Hír archívum: 2003. április

Más hónap

Ombudsmani vizsgálat következtében az eutanázia kérdése újra az AB elé kerülhet

2003.04.30.

Az ombudsmani hivatal vizsgálatot indított a betegjogok érvényesülése ügyében, amelynek eredményeként az eutanázia kérdése akár visszakerülhet az Alkotmánybíróság elé.

Parkolás: a Legfelsőbb Bíróság az autóklubnak adott igazat

2003.04.30.

A Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati eljárás keretében hozott szerdai döntése szerint jogsértő volt a fővárosban parkolási díjat nem fizető autósok adatainak kezelése.

Mostantól akár 5 év börtön is járhat spammelésért

2003.04.30.

Egy nemrég hozott törvény szerint az USA-ban már akár egytől öt évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható az, aki kéretlen e-mailek áradatát zúdítja. Az Egyesült Államokban, egészen pontosan az ország Virgina államában igen szigorú szabályozást hoztak a spammerek ellen.

Fiktív számlákért ítélték el a főkönyvelőt és a cégvezetőt

2003.04.30.

Öt évi és tíz hónapi, illetve négy évi börtönre ítéltek fiktív számlákkal elkövetett adócsalás miatt egy nagykanizsai építőipari vállalkozót és főkönyvelőjét - jelenti a HavariaPress.

Felmentették a jánkmajtisi mészárlás gyanúsítottjait

2003.04.30.

Felmentették a vádak alól a jánkmajtisi mészárlás néven elhíresült ügy négy gyanúsítottját

Be kell zárni a rákospalotai szemétégetőt

2003.04.29.

Be kell zárni jövő március végéig a Fővárosi Bíróság jogerős ítélete szerint a rákospalotai szemétégetőt.

Ítélet a kivégzett Kocsis Franciska perében - részletek

2003.04.29.

Hat év tíz hónapi, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélték azt a lányt, aki egy társával megbecstelenített és meggyilkolt egy 11 éves kislányt - jelenti a HavariaPress.

Egyesített terrorista perek kezdődtek Brüsszelben

2003.04.29.

Brüsszelben különleges biztonsági intézkedések közepette nyílt meg hétfőn Belgium első nagyszabású terrorista perének tárgyalása. Két terrorista csoport egymással összefonódó ügyéről van szó. Mivel a külön lefolytatott nyomozás ellenére a szövetségi ügyészség kezdeményezte az összekapcsolásukat, a tárgyalást május 22-ig elnapolták.

Tudósok az EU tervezett szoftverszabadalmi elképzelése ellen

2003.04.29.

Az iparágban elismert tudósok és fejlesztők petíciót nyújtottak be az Európai Parlamenthez, mivel nem támogatják az EU szoftverek szabadalmaztatásával kapcsolatos elképzeléseit. Szerintük az új rendszer túlságosan hasonlítana az általuk nemkívánatosnak tartott amerikai megoldáshoz.

A világ három legnagyobb e-mail szolgáltatója együtt a spam ellen

2003.04.29.

Az America Online, a Yahoo, és a Microsoft hétfőn megállapodott egy közös fejlesztési program létrehozásában a kéretlen levelek özöne ellen. A cégek további csatlakozókat is szívesen látnak körükben, a cél az erőforrások egyesítése a hatékony fellépés érdekében.

200 milliós jövedéki csalás Hevesben

2003.04.28.

Egy palackozóüzemben 15 millió forintnyi hamis zárjeggyel ellátott szeszes italt foglaltak le a vámosok. A társaság emellett engedély nélkül állított elő alkoholos italokat. A vámosok szerint a jövedéki bírság elérheti a 200 millió forintot.

Tovább csalhatnak a bliccelők

2003.04.28.

Még évekig nem vezetheti be a BKV a bliccelők kiszűrésére is alkalmas csipkártyás jegyrendszert, mert nem lesz rá pénze. A rendszer kiiktatja a készpénz használatát, ugyanakkor meggyorsítja és megkönnyíti az utasok, illetve a tömegközlekedési vállalat számára a jegyek és bérletek, valamint a tarifák kezelését. A szakember szerint az új rendszer 15-20 milliárdos bevezetésének költségei 5-8 év alatt térülhetnek meg.

Gyilkossági perről akar tudósítani O. J. Simpson

2003.04.28.

A sportolóból lett színész, akit a kilencvenes éve közepén felesége megölésével vádoltak, szívesen lenne bírósági tévétudósító. O. J. Simpson a szintén gyilkossági ügyben felelősségre vont Robert Blake amerikai színész peréről szeretne híreket küldeni. Blake, a Hidegvérrel című film főszereplője, a vád szerint, lelőtte a feleségét.

Az EU bünteti a Hynixot

2003.04.28.

Az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, 33 százalékos büntetővámot vet ki a dél-koreai félvezetőgyártó DRAM lapkáira.

AB: alkotmányos az eutanázia jelenlegi szabályozása

2003.04.28.

Az alkotmánybíróság szerint nem alkotmányellenes az eutanázia jelenlegi szabályozása. Így az orvosok továbbra sem segíthetnek senkit halálba, de arra 1997-óta lehetőség van, hogy azok a gyógyíthatatlan betegek, akik rövid időn belül biztosan meghalnak, visszautasítsák az orvosi beavatkozást.

Ötmilliárdos ügy: egy kifizetetlen számla lett a banánhéj

2003.04.28.

Öt és félmilliárd forintos csődbűntett gyanúja miatt nyomoz a központi ügyészség a Technika Külkereskedelmi Vállalat felszámolója és volt vezérigazgatója ellen. A Népszabadság annak kapcsán ír az ügyről, hogy pénteken a bíróság elutasította az ügyészség letartóztatási indítványát, így a gyanúsított felszámoló biztos szabadlábon védekezhet.

Nem sértik a törvényt a fájlcsere szoftverek

2003.04.27.

Az amerikai szövetségi bíróság elutasította a lemezkiadók és filmstúdiók azon követelését, hogy bezárassa a Grokster és Morpheus online fájlcsere hálózatokat, megdöbbenést keltve ezzel a szórakoztatóipar képviselőinek körében.

Tiltakoznak a civilek az ORTT eljárása ellen

2003.04.27.

Tizenöt civil szervezet közleményben tiltakozik az Országos Rádió és Televízió Testület csütörtöki döntése ellen, amely kizárt számos társadalmi szervezetet a Magyar Rádió, a Magyar Televízió és a Duna Televízió kuratóriumába jelentkezők közül.

Lumos projekt - avagy a spamküldők önkorlátozása

2003.04.25.

Az online hirdetők egyik szövetsége, az E-mail Service Provider Coalition (ESPC) egy olyan regisztrációs rendszer felállítását tervezi, amivel megszüntethetővé válna a levélszemét áradat, ugyanakkor célba jutnának azok a kért reklámlevelek, melyeket a szerintük túlbuzgó internetszolgáltatók kiszűrnek.

Gusztos tüntet a kenderfelszabadításért

2003.04.25.

Egyetlen parlamenti képviselőként Gusztos Péter is részt vesz a Kendermag Egyesület május 4-i marihuána-tüntetésén. A kábítószer-fogyasztás dekriminalizálásáért küzdő képviselő "nem lenne őszinte", ha nem venne részt kenderfelszabadítás világnapján.

Német precedensítélet: alszik vagy vezet!

2003.04.25.

A német ügyvédek szövetségének jelentése szerint az ügyben jogi precedenst teremtett a Stendal városában lezajlott bírósági tárgyalás.

37 millió dolláros kárt okozott az mp3-portál

2003.04.25.

Ausztráliában három diákot letartóztattak egy mp3-letöltő honlap üzemeltetéséért. A rendőrség szerint a weboldal működése legalább 37 millió dollár értékű kárt okozott a hanglemeziparnak.

Elítélték a horogkeresztes plakátok kiragasztóit Kaposváron

2003.04.25.

Önkényuralmi jelképek használatának vétsége miatt egy év próbára bocsátásra ítélt a Kaposvári Városi Bíróság három fiatalembert, s pártfogói felügyeletet rendelt el melléjük.

A HABEAS CORPUS nyílt levele Polt Péternek

2003.04.25.

A tótújfalui gyilkosság kapcsán a vád elejtését kéri a Habeas Corpus Munkacsoport Polt Péter legfőbb ügyésznek címzett nyílt levelében; álláspontjuk szerint az ügyben a vádlottak valójában családon belüli erőszak áldozatai, akik jogos védelmi helyzetben követték el tettüket.

Az LB tárgyalja az anyák jövedelempótlékának ügyét

2003.04.25.

Egy Somogy megyei anya jövedelempótlékának ügyében már eldőlt, hogy a Legfelsőbb Bíróság (LB) érdemben vizsgálja és határoz róla - értesült az MTI csütörtökön.

Zárjegyhamisítók pere kezdődött

2003.04.24.

Megkezdődött a Fővárosi Bíróságon annak a négy férfinak a pere, akiket zárjegyhamisítással és hamisított zárjegyek terjesztése miatt vádolnak - jelenti a HavariaPress.

Csütörtökön kezdődik a tótújfalui gyilkosság büntetőpere

2003.04.24.

Csütörtökön kezdődik a nevelőapja megöléssel vádolt fiatalkorú S. Kitti elsőrendű és a bűnpártolással, valamint fiatalkorú veszélyeztetésével másodrendűként vádolt édesanyja büntetőügyének tárgyalása Kaposváron a Somogy Megyei Bíróságon.

Jászladányi iskolaügy: még nincs engedély az alapítványi iskolára

2003.04.24.

Egyelőre nem kapta meg működési engedélyét a jászladányi Antal Mihály Alapítványi Általános Iskola, így az ottani iskolaköteles korú gyerekek a helyi vagy a környező településeken lévő önkormányzati intézményekbe iratkozhatnak be.

Korrupciós vizsgálat indulhat az EU-rajzfilm miatt

2003.04.24.

Korrupció gyanúja miatt Keller Lászlóhoz fordult a Varga Stúdió az európai uniós ismeretek terjesztésére kiírt rajzfilmpályázat miatt - írja a Népszabadság. A stúdió ezért nem is jelentkezett a pályázatra, amelyen nyolc induló közül a Gát György producer vezette konzorcium lett a nyertes.

Kártérítés után csődbe mehet a kórház

2003.04.24.

Precedensértékű döntés született a Madarász utcai gyermekkórházzal szemben: 55 millió forint kártérítés fizetésére kötelezték, ami önmagában csődhelyzetet teremthet az intézménynél - írja a Népszava.

Vízválasztó jogi csatára készül Hollywood

2003.04.24.

A hollywoodi filmstúdiók számára óriási jelentősége lehet annak a pernek, amely meghatározhatja, hogy a jövőben sikerülhet-e érvényesíteni a társaságok szerzői jogait a filmkalózokkal szemben.

Madonna összecsapott a hackerekkel

2003.04.24.

Az énekesnő a jelek szerint nem lel békére a világhálón. Miután Madonna a napokban magánakcióba kezdett az online fájlcsere-szolgáltatások ellen, ismeretlen hackerek feltörték a popsztár weboldalát, és illegális másolatokat helyeztek el rajta.

Váratlanul magas az eva-bevétel

2003.04.24.

Az első adatok alapján úgy tűnik, hogy az eva elérte célját: az első negyedvi, 8,5 milliárd forintos adóbefizetés több mint a fele az egész évre tervezettnek. Az evások egyharmada nem fizetett adót első negyedévi forgalma után - írta a Magyar Hírlap.

A magyar munkavállalóknak is rendelkezésükre áll majd az EURES, az európai üres állások listája

2003.04.24.

Az internetről elérhető adatbázisból információkhoz lehet jutni az egyes tagországok munkavállalási, társadalombiztosítási, adózási, idegenrendészeti szabályairól is.

Egyre brutálisabbak a fiatal bűnözők

2003.04.23.

Számuk nem, csak feltűnő brutalitásuk nőtt a fiatal bűnelkövetőknek az utóbbi időkben. A Legfőbb Ügyészség szerint egyre gyakoribb, hogy kegyetlen, agresszív erőszakos bűnök miatt kerülnek bíróság elé 18 éven aluliak, de terjednek közöttük a kábítószerrel és a számítástechnikával kapcsolatos bűncselekmények is - írja a Magyar Hírlap.

Enyhülhetnek a műhibaperek miatti büntetések

2003.04.23.

Egyetlen szó miatt alapjaiban megváltozhat az orvosi műhibaperek ítélkezési gyakorlata - írja a Magyar Hírlap. Az egészségügyi törvénymódosítás tervezete szerint az orvosnak elvárható gondossággal kell ellátnia betegét, a jelenlegi szövegben ez még így szerepel: az elvárható legnagyobb gondossággal.

Fegyelmi fenyegeti a lassú ügyintézőket

2003.04.23.

Több ügytípus intézése is leegyszerűsödik, ha elfogadják a közigazgatási eljárásokról szóló törvényt. Ha például valaki húsboltot akar nyitni, akkor - az elképzelés szerint - nem neki kell beszereznie a különféle hatósági engedélyeket, hanem a jegyzőnek.

Paks perel

2003.04.23.

Egyelőre megjósolni sem merik az erőműben, hogy mikor indulhat újra a villamosenergia-termelés. Azt, hogy hogyan sérültek meg a radiokaktív anyagokat tartalmazó kazetták, még vizsgálják.

Enyhébb ítélet a hamisító polgármester és jegyző ügyében

2003.04.23.

Enyhítette a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság a hamisítással vádolt berentei polgármester és a volt jegyző büntetését - jelenti a HavariaPress. Kallus Lászlóné független polgármestert és a borsodi falu korábbi jegyzőjét hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítással vádolták.

Nincs bizonyosság a csernobili perben

2003.04.23.

Az elhunyt kamionos társának kihallgatásával folytatódott a csepeli bíróságon az özvegy által indított "csernobili" per - jelenti a HavariaPress.

Betiltott elektromos készülékek

2003.04.22.

Áramütés-veszélyessége miatt a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FvF) több elektromos készülék forgalmazását betiltotta.

A rendőrséget is utasíthatná az adatvédelmi biztos

2003.04.22.

Az Igazságügyi Minisztérium elkészítette az adatvédelmi törvény módosításának tervezetét. E szerint hatósági jogokat kapna a jelenleg Péterfalvi Attila vezette adatvédelmi biztosi hivatal. Az uniós csatalakozás után így több esetben is ellenőrizhetné például a rendőrséget vagy a közüzemi szolgáltatókat és bankokat az adatvédelmi biztos, és elrendelhetné a jogellenesen tárolt adatok törlését. A tervezet jövőre lép hatályba, ha elfogadja azt az Országgyűlés.

Bíróság előtt az őssejtek-ügye

2003.04.22.

Bírósághoz fordul egy édesanya, aki egy hónap múlva várja gyermeke megszületését, és szeretné eltetetni az újszülöttje köldökzsinórvéréből kinyert őssejteket - tudta meg a Magyar Hírlap.

Feladta magát a "vukovári mészáros"

2003.04.22.

Önként feladta magát a szerb hatóságoknak az 1991-es vukovári vérengzéssel vádolt három volt jugoszláv katonatiszt egyike, Miroslav Radic. A rendőrség arról tájékoztatta a belgrádi médiumok főszerkesztőit, hogy Radic önként a belgrádi kerületi bíróság vizsgálóbírója elé állt.

A csalók rákaptak a VoiceMail ügyfelek számláira

2003.04.21.

A világháló vámszedői újabb trükköt eszeltek ki: óriási összegeket telefonálnak el a VoiceMail nettelefon számlatulajdonosok terhére. Ennek elvi alapja, hogy kiismerték a jelszókezelés gyenge pontjait. Önmagában ez még csak derék hackercselekedet volna, de, sajnos, bűnöző hajlamúak is felbukkantak közöttük.

Az adatvédelmi biztos állásfoglalása az internetes "állevelekről"

2003.04.21.

Az adatvédelmi biztos álláspontja szerint sérti az érintett magánszemélyek személyes adatai és magánszféra védelméhez való jogát, ha nevükben olyan módon lehet internetes "állevelet" küldeni, hogy annak során a címzett nem tudja azonosítani a valódi feladót, vagy ne jöjjön rá, hogy más nevében küldtek neki üzenetet.

Kereskedelmi bizottság a szexspam ellen

2003.04.21.

Az Amerikai Kereskedelmi Felügyelőbizottság (FTC) az első alkalommal fordult a bírósághoz, hogy blokkoltasson egy olyan spam e-mailt, amely megtéveszti a felhasználókat, és egy szexoldalra csalja őket.

Az amerikai kormány a lemezkiadók oldalán áll

2003.04.21.

Az Egyesült Államok kormánya szerint nem sérti az alkotmányt az a törvény, amely alapján a lemezkiadók az internetes fájlcserehálózatok felhasználóinak felkutatását követelik a Verizon Communicationstól.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000