nevezett forrásokra hivatkozva a Magyar Hírlap.

Bíróság előtt az emberrabló rendőr

2003.03.05.

Megkezdődött a tárgyalás abban az ügyben, amelyben egy rendőrt is emberrablással vádolnak - tudta meg a HavariaPress. Az eset még 2001. januárjában történt. Az ügyet a Fővárosi Bíróság tárgyalja.

Szlovákia és Románia azonosan vélekedik a kedvezménytörvényről

2003.03.05.

Szlovákia és Románia a továbbiakban is konzultálni fog a magyar kedvezménytörvényt érintő kérdésekről - jelezte szerdán Pozsonyban a hivatalos látogatáson Szlovákiában tartózkodó Adrian Nastase román miniszterelnök és vendéglátója, Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő.

A Google segíti a hackereket

2003.03.05.

Adrian Lamo hajléktalan sztárhacker szerint a Google segítségével viszonylag könnyen be lehet tekinteni személyes adatokat tartalmazó adatbázisokba is. Persze közelebbről megnézve csupán arról van szó, hogy ilyen-olyan okokból sokan felejtik a weben saját használatú adatbázisaikat, a kereső pedig jól megtalálja mindet.

Miskolci színház: nincs gyanú, nincs büntetőeljárás

2003.03.05.

Megtagadta a nyomozást a rendőrség a Miskolci Nemzeti Színház ügyében, mivel bűncselekmény alapos gyanújára semmilyen bizonyíték nem utal.

Csillebérc: elhalasztották a tulajdonjogi pert

2003.03.05.

Elhalasztotta a csillebérci tábor tulajdonjogáért indított polgári per szerdai tárgyalását a Fővárosi Bíróság (FB), mert a vonatkozó periratok még nem érkeztek vissza a Legfelsőbb Bíróságtól (LB).

Alternatív büntetések és új börtönök az IM terveiben

2003.03.05.

Alternatív büntetési formákat, új típusú és új építésű börtönöket ígért Bárándy Péter igazságügy-miniszter a parlament alkotmányügyi bizottságának a Kozma utcai börtönben tartott ülésén.

28 milliárdos kárt okoztak tavaly a csőd- és adóbűntettek

2003.03.05.

Több mint 10 ezer bűncselekmény jutott tavaly az APEH Bűnügyi Igazgatóságának tudomására, a 28 milliárd forintnyi kár megtérülése 10 százalék alatt maradt.

OVB: szabályos volt a cigány elektori gyűlés

2003.03.05.

Jóváhagyta a hétvégi országos cigány elektori gyűlés jegyzőkönyvében foglalt választási eredményt keddi ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB).

Mécs Imre jogerősen pert nyert a Demokratával szemben

2003.03.05.

Jogerősen pert nyert Mécs Imre szabad demokrata politikus a Demokrata című hetilap főszerkesztője és egyik szerzője ellen, akiket a Fővárosi Bíróság összesen 750 ezer forint nem vagyoni kár megtérítésére kötelezett.

Ma újabb ügyben hallgatják ki Princz Gábort

2003.03.05.

Újabb tanúk meghallgatására utasította az ügyészség az ORFK-t Princz Gábor ügyében - írja a Népszabadság. Megtörténhet, hogy az öt éve "gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének visszaélése" alapos gyanújával folyó postabanki eljárásban mégis 35 milliárdos hűtlen kezeléssel vádolják meg a bankárt.

Százmilliárdos figyelmetlenség

2003.03.05.

A Tények információi szerint százmilliárdokba kerülhet az államnak valaki figyelmetlensége, hét évig ugyanis elfelejtettek hatályon kívül helyezni egy jogszabályt, amelynek alapján havi hatezerhétszáz forint jövedelempótlék járt volna a kismamáknak a gyes mellett.

Országossá dagadt az okmánybélyeg-hamisítási botrány

2003.03.05.

Nemcsak Baranya megyét, hanem az ország más területeit is érinti a január végén kirobbant illetékbélyeg-hamisítási botrány; Vas megyében is találtak hamis okmánybélyegeket, és a szombathelyi rendőrség alapos gyanúja szerint az országban más bíróságokon is történhetett hasonló eset.

Gyanúsítottként hallgatják ki a főúttörőt

2003.03.04.

Gyanúsítottként hallgatja ki a rendőrség Rácz Pétert, a Magyar Úttörők szövetségének ügyvezető elnökét, a szervezet csillebérci vadászházának eladása ügyében. A főúttörő a gyanú szerint egy részben családtagja érdekelségébe tartozó cégnek áron alul értékesítette az ingatlant - írja a Magyar Nemzet Online.

Korrekciós adótörvény-módosításokat készít elő a PM

2003.03.04.

Az adótörvények korrekciós, technikai jellegű módosítása a minimálbér adómentessé tételét célzó adójóváírással kapcsolatos értelmezési problémák kiküszöbölése, továbbá a kettős adóztatás egyértelmű kizárása miatt vált szükségessé. Erről László Csaba pénzügyminiszter beszélt kedden az Országgyűlésben, az előterjesztés általános vitáját megnyitó expozéjában.

Tűzszünet négy dunántúli megyében

2003.03.04.

A BSA Magyarország március 1-31. között négy dunántúli megyében - Komárom-Esztergom, Veszprém, Vas és Zala megyében - folytatja a 2002-ben elkezdett Tűzszünet kampányát.

A Lindows az Apple-Microsoft perből keres muníciót

2003.03.04.

A Lindows.com a Windowsra rímelő nevével vonta magára a szoftveróriás haragját, de úgy tűnik, sikerült némi lépéselőnyre szert tennie.

Levélper: első fokon 120 millióval adós a Fidesz

2003.03.04.

Összesen mintegy 120 millió forint megfizetésére kötelezte a Fideszt a Fővárosi Bíróság (FB), miután a tavalyi országgyűlési választások két fordulója között kézbesített 3,5 millió levél ellenértékeként járó díjat mindeddig nem fizette meg a párt a Magyar Postának.

Előzetesben marad Baktalórántháza volt polgármestere és jegyzője

2003.03.04.

Továbbra is előzetes letartóztatásban marad Baktalórántháza volt polgármestere és jegyzője - tudta meg a HavariaPress. A két önkormányzati vezetőt január 24-én helyezte előzetesbe a Nyíregyházi Bíróság, különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás bűntettének alapos gyanúja miatt.

Hamis illetékbélyegből igazi forint

2003.03.04.

Újabb és újabb bírósági ügyekben kerülnek elő hamis illetékbélyegek - jelenti a HavariaPress. A hírügynökség értesülései szerint az illetékbélyegekkel visszaélők azt használják ki, hogy a bíróságok jelentős illetéket kérnek olyan perekért, melyekben a felperes segítséget kér jogos követelése behajtásához.

A Katonai Légügyi Hivatal a légtérhasználatról

2003.03.04.

A nemzetközi gyakorlat szerint egyetlen ország szakhatóságai sem vizsgálják meg, hogy légterében valóban az előzetesen közölt céllal repülnek-e át a katonai, illetve az állami légi járművek - nyilatkozta a Katonai Légügyi Hivatal igazgatóhelyettese hétfőn az MTI érdeklődésére.

Módosult a választási eljárás törvénye: este 9-ig lehet szavazni április 12-én

2003.03.04.

Az Országgyűlés hétfői ülésén lefolytatta annak a képviselői önálló indítványnak a vitáját, amely az április 12-i, EU-csatlakozásról döntő referendum napján a szavazást 21 óráig teszi lehetővé.

Elfogadták az ügyvédekről szóló törvény módosítását

2003.03.04.

Elfogadta az Országgyűlés hétfőn - 304 igen, 34 nem és 5 tartózkodás mellett - az ügyvédekről szóló törvény módosítását.

Internetguruk harcolnak a spam ellen

2003.03.04.

Az internet működésével és fejlődésével foglalkozó szervezetek már nem bírják tétlenül szemlélni az ártatlan internetezők és a gátlástalan hirdetők között dúló spamháborút, ezért a múlt héten úgy döntöttek, hogy beavatkoznak és eldöntik a csatát - írta a Wired.

APEH-adatmentés: hamarosan elkészül az ombudsmann jelentése

2003.03.04.

Péterfalvy Attila adatvédelmi biztos két héten belül lezárja azt a vizsgálatot, amelyet az APEH tavaly nyári adatmentésével kapcsolatban indított. Korábban az APEH Üldözötteinek Szövetsége kérte az ügy kivizsgálását, mert az adóhivatal a kormány hivatalba lépése után teljes adatállományát külső adathordozóra mentette.

A Monster.com adatlopásra figyelmeztet

2003.03.04.

Az online munkaközvetítő cég webhelyén és e-mailben figyelmezteti ügyfeleit, hogy csak olyan személyes adatokat adjanak meg más munkaközvetítőknek, amelyek a munkavállaláshoz feltétlenül szükségesek.

Rendőrök előzetesben

2003.03.04.

Előzetes letartóztatásba helyezték azt a két rendőrt, akiket hivatali visszaélés miatt mentettek fel állásukból Szolnokon - tudta meg a HavariaPress.

Kína hozzáférhet a Microsoft forráskódokhoz

2003.03.03.

Az amerikai szoftvercég korlátozott hozzáférést biztosít kínai szakértőknek a Windows forráskódjához. A Microsoft pekingi közlemenye szerint az erről szóló megállapodást a cégalapító Bill Gates egyik kínai látogatása alatt hozták tető alá.

Megkezdődött a November 17. pere Athénban

2003.03.03.

A November 17. (17N) nevű görög baloldali terrorszervezet 19 feltételezett tagjának pere nyílt meg hétfőn az Athén melletti Pireusz kikötővárosban lévő, szigorúan őrzött börtönben.

Hét és fél év börtön a zsaroló adónyomozónak

2003.03.03.

Hivatalos személyként, részben bűnszövetségben elkövetett zsarolásban és más bűncselekményekben bűnösnek találta és börtönbüntetésre ítélte a Szekszárdi Városi Bíróság az APEH Tolna Megyei Nyomozóhivatalának egykori helyettes vezetőjét. A nem jogerős ítélet szerint a volt adónyomozó hét és fél év börtönbüntetést kapott.

Kedden folytatódik a Fidesz-Posta per

2003.03.03.

Kedden folytatódik az a per, amelyben a Magyar Posta Rt. 109 millió forintot követel a Fidesztől, mivel a párt nem fizette ki az áprilisi országgyűlési választások második fordulója előtt kézbesített kampánylevelekért járó pénzösszeget. A Fidesz arra hivatkozva nem fizet, hogy a posta nem teljesítette a szerződésben foglaltakat. A Magyar Posta vezetése vitatta ezt és beperelte a Fideszt.

Vádat emelnek Princz ellen

2003.03.03.

Vádemelési javaslattal zárja le a rendőrség a Princz Gábor, a Postabank Rt. volt elnöke és társai ellen "gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének visszaélése" vétsége miatt öt éve indított büntetőeljárást.

Mór: együtt a bizonyítékok

2003.03.03.

Zsombok György, a móri nyomozás irányítója szerint a Kaiser Ede és Hajdú László ellen összegyűlt bizonyítékok máris vádképesek. Többek között a DNS-vizsgálat is perdöntő lesz a tárgyaláson - írja a Blikk.

Hűtlen kezeléssel gyanúsított volt vezetők: a rendőrség befejezte a nyomozást

2003.03.02.

A rendőrség befejezte a nyomozást a közpénzügyi államtitkár által tett két feljelentés ügyében; a nyomozó hatóság hűtlen kezeléssel gyanúsítja Bártfai Bélát, az Orbán-kormány Miniszterelnöki Hivatalának (MeH) államtitkárát és Berkecz Jánosnét, a Millenáris Kht. volt igazgatóját.

Amerikai repülőeszközök megsértették a magyar szuverenitást

2003.03.02.

Megsértette az ország szuverenitását az a hat amerikai helikopter és egy tankergép, amely február 20-án átrepült Magyarország felett, mert kiderült, hogy az eredeti felhatalmazástól eltérő céllal használták a légteret.

Országos cigány elektori gyűlés

2003.03.02.

A megismételt országos cigány elektori gyűlésen is a Demokratikus Roma Koalíció (DRK) szerezte meg - két kivétellel - az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) mandátumait.

1190 választó dönt a szemétlerakóról Sződön

2003.03.02.

Helyi népszavazáson dönt vasárnap a 3045 lakosú Sződ 1190 választásra jogosult polgára arról, hogy épüljön-e a község határában szemétlerakó. A polgármesteri hivatal a falu határában kívánja megvalósítani a 6,6 milliárd forintos beruházást.

HDB-ügyek: Emitel, Pannon GSM

2003.03.02.

A HíF Hírközlési Döntőbizottság (HDB) a héten határozott az Emitel Távközlési Rt. beadványáról, illetve a Fővárosi Bíróság február 28-án kihirdetett határozatával nem jogerősen döntött a Pannon GSM Rt. HDB elleni perében.

Az MPAA és a BSA is magánszemélyeket perel

2003.03.02.

A hanglemezgyártók szövetsége (MPAA) és mozgóképes szövetség (BSA) is polgári pereket indított olyan egyének ellen, akik klóz termékeket árultak online aukciós helyeken.

Pótadó szellemi termékek lopása miatt?

2003.03.02.

Sok aggódó szempár figyeli az egy éve folyó vitát Németországban, hogy lesz-e szerzői jogi pótadó a számítógépeken.

A magánszféra bomlása és épülése - az adatvédelem aktuális kérdései

2003.03.02.

A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Informatikai Jogi Műhelye 2003. március 19-én a negyedik alkalommal megrendezett Informatikai Szakmai Nap keretében konferenciát szervez. A konferencia ebben az évben adatvédelem előtt álló kihívásokat vizsgálja.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000